Помош, софтверски проблеми и совети

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
пред некој ден ми сјеба напојувањето. Го сменив али сега не ми ги покажува cd i dvd ромовите. покажува G: ама кога ке турам CD у некој цд ром не ми ги чита. Дали е можно и ЦД ромовите да се сјебани со се напојувањето или може не се подесени на почетокот у BIOS??!

P.S како на друг начин да го форматирам компјутерот доколку сакам освен со CD? дали може со USB И како ако може ? ?:)
прва опција ти е да ги пречтекач каблите за напојување и да видиш дали ќе ги појави
за форматирање сигурно ќе можеш со ЦД иако не го покажува под виндоус незначи дека не работи под дос. ако сакаш да инсталираш ОС од УСБ во биос одбери 1st boot device да е УСБ, кака да пробај и не му се плаши многу многу, не ти се сјебани цд-ромовите
:)

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.904
Поени од реакции
6.983
Го форматирав windows-от и денеска се обидував да го активирам со 7Loader Release 5. Е сега, направив се како што пишува во read me фајлот и го рестартирав едно 3-4 пати ама никако во My Computer>Properties да ми покаже дали е активиран или не, а логото на лаптопот го има, порано го немаше. Како можи поинаку да се дознај дали е активиран?

B

Beck's

Гостин
Го форматирав windows-от и денеска се обидував да го активирам со 7Loader Release 5. Е сега, направив се како што пишува во read me фајлот и го рестартирав едно 3-4 пати ама никако во My Computer>Properties да ми покаже дали е активиран или не, а логото на лаптопот го има, порано го немаше. Како можи поинаку да се дознај дали е активиран?
Control Panel\System and Maintenance\System
idi pri krajot,pod Windows activation

Член од
10 мај 2009
Мислења
88
Поени од реакции
16
Imam instalirano AVG internet security 9.0.872.Pa me interesira dali moze da go instaliram AVG internet security 2011 bez da go brisam stariot antivirus.Se plasam da ne go blokiram kompjuterot so dva antivirusa.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Imam instalirano AVG internet security 9.0.872.Pa me interesira dali moze da go instaliram AVG internet security 2011 bez da go brisam stariot antivirus.Se plasam da ne go blokiram kompjuterot so dva antivirusa.
Најубаво да го избришеш стариот , оти веќе ќе ставаш нова верзија од 9 на 10.....тоа не е само Update за да можеш така да го инсталираш, ами веќе во 10 верзија имаш нови технологии вградени и најубаво е стариот да го избришеш и да го инсталираш новиот....сепак за Upgrade се работи....позз :)

Steam.

wat
Член од
1 октомври 2008
Мислења
1.462
Поени од реакции
624
Не ли ги инсталира драјверите самиот Windows 7?

И дали проба со драјверите од ХР?
Стара звучна е ова, нема драјвери од вин7 за неа, а тие од XP ако ги пуштам вика дека не наоѓа никаква SoundBlaster звучна во компјутерот и се гаси сетапот :S

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.904
Поени од реакции
6.983
А не ли гледаш дека не ти вика АКТИВИРАЈ ГО ЗА 30 ДЕНА
Па да де тоа ми е сомнително, оти нели ако е кракерски активиран си има и бројче и она логоно за Џенјуајн софтвер, ама овде нема ништо па затоа. Инаку шо кур ако седел еден гига неискористен и шо ако ставам 64-битен windows? Колку реално се користат во работа? Јас не верувам некој да надминува 2 гига.

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
имам едно 7 гб .mkv видео, сакам да го изрежам на 2 DVD-cd, без да конвертирам со губење на квалитет, или зипување и такви ствари, сакам да го поделам на 2 дела и burn, ако е можно секако :))
- ако некој имал искуство со таква работа нека ми предложи програма. Фала однапред

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Стара звучна е ова, нема драјвери од вин7 за неа, а тие од XP ако ги пуштам вика дека не наоѓа никаква SoundBlaster звучна во компјутерот и се гаси сетапот :S
Не така. Оди во device manager најди си ја звучната (треба да ти е обележана со жолт извичник), десен клик на тоа, одбери update driver и барај таму во цедето или кај и да ти се драјверите од звучната.

Па да де тоа ми е сомнително, оти нели ако е кракерски активиран си има и бројче и она логоно за Џенјуајн софтвер, ама овде нема ништо па затоа. Инаку шо кур ако седел еден гига неискористен и шо ако ставам 64-битен windows? Колку реално се користат во работа? Јас не верувам некој да надминува 2 гига.
Има и некои кракови (како твојов) што само го трга тоа што бара активација и толку. Сега не ти е ни активиран/лиценциран ама и ќе ти трае бесконечно (ако е се како што треба). А тоа што викаш дека денес никој не користи над 2 гига.... тоа БЕШЕ точно пред 2-3 години.
Пример мене 4 ми се кнап. 6 гига би ми завршиле огромна работа.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
имам едно 7 гб .mkv видео, сакам да го изрежам на 2 DVD-cd, без да конвертирам со губење на квалитет, или зипување и такви ствари, сакам да го поделам на 2 дела и burn, ако е можно секако :))
- ако некој имал искуство со таква работа нека ми предложи програма. Фала однапред
Земи ја програмата MKVToolnix и инсталирај ја. Пушти го mkvmerge GUI. Во првото јазиче, Input, вчитај ја .mkv датотеката, а во третото јазиче, Global, обележи го Enable Splitting>...after this size>4483M (големина на двд).
Долу во output бираш излез и клик на Start Muxing.

Kajgana Shop

На врв Bottom