Фото берза [помош при избор на фотоапарат]

Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
Здраво на сите, јас сум нов на форумов, но и нов во фотографирањето :kesa: до неодамна имав Panasonic DMC FZ-28 но поради "пустата" желба за надоградба и профи апарат ,го продадов , па сега сум во дилема, што да се купи, поради жолчната расправа помеѓу canon и nikon а и моето мало познавање, па затоа би ве замолил вас поискусните форографи да ме упатите што би вредело да земам, за почеток не би сакал да вложувам поголеми средства, би сакал да земам нешто помеѓу Canon EOS 1000D kit 18-55 i nikon D60 kit 18-55 VR, цената на првиот е 29000 а на вториот 30000 во pixplus, или имате некој друг предлог, или пак место од каде би можел да го набавам за поевтина цена ?

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.496
Поени од реакции
8.017
Бијдејќи никонџиите намалија со доаѓање на овој подфорум, ние канонџиите ќе те убедиме да купиш ЕОС :)
Енивејз, го ѕирнав сајтот на Pix+ и можам само да кажам браво за комбинациите тела/објективи кои ги нуди Nikon.
Доколку имаш уште 10.000 за давање би било убаво да земеш D3000 со два објектива. Ако не, D3000 со 18-55 VR :) Од едноставна причина што Nikon има поголем избор во класата на евтини објективи па подоцна според преференци ќе ја надоградуваш опремата.

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Canon 1000D има Live View, ако тоа ти значи (а веројатно Да штом претходно си сликал со дигиталец и си се навикнал на лцд екранот да гледаш) тогаш оди со канонот наместо nikon D60. А, D3000 во секој случај е доста подобра варијанта.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.496
Поени од реакции
8.017
Д3000 има понизок шум на високо исо, додека пак 1000Д има лајв вју. Другите моменти и не прават голема разлика. Зборувам за телото на апаратот. Доколку ме прашуваш мене би купил D3000 со 18-105 објектив за 35.000

Едит: Брзината на фотографирање во RAW формат е различна. Кај канон е 1,4 fps без ограничување, додека кај никон е 3fps до 6 фотографии по ред. Јас бидејќи фотографирам во jpg тука не би наоѓал маани на апаратите бидејќи и двата се со по 3fps во тој формат се додека не се наполни мемориската картичка.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
никон Д60 повеќе не се произведува.
18-55 никон објектив е по мое полош избор од 18-55 канон (кој оди во кит)
Никон дава генерално постудени бои од канонот. Спрема мое мислење, никонот е добар избор за репортери, спортски новинари... а канонот е за поуметнички стил на сликање.

А други податоци, дал некој од двата модели има тро побрз бурст... 1ли се разликуваат во некој мегапиксел, па и опцијата на live view.. (јас ја искористив на на мојата 450 само 2-3 пати онака за да видам како работи а на Д50 ниту еднаш... не знам ни дали ја има !! не ти е толку битно за одабир на апарат

Член од
8 декември 2009
Мислења
70
Поени од реакции
22
Fala vi mnogu za milsenjata, Tonchie iskreno sakav da zemam D 3000 no me predomisli eden drugar i nekoi kritiki za modelov od drugi forumi koi go rangiraat vo klasata na POLUprofesionalni fotoaparati , pa tuka malku bev vo zabluda ...

I live view opcijata iskreno ne ja koristev mn. na prethodniot aparat ili idiot kako i da gi narekuvate, taka da ne mi e bitno dali ima live view ili ne . :) :)

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Fala vi mnogu za milsenjata, Tonchie iskreno sakav da zemam D 3000 no me predomisli eden drugar i nekoi kritiki za modelov od drugi forumi koi go rangiraat vo klasata na POLUprofesionalni fotoaparati , pa tuka malku bev vo zabluda ...

I live view opcijata iskreno ne ja koristev mn. na prethodniot aparat ili idiot kako i da gi narekuvate, taka da ne mi e bitno dali ima live view ili ne . :) :)
Брате, Професионален за 30 илјадарки тешко дека ќе најдеш :). Нормално дека тие се полу професионални.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Брате, Професионален за 30 илјадарки тешко дека ќе најдеш :). Нормално дека тие се полу професионални.
Овде во Македонија и сп 10.000 денари апарат можеш да изиграваш професионалец. Свадби сликаат со кит Д40 и ваѓаат плата.

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Овде во Македонија и сп 10.000 денари апарат можеш да изиграваш професионалец. Свадби сликаат со кит Д40 и ваѓаат плата.
:) знам, али не мислев на таков "професионален" :)

S

StormRage

Гостин
хихи ја сликав свадба со сони дигитален бе :)
иначе он топик... неам некое големо искуство за сликање (иам бајги слики ама) и ми поминале низ раце бајги апарати. Последен пат шо ми дојде враце беше Никон д60 и вистина е супер. Пред то и еден Канон малку постара серија ама не видов точно. е сеа никонот ме бендиса (и то многу)

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Дечки некоја информација од прва рака за канон еос 1000д?
:pipi:

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.496
Поени од реакции
8.017
A D60 џоа попрофи е? Профи ко слаткар, ентри левел квалитет, ама ако си знаодлив можеш да печалиш со него.

Јас имам профи тело Canon 40D ама немам профи објективи (2.8 F) и соодветно, мојата опрема не ја сметам за профи. Блицот ме вади донекаде :) Speedlight 580 EX II.

И да се навратиме на 1000D, апарат што за среќа не го добив, затоа што ми одобрија многу повеќе средства од она што се надевав па ја имам гореневедената опрема.

Телото во рака делува некако пластично, затоа што нема гума на него. Ако преминуваш од поинт енд шут (идиотче) на овој апарат, нема да ти пречи. Поразгалените ќе му најдат маана на ова :) Хардверски е „осакатена“ 450ка, ама ентри левел корисник нема да го примети тоа. Има лајв вју, и има еден куп пофални зборови во предминатиот број на ReFoto (списание кое го издава застапник на Nikon за Србија, Босна, ЦГ и Македонија).

Јас и Лет3 топло ти го препорачуваме. Купи си го и свиркај си, овај чкрапај си :)

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.700
Поени од реакции
288
LiveView е маркетиншки трик, ја на мојот 450 никад го немам искористено. Би го користел ако би имал D5000, G10/G11 за сликање у гужви (ко на карневал на пр.), затоа ич да не ти чуе дали има LiveView или не.

Глеј каква батерија има, колкав дисплеј, кое објективи можеш да му ги земеш и за која цена (и дали ги има во МК), каква картичка користи, мој совет е или Никон или Канон. Или ако апла немаш кеш Олимпус јер се доста ефтини а и не се лоши. Друго ништо, не дека се ложам на марки многу, али од практична гледна точка - кај нас најчесто овие 2 бренда се користат - полесно ќе најдеш објективи, а и полесно ќе ги шитнеш ако треба.

Низ Скопје има и 400D останати у продавници, али види цените пошто обично не ги спуштаат, ако ако треба да бираш меѓу него и 1000D, мое мислење е 400D.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.005
Поени од реакции
12.629
Измеѓу Kodak Z915 и Canon A1100IS, кој би ми го препорачале? Не е за професионално ни аматерско сликање, онака, семејни фотки.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.496
Поени од реакции
8.017
Canon, поубав на изглед, полесен, подобро макро, ако некогаш ти текне да пробаш такви глупости :)
Горе доле, слични се. Не знам како стојат со цена, ама јас радо би купил Canon.
Кодак... застанаа во времето...

Kajgana Shop

На врв Bottom