Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
земав лаптоп нов, стаив виндоус 7 на него. откога ќе се стартува(до десктоп) во таск менаџер глеам има околу ~42 процеси. со што програм да ги намалам, за побрз старт? кои се битните процеси за работа, односно, од кај да знам што да прекинам, а што да оставам ко што си е?
мислам ме капирате...
Не пипај се е вред. Само можеш да зафркнеш нешто.
Мајкрософт не пија мастило па уште нов да треба да правиш такви валкани трикчиња за да го забрзаш. Фабрички си е средено.
Колку ти е стартап, 30 секунди?

Ако ме праша некој мене, ни рачно оптимизирање не препорачувам, ни автоматски програмчиња (твикери, тјунери, регистри чистачи).

Здраво
Инсталирав Виндовс 7 и сега сараунд звучниците не ми работат
Пред тоа имав XP и сараундот 5,1 ми работеше перфектно сега со Windows7 ми работат само предните два звучници. Пробав да го подесам од контрол панел и ги ставив на 5,1 ама џабе пак само предните два работат.
Дали има чаре за ова или треба и на некое друго место да се подесува и дали треба и winamp-от некаде да го подесам оти e истиот кој го користев на XP и таму не требаше ништо да се подесува освен во контрол панел да стои 5,1 и сите звучници си работа.
Поздрав.
Ај пробај пушти филм со 5.1.

А пак за стерео содржина, во некои драјвери има чим прима стерео да го дуплира сигналот и назад. Е сега со вградениот драјвер од Windows ова мислам не може, треба да до снимиш тој од произведувачот на звучната. Нешто слично како на сликава.

• Ми се допаѓа
Reactions: kam

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
@ Кам,

Ехх стариот проблем со 5.1 звук на Виста/Вин 7. Ако сакаш да избегнеш проблеми и малтретирање купи си звучна. Мој предлог ако сакаш да имаш многу подобар звук од тој сега е Asus Xonar D1 или пак Audigy 7.1 SE. Оваа втората е колку да имаш 5.1 оутпут без проблем, и нема да донесе феноменален резултат во поглед на квалитет на звук за разлика од првата. Сепак за 1300 денари (булк верзија) ќе те реши од идни малтретриања и ќе допринесе за почист и подетален звук (за разлика од стандардниот реалтек) додека пак исто така нуди некои додатни опции за игри т.е емулации на звук. Доколку пак се одлучиш за Ксонар ќе бидеш воодушевен во секој поглед :wink:

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
ИАм проблеми со брзина на нетот.
Проблемот ми се јавува кога да речеме ќе ставам некој торент на Уторент и поради тоа, ми се коци интернетот и страни отвара по 5-6 минути. И на мозила и на опера.
Што може да е проблем? Дали уторентот врши некакви пречки врз нетот?
Дали би се поправило ова доколку би ставил друг П2П програм?

И ај успат. ДА прашам за звукот. Дали ако поврзам ДВД со ПЦ преку аукс у делот Лајнд Аут, би добил 5,1 звук, бидејќи ДВД-то е такво? И дали има везе тоа што треб да се намести 2.1; 5.1; 7.1 во програмче за звукот. Пробав значи со 5.1 налин но кога ќе стиснам Тест, за звучниците да свират, свират односно вадат звук само Предните 2, односно лев и десен, а другите не вадат звук.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Проблемот ми се јавува кога да речеме ќе ставам некој торент на Уторент и поради тоа, ми се коци интернетот и страни отвара по 5-6 минути. И на мозила и на опера.
Па влијае, како не, влече даунлоуд кој е исто така важен за отворањето т.е брзото отворање на страни, инаку зависи и која брзина на нетот ја имаш.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

И ај успат. ДА прашам за звукот. Дали ако поврзам ДВД со ПЦ преку аукс у делот Лајнд Аут, би добил 5,1 звук, бидејќи ДВД-то е такво? И дали има везе тоа што треб да се намести 2.1; 5.1; 7.1 во програмче за звукот. Пробав значи со 5.1 налин но кога ќе стиснам Тест, за звучниците да свират, свират односно вадат звук само Предните 2, односно лев и десен, а другите не вадат звук.
Ограничи го download-от на торентот. Ако симнувам максимум со 700, стави го да симнува со 500 (на пример) и ќе си сурфаш на раат.

Нема да добиеш сараунд.

kam

kamikaza
Член од
16 април 2009
Мислења
62
Поени од реакции
4
Ај пробај пушти филм со 5.1.

А пак за стерео содржина, во некои драјвери има чим прима стерео да го дуплира сигналот и назад. Е сега со вградениот драјвер од Windows ова мислам не може, треба да до снимиш тој од произведувачот на звучната. Нешто слично како на сликава.
Фала bibil
Исто како што ми ја прати сликата е и мојата матичната со 6 назат излези и софтверот е потполно исти, па штом ги штиклирав ти копчина добив звук на сараундот.:vozbud: колку едноставна работа а толку да зафркава.
Фала уште еднаш и поздрав.

@ Кам,

Ехх стариот проблем со 5.1 звук на Виста/Вин 7. Ако сакаш да избегнеш проблеми и малтретирање купи си звучна. Мој предлог ако сакаш да имаш многу подобар звук од тој сега е Asus Xonar D1 или пак Audigy 7.1 SE. Оваа втората е колку да имаш 5.1 оутпут без проблем, и нема да донесе феноменален резултат во поглед на квалитет на звук за разлика од првата. Сепак за 1300 денари (булк верзија) ќе те реши од идни малтретриања и ќе допринесе за почист и подетален звук (за разлика од стандардниот реалтек) додека пак исто така нуди некои додатни опции за игри т.е емулации на звук. Доколку пак се одлучиш за Ксонар ќе бидеш воодушевен во секој поглед :wink:
Благодарам за советот но сега за сега ќе терам со вграденава звучна па понатаму ако земам друг комп ќе размислам и за опција да си ставам звучна карта.
Поздрав.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Ограничи го download-от на торентот. Ако симнувам максимум со 700, стави го да симнува со 500 (на пример) и ќе си сурфаш на раат.

Нема да добиеш сараунд.
Па влијае, како не, влече даунлоуд кој е исто така важен за отворањето т.е брзото отворање на страни, инаку зависи и која брзина на нетот ја имаш.
Знам за тоа дека ако иде со поголема брзина би се отварале поспоро страните.
Ама работата е шо ќе го стаам да се симнува торентот, и со 5 кб да иде у секунда, страните се отвараат споро. Не е брзината на даунлоуд на торентот битна. Ова се случува 5-10мин откако ќе ставам да се симнува нешто. После ќе се поправи. Ме интересираше дали му прави некакви пречки на нетот или било шо слично.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Знам за тоа дека ако иде со поголема брзина би се отварале поспоро страните.
Ама работата е шо ќе го стаам да се симнува торентот, и со 5 кб да иде у секунда, страните се отвараат споро. Не е брзината на даунлоуд на торентот битна. Ова се случува 5-10мин откако ќе ставам да се симнува нешто. После ќе се поправи. Ме интересираше дали му прави некакви пречки на нетот или било шо слично.
А ако не ти е уклучен торентот, со колку симнуваш?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Дали некој знае на која бројчана верзија на Убунту е заснован Едубунту-то што го добија професориве.Евентуално ако некој знае точна верзија на Grub loader ќе биде уште подобро.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
А ако не ти е уклучен торентот, со колку симнуваш?
Ако симнувам дирекно од страна, на пример како вчера шо симнав Драјвери за Нвидиа ми ги симнуваше со 800кб, а страните се отвараа нормално тој период. Што и да симнувам, и со колку и да иде се си е ОК, освен ако даунлоад е преку торент.

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.572
Поени од реакции
6.701
Во последно време компјутерот неочекувано се рестартира, по 2-3 пати дневно.Проблемот не е само кај мене туку и кај еден мој другар кој ги има истиот проблем.Користам Windows 7 (пиратска верзија) и мислам дека е во врска со Update от.

Има некој од вас сличен проблем или можеби решение на истиот?

T

Tetro

Гостин
Во последно време компјутерот неочекувано се рестартира, по 2-3 пати дневно.Проблемот не е само кај мене туку и кај еден мој другар кој ги има истиот проблем.Користам Windows 7 (пиратска верзија) и мислам дека е во врска со Update от.

исклучи тоа апдејтот бре.

и не е до тоа проблемот.
дај повеќе информации, како:
шо апликации имаш уклучено у времето пред да се рестартира?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Не ти е до апдејтите... и не ги гаси, помагаат многу.

Да не имате RC верзија од Windows 7? Изгледа не ви е финална (RTM)

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.572
Поени од реакции
6.701
Не ти е до апдејтите... и не ги гаси, помагаат многу.

Да не имате RC верзија од Windows 7? Изгледа не ви е финална (RTM)
Version 6.1 (Build 7600)

Evaluation Copy . Expires 02.03.2010 <<< Ова ме стави во мисла

А може туториал како да проверам дали е RC верзија...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Version 6.1 (Build 7600)

Evaluation Copy . Expires 02.03.2010 <<< Ова ме стави во мисла

А може туториал како да проверам дали е RC верзија...
RC верзија ти е, тие се до тој датум активни.

Најди си DVD со RTM верзија и направи му UPDATE на овој начин.

Kajgana Shop

На врв Bottom