Пластична операција?

Пластична операција?

  • Ако имаш можности, зошто да не!Супер е!!

    Гласови: 50 27,0%
  • Се сложувам, ама само во исклучителни ситуации!

    Гласови: 98 53,0%
  • Мислам дека е глупост, само безвезе трошење пари!

    Гласови: 12 6,5%
  • Никако..какви сме-такви!

    Гласови: 25 13,5%

  • Вкупно гласачи
    185
Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Estetska korekcija da no samo od zdravstveni pricini. Na primer onie koi ostale bez edna grada poradi rak i slicni drugi korekcii. No smetam deka prirodnata ubavina ima mnogu pogolema prednost od onaa silikonskata. Ne deka mi preci no smetam deka ona sto e dadeno od prirodata e poubavo.
 
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
947
Botox Инјекции

Физичкиот изглед за голем број луѓе е толку важен што би направиле речиси се за оддржување на младешкиот изглед


Опис

Botox® е комерцијалниот назив за ботулински токсин А. Ботулизам е вид на труење со храна кое се случува при јадење на храна која го содржи невротоксинот кој го продуцира бактеријата Clostridium botulinum. Ботулински токсин А е еден од невротоксините кој го продуцира Clostridium botulinum.

Ботулизам е сама по себе многу тешка болест, со висок степен на смртност со најкарактеристичен симптом парализа. Ботулинските токсини (седум типа од тип А до тип Г) се поврзуваат за нервите и го блокираат ослободувањето на ацетилхолин, невротрансмитер кој е одговорен за мускулната контракција.

Во основа, ботулинските токсини ги блокираат сигналите кои нормално им кажуваат на мускулите да се контрахираат и доколку ги зафати на пример мускулите на градниот кош-може да го парализира дишењето. Тоа е најчестата причина за умирање од ботулизам-респираторните мускули се парализирани и дишењето е невозможно.

ТЕРМИНИ

  • Ботулизам - Тежок облик на труење со храна, предизивикано со внесување на невротоксин на бактеријата Clostridium botulinum; карактеризиран со парализа; може да биде фатално
  • Блефароспазам- Несакани, неконтролирани контракции на мускули околу очите
  • Цервикална дистонија - Дистонија во предел на вратот
  • Дистонија - Состојба на абнормален тонус, тензија на мускулите која резултира со неможност за контрола на движењата во зафатениот дел
  • Невротоксин - Секој токсин кој делува специфично на нервното ткиво
  • Страбизам - Пореметување на паралелизмот на видните оски на очите, разрокост
Претпоставуваме дека веќе се прашувате кој би сакал да му се инјектира ботулинкси токсин во телото. Одговорот е едноставен: ако дел од телото не е подвижен, не се движи, тој дел не може да се парализира, не може да доведе до неподвижност и неговата неподвижност нема да го загрози пациентот.




Ефектот на Botox на ниво на нервна синапса-блокирање на преносот на сигнали

Примена на Botox


Botox® (ботулински токсин тип А) успешно се користи за третирање на блефароспазам, страбизам и цервикална дистонија-ова се се состојби кои се карактеризираат со несакани мускулни контракции.


Кожата околу очите не останува вака мазна засекогаш. Безбројните повторувачки контракции на
околните мускули со тек на време доведуваат до појава на брчки

Во тек на неколку часа до неколку дена по инјектирањето на ботулинскиот токсин во зафатените мускули, спазамот, контракциите се намалени или тотално отстранети. Ефектот на третманот не е траен, истиот трае од 3 до 8 месеци. Со инјектирање на токсинот директно во мускул или мускулна група, ризикот од раширување на токсинот во други делови од телото е сведен на минимум.




Инјектирање на Botox

Botox® успешно се користи за третман на брчки на челото, за брчки околу очите со тоа што кога ќе се инјектира во овие мускули, тие се парализираат и брчките привремено ги снемува.


Пред и потоа
Пред По инјектирање на Botox
Можни несакани ефекти

  • Проблеми при зборување
  • Инфекција на дишните патишта
  • Главоболка
  • Болка во вратот
  • Птоза (спуштен очен капак)
  • Модрици/болка на местото на инјекцијата
  • Гадење
Освен огромната примена во пластичната хирургија, каде давањето на Botox® е рутинска процедура, Botox® исто се применува за лечење на фацијални спазми, неволни контракции на лицето, тремор-тресење на вратот и главата дури се испитува неговата примена и за хронична болка во грбот.

 
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
947
Липосукција

Како да бидеме супер „скини“? Најчесто со стриктни диети и програми за вежбање но идеално рамни стомаци, затегнати задници и бутови? Тоа се региите на телото кои најслабо реагираат на диети и вежбање и тоа е една од причините зошто во САД се прават 500.000 процедури на липосукција годишно! (Според Американското здружение за дерматолошка хирургија).

Секако знаеме дека со липосукција се отстранува масното ткиво од одредени делови на телото, но што е всушност липосукција?


Масни клетки распоредени во поткожното ткиво

Прво, масното ткиво ( медицински адипозно ткиво) е изградено од масни клетки кои ги складираат мастите како извор на енергија. Масното ткиво е поставено субкутано-по кожата. Распоредот на масното ткиво во телото зависи најмногу од полот : Кај мажите масното ткиво има тенденција да се натрупува во предел на градите и стомакот. Кај жени во дојките, колковите, долниот дел од стомакот бутовите и задникот.

Масното ткиво е распоредено во два слоја : длабок и површински слој. При изведување на липосукција ( исто така липопластика и сукциона липотомија) се прави мала инцизија (засек) и се внесува шуплива, метална цевка ( наречена канила) во длабокиот слој на масното ткиво. Изведувањето на процедурата е побезбедно во длабокиот слој во однос на површинскиот за да се избегне оштетување на кожата. При изведувањето на липосукцијата, докторот ја притиска и влече канилата низ слојот на масно ткиво ( една нова техника, повер липосукција се изведува со автоматизирани движења). Како што се движи канилата го раскинува масното ткиво и со вакуум пумпа ова ткиво се отстранува. (сукција).


Изведба на липосукција пред и потоа

Липосукцијата најчесто се користи за козметички цели, пред се на стомакот, задникот, бутовите, колковите и сл. но исто се употребува и за намалување на дојки кај мажи со хормонални пореметувања и за отстранување на тумори со масно ткиво (липоми). Масното ткиво може да се отстрани од повеќе делови на телото со една хируршка процедура.

Важно е да се напомене дека липосукцијата не е интервенција за намалување на телесна тежина; повеќе е интервенција со која се менува обликот на телото. Само диета и вежби можат да доведат до вистинско намалување на телесната тежина.

Кои се најдобри кандидати за липосукција ?

Големите наслаги на масно ткиво не значат и најдобар ефект на липосукцијата. Напротив, обично луѓето кои имаат приближно нормална тежина и се во добра општа состојба се најдобри кандидати бидејќи нивната кожа е цврста и еластична. Доколку кожата не е доволно еластична ќе биде развлечена по интервенцијата. Затоа кај постари пациенти не се добиваат така добри резултати како кај помлади. Исто така потребна е добра општа физичка состојба за изведување на операцијата.
Луѓето кои имаат дијабетес, болести на срцето, слаба циркулација, инфекција, историја на крварење или пореметување на згрутчувањето на крвта (тромбоцитопенија на пр.) треба да се обратат до матичниот лекар пред изведување на процедурата. Липосукцијата не се препорачува кај луѓе кои пијат лекови против згрутчување на крвта (на пример аспирин, варфарин или хепарин).

Бидејќи постојат повеќе типови на липосукција, а некои луѓе не се воопшто добри кандидати за липосукција, секоја операција треба да започне со косултација. Потребан е целосен преглед и одредување на еластичноста на кожата како и евелуација на распоредот на масното ткиво. Потоа докторот одредува која процедура е најдобра за секој пациент посебно.



Липосукцијата се изведува во болнички услови и помалите зафати обично се изведуваат амбулантски, без хоспитализација.

Пред изведувањето на процедурата докторот ја обележува кожата од каде ќе биде отстрането масното ткиво.


Пред и по операцијата


Како и кај другите хируршки операции, липосукцијата се изведува со анестезија. Типот на анестезија зависи од обемот на операцијата, така да за мали зафати обично се користи локална анестезија а за поголеми општа анестезија.

На почетокот, докторот прави мала инцизија (засек) и преку него ја внесува канилата во длабокиот слој на масно ткиво. Канилата се движи брзо напред назад со што се раскинува масното ткиво кое се ушмукува (сукција) со вакуумска пумпа која е приклучена на канилата. Канилата прави тунели низ маснот слој кои по операцијата мора да колабираат, да се затворат за да заздрави самото место и да се фромира новиот облик на телото. Затоа пациентите мора да носат компресивна облека по операцијата. Бидејќи со операцијата се губат течности можно е да има потреба од давање на интравенски раствори за време и по операцијата.

Липосукциони техники

Постојат неколку типови на липосукциски техники:

Тумесцентна техника
Оваа метода е развиена од пластичните хирурзи во 1980-тите години и е една од најчесто употребуваните. Се смета за побезбедна од останатите бидејќи го ограничува губењето на крв и обично не е потребно давање на интравенски раствори. При оваа процедура, докторот инјектира голема количина на анестезирачка течност ( пет пати повеќе во однос на волуменот на ткиво кое е планирано да се отстрани) во масниото ткиво. Течноста содржи локален анестетик, лидокаин, еден лек кој ги стега крвните садови -адреналин и солен раствор за полесно отстранување на масното ткиво. Течноста предизвикува масното ткиво да отече и да стане поцврсто со што полесно се отстранува со канилата. Бидејќи течноста содржи доста лидокаин, операцијата обично се изведува со локална анестезија. Иако трае подолго од другите операции-околу 4 до 5 часа-предности на оваа техника се намален пост-оперативен оток, помалку модрици и болка.


Супер-вет техника
Оваа техника е слична на претходната, со исклучок на тоа дека се употребува помалку течност (количината на течност е еднаква на волуменот на ткиво кое е планирано да се отстрани). Иако мала количина на лидокаин понекогаш се додава на течноста, сепак оваа техника се изведува под општа анестезија и трае од еден до два часа.

Ултразвук-асистирана липосукција
Оваа релативно нова техника користи посебни канили кои вибрираат многу бро и кои создаваат ултразвучна енергија. Како канилата поминува низ масното ткиво, енергијата ги уништува клетките кои потоа се отстрануваат со вакуум-пумпа. Ултразвукот може да биде поставен над кожата (со специјален емитер) или под кожата (со ултразвучна канила).

За изведба на оваа процедура обично е потребно повеќе време во однос на другите процедури, но затоа е попрецизна, особено при отстранување на масно ткиво во фиброзните делови на телото како грбот или машки дојки. Недостаток е тоа што со оваа процедура се ослободува многу топлина и доколку канилата не се извади доволно брзо може да предизвика изгоретина. Долго-трајните ефекти од оваа метода сеуште не се познати.

Повер липосукција
Најновата канила е моторизираната канила, која се движи напред назад многу брзо на растојание од 3 до 5 милиметри. Може да отстрани 40% повеќе масно ткиво во однос на мануелната липосукција, со што многу се скратува времетраењето на процедурата и дава подобри резултати.

По липосукцијата
Доколку процедурата е изведена под локална анестезија не е потребна хоспитализација и пациентот може да си оди истиот ден. Операција под општа анестезија бара хоспитализација на пациентот, обично една ноќ.
По операцијата, многу пациенти имаат дренирање на течност од местото на кое е изведена липосукцијата. Понекогаш лекарите внесуваат мали цевки за да се олесни оваа истекување на течност. Пациентите често носат компресивна облека на местото на кое е изведена операцијата за да се притисне областа, да се намали отокот и да се забрза зараснувањето на местото. Кај некои пациенти се даваат антибиотици за да се спречи инфекција.

Конците со кои се затвара инцизијата се вадат по 10 дена. По 4 до 6 недели отокот треба да се повлече и да се видат резултатите од операцијата. Пациентите треба да избегнуваат тежок физички напор еден месец по операцијата.


Липосукција пред и по операцијата

Липосукцијата е трајна, но не може да ја избрише гојазноста. Ако на некој човек му се изведе липосукција и то ј потоа продолжи да јаде премногу, масното ткиво повторно ќе се појави. Во одредна мера тоа е предизвикано од еден хормон - лептин чие ниво паѓа по вадењето на масното ткиво со што се зголемува апетитот се додека нивото на хормонот не се врати на претходните вредности. Ова особено е многу изразено кај гојазни луѓе. Липосукцијата може да се повтори доколку е неопходно но нема гаранција дека истиот ефект нема пак да се повтори.

Ризик

Како и кај секоја друга операција и липоскуцијата е сврзана со ризик.
  • Инфекција
  • Формирање на масни емболуси или крвни емболуси, кои можат да се придвижат кон белите дробови (потенцијално фатална состојба-белодробен емболизам).
  • Губење на премногу течности, што може да доведе до шок и потенцијално смрт.
  • Насобирање на течности
  • Оштетување на нерви кое може да доведе до нечувствителност или промена на чувството во зафатениот дел од телото.
  • Отекување кое трае неколку недели до месеци по операцијата.
  • Изумирање на кожата (некроза) над местото на липосукција и последователна инфекција.
  • Изгоретини од ултразвукот
  • Пробивање на органи ( На пример цревата можат да бидат пробиени при липосукција на стомакот).
  • Наборување и висење на кожата доколку е отстрането премногу масно ткиво.
  • Појава на лузни ( иако се прават максимални напори овие лузни да се мали и скриени).
Во ретки случаи можна е и смрт како резултат на липосукција. Стапката на смртност е различна во различни центри и се движи од 3-50 смртни случаи на 100.000 изведени операции.
 

Anuskan

~Keep Smiling~
Член од
13 јануари 2008
Мислења
191
Поени од реакции
10
Ако имам можности (т.е. пари), навистина зошто да не. Ама да не се претерува фала богу. Помислете на Мајкл Џексон.:pos2:
Нос, уши или слично што навистина пречат и не изгледаат убаво и нормално.
Јас кога ке имам пари одма носот ќе го правам од функционални причини (не можам да дишам низ него).
 

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
За да легнам под нож мора да има вистинска причина. Или да морам од здравствени причини, или ако се работи за естетика, да имам некој комплекс кој ми пречи цел живот. :toe:
 

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
јас сум против пластичните операции, освен од здравствени причини, или во др екстремни случаи
 
Член од
22 март 2008
Мислења
18
Поени од реакции
2
Mnogu me interesira koga ke recete "samo od zdravstveni pricini" na sto mislite? Dali ste pomislile deka odredeni nedostatoci koi za nekogo se banalni kako na pr. klempavi usi za nekogo se strasno tezok problem. Ovoj nema "zdravstveni" problemi poradi klempavosta, odlicno slusa, nema problemi od tipot na vrtoglavici i sl. No ima pogolem ili pomal problem sto se odnesuva do negovata sigurnost vo drustvo,iskompleksiranost, koja moze d odi do celosna paraliziranost i nemoznost za bilo kakva komunikacija so okolinata, mtrazenje na samiot sebe si i sl. Znaci i dusevnata bolka bi trebalo daja stavite vo zdravstveni pricini. A kolkava e taa ne moze da ja izmerime. Jas gi opravduva plasticnite korekcii zatoa sto mislam deka na onie koji gi konzumiraat im pomagaat da imaat po kvaliteten zivot po operacijata. Koga bi imala pari bi sakala da si gi otstranam striite od stomakot koi mi se pojavija za vreme na bremenosta. Dali ste razmisluvale za stravot od rezultatite na operacijata? Ne od samata operacija tuku od ona sto sledi po toa dali operacijata ke bide uspesna i ke gi ispolni vasite ocekuvanja...sto ako ne e rezultatot onakov kakov sme si go zamisluvale..?
 

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
Mnogu me interesira koga ke recete "samo od zdravstveni pricini" na sto mislite? Dali ste pomislile deka odredeni nedostatoci koi za nekogo se banalni kako na pr. klempavi usi za nekogo se strasno tezok problem. Ovoj nema "zdravstveni" problemi poradi klempavosta, odlicno slusa, nema problemi od tipot na vrtoglavici i sl. No ima pogolem ili pomal problem sto se odnesuva do negovata sigurnost vo drustvo,iskompleksiranost, koja moze d odi do celosna paraliziranost i nemoznost za bilo kakva komunikacija so okolinata, mtrazenje na samiot sebe si i sl. Znaci i dusevnata bolka bi trebalo daja stavite vo zdravstveni pricini. A kolkava e taa ne moze da ja izmerime. Jas gi opravduva plasticnite korekcii zatoa sto mislam deka na onie koji gi konzumiraat im pomagaat da imaat po kvaliteten zivot po operacijata. Koga bi imala pari bi sakala da si gi otstranam striite od stomakot koi mi se pojavija za vreme na bremenosta. Dali ste razmisluvale za stravot od rezultatite na operacijata? Ne od samata operacija tuku od ona sto sledi po toa dali operacijata ke bide uspesna i ke gi ispolni vasite ocekuvanja...sto ako ne e rezultatot onakov kakov sme si go zamisluvale..?
незнам што не ти е јасно..има луѓе кои имаат проблеми од различен тип и за да се отстранат е потребен таков хируршки зафат..на пр. знам еден таков случај на операција на носот,со тоа што се прави од причина зошто се создаваат пречки при дишењето и сл..таквите случаи ги оправдувам, во др случаи мислам дека луѓето не треба безпотребно да се изложуваат на ризик,освен доколку тоа е неопходно, но сепак се си зависи до личноста...
 

Black Rose

дете на цвеќето
Член од
12 февруари 2007
Мислења
1.972
Поени од реакции
38
Има ли некој подетални информации околу пополнување на усните кај нас во Македонија?
 
U

UnholY

Гостин
Има ли некој подетални информации околу пополнување на усните кај нас во Македонија?
Батали тука, тука се е булшит.
Доколку веќе сакаш професионалност тука е Бугарија. Уклучи на Планет Тв и ќе се увериш.
 

Black Rose

дете на цвеќето
Член од
12 февруари 2007
Мислења
1.972
Поени од реакции
38
Батали тука, тука се е булшит.
Доколку веќе сакаш професионалност тука е Бугарија. Уклучи на Планет Тв и ќе се увериш.
Не сакам ја, Јулето сака, и реков дека ќе прашам :)

Лично, никогаш не би направила пластична операција, мразам вештачки работи...
 
U

UnholY

Гостин
Не сакам ја, Јулето сака, и реков дека ќе прашам :)

Лично, никогаш не МИ направила пластична операција, мразам вештачки работи...
Не ти направила Јулето?
Ја па си мислев ти има направено :pos2::pos2:
 
Член од
5 мај 2008
Мислења
38
Поени од реакции
1
Plasticna operacija e ok, samo ako imas potreba od toa, ako ima nesto so ti smeta, a moze da se popravi........ A ne e ok koga se preteruva
 

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.636
Поени од реакции
11.263
Не! Какви сме - такви сме...
Не се занесувајте многу, да не плачете после, мислам:

 

*MC*

Печурче
Член од
26 февруари 2008
Мислења
344
Поени од реакции
0
Воопшто не сакам пластични операции, особено старки кога ми се прават помлади. Па се гледа бе ве стигнале годините.Е сеа освен ако ептен мора, изгореници, или ако имаш комплекси-нос, уши....(мада не знам зошто би ги имале, какви сме, такви). А посебно сум против пластични операции на гради, уста или липосукција, масното ткиво може да се отстрани и на поздрав и побезбеден начин.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom