А ти сам у пештера живееш? Сам еден ден дојде на светов?
Не, него си дел од нешто што се вика општество, и си оформен од мајка ти и татко ти прво(или од оние со кој си бил од денот на раѓање, сеедно), па после од децата у маало, професорите , итн.
Човекот е социјално суштество. Факт. Живее и се оформува на принцип набљудување и имитирање на околината. Мерилата за тоа што е успех, а што не исто ги оформува преку интеракција со околината. Затоа не е ист некој што живее у Сахара со оној у Њујорк на Менхетн.
Добро, лошо, успех, неуспех..се тоа се мери само преку споредување со оние околу тебе(освен кај психопатите или асоцијалните луѓе...но, тоа е веќе патологија).
Така да твојов "индивидуализам" не држи баш вода.
Немора да живееш во пештера за да го избегнеш влијанието на општеството врз тебе,доволно е само да ги игнорираш,да не им даваш голема важност на мислењата од другите...
Да,човекот живее и се оформува на принцип на набљудување на околината,тоа е нормално,но може да одбира ( ако сака,се разбира ) во која околина ке живее и ќе се оформува,но таа околина немора да биде социјалниот свет.
Знам дека: доброто, лошото,успехот,неуспехот и т н се релативни работи,но немора да се мерат преку споредување со луѓето околу тебе,можеш да го мериш со споредување со себе,со она што ти го сакаш,а тоа што ти го сакаш немора да биде последица од луѓето околу тебе.Едноставно можеш да го правиш она што ти го сакаш,немора да те интересира мислењето на другите.
Јас си имам свои ставови кон многу работи,си го правам она што сакам и.т.н. без околината да влијае на моите одлуки,но сепак не сум асоцијален ( барем јас така мислам,па да,во право сум,секој работен ден сум школо... ).
Едноставно,јас сакам да имам свои мислења и ставови,кога нешто ќе посакам да направам,тоа и го правам,без да може некој од околината да влијае на мене и моите постапки,освен со употреба на физичка сила.
За да имаш создадеш свои мислења,без влијание на луѓето околу тебе,немора да бидеш ниту психопат ниту асоцијативен или нешто слично,доволно е да го сакаш тоа.
п.с. не ми е важно дали ќе се разликувам од другите или не,не ми е важно дали другите за мене ќе мислат дека сум подообар или полош од нив,важно ми е да имам свои мислења кои сум ги „создал“ без влијание на луѓето околу мене.
Да, ти припаѓаш на средината и единствен начин на кој таа нема да го оформува твоето мислење и начин на размислување е да се затвориш у стаклено ѕвоно. Под ова оформување не мислев на тоа дека треба да се претопиш во масата, да бидеш зрно во песокот и дека треба да размислуваш исклиширано, без свој став. Убаво ти објасни Ада.
Можеби е така зошто останатите така мислат.Јас не им дозволувам на луѓето околу мене да ги оформуваат моите мислења,но не сум затворен во стаклено ѕвоно.
Јас мислам дека јас припаѓам во универзумот,и постои начин на кој тој нема да го оформува моето мислење.
Тој начин е да си „направиш“/„измислиш“ свој виртуелен универзум.
Според мене, „јас“ не се разликувам многу од неколку килограми водорот,јаглерод,кислород,фосфор,калциум и други елементи...
Од тоа сум настанал,а веројатно ( ако не успеам да се направам безсмртен ),во тоа ќе се претворам....