Палачинки

bonbon4e

100% крејзи :P
Член од
4 септември 2010
Мислења
226
Поени од реакции
17
Ако може некој да ми каже рецепт и како се подготвуват обични палачинки, значи без кисела вода и кисело млеко. Со обична вода и пресно млеко. И без бибер . и со што може да се направат и како да се украсат?

ако може подобро објаснете затоа што сум 13 год. и не сум правела никогаш сама ок?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ако може некој да ми каже рецепт и како се подготвуват обични палачинки, значи без кисела вода и кисело млеко. Со обична вода и пресно млеко. И без бибер . и со што може да се направат и како да се украсат?

ако може подобро објаснете затоа што сум 13 год. и не сум правела никогаш сама ок?
душичка 13 годишно- еве овде имаш - чекор по чекор објаснето http://yurukov.net/blog/2007/11/13/palachinki/#more-1045 - само е на бугарски -незнам дали ќе ти помогне :toe: најдобро нека ти покаже некој од домашните -

bonbon4e

100% крејзи :P
Член од
4 септември 2010
Мислења
226
Поени од реакции
17
Аа јас веке се научивв.. Тралалала ама овде рецептот е заникаде. Една другарка ме научи заедно правевме а нејзе пак ја наулила друга другарка. Има сега по дома нон-стоп палачинки да и правам :P
Ова ви е најубавиот рецепт
- 2 јајца
- 1 чаша вода
- 1 чаша млеко
- 1 мала чажичка шекер
- пола мала лажичка сол
- брашно колку а не е водено ( ама и да не е многу густо
Зимате миксер и клапате. Зимате тава и ставате 1 капка зејтин колку да има и го размачкувате на секаде. Ставате тавата на нај силно. И ставате од смесата пола кутлача. Го истурате наеднаш за после да не биде некаде подебело некаде потенко. Со лажичката за торти сечење постепено ја одвојувате палачинката од тавчето и ја вртите. Кога ке почне некоја да ви се лепи на наредната ставате зејтин малце на тавата.
Накрај може со ајрокрем или
со сирење ( со раката си дробите ) и со кечап.. :P

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Каде да го најдам баш ова?????

Од ВИТАМИНКА, прелив од КАРАМЕЛА!

Нигде нема! Ни во продавниците од витаминка во прилеп у пм!

F

Frankie Yale

Гостин
Едно прашање: КАКО ДА ЈА ПРЕВРТАМ ТАА ЕБАНА ПАЛАЧИНКА??? Вчера пробав да напраам со готово тесто, 90% од палачинките ми се искинаа, а и пробав фрлање во вис но не успеа :nerv:

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Едно прашање: КАКО ДА ЈА ПРЕВРТАМ ТАА ЕБАНА ПАЛАЧИНКА??? Вчера пробав да напраам со готово тесто, 90% од палачинките ми се искинаа, а и пробав фрлање во вис но не успеа :nerv:
ја си имам дрвена лопатка за тоа, али ти можш да пробаш со лажица за сечење торти на пример. Битно, не запнувај:smir:

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Тефлонска тава му е мајката , ако немаш таква гледај подлогата на тавчето да ја премачкуваш со зејтин пред да ставиш од смесата инаку се лепи за дното и партали се прави..:)

F

Frankie Yale

Гостин
ја си имам дрвена лопатка за тоа, али ти можш да пробаш со лажица за сечење торти на пример. Битно, не запнувај:smir:
Имам и јас, со тоа и ги искинав...

Тефлонска тава му е мајката , ако немаш таква гледај подлогата на тавчето да ја премачкуваш со зејтин пред да ставиш од смесата инаку се лепи за дното и партали се прави..:)
Ќе го пробам на тефлонска :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Имам и јас, со тоа и ги искинав...

Ќе го пробам на тефлонска :)
Пробај, 99% сум сигурна дека ќе ти успее да направиш топ палачинки, ама сепак премачкувај го тефлонот со зејтин одвреме навреме за загарантиран успех..:))))))

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Имате специјлани тави за палачинки, ми се чини дека не се многу скапи, и добра забава е да ги превртуваш без никакво помагало :)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
prvo bi izel panirani palachinki so shunka i kashkaval, pa bi se prefrlil na onie slatkite - mmmmm milina

S

Sheldon Cooper

Гостин
Палачинка со Нутела и шлаг му е маjката! мммммм :party3:

Б

Бат Елохим

Гостин
ако е залепена за тавчето, а не е првата палачинка (на мене секогаш ми лепи првата, некогаш маслото не е доволно загреано) додај брашно повеќе.
Сум приметила, и тавче супер, и се ама ако нема брашно таман, ќе лепи. Ако е се ок, треба сама да се одлепи или да треба малку да го протресеш тавчето.

Инаку со се сакам палачинки, благи, солени, со крем мармалад, шунка кашкавал, туна па и паштета можам да им намачкам :)

Kajgana Shop

На врв Bottom