Ова супер,само не ти е малку утопија?Ја сум за све да се затвори само вмро да остане на власт и некоја ситна партија колку да има опозиција.
:bilokojzbor:
-----------------------------
Калимеро,нема правда
Ова супер,само не ти е малку утопија?Ја сум за све да се затвори само вмро да остане на власт и некоја ситна партија колку да има опозиција.
Abe da tropne nesto. :pos2:Ako zanes sto sakase da kazes Amd kje se vikam....![]()
Epa mnogu si pristrasen:helou:. Od ovie tvoite mislis deka nema za u kjorku?!Се додека од прв до последен од сдс не отидат у ќорку, ништо не ми значи законот.
Голема работа што потпишале , што вреди потписот за таква изјава кога 80% од нив нема да влезат во власта .На Столе му требаше да просере нешто на тв одкако никој не сакаше да го дружи за изборите ,Шекерна му рече да смисли нешто , па макар и глупост да еКандидатите на “Сонце - Коалиција за Европа“ потпишаа изјава со кој се оградуваат од соработка со Органите на државната безбедност
Кандидатите на пратеничките листи на “Сонце - Коалиција за Европа“ предводена од Социјал Демократскиот Сојуз, потпишаа изјава во согласност законот за определување дополнителен услов за вршење јавна функција.
Во нивните изјави стои “како кандидат за пратеник во Собранието на Македонија, одговорно изјавувам дека не сум соработувал со органите на државната безбедност во периодот опфатен со законот. Не сум издавал наредби, ниту сум бил корисник на информациите од тајниот соработник или тајниот информатор, со кој се кршени или ограничувани основните права и слободи на граѓаните од политички или идеолошки причини, ниту поради тоа сум стекнал материјална корист, ниту сум бил привилегуван при вработување или напредување во службата“.
Претседателот на Либералната партија, Стојан Андов изјави “првиот и личен гест од 120 кандидати на “Сонце - Коалиција за Европа“, својата приврзаност за стандардите на Европа го демонстрираат убедливо решително и доследно, со потпишување на ова изјава. Информирам дека секој од кандидатите лично потпишал изјава во согласност на Закон за лустрација на Македонија. Во овој момент тоа е случај само со нашите кандидати, кандидатите на “Сонце - Коалиција за Европа“.
“Тоа по законот и по изборниот закон не е обврска, разгледувањето на тие изјави ќе биде кога ќе биде избрана комисија за нострификација на фактите. Ги повикуваме и другите кандидати од другите политички парти да го следат овој пример“ додаде Андов
Трагиката е во тоа што посебно од врвот на сегашното ДПМНЕ има не баш така минорен број кодоши,за кој постојат цврсти докази во досиета на некои од Македонците.Можеби некој ќе се потсети како нивните родители им дозволуваа на некои “чичковци“ да инсталираат камери во нивните детски соби,па преку прозорот да го снимаат дворот на комшијата,во периодот од `81-`88,време кога камери се гледаа само на ТВ.Сигурно има и не-сдс криминалци. Но тие се некој минорен број.Да почнеме со сдс, па ќе видиме после, ок?
Точно дека ништо не вреди,барем во моментов кога оние кој најмногу требаше да се залагаат за тој закон им е страв да потпишат такви изјави.Голема работа што потпишале , што вреди потписот за таква изјава кога 80% од нив нема да влезат во власта .На Столе му требаше да просере нешто на тв одкако никој не сакаше да го дружи за изборите ,Шекерна му рече да смисли нешто , па макар и глупост да е![]()
Се согласувам дека некому од нас најголема сатисфакција ќе биде да се открие во јавноста кој бил кодош,за да се знае кого јавноста треба да осуди при некакви вакви или слични предвремени избори на пример.Мозат да донесат и 10 закони за лустрација само проблемот е дали ке функционира законот.Секоја партија која е на власт ке ја контролира ДБК но тоа не значи дека сите кодоши ке бидат откриени.Што се однесува до казнените одредби самото тоа што ке бидат откриени во јавноста е најголема казна која ке ја добијат.Нема пострашно од тоа да те осудува јавноста