Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Член од
12 јануари 2008
Мислења
356
Поени од реакции
18
nikon d40 за 15000 со објектив 18-55мм,многу?малку?совет некој ајде!
За 10-11000 би бил ок. За поскапо од тоа не, бидејки последната цена на апаратот, пред повеке од година дена беше околу 21000 нов од продавница, плус како модел е 4 години стар и е само 6Мпих.

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
сакам да го мењам за мојот nikon l110 што го земав пред 1-2 месеци дали се исплати,пошто некако не ми се свиѓа тоа што има малку мануелни функции,посебно за тоа што нема долга експозиција да подесиш автоматски си прави како сака.
инаку фала за советите!

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Многу ли е 9.000 за Sony DSC H-9, или да си земам на ново Nikon CoolPix P90. До сега имам користено Kodak ZD710, па сакам да преминам на малку подобро.

Член од
12 јануари 2008
Мислења
356
Поени од реакции
18
Многу ли е 9.000 за Sony DSC H-9, или да си земам на ново Nikon CoolPix P90. До сега имам користено Kodak ZD710, па сакам да преминам на малку подобро.
Која е цената на Nikon P90?

Но и никонот P90 ми е некако застарен модел, бидејки не снима HD видео, па незнам колку би се исплатело да се купи тој модел ако разликата во цена со P100 е минимална. За Сонито и да незборам, бидејки веќе го има прегазено времето, ни HD видео, ни широк агол на објективот, иако своевремено беше супер апаратче според мене не вреди 9000, можеби околу 7000. Ако сакаш ултра зум апарат бирај меѓу Panasonic FZ38, Canon SX20 IS и Nikon P100. Мене некако најмногу ми се свиѓа Панасоникот.

сакам да го мењам за мојот nikon l110 што го земав пред 1-2 месеци дали се исплати,пошто некако не ми се свиѓа тоа што има малку мануелни функции,посебно за тоа што нема долга експозиција да подесиш автоматски си прави како сака.
инаку фала за советите!
Aperture priority, односно подесување на бледната не ти ни фали бидејки тоа е бескорисна опција кај кај компактните апарати. Можеби донекаде ти фали Shutter priority, подесување на експозицијата но дали до толку за да го смениш апаратот само ти си знаеш. На крај останува и тоа за која цена би го продал твојот апарат, па дали ке ти се исплати замената и од таа гледна точка.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.510
Поени од реакции
8.116
Мики, мислам дека Дац се нервира затоа што нема на L100 опција ти да си одредиш точно колкава ќе биде експозицијата. Еднаш штракав P90 на еден другар и не можев да му зададам 1/20 експозиција.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Која е цената на Nikon P90?

Но и никонот P90 ми е некако застарен модел, бидејки не снима HD видео, па незнам колку би се исплатело да се купи тој модел ако разликата во цена со P100 е минимална. За Сонито и да незборам, бидејки веќе го има прегазено времето, ни HD видео, ни широк агол на објективот, иако своевремено беше супер апаратче според мене не вреди 9000, можеби околу 7000. Ако сакаш ултра зум апарат бирај меѓу Panasonic FZ38, Canon SX20 IS и Nikon P100. Мене некако најмногу ми се свиѓа Панасоникот.
Уффф, некако скапо ми е 25.000 ден во моментов за апарат. Би можела P90 да го земам од странство за 15.000, но со чекање. А добро, ако го оставиме HD видеото на страна ( не ми е тоа мн битно ) ме интересира дали разликата на квалитет е голема помеѓу Kodak-ot и Sony-to

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.510
Поени од реакции
8.116
За сони не мислиме ништо :) Уште помалку за разликата помеѓу Кодак (шо бре, уште праат фото-апарати) и Сони. Јас искрено би се двоумел помеѓу Канон и Лумикс, затоа што се водечки на сите тестови за фото-апарати од point-n-shot (насочи и сликај) класата. Пиши колкав ти е буџетот, и што би сакала да фотографираш и би ти препорачал 2-3 апарати.

За сони а200, не знам колку пари е, ама јас сум голем фан на Канон и топло би ти препорачал 1000D. Патем мислам дека само еден поранешен кајганџија има сони а200 од луѓето што ги знам.

Член од
16 август 2010
Мислења
41
Поени од реакции
2
За сони не мислиме ништо :) Уште помалку за разликата помеѓу Кодак (шо бре, уште праат фото-апарати) и Сони. Јас искрено би се двоумел помеѓу Канон и Лумикс, затоа што се водечки на сите тестови за фото-апарати од point-n-shot (насочи и сликај) класата. Пиши колкав ти е буџетот, и што би сакала да фотографираш и би ти препорачал 2-3 апарати.

За сони а200, не знам колку пари е, ама јас сум голем фан на Канон и топло би ти препорачал 1000D. Патем мислам дека само еден поранешен кајганџија има сони а200 од луѓето што ги знам.
Благодарам многу!
Па, сакам да преминам од point & shoot, на ДСЛР, до околу 500 евра (максимум).
И еден другар ми препорачуваше 1000д, веројатно е добар апарат.
Чекам помош :helou:

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.510
Поени од реакции
8.116
Па сеа, за тие пари е најдобар. Патем кога преминуваш во SLR од почеток треба да избереш кон кое „семејство“ ќе припаднеш, бидејќи само стативите се универзални. Доколку купуваш во Македонија Pix+ се Nikon партнери и имаат D3000 и понатаму широк избор на тела и објективи. Од друга страна ги имаш Genel кои се една од најчкартните фирми во Македонија, ама за жал се увозници на Canon. 1000D e одличен апарат, подобар од 3000D. Меѓутоа како што кажав генел се шит фирма, им фалат упатства, инсталациони дискови и слични потрепштини во кутиите кога купуваш фото апарат од кај нив. Идеално би било кога би можел да купиш Canon од странство.

Кога јас би бил во твоја ситуација би купил вакво нешто (кликни тука) :) Мислам дека го спуштија под 40.000 ама не сум сигурен.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Затоа јас да си прашам, пошто немам големо искуство :))) Инаку, буџетот ми е околу 250 евра, а апаратот најмногу би го користела за сликање по планини и урбани места ( пр. архитектури, итн )

Пр. Canon S5 IS за 200 евра на старо ?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Член од
12 јануари 2008
Мислења
356
Поени од реакции
18
Затоа јас да си прашам, пошто немам големо искуство :))) Инаку, буџетот ми е околу 250 евра, а апаратот најмногу би го користела за сликање по планини и урбани места ( пр. архитектури, итн )

Пр. Canon S5 IS за 200 евра на старо ?
И овој канон не. :) И на него му поминало времето. И тој ми вреди околу 7000 денари. За архитектура и пејсажи гледај поширок агол на објективот на апаратот. На пример од 24 до 28мм е ок, се над 30мм не е доволно широко. П90ката е добар бидејки објективот му почнува од 26мм. Панасоник TZ8 го има кај нас и е добро апаратче. Објектив 25-300мм, не е многу голем, има мануелни контроли и е 300 евра. Ако не почекај да падне малку цената.

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Барам да купам Nikon P50, исклучиво нов. Знам дека моделот го нема кај нас година време, мојот „пушти нозе“а сакам ист да земам. Ако евентуално има некаде останато по некој салон, а да знаете, слободно пишете.

Kajgana Shop

На врв Bottom