Кога, како и колку учите?

Па вака,јас сум на Педагошки факултет и морам да признаам дека слабо учам,т .е учам недела дена пред испит,али не се жалам,си имам солидни оцени,имам врема да прошетам,за дечко,за другарки за се...

Пред тест
најмногу 1 саат (правам листови за препис)
Мн малку , скоро ништо 8)

Иначе имам прочитано дека најдобро време за учење е до 12 часот попладне и треба да се почне минимум 60-90 минути после некој оброк, затоа што мозокот е повеќе сконценриран за варењето на храната, отколку за учењето. Еве еден мал совет од мене, што ни јас не го практикувам.

Najcesto ucam navecer vo tisina ako ucam nesto za bubanje a nekogas i galamenjeto ne mi smeta zavisi so ucam
Porano mi trebase pomalku vreme da naucam nesto koga bev sredno no sega na fakultet pogolemi knigi kaj nekoi profesori koi mnogu sto baraat mi e potrebno vreme dodeka im ja naucam cela kniga pa ako im tekne vo posleden moment da izdadat nova kniga pa da mora od taa da uceme tesko nas
A ima i profesori sto ni davaat prasanja sto ke ni se padnat i e mnogu polesno za ucenje i pobrzo

Уживам 3 недели (шеткање низ град, интернет, телевизија, музика), а после кога ќе дојде колоквиумска недела - турбо турбо учење со по 3-4 кафиња на ден во мене и тоа претежно навечер кога е помирно и потивко.
И така се повторува циклусот. Ама ете 4та сум, уште малце и готово со факс, а имам солиден успех (8.9 приближно), така што ми успеало. Ама не сите можат да издржат темпо на турбо учење (по 8-10 саати со паузи само за јадење, WC, и понекогаш некоја серија - Heroes, Nikita). Си жртвувам 1 недела за да имам 3 недели 100 % freedom! :D

Најмногу 3 саати најмалку 1 саат :uvo:

Pa skoro sekogas mi trebet po 2 sati.Za koj bil predmet.A i za test tolku ucam.Samo vo posledno vreme ne mi se prajt mn kejfot :)

Јас во средно многу убаво си учев ама сега некако неможам да фатам крај со крај. Не знам што ми е ама не можам да се сконцентрирам воопшто. Плис хелп пипл ! Дајте некој совет!

учам кратко, со синтетизирање на најбитните работи, не учам насабајле, само приквечер, и кога учам, не јадам, ме деконцентрира.А, не учам многу, реално, а пак си иам солидни оценки...ваљда е до интелект:):):)ама си се испофалив, хахахаха...

У последно време ич не учам, пред школо пред часови што ќе прочитам и тоа ми, коа седнам да учам дома, нема шанси не ме држи местото...:)

jas si ucam ko ke mi dojt jajceto na gazot, t.e ko ke imam nekoj test ( za isprasvenje ne ucam, zs ke naucam edna lekcija i ke stanam za nejze i posle ... uzivaj si )

Јас во средно многу убаво си учев ама сега некако неможам да фатам крај со крај. Не знам што ми е ама не можам да се сконцентрирам воопшто. Плис хелп пипл ! Дајте некој совет!

Ако си на некој од техничките факултети најбрзо(не доволно ефикасно) се учи во друштво со колеги (решавање задачи мислам) не губиш време на формули или финти како да ја решиш задачата(ако заглавиш па не ти текнува, не ретко се грешава при пресметки, механички 2+2= 5 и ке се убиеш од барање каде во која формула или постапка си згрешил )а ако решаваш во друштво ке ти каже некој од колегите, а доколку си ти во ситуација да кажуваш објаснувајки им на колегите себеси си дообјаснуваш а и стекнуваш повеке доверба во себе. а ако си на некој од оние факултети каде треба да знаеш да поеш од А-Ш со срека бубанјето.

инаку јас неучам континуирано што и е до негде минус ама за тоа пред колоквиуми или сесија зависно од тоа коку ке се заучам се случува и по 14-16 часа на ден и секогаш започнувам после 22 часот па до....... и најефективно учам до кај 7-8 наутро потоа иде она мачење ама кога се мора се мора и секогаш со музика без музика не седнувам да учам.

Ucam najmnogu po pola saat na den a imam prosek 5.00. Rabotata e sto mnogu vnimavam za vreme na casovite.

Pa.. sednuvam da ucham pred 1 den od testot i ucham 20-60min:P I spremam livchina za prepishuvanje :D

1.ако сум прва смена на училиште учам после пладне и на вечер затоа што кога ке дојдам од училиште преспивам, а ако сум втора смена станувам порано за да научам.
2. некојач учам на глас, а некогаш и во себе.
3. во било која положба учам.
4.понекогас и по 30 мин., а некогаш и по 1 час.
5.по некои предмети учам редовно, а оние кои ми се полесни ги повторувам пред писмена (пр. математика)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom