Палачинки

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Ако може некој да ми каже рецепт и како се подготвуват обични палачинки, значи без кисела вода и кисело млеко. Со обична вода и пресно млеко. И без бибер . и со што може да се направат и како да се украсат?

ако може подобро објаснете затоа што сум 13 год. и не сум правела никогаш сама ок?

Ако може некој да ми каже рецепт и како се подготвуват обични палачинки, значи без кисела вода и кисело млеко. Со обична вода и пресно млеко. И без бибер . и со што може да се направат и како да се украсат?

ако може подобро објаснете затоа што сум 13 год. и не сум правела никогаш сама ок?
душичка 13 годишно- еве овде имаш - чекор по чекор објаснето http://yurukov.net/blog/2007/11/13/palachinki/#more-1045 - само е на бугарски -незнам дали ќе ти помогне :toe: најдобро нека ти покаже некој од домашните -

Аа јас веке се научивв.. Тралалала ама овде рецептот е заникаде. Една другарка ме научи заедно правевме а нејзе пак ја наулила друга другарка. Има сега по дома нон-стоп палачинки да и правам :P
Ова ви е најубавиот рецепт
- 2 јајца
- 1 чаша вода
- 1 чаша млеко
- 1 мала чажичка шекер
- пола мала лажичка сол
- брашно колку а не е водено ( ама и да не е многу густо
Зимате миксер и клапате. Зимате тава и ставате 1 капка зејтин колку да има и го размачкувате на секаде. Ставате тавата на нај силно. И ставате од смесата пола кутлача. Го истурате наеднаш за после да не биде некаде подебело некаде потенко. Со лажичката за торти сечење постепено ја одвојувате палачинката од тавчето и ја вртите. Кога ке почне некоја да ви се лепи на наредната ставате зејтин малце на тавата.
Накрај може со ајрокрем или
со сирење ( со раката си дробите ) и со кечап.. :P

Каде да го најдам баш ова?????

l4a4mscra0.jpg

Од ВИТАМИНКА, прелив од КАРАМЕЛА!

Нигде нема! Ни во продавниците од витаминка во прилеп у пм!

Едно прашање: КАКО ДА ЈА ПРЕВРТАМ ТАА ЕБАНА ПАЛАЧИНКА??? Вчера пробав да напраам со готово тесто, 90% од палачинките ми се искинаа, а и пробав фрлање во вис но не успеа :nerv:

Едно прашање: КАКО ДА ЈА ПРЕВРТАМ ТАА ЕБАНА ПАЛАЧИНКА??? Вчера пробав да напраам со готово тесто, 90% од палачинките ми се искинаа, а и пробав фрлање во вис но не успеа :nerv:

ја си имам дрвена лопатка за тоа, али ти можш да пробаш со лажица за сечење торти на пример. Битно, не запнувај:smir:

Тефлонска тава му е мајката , ако немаш таква гледај подлогата на тавчето да ја премачкуваш со зејтин пред да ставиш од смесата инаку се лепи за дното и партали се прави..:)

ја си имам дрвена лопатка за тоа, али ти можш да пробаш со лажица за сечење торти на пример. Битно, не запнувај:smir:
Имам и јас, со тоа и ги искинав...

Тефлонска тава му е мајката , ако немаш таква гледај подлогата на тавчето да ја премачкуваш со зејтин пред да ставиш од смесата инаку се лепи за дното и партали се прави..:)
Ќе го пробам на тефлонска :)

Имам и јас, со тоа и ги искинав...

Ќе го пробам на тефлонска :)
Пробај, 99% сум сигурна дека ќе ти успее да направиш топ палачинки, ама сепак премачкувај го тефлонот со зејтин одвреме навреме за загарантиран успех..:))))))

Имате специјлани тави за палачинки, ми се чини дека не се многу скапи, и добра забава е да ги превртуваш без никакво помагало :)

prvo bi izel panirani palachinki so shunka i kashkaval, pa bi se prefrlil na onie slatkite - mmmmm milina
DSCF7176.JPG
DSCF7182.JPG

DSCF7158.JPG

watch

ако е залепена за тавчето, а не е првата палачинка (на мене секогаш ми лепи првата, некогаш маслото не е доволно загреано) додај брашно повеќе.
Сум приметила, и тавче супер, и се ама ако нема брашно таман, ќе лепи. Ако е се ок, треба сама да се одлепи или да треба малку да го протресеш тавчето.

Инаку со се сакам палачинки, благи, солени, со крем мармалад, шунка кашкавал, туна па и паштета можам да им намачкам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom