За оние што сакаат да бидат подобри и најдобри...

• Креатор на темата Креатор на темата "_____________"
  • Време на започнување Време на започнување
Не треба никој да ми се восхитува, ама баш никој. Мене ми е битно да сум најдобра во тоа што го правам само за себе, зашто јас живеам за себе кога е во прашање кариера и слично. Битно ми е моето расположение кога ќе постигнам нешто ја сум среќна.

А што ако тоа што го правиш е осудувано од средината? Зар тоа нема да те натера да го чувствуваш обезвреднето тоа што го правиш?

Epa togash ti ne go pravish toa za tebe tuko go pravish za sredinata.Ako go pravish neshtoto za tebe togash zoshto bi te interesiralo mislenjeto od sredinata t.e. dali sredinata kje go obezvredni tvoeto ili ne?

Зошто ти припаѓаш на средината. И не можеш туку - така да правиш нешто што е добро за тебе, а средината го осудува. И од кај ќе се развие чувството кај тебе дека баш тоа нешто е добро, од кај ќе го цениш тоа нешто ако средината не го цени истото?
И средината покрај другото, го гради твојот став кон работите, затоа повеќето се држиме до општоопределените, прифатливи работи, кои ги сметаме за ценети.

Зошто ти припаѓаш на средината. И не можеш туку - така да правиш нешто што е добро за тебе, а средината го осудува. И од кај ќе се развие чувството кај тебе дека баш тоа нешто е добро, од кај ќе го цениш тоа нешто ако средината не го цени истото?
И средината покрај другото, го гради твојот став кон работите, затоа повеќето се држиме до општоопределените, прифатливи работи, кои ги сметаме за ценети.
Јас припаѓам на средината?!?
Не ми се верува дека постојат луѓе што го мислат ова...
Нема шанси...
Јас ќе го правам,и го правам она што ЈАС сакам,го правам на начин на кој ЈАС сакам,го правам ако ЈАС сакам,си мислам што сакам,средината во која јас живеам,гога е против мене,ја игнорирам,а кога јас мислам дека таа сака да ми помогне,и обрнувам мало внимание.
Не ме интересира дали тоа што јас ќе го направам ќе биде ценето од средината и луѓето околу мене.
Мојот став кон работите,не го гради никој освен мене!!!
Јас ќе се држам до оние работи за кои јас мислам дека се добри за мене,а не средината.

Нема шанси...
Јас ќе го правам,и го правам она што ЈАС сакам,го правам на начин на кој ЈАС сакам,го правам ако ЈАС сакам,си мислам што сакам,средината во која јас живеам,гога е против мене,ја игнорирам,а кога јас мислам дека таа сака да ми помогне,и обрнувам мало внимание.
Не ме интересира дали тоа што јас ќе го направам ќе биде ценето од средината и луѓето околу мене.
Јас ќе се држам до оние работи за кои јас мислам дека се добри за мене,а не средината.
А ти сам у пештера живееш? Сам еден ден дојде на светов?
Не, него си дел од нешто што се вика општество, и си оформен од мајка ти и татко ти прво(или од оние со кој си бил од денот на раѓање, сеедно), па после од децата у маало, професорите , итн.
Човекот е социјално суштество. Факт. Живее и се оформува на принцип набљудување и имитирање на околината. Мерилата за тоа што е успех, а што не исто ги оформува преку интеракција со околината. Затоа не е ист некој што живее у Сахара со оној у Њујорк на Менхетн.
Добро, лошо, успех, неуспех..се тоа се мери само преку споредување со оние околу тебе(освен кај психопатите или асоцијалните луѓе...но, тоа е веќе патологија).
Така да твојов "индивидуализам" не држи баш вода.

Нема шанси...

Да, ти припаѓаш на средината и единствен начин на кој таа нема да го оформува твоето мислење и начин на размислување е да се затвориш у стаклено ѕвоно. Под ова оформување не мислев на тоа дека треба да се претопиш во масата, да бидеш зрно во песокот и дека треба да размислуваш исклиширано, без свој став. Убаво ти објасни Ада.

А ти сам у пештера живееш? Сам еден ден дојде на светов?
Не, него си дел од нешто што се вика општество, и си оформен од мајка ти и татко ти прво(или од оние со кој си бил од денот на раѓање, сеедно), па после од децата у маало, професорите , итн.
Човекот е социјално суштество. Факт. Живее и се оформува на принцип набљудување и имитирање на околината. Мерилата за тоа што е успех, а што не исто ги оформува преку интеракција со околината. Затоа не е ист некој што живее у Сахара со оној у Њујорк на Менхетн.
Добро, лошо, успех, неуспех..се тоа се мери само преку споредување со оние околу тебе(освен кај психопатите или асоцијалните луѓе...но, тоа е веќе патологија).
Така да твојов "индивидуализам" не држи баш вода.
Немора да живееш во пештера за да го избегнеш влијанието на општеството врз тебе,доволно е само да ги игнорираш,да не им даваш голема важност на мислењата од другите...
Да,човекот живее и се оформува на принцип на набљудување на околината,тоа е нормално,но може да одбира ( ако сака,се разбира ) во која околина ке живее и ќе се оформува,но таа околина немора да биде социјалниот свет.
Знам дека: доброто, лошото,успехот,неуспехот и т н се релативни работи,но немора да се мерат преку споредување со луѓето околу тебе,можеш да го мериш со споредување со себе,со она што ти го сакаш,а тоа што ти го сакаш немора да биде последица од луѓето околу тебе.Едноставно можеш да го правиш она што ти го сакаш,немора да те интересира мислењето на другите.
Јас си имам свои ставови кон многу работи,си го правам она што сакам и.т.н. без околината да влијае на моите одлуки,но сепак не сум асоцијален ( барем јас така мислам,па да,во право сум,секој работен ден сум школо... ).
Едноставно,јас сакам да имам свои мислења и ставови,кога нешто ќе посакам да направам,тоа и го правам,без да може некој од околината да влијае на мене и моите постапки,освен со употреба на физичка сила.
За да имаш создадеш свои мислења,без влијание на луѓето околу тебе,немора да бидеш ниту психопат ниту асоцијативен или нешто слично,доволно е да го сакаш тоа.

п.с. не ми е важно дали ќе се разликувам од другите или не,не ми е важно дали другите за мене ќе мислат дека сум подообар или полош од нив,важно ми е да имам свои мислења кои сум ги „создал“ без влијание на луѓето околу мене.

Да, ти припаѓаш на средината и единствен начин на кој таа нема да го оформува твоето мислење и начин на размислување е да се затвориш у стаклено ѕвоно. Под ова оформување не мислев на тоа дека треба да се претопиш во масата, да бидеш зрно во песокот и дека треба да размислуваш исклиширано, без свој став. Убаво ти објасни Ада.
Можеби е така зошто останатите така мислат.Јас не им дозволувам на луѓето околу мене да ги оформуваат моите мислења,но не сум затворен во стаклено ѕвоно.
Јас мислам дека јас припаѓам во универзумот,и постои начин на кој тој нема да го оформува моето мислење.
Тој начин е да си „направиш“/„измислиш“ свој виртуелен универзум.

Според мене, „јас“ не се разликувам многу од неколку килограми водорот,јаглерод,кислород,фосфор,калциум и други елементи...
Од тоа сум настанал,а веројатно ( ако не успеам да се направам безсмртен ),во тоа ќе се претворам....

zatoa sto opstestvoto ni nametnuva idealnost,sekako nikoj ne e idealen,pa toa si go prefrlas sebesi i se stremis da bides se podobar i podobar,se dodeka ne go dostignes "idealnoto".
spored mene ubavo e da se stremis kon nesto podobro,ako ne togas seuste ke sme bile vo kameno doba.

Mislam deka lugeto okolu nas se bitni faktori na toa kakvi luge sme ,dobri ili losi,nase e samo da percipirame kako sto treba i da znaeme da go oddelime dobroto od losoto

сите се стремиме кон подобро, фала богу не стагмираме.. тоа би било само доколку сме мртви:) и направи место за најдобриооот!

А што ако тоа што го правиш е осудувано од средината? Зар тоа нема да те натера да го чувствуваш обезвреднето тоа што го правиш?

Не треба никој да ми се восхитува, ама баш никој. Мене ми е битно да сум најдобра во тоа што го правам само за себе, зашто јас живеам за себе кога е во прашање кариера и слично. Битно ми е моето расположение кога ќе постигнам нешто ја сум среќна.
:helou: Сетто тоа е добро, но при тоа сепак внимавај по пат да не згазиш некој , бидејки верувај ми, крајот нема да биде срекен колку и да не ти е стало до средината низ која поминуваш.:smir: :smir: :smir:

Немора да живееш во пештера за да го избегнеш влијанието на општеството врз тебе,доволно е само да ги игнорираш,да не им даваш голема важност на мислењата од другите...
Да,човекот живее и се оформува на принцип на набљудување на околината,тоа е нормално,но може да одбира ( ако сака,се разбира ) во која околина ке живее и ќе се оформува,но таа околина немора да биде социјалниот свет.
Знам дека: доброто, лошото,успехот,неуспехот и т н се релативни работи,но немора да се мерат преку споредување со луѓето околу тебе,можеш да го мериш со споредување со себе,со она што ти го сакаш,а тоа што ти го сакаш немора да биде последица од луѓето околу тебе.Едноставно можеш да го правиш она што ти го сакаш,немора да те интересира мислењето на другите.
Јас си имам свои ставови кон многу работи,си го правам она што сакам и.т.н. без околината да влијае на моите одлуки,но сепак не сум асоцијален ( барем јас така мислам,па да,во право сум,секој работен ден сум школо... ).
Едноставно,јас сакам да имам свои мислења и ставови,кога нешто ќе посакам да направам,тоа и го правам,без да може некој од околината да влијае на мене и моите постапки,освен со употреба на физичка сила.
За да имаш создадеш свои мислења,без влијание на луѓето околу тебе,немора да бидеш ниту психопат ниту асоцијативен или нешто слично,доволно е да го сакаш тоа.

п.с. не ми е важно дали ќе се разликувам од другите или не,не ми е важно дали другите за мене ќе мислат дека сум подообар или полош од нив,важно ми е да имам свои мислења кои сум ги „создал“ без влијание на луѓето околу мене.

Можеби е така зошто останатите така мислат.Јас не им дозволувам на луѓето околу мене да ги оформуваат моите мислења,но не сум затворен во стаклено ѕвоно.
Јас мислам дека јас припаѓам во универзумот,и постои начин на кој тој нема да го оформува моето мислење.
Тој начин е да си „направиш“/„измислиш“ свој виртуелен универзум.

Според мене, „јас“ не се разликувам многу од неколку килограми водорот,јаглерод,кислород,фосфор,калциум и други елементи...
Од тоа сум настанал,а веројатно ( ако не успеам да се направам безсмртен ),во тоа ќе се претворам....
:helou: ме потсетуваш на бунтовникот од Ошо тој вели :"Правиот бунтовник има разбирање за моменталноста на животот и неизбежноста на смртта .Него ништо не може да го заплаши,нити да го наведе на компромис.Во таков момент на живототти си во прилика да живееш некомпромисно,а бидејки и смртта е неизбежна нема потреба од нагодби ,прилагодувања , бидејки животот е краток, бунтовникот прави се што е во склад со неговите можности и потребите на неговото битие .Ужива да создава и исто го уништува тоа што треба да се уништи како би се овозможило неговата креација да излезе на видело Тој не е деструктивен тој е во служба на создавач и понатаму опстојува бидејки не е реакционерен нема ништо против било кого или нешто,останува разигран бидејки целата негова креативност е игра тој не е ни озбилен бидејки и озбилноста е дел на стариот бивш човек."Ваков бунтовник ми се допага:smir: :smir: :smir:

OFcp&&& напиша:
не ми е важно дали ќе се разликувам од другите или не,не ми е важно дали другите за мене ќе мислат дека сум подообар или полош од нив,важно ми е да имам свои мислења кои сум ги „создал“ без влијание на луѓето околу мене.
Добро е што не ти е важно, затоа се вклопуваш во интересната замисла за себе на Анкица, но, ниедно мислење и став не го оформуваш без ничие влијание. Или се согласуваш со некого, или си против туѓиот став со што наметнуваш “свој“. Но по ниедно прашање не си се изјаснил исклучиво на својот разум. За такво нешто, ти беше спомнато, треба живееш во пештера, и да изградиш став за “штетноста на гасовите од моторните возила“ исклучиво по свое видување. Што не е возможно.

Анкица напиша:
Ваков бунтовник ми се допага
---
Сетто тоа е добро, но при тоа сепак внимавај по пат да не згазиш некој
Секој кој тргнал по патот кој води до најдобар за да стигне до таму мора да изгази некого, или секого. Ова е основата на онаа тема за комунизмот и капитализмот каде имаше два табори. Во денешно време сите се стремат кон префиксот “нај“ и само во позитивна конотација, а “ние“ комунистите тврдевме дека нема потреба од градации, со цел по патот да не мора да има изгазени.
Но денес владее времето каде мора да се гази. А да се биде најдобар и да не се повреди никого е практично невозможно. Дури и Тоше испровоцира негативни реакции кај некои луѓе.

:helou: Најпрво да кажам дека предходното е цитат, а не моја замисла за себе, но ми се допага можеби баш затоа што е сосема спротивно од мене . А што јас мислам кажав во одговорот до Buterfly.:smir: :smir: :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom