Jedi Philosophy - Филозофијата на Џедаите

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
@ Chosen -Nekoi prasanja ne zasluzuvaat odgovor!

Btw, ocekuvam resorniot moderator da reagira na ovie blatantni of topik dezavuiranja!
Deka epten ke recat ako jas reagiram! Neli moderatore!

On topik@Ada!

Nema gradacija! Site se ednakvi, nema vrhovni bogovi, nitu eden bog!

Pogledni so otvoreni oci i ke vidis!

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Супер-модераторе, ТHE CHOSEN ONE поставува легитимно прашање. Многу учења, теистички или кои кокетираат со теизам, имаат вечен живот како суштина на целото учење.
Дали е и со Филозофијата на Џедаите тоа случај?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Site poteknuvame od Silata, taa e vo nas, von nas, okolu nas, nasekade, od nea doagjame, kon ne tezneeme i vo nea se vrakjame, so nea se splotvame!
Mind over matter!

Ako nekoj saka odgovor na prasanje bidejki go mrzi da ja iscita cel temA mislam deka e vo najmala raka bezobrazno! Ili?P

p.s i tebe ke te grabame !

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
@
Nema gradacija! Site se ednakvi, nema vrhovni bogovi, nitu eden bog!

Pogledni so otvoreni oci i ke vidis!
Моите очи се wide shut.

Него, Силата е...?
Дел од човекот, но и нешто кон што тој се стреми, така?

П.С
Moжеби членот не можел соодветно да ја восприеми тематиката, па бара, сосема оправдано, дообјаснување.

П.П.С
Фала, не.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
И Бог во официјалните религии е се. Се што постои. Дел од нас, дел од се околу нас. Од него потекнуваме, и кон него се стремиме, вака или онака.

Разлика...јок.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Aj sega i ti!

Ne e bog, a i ne e apeiron! Ne e nametnuvacka, nema dogmatski prikaz, ne vetuva, ne pobaruva, samo E!

Sakala ti ili ne!

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Aj sega i ti!

Ne e bog, a i ne e apeiron! Ne e nametnuvacka, nema dogmatski prikaz, ne vetuva, ne pobaruva, samo E!

Sakala ti ili ne!
A, како е Бог во религиите поразличен?

И тој Е. И тој ни дава да бидеме. Слободна воља е императив.
Или, цитат од Библијата: Се ми е дозволено, но се не ми користи.

А, од тоа што прочитав и кај вас има смерници на тоа шо ви користи, а што не.

Мењање улоги само. Њу-ејџ ерата, изгорена од христијанската доминација, си праи колажи на учења. Пост-модернизам.

Пак ќе речам, ако.
Се дур не ми штетиш директно, веруј у шо сакаш и пушти ме да верувам.

Али, немојте со аргументации од типот:
Jас не верувам во религија, туку во сет на правила според кои го живеам животот, предодредени од виша сила. Силата

Се приметуе иронијата/контрадикцијата, или у црвено да го мавнам болдот?

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Моите очи се wide shut.

Него, Силата е...?
Дел од човекот, но и нешто кон што тој се стреми, така?
Не прашувај ќе те брише :pos2:

Силата јас повеќе ја сваќам како филозовски правец.
Као у стил
-нема апсолутна Вистина
-секој треба да ја осознае Вистината на Свој начин
-поставување на бесмислени прашања од типот на:
1.каков е звукот на ударот со една рака
2.што има таму кај што нема ништо
3.кога СДС ќе дојде на власт

Сето ова ме асоцира на зен будизмот каде што веруваат дека енергијата не се уништува туку постојано кружи се трансформира човекот кој е дел од таа вечна енергија ќе се раѓа,менува,трансформира,умира и реинкарнира се додека не дојде до последната духовна скала-да стане едно со унирвезумот.
Значи целата философија не почива на јасно дефинирани доктрини се е произволно и арбитрарно.

S

smart ass

Гостин
Како може да биде ред хаосот кога не можеш да го предвидиш .Кога не знаеш што следно ќе се случи.
Кај посочив дека има ред во хаосот.

Поточно АКО-
If there is equilibrium then chaos is theory
Тогаш хаосот е самотеорија...не постои.

Хаосот се појавува кога се востоставува нова рамнотежа во системот откако претходниот систем бара повеќе енергија да се одржи одошто создава или пак има повеќе енергија отколку што може да апсорбира
немаме тогаш претходен систем,туку подсистем....и се разбира ова повеќе важи во квантна физика, и кај атомите отколку во општество.

Овде не си ме разбрала добро,имено
Order with arrow-constructed under the law of nature-to evolve.
Meaning without chaos nothing evolves is Wrong.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
A, како е Бог во религиите поразличен?

И тој Е. И тој ни дава да бидеме. Слободна воља е императив.
Или, цитат од Библијата: Се ми е дозволено, но се не ми користи.

А, од тоа што прочитав и кај вас има смерници на тоа шо ви користи, а што не.

Мењање улоги само. Њу-ејџ ерата, изгорена од христијанската доминација, си праи колажи на учења. Пост-модернизам.

Пак ќе речам, ако.
Се дур не ми штетиш директно, веруј у шо сакаш и пушти ме да верувам.

Али, немојте со аргументации од типот:
Jас не верувам во религија, туку во сет на правила според кои го живеам животот, предодредени од виша сила. Силата

Се приметуе иронијата/контрадикцијата, или у црвено да го мавнам болдот?
Религијата не допушта индивидуален пат кон тој ентитет,бог,универзалната креативност,силата кој како сака нека ја нарече.Не допушта индивидуален пат во ништо.Религијата е најголем непријател на духовноста а форсира многу негативни работи со кои сме оптеретени.Стравот како прва основна и незаменлива карактеристика на религиите.

Болдираното - неприменливо за принципите на христијанството и другите чеда на монотеизмот.

Кај посочив дека има ред во хаосот.

Поточно АКО-

Тогаш хаосот е самотеорија...не постои.

немаме тогаш претходен систем,туку подсистем....и се разбира ова повеќе важи во квантна физика, и кај атомите отколку во општество.

Овде не си ме разбрала добро,имено

Meaning without chaos nothing evolves is Wrong.
Хаосот е потребен за промена,секогаш бил и ќе биде.Ентропијата важи на секое поле.Вклучувајќи не и нас.
Во кој правец ќе е таа промена и дали воопшто ќе ја има е друго прашање.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Религијата не допушта индивидуален пат кон тој ентитет,бог,универзалната креативност,силата кој како сака нека ја нарече.Не допушта индивидуален пат во ништо.Религијата е најголем непријател на духовноста а форсира многу негативни работи со кои сме оптеретени.Стравот како прва основна и незаменлива карактеристика на религиите.

Болдираното - неприменливо за принципите на христијанството и другите чеда на монотеизмот.
Конкретно, во христијанството е нагласено дека секој сам си го наоѓа патот кон Бога и секој сам за себе си го изодува својот пат.
Патем, главното чувство е љубовта, не стравот.
Всушност. љубовта е највисокиот степен на однос Бог-верник. (има три вида на односи...кога верникот е роб, кога е трговец и кога е син/ќерка...првиот, или најмалку "функционалниот" e основан на страв).
Конечно, на нешо као 100 места у Библијата се НАГЛАСУВА дека стравот те дели од Бог и љубовта.
А, она околу духовноста...Ти така си мислиш. Ја другачије мислам и живеам. И нема начин да ми се докаже спротивно, баш пошо го живеам тоа.

Инаку, ова е последно што ќе се дискутира за друга религија на темава. Назад на џедаите и Star Wars

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
A sto imaat Star wars vrska so temata osven eden termin?
Cisto proceduralno! Za da ne otide temata kon filmovi i tn.

I

Intex

Гостин
Е како де нема врска? Сите термини кои се спомнуваат во Star Wars се и дел од учењето на Џедајството.

Ова религија, философски правец или шо и да е, има големи сличности со Будизмот. Во будизмот никому не му е гајле дали има Бог, каков е или шо е тој Бог. Бидно е да се осознаеме самите себеси и да ја откриеме причината поради која сме дојдени на овој свет.
Силата (џедајство) = патот (будизам)

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Jediism is a non-theistic new religious movement based upon the philosophical and spiritual ideas of the Jedi as depicted in Star Wars media.
The Jedi are first introduced in Star Wars Episode IV: A New Hope as an order of warrior monks who serve as "the guardians of peace and justice in the galaxy" and embrace the mystical Force
Oд таму ваљда е врската, а?

Инаку, немај гајле, темата ќе биде будно опсервирана и нема да се дозволат дискусии кои навлегуваат во областа на синаестиката и кинематографијата или пак наметката на Obi-Wan Kenobi.
:pipi:

Ова религија, философски правец или шо и да е, има големи сличности со Будизмот. Во будизмот никому не му е гајле дали има Бог, каков е или шо е тој Бог. Бидно е да се осознаеме самите себеси и да ја откриеме причината поради која сме дојдени на овој свет.
Силата (џедајство) = патот (будизам)
Процедурално...Итекако у Будизмот треба да ти е гајле за Бог. И битно е да се ослободиш од кармата и да прекинеш да се инкарнираш, односно да постанеш Ништо и Се, како и Бог.

Kajgana Shop

На врв Bottom