Kocka
Manchild
- Член од
- 1 август 2006
- Мислења
- 3.531
- Поени од реакции
- 2.752
postuem!Не англиски не е проблем ќе ти дадам линкови, ама на некој друг јазик тешко.
postuem!Не англиски не е проблем ќе ти дадам линкови, ама на некој друг јазик тешко.
Прво за филмот. Морам да кажам дека не ми се допаѓа. Сценографијата, костимите и специјалните ефекти се сосема во ред, но сценариото како да е склепано за 2-3 дена, а главните глумци се мизерни. За суштеството од Нов Зеланд што се нафатило да режира и да не зборувам, требаше да продолжи со снимање на филмовите што ги правеше во 80-тите, оти не беа лоши. Гледајќи ги хобитите на Џексон заедно со неговиот избор за Гандалф, не можам да се ослободам мнението дека целата работа во филмот некако се трансформира во борба на педерите за нивните права. Делото на Толкин сепак заслужуваше да го екранизира еден Тим Бартон или Спилберг или Гиљермо дел Торо на пр.Стивен Кинг не ти прави хиперпродукција. Сите негови книги имаат митологија, некои од нив многу подетелна и подобро разработена од таа и на Толкин. И да Стивен Кинг не можеш да го ставиш во иста категорија како Толкин и Ловкрафт, затоа што е подобар од нив многу. Кој ја прочитал "The Stand" знае зошто. А тоа што пишува многу книги е само отсек на неговиот квалитет, затоа што сите книги му се феноменални, а да не зборувам дека сите биле и бестселери, нешто што ниеден друг автор го нема постигнато.
И не ако те интересира човекот нема многу книги и нема ни хиперпродукција. И за разлика од Толкин неговите книги беа мегапопуларни и пред да се направат филмовите.
Најтрагично е што си се фатил за некои ограничени писатели како Ursula K. Le Guin која напротив е една од полошите автори од жарнот на фантазијата, ама што да се прави.
А ако сакаш феноменални книги со фантазија тука ти е Роберт Џордан и во нејзиниот серијал на книги може да се види што преставува еден детален свет на фантазија.
The modern use of the English word "orc" to denote a race of evil, humanoid creatures begins with J. R. R. Tolkien.Зборам за WarCraft светот, Орките немаат допирна точка во изглед, култура или било што друго со Орките на Толкин.
нешто мрчи серверот, ако треба и 5-ти пат да го пуштам постов се откажувам... Јеби га
Хммм, мислам дека главните глумци беа сосема во ред. И супер си ја завршија својата работа. Не знам точно за кој главен глумец зборуваш (скоро сите девет души се "главни").Прво за филмот. Морам да кажам дека не ми се допаѓа. Сценографијата, костимите и специјалните ефекти се сосема во ред, но сценариото како да е склепано за 2-3 дена, а главните глумци се мизерни. За суштеството од Нов Зеланд што се нафатило да режира и да не зборувам, требаше да продолжи со снимање на филмовите што ги правеше во 80-тите, оти не беа лоши. Гледајќи ги хобитите на Џексон заедно со неговиот избор за Гандалф, не можам да се ослободам мнението дека целата работа во филмот некако се трансформира во борба на педерите за нивните права. Делото на Толкин сепак заслужуваше да го екранизира еден Тим Бартон или Спилберг или Гиљермо дел Торо на пр.
Ок вака да ти биде појасно. Книгите на Толкин не добија позитивна критика до пред да испадне филмот. Од кога испадна наедаш сите почнаа да го сакаат. До тогаш сите го напаѓаа. Дури и ден денес не е универзално прифатен како квалитетно литературно дело.Прво за филмот. Морам да кажам дека не ми се допаѓа. Сценографијата, костимите и специјалните ефекти се сосема во ред, но сценариото како да е склепано за 2-3 дена, а главните глумци се мизерни. За суштеството од Нов Зеланд што се нафатило да режира и да не зборувам, требаше да продолжи со снимање на филмовите што ги правеше во 80-тите, оти не беа лоши. Гледајќи ги хобитите на Џексон заедно со неговиот избор за Гандалф, не можам да се ослободам мнението дека целата работа во филмот некако се трансформира во борба на педерите за нивните права. Делото на Толкин сепак заслужуваше да го екранизира еден Тим Бартон или Спилберг или Гиљермо дел Торо на пр.
А сега за цитираното.
Од Кинг имам читано повеќе книги и мислам дека не е проблемот во тоа што е прилично продуктивен. Работата е во тоа што Кинг воопшто не е тоа што беша порано, во однос на квалитетот. Нема никаква шанса
да ги споредуваш Зелената милја или Сјаење со Бјуик 8, Вреќа коски или бог да чува, со Cell. Кинг се повторува, мошне често со основните теми во своите дела. Апсурдно е да го споредуваш Кинг со Толкин, уште повеќе нивните митологии (дообјасни, ако сакаш, во што е богатството на митологијата на Кинг). Лавкрафт е сепак во некоја подолна лига.
Инаку, Толкин бил особено популарен по објавувањето на неговите книги, во 50 -тите и 60 -тите години. Значи, ова му е втор пат. А Кери на Кинг не чекаше многу за некој да ја филмува. Писателската кариера на Кинг временски е речиси паралелна со екранизацијата на неговите дела.
Роберт Џордан е несомнено интересен за читање и навистина е штета што не може да си го заврши серијалот, па тоа ќе го стори некој негов колега. Сепак, базата на неговиот мегароман на моменти е само обичен плагијат на делата на Толкин и Френк Херберт и ништо повеќе и ништо помалку од тоа. Интересен е, ама воопшто не е оригинален.
И Роберт Џордан беше маж.
Толкин не бил прифатен "како квалитетно литературно дело", за разлика од Стивен Кинг?Ок вака да ти биде појасно. Книгите на Толкин не добија позитивна критика до пред да испадне филмот. Од кога испадна наедаш сите почнаа да го сакаат. До тогаш сите го напаѓаа. Дури и ден денес не е универзално прифатен како квалитетно литературно дело.
Тоа ти го велат критичарите види на википедиа.Толкин не бил прифатен "како квалитетно литературно дело", за разлика од Стивен Кинг?
:pos2:
A секоја недела го прифаќаат или чекаат да му се потсоберат книжињата?
Ах, мене ми е прилично јасно. Не треба да ми го откриваш Кинг:smir:.Ок вака да ти биде појасно. Книгите на Толкин не добија позитивна критика до пред да испадне филмот. Од кога испадна наедаш сите почнаа да го сакаат. До тогаш сите го напаѓаа. Дури и ден денес не е универзално прифатен како квалитетно литературно дело.
Што се однесува до Стивен Кинг, не знам која од неговите понови книги си ја прочитал, аам тој пишува поразлични жанрови. Што се однесува до Cell му е една од подобрите книги, само што таа не е една од неговите попсихолошки романи, како што беа некој од претходните негови. Ако сакаш некој таков роман прочитај ја Duma Key.
Роберт Џордан и да маж е не знам каде виде дека сум рекол дека е жена вајда сум помешал може со Урсула, за разлика од Толкин секогаш имал универзална прифатеност на нејзините книги и од публиката и од критичарите. Неговите книги ќе бидат довршени бидејќи човекот со ред си направи план како да му се довршат, бидејќи знаеше дека нема време.
Сепак не знам можеби сличноста на световите ти прави да помислиш дека се плагијат, па еве ќе ти дадам друг пример на книги фантазии кои веруј ми ќе те импресионираат 100% повеќе од Толкиновите , His Dark Materials од Philip Pullman еве еден целосно оригинален свет и неверојатна приказна и митологија.
А што се однесува до хиперпродукција, треба исто да се запамти дека Стивен Кинг е по професија писател со целосно работно време, додека Толкин не, а исто треба да се запамти и дека Толкин имаше проблем со издавањето на неговите книги.
Ќе препорачам уште една книга се вика The Name od The Wind ја прочитав пред година дена од еден млад писател исто многу оригинална и феноменална од Patrick Rothfuss мислам дека далеку ќе стигне.
Сум ја прочитал Дина и ми беше прилично досадна. Шпанска серија во вселената. Не знам вајда затоа што јачитав веднаш после Ender's Game на Orson Scott Card според мене најдобрата ФС приказна некогаш напишана ама тоа е. Од Толкин ги имам прочитано ЛОР и Хобитот. И да најголема предност на Толкин е што ги постави темелите на овој жанр.Ах, мене ми е прилично јасно. Не треба да ми го откриваш Кинг:smir:.
И Толкин и Кинг ги читам од 90-тите (можеби поради тоа и не го бендисувам филмот на П. Џексон). Не припаѓам на групата на која баш Холивуд и кажува што е добро, а што не. А критичарите? Кои и какви критичари? Посочи име, книга, весник, страница, за да не зборуваме во празно. Денес со пари можеш да купиш тони позитивна критика за најголемото срање што ќе го снимиш или напишеш.
Толкин пишуваше во средината на минатиот век, во сосем поинакви услови и време. Заедно со Роберт Е. Хауард, Кларк Е. Смит (и уште по некој друг) ги постави темелите на жанрот што денес се вика херојска фантазија. И беше за своето време прилично популарен (можеби не во СФРЈ, иако е преведен на српскохрватски во 70 - тите).
Не знам дали воопшто знаеш колку филмови се снимени со зомбицифирани суштества (живи или мртви сеедно). И режисеров на филмот на чија тема дискутираме има снимено неколку. И меѓу сите нив секако ќе се најде филм со тематика која ако не е иста, секако е многу слична со писанието на Кинг. И не, не е една од подобрите книги што ги напишал. А напишал прилично добри книги.
Треба да знаеш и да запомниш дека пишувањето е уметност, а не професија. Полно работно време за пишување книги:nenene:!?
А за Џордан... Не спомнав дека се што напишал е плагијат, туку „на моменти“ се сведува на плагирање на Херберт и Толкин.
Искрено се надевам дека досега не си ги прочитал сите три, за да направиш некаква споредба. Оти ако си ги прочитал „Дина“ и „Господарот на прстените“ и не можеш да ги видиш (а има многу за гледање, верувај) во „The wheel of time“, тогаш целава дискусија е беспредметна и обично губање време.
Не е лошо да го ѕирнеш Клајв Баркер Во неколку наврати Стивен Кинг има изјавено дека овој писател е подобар од него.
Јас ќе го барам Филип Пулман. Секое добро.
Не Џордан, туку никој нема создадено покомплексен свет од Толкин.Сепак не е плагијат, а самиот Џордан создаде покомплексен свет од Толкин.
Никој никаде на темава го нема направено тоа.Мене не ми е јасно само како некој воопшѕо го стави Толкин во ист жанр со Кинг ама ајде.
Ова се повеќе неточни констатации, затскриени зад правото на субјективност во сферата на уметноста.Толкин од друга страна никогаш не обрнувал внимание на психолошкиот аспект на карактерите секогаш му се празни, нечовечки, а и самата авантура некако не фасцинантна од денешен аспект. А да не спомињам дека Хобитот и ЛОР како да немаат допирна точка и се доста нелогични, особено во однос на моќите и влајанието на прстенот.
Епа цел живот посветеност, ако не е целосно посветување, тогаш што е?Што се однесува до уметноста ако си стварно уметник ќе се посветиш целосно на тоа инаку тешко.
Тие не се многу (поезија и нешто раскази и есеи) и ги имам (Дрвото и Листот, Том Бомбадил и др.) Не гледам зошто не би можел да заспијам.A и да не заборвам пробај да прочиташ некои од книгите на толкин кои не се дел од ЛОР универзумот пробај да видиш дали ќе можеш брз да заспиеш.
Ма немој. А претпоставувам го имаш читано серијалот "Wheel of Time". Во првата книга имаш поголема митологија од цел свет на Толкин. Земи прочитај ќе ти стане појасно.Не Џордан, туку никој нема создадено покомплексен свет од Толкин.
Е добро де Симиларион го имам прочитано, ништо посебно. Всушност кога ќе ми текне па самиот волшебник од оз има поголема митологија од ЛОР.Случувањата во Арда, Толкин ги нема напишано само во ГнП и Х, туку и во многу други записи. Некои (повеќето) од записите се употребени да се склопи Силмарилион и Недовршени Приказни...
Се заборави себеси или можеби заборави како почна дијалогов?Никој никаде на темава го нема направено тоа.
Цел живот посветеност тешко. Види му ја автобиографијата ќе ти стане јасно.Ова се повеќе неточни констатации, затскриени зад правото на субјективност во сферата на уметноста.
Епа цел живот посветеност, ако не е целосно посветување, тогаш што е?
Ни јас не гледам напротив супер се за заспивање глава ти паѓа после првите три-четири страни. И мој совет прочитај некоја од многуте книги кои ги споменав во погорните постови па ќе ти стане јасно за што зборувам вака ти е џабе.Тие не се многу (поезија и нешто раскази и есеи) и ги имам (Дрвото и Листот, Том Бомбадил и др.) Не гледам зошто не би можел да заспијам.
Велиш сум ги ставил Толкин и Кинг во ист жанр?Се заборави себеси или можеби заборави како почна дијалогов?
Во постот #133, веќе објаснив, дека изразот: "врвот на таквите автори", со кој почнува реченицата, се однесува на последниот дел од претходната реченица а тоа е: "автори што пишуваат еднаш неделно по една новела (по нарачка од издавачот)".Од жанрот епска фантастика на Толкин може да ги спротиставиш, да речеме, Роберт Хауард (Конан) или Урсула Легвин (Земјоморје), а никако некои комерцијални клонови напишани од автори што пишуваат еднаш неделно по една новела (по нарачка од издавачот). Врвот на таквите автори се Р. А. Салваторе или Кинг, кои вода можат да им носат вода на погоре споменатите двајца, а не па на Толкин.
Сакам да кажам, не ме терај да читам нешто што се штанца еднаш неделно.
повели те цитирам по втор пат за истото.Велиш сум ги ставил Толкин и Кинг во ист жанр?
Уф, па јас тогаш сум направил тешка глупост.
Да сум на твое место би ме цитирал (таму каде што сум го кажал тоа) и уште еднаш би ја потенцирал небулозата, што сум ја искажал. Плус со тоа ќе докажеш дека не лажеш кога велиш дека сум ги ставил Толкин и Кинг во ист жанр.
Go ahead.
Напишано од 1307
Од жанрот епска фантастика на Толкин може да ги спротиставиш, да речеме, Роберт Хауард (Конан) или Урсула Легвин (Земјоморје), а никако некои комерцијални клонови напишани од автори што пишуваат еднаш неделно по една новела (по нарачка од издавачот). Врвот на таквите автори се Р. А. Салваторе или Кинг, кои вода можат да им носат вода на погоре споменатите двајца, а не па на Толкин.
Сакам да кажам, не ме терај да читам нешто што се штанца еднаш неделно.
Bullshit. Многу јасно се гледа што си мислел, тоа се приказни за мали деца. Ама тоа е.Ако мислиш на ова:
Во постот #133, веќе објаснив, дека изразот: "врвот на таквите автори", со кој почнува реченицата, се однесува на последниот дел од претходната реченица а тоа е: "автори што пишуваат еднаш неделно по една новела (по нарачка од издавачот)".
Како и секогаш, за се се има различно мислење.Хммм, мислам дека главните глумци беа сосема во ред. И супер си ја завршија својата работа. Не знам точно за кој главен глумец зборуваш (скоро сите девет души се "главни").
Исто така не знам што му фали на Иан Меккелен. Мислам дека одлично му легна улогата.
Е добро де Симиларион го имам прочитано, ништо посебно. Всушност кога ќе ми текне па самиот волшебник од оз има поголема митологија од ЛОР.