Здраво на сите.
Пред се благодарност за опширната дискусија, доста научив.
Пред некој ден сосема случајно дома ме посети мачето од комшиите и имав можност да си поиграм со него и да сватам дека всушност сакам и јас мачка
Меѓутоа работните обврски ми налагаат да сум дома само во вечерните часови, после 18/19 часот и не знам колку би претставувало проблем за мачката да е најголемиот дел од денот оставена сама дома?
Исто ме интересира од каде би можел да набавам бела или сиво/бела персиска мачка или уште подобро Ragdoll?
Однапред благодарам
Мачките се многу посамостојни животни отколку кучињата така што ако е сама дома мачката нема тоа воопшто да и биде проблем.
Треба само да и обезбедиш пластичен сад со песок,храна,вода и некоја играчка и комотно можеш да ја оставаш сама до вечерните часови,али затоа после кога ќе си дојдеш од работа ќе треба да и посветиш внимание и да си поиграш со неа за да не се почувствува запоставено
.
Ragdoll мачките се прекрасни али за жал ги нема во Македонија,најблиску имаш во Србија.
А бели или сиво/бели персиски мачиња види побарај по огласите,знам дека и Мелита во Бруно дог шоп продава Персиски мачиња во разни бои,често има легла и разни бои може да се начекаат.Али ако ме прашуваш мене јас никакво животинче,ни куче ни маче не би купила од кај нејзе бидејќи мислам си запознаен со матните бизниси на Мелита и животните што ги продава со еден куп болести.
Најдобро е да земеш Персиско маче од некој што има легло дома од неговата мачка.
А јас би ти предложила да си земеш
Сијамска мачка
Јас чувам веќе 2 месеци Сијамско маченце (мачето е старо 4 месеци) и можам да ти кажам се најдобро за Сијамските мачки,одлични се и што е најважно
ВООПШТО НЕ ПУШТААТ ВЛАКНА а тоа е многу позитивна работа заразлика од Персиските мачки кои што цел стан ќе ти го направат со влакна и ќе неможеш да се исчистиш од влакната.
А па затоа Персиските мачки се многу тромави и по цел ден ќе спијат а додека Сијамските мачки се многу хиперактивни и темпераментни мачки и воопшто не седат во едно место,нонстоп нешто се ашкаат низ станот.
Такво е и моето сијамско маченце цело време е во движење.