Помош, софтверски проблеми и совети

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Мал проблем со два оперативни системи.
Сакам да имам XP sp3 и ubuntu 8.04
Имав и претхотно XP, но време му беше за формат... исчистив хард диск... го поделив на четири партиции 2 празни nfts една за убунтуто, и една swap за убубту... Го инсталирав убунту средив се си работеше, и почнав да инсталирам XP, го ставив во едена од тие две претходно направени партиции... се инсталираше се како што треба... и при нареден рестарт.. ми дава избор помеѓу два windows xp, едниот е новиот што го инсталирав, а другиот ми вика дека неможе да се уклучи и дека фали некој фајл. Не знам зашто го појавува воопшто вториот windows и кој е тој... и воопшто го нема убунтуто... а кога ќе ги проверам распоред на партиции, ги има сите четири, со што во таа на убунтуто си стои заземен простор од 2 гб...
Мислам дека објаснив убаво :)
Чаре ?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Мал проблем со два оперативни системи.
Сакам да имам XP sp3 и ubuntu 8.04
Имав и претхотно XP, но време му беше за формат... исчистив хард диск... го поделив на четири партиции 2 празни nfts една за убунтуто, и една swap за убубту... Го инсталирав убунту средив се си работеше, и почнав да инсталирам XP, го ставив во едена од тие две претходно направени партиции... се инсталираше се како што треба... и при нареден рестарт.. ми дава избор помеѓу два windows xp, едниот е новиот што го инсталирав, а другиот ми вика дека неможе да се уклучи и дека фали некој фајл. Не знам зашто го појавува воопшто вториот windows и кој е тој... и воопшто го нема убунтуто... а кога ќе ги проверам распоред на партиции, ги има сите четири, со што во таа на убунтуто си стои заземен простор од 2 гб...
Мислам дека објаснив убаво :)
Чаре ?
Да прво си инсталирал винхр а потоа убунту ќе си го немал проблемот.:toe:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
епа сега кога веќе имам винхп , и на местото на убунтуто пак инсталирам убунту, ќе се реши проблемот ?
да не ми го снема само пак винхп-то ?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
епа сега кога веќе имам винхп , и на местото на убунтуто пак инсталирам убунту, ќе се реши проблемот ?
да не ми го снема само пак винхп-то ?
Ај вака ..најлесното.....избришија партицијата за линукс......остави празен не партициониран дел од хард дискот, кога ќе почне инсталацијата т.е. кога ќе праша каде да се инсталира штиклирај..искористи го најголемиот празен континуиран простор на хард дискот.....и тој точно ќе си го најде тој непартициониран дел.

не би требало да има проблеми

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
нешо ме заебава BS плеерот на Windows7 ... на појќе од пола филмој шо сум ги спуштил (.avi) не слушам звук , а ко ќе ги пуштам преку VLC е се во ред. Не знам дали е до аудио кодекот или до плеерот нешо.
Да не ви е познато ова , и дали знајте некое решение ?
Решнието од Корун:

тачно к лајт му е мајкта уште одма го среедив само не пишав, :kesa:

Janev

2.856
Поени од реакции
58
ја инсталирав WhereIsIt програмата...скенирав некој работи во каталог 1, ја исклучив програмата, ја оклучив пак, сакав да додам уште нешто во каталог 1 ми излегува дека е заштитен со пасворд, а нема веза не сум ставил пасворд...

П

Паган-др

Гостин
Најверојатно од вирус е ова, антивирусот ми го снема и не ми се отвара Task Manager. Антивирусот во ад-римув програмс го има, а кога ќе влезам во фолдерот празен е. И не ми се покажува на старт. Чаре?

Тимче

HULK!
Член од
4 јули 2008
Мислења
4.537
Поени од реакции
238
Најверојатно од вирус е ова, антивирусот ми го снема и не ми се отвара Task Manager. Антивирусот во ад-римув програмс го има, а кога ќе влезам во фолдерот празен е. И не ми се покажува на старт. Чаре?
Пробај со System Restore, а ако и така не бива пробај избриши го антивирусот и инсталирај нов:smir:

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.269
Поени од реакции
2.270
Пиши во Старт -> Run -> taskmgr . Ако ти покаже "being used by another process" тогаш се работи за вирус! Намести да ти покажува скриено датотеки и оди до c:rogram files\winupadates\winupdates(најчесто овој вирус се сместува тука, но немора да значи). Нема да можеш да ај избришеш папката додека не влезеш во Safe mode или не инсталираш Unlocker.

Ако не ти покаже "being used by another process" тогаш не е вирус. Пиши ќе ти пратиме некој регистарски фикс!

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Отвори RUN и пиши го ова:

REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableTaskMgr /t REG_DWORD /d 0 /f

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Кога слушам музика на некој плеер,песната ненормално сецка...додуша на секој плеер ми прави така што го имам во компјутер.
Што може да е фрката ??:nesum:

Член од
9 октомври 2009
Мислења
77
Поени од реакции
3
исталирав herous of newerth..и несака да се вклучи...кога пробам да ја активирам играта...се укочува целиот windows ...имам windows 7...а на виста ја играв без проблеми..некој решение ??

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Сега приметив.
Во старт ми го нема ран. :nesum:
Пушти го преку кратенка:

Windows Logo + R

Кога слушам музика на некој плеер,песната ненормално сецка...додуша на секој плеер ми прави така што го имам во компјутер.
Што може да е фрката ??:nesum:
Избриши ги драјверите за звучната и инсталирај ги најновите.
И спушти си K-Lite Codec Pack 5.2.0 FULL

Kajgana Shop

На врв Bottom