Патување во времето...

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Izjavata e "God does not play dice." I ne se odnesuva na toa, tuku na teorija na verojatnost. Offtopic.
Ако баш се потребни детали изјавата е: "God does not play dice with the universe." (http://www.quotedb.com/quotes/878), а се однесува на неопределеноста во квантната механика која кога се помеша со теоријата на релативитет дава многу чудни и навидум неверојатни резултати (од кои еден е патување низ време).

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
Патувањето низ времето е теоретски возможно. Не ти треба брзина поголема од брзината на светлината, само многу енергија.

И парадоксот на бабата и дедото воопшто не е парадокс. Можеш да отидеш во минатото и да ги убиеш сите што ќе посакаш. Апсолутно ништо нема да се случи со тебе.
А теоријата е бесконечно мн паралелни универзуми. Пр: (ете од „водич за автостопери...“) Си бил еден фотон и случајно удрил/не удрил во една ДНК од некое си растение кое натака се развило во растение што носи среќа и било трилисна/четирилисна детелина. и само по тоа се разликувале двата универзуми.
Значи не одиш во твоето минато/иднина туку во некој паралелен универзум во кој правиш што сакаш. Мн. натрупано ми делува ваквата теорија. :raz:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Според мене само ако се движиш со брзина поголема од времето можи такво нешто но се разбира само ке одиш напред во времето, но незнам дали ке видиш нешто бидејки, некој работи сеуште не се создадени. Вселената е еден вид временска машина не сеуште не знаеме да ракуваме со неа.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
А теоријата е бесконечно мн паралелни универзуми. Пр: (ете од „водич за автостопери...“) Си бил еден фотон и случајно удрил/не удрил во една ДНК од некое си растение кое натака се развило во растение што носи среќа и било трилисна/четирилисна детелина. и само по тоа се разликувале двата универзуми.
Значи не одиш во твоето минато/иднина туку во некој паралелен универзум во кој правиш што сакаш. Мн. натрупано ми делува ваквата теорија. :raz:
А јас бев убеден дека никој на форумов не размислува. Да, мојот коментар се однесуваше точно на таа интерпретација на квантната теорија.

Од друга страна, ако фотонот не (удрил/не удрил) во една ДНК, тогаш изборот го прави Креаторот. А тоа пак е многу досадна теорија :)

Почит

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
дали е можно патување во времето ? па секој момент патуваме во времето ....

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
да да патуваме само напред :) нема враќање назад :)

NIght_Elf

High Priestess
Член од
15 јуни 2007
Мислења
479
Поени од реакции
13
ne moze d ase patuva vo vreme zatoa sto ako se patuva treba da se patuva so svetlosna brzina a togas ke mozeme da odime samo vo idnina
vo mnatotto nema sansi

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
дали е можно патување во времето ? па секој момент патуваме во времето ....
Ох Боже... Многу паметна работа кажа.
Тука праиме муабет за забрзано движење напред или назад... ;)
Got it? :helou:

BlAcK_MamBa

:: Living by my own rules ::
Член од
25 март 2007
Мислења
431
Поени од реакции
5
Ох Боже... Многу паметна работа кажа.
Тука праиме муабет за забрзано движење напред или назад... ;)
Got it? :helou:
Да му дајме НОБЕЛОВА, шо велиш?:helou:

Инаку, зошто го поврзувате времето и патувањето низ него со брзина на светлината??? Добро, знам теориите на Ајнштајн, но сепак, не постои ли нешто друго алтернативно денес???

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Да му дајме НОБЕЛОВА, шо велиш?:helou:

Инаку, зошто го поврзувате времето и патувањето низ него со брзина на светлината??? Добро, знам теориите на Ајнштајн, но сепак, не постои ли нешто друго алтернативно денес???
хммм темата е патување во времето а не забрзано движење напред и назад како што рече заборајф кој ... а тој пост беше бидејќи оваа тема беше заборавена и се наоѓаше на втора страна и јас пишав нешто колку да разбранам комуникација што успеа иако кркав црвени ама нема врска:smir:

BlAcK_MamBa

:: Living by my own rules ::
Член од
25 март 2007
Мислења
431
Поени од реакции
5
хммм темата е патување во времето а не забрзано движење напред и назад како што рече заборајф кој ... а тој пост беше бидејќи оваа тема беше заборавена и се наоѓаше на втора страна и јас пишав нешто колку да разбранам комуникација што успеа иако кркав црвени ама нема врска:smir:
хмммм... па зарем тоа не се подразбира?!?!
Инаку ако темата отишла на 2 страна, тоа е поради тоа што имало можеби подобри и поинтересни теми кои ја засениле оваа, но сега поради твојот “активирачки“ пост се наоѓаат на 2 страна.

Во иднина, ако веќе сакаш да вратиш тема во дискусија, направи го тоа со некој пост “по на место“. ок?
немој да ме сфатиш погрешно, немам ништо против тебе,но размисли сепак.
:smir:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
navodno negde nad juzniot pol e primeteno nesto ko oblak, ili nesto slicno ne mi teknuva tocno, i amerikanskite naucnicite pratile sonda za da proverat sto e toa, koga ja sobrale sondata videle deka saatot e 30 godini nanazad, pa veruvaat deka toa e vremenska dupka
a u megjuvreme FBI zabranile ponatamosni istrazuvanja

Леле FBI мора се да расипат

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Epa eve nesto sto ke ve zainteresira za patuvanjeto niz vremeto. 10 godini ekoi ruski fuzicari gradat masina sto ke bide testirana ovoj mesec vo Zeneva. Teorijata veli deka ne mozeme da bideme poseteni od nekoi od idninata ili minatoto se dodeka ne sozdademe nasa Vremenska Masina so koja ke se sozdade most pomegu masinata od Idninata ili Minatoto so nasata Masina. Da se nadevame deka za kratko ke bideme poseteni od Luge od Idninata.

Kajgana Shop

На врв Bottom