Најдобриот кошаркар на сите времиња од Европа

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Pokraj kralot na evropskata kosharka, Radivoje Korach, imashe ushte eden - Duci Simonovic.

Interesnoto za Simonovic e shto toj e matematichar, ednash pojdov da se pozdravam so nego i vidov vo sobata tabla na koja ja analiziral igrata - celata beshe ishkrtana so formuli, geometriski presmetki, itn. Uz toa Simonovic beshe mnogu obrazuvan, mislam deka se bavi so politichka filozofija, poezija, itn. - za razlika od nekoi polupismeni kreaturi (iako dobri kosharkari) od tipot na Divac.

Vo sekjavanje mi ostana deka vo Germanija Simonovic postigna dva kosha od centar na eden natprevar i mislam poentirashe so 55 poeni - i od maka shto gi rasturi, Germancite stanaa da skandiraat "gasterbajter, gasterbajter".

Сапун

. . .
Член од
10 јули 2007
Мислења
1.642
Поени од реакции
4
Кириленко најдобар европски кошаркар во 2007
Рускиот кошаркар Андреј Кириленко е избран за најдобар кошаркар во Европа за 2007 година на основа на гласовите од експертите и јавноста, објавила FIBA денес.

Кириленко кој игра во NBA во Јута Џез, стана европски првак со Русија во Септември минатата година после победата над шпанската репрезентација. Со надимак "АК-47", ова руско крило (2.09 m), избран е за најкорисен играч на турнирот.

Во изборот учествувале и Германецот Дирк Новицки, Шпанецот Калдерон, Французинот Тони Паркер и Литванецот Рамунас Шишкаускас.

Исто така минатата вечер е изгласана Латвијката Анета Џејкобс-Зогот која е избрана за најдобра европска кошаркарка, според истиот принцип, пред Шпањолката Амај Валдеморо и Русинката Марија Степанова.​

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Дражен Петровиќ...енд оф стори била. Ако сакаш детаљи погуглај. Но ако си вистински познавач на кошарката тогаш ќе знаеш зошто е и ќе остане најдобар.

Дејан Бодирога:pos: дај бе бидете сериозни.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Дражен Петровиќ број еден, а за Бодирога да може да се каже дека е најдобар треба првин да се проба у нба

Кавадарчанец

Бадр Хари фан
Член од
18 декември 2007
Мислења
4.156
Поени од реакции
28
Јас би гласал за Дражен Далипагич најдобриот играч според мене.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]нешто за Далипагич

„Nebeski skakač”
[/FONT]​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Dražen je od 1971. godine Beograđanin, do punoletstva, znači tek sa nepunih 18 godina je došao među obruče, a do tada u rodnom Mostaru igrao je fudbal u „Veležu’’ i rukomet u „Lokomotivi’’, i nadimak Praja dobio je po bivšem centarhalfu mostarskog fudbalskog prvoligaša. Sjajnu, neuporedivu košarkašku karijeru Dalipagić je rastegao na više od dvadeset godina u trouglu Beograd - repezentacija one velike Jugoslavije - Italija. Sa svojih 197 centimetara i izuzetnim odrazom, skokom do neba, silovito je zakucavao, loptu polagao u koš sa nedodirljivih pozicija postigavši u karijeri više od 20.000 poena.
Za gromovita zakucavanja, brzinu ulaza i jedva dodirljiv skok - šut nazvali su ga „nebeski skakač” i „evropski DŽeri Vest”. Proglašen je za najboljeg igrača sveta i Evrope. U privatnom životu ala sa parketa postajao je miran, srdačan, pristupačan i nasmejan momak koji je
za svakog navijača imao vremena da prozbori koju reč.
- Pa šta je trebalo da činim? Košarka je igra u kojoj sam davao čitavog sebe, a sve ostalo je čovek, onakav si kakav jesi i stvarno sam nalazio vreme za priču, pa i čašicu soka sa navijačima - potvrđuje naše konstatacije legendarni igrač. - Vaspitavan sam u porodici da se u dobru ne ponesem, da pomognem onima kojima je moja pomoć potrebna.
Posle Olimpijskih igara u Montrealu 1976. godine pozvan je u kamp moćnog NBA ligaša, šampiona „Boston-Seltiksa’’.
- Da, prišao mi je tada DŽon Havliček, nedodirljiv je bio za moju generaciju taj Havliček. Bio sam ushićen, a tek kada je prozborio „Bićeš moj naslednik” nisam mogao usta da otvorim. Ipak, odlučio sam da ostanem u Evropi. Nisam tada znao engleski, porodica je odluku prepustila meni i odlučio sam: Prajo, igraj tu gde si se već dokazao, zašto ti je potrebna avantura? Otišao sam u „Real Madrid’’ i igrao sa Mirzom Delibašićem u Kupu šampiona za „kraljevski klub”. Eto, možda sam pogrešio, a možda i nisam! Propustio sam priliku da se kao prvi Evropljanin predstavim NBA publici.
Život posle igračke karijere je išao dalje. Želeo je u trenere - u Gorici je po preporuci Bogdana Tanjevića započeo karijeru na klupi.
- Licenca je bila problem, nisam se uklapao u italijanski sistem dobijanja dozvola za trenerski rad pa sam otišao u druge - menadžerske vode.
Karijeru od zlata, kako su je nazivali novinari širom sveta, nije okončao u voljenom Partizanu, već se oprostio na parketu u dresu ljutog rivala „Crvene zvezde’’.
- I to je život, kažu da sam nekad govorio „Više mrzim ’Zvezdu’ nego što volim ’Partizan’ - parafrazirajući reči Moke Slavnića, ali u suprotnom smeru. A, Moka je igrao za „crno-bele”, ja sam poneo „crveno-beli” dres „Zvezde’’ i ostadosmo živi i Moka i ja. Moka je često umeo da tumači i moje reči, pa bi valjalo upitati i njega. Naravno, nikada nisam nikoga mrzio, naprotiv samo sam voleo, nekoga više, a nekoga manje. „Partizan’’ i moja porodica su u samom vrhu mojih pozitivnih emocija.
Jovan Tanurdžić
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Porodica oslonac[/FONT]​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- Porodica mi je oduvek bila oslonac u karijeri i životu. Supruga Sonja (rođena Požeg) bila je teniserka, prvak države, ćerka Sanja i sin Davor su sjajna deca. Davor igra košarku i oboje su završili fakultete - ponosan je otac i suprug Dražen.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Praja kroz brojke[/FONT]​
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]8.278 poena za deset sezona u „Partizanu’’
7.993 poena za Veneciju, „Udine’’ i „Veronu’’ u sedam italijanskih sezona
1.646 poena u dresu reprezentacije Jugoslavije
243 reprezentativne utakmice, drugi u istoriji „plavih’’, iza Krešimira Ćosića (303). U kolekciji reprezentativnih nastupa ima šest evropskih šampionata - tri zlatne medalje, četiri svetska prvenstva - zlato, srebro i dve bronze i tri olimpijska turnira - zlato, srebro i bronza.
15 puta ubacio je u karijeri više od 50 poena, i tu je svetski rekorder, bar kada je reč o najprestižnijim ligama.
[/FONT]

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
najdobar Vlade Divac ne vo evropa tuku i posiroko a Drazan Petrovic spored mene e najdobriot kosarkar na site vreminja

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Бодирога,Славнич,Кичанович,Делипагич,Делибашич,Петрович,Кукоч,Сабонис и уште многу други....(Сите од Југословенска или Руска школа)

pirlo21

којотот
Член од
12 јануари 2008
Мислења
2.052
Поени од реакции
2.055
Дефинитвно ДЕЈАН БОДИРОГА.Незнам дали има натпревар во кој тој не одиграл добро,само криво ми е што не заигра у NBA ама прашањето кој е најдобар европски кошаркар

Kajgana Shop

На врв Bottom