„добре дојдовте“, Io.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
„добре дојдовте“, Io.
... не е важно, не сакам сега да се докажуваме, си напишала, не лажам јас и нормално секој си има по нешто што така си го пишува има некои членови кои наместо „муабет“ пишуваат „моабет“ форум е, кој како сака, ама во обазовните институции, аааааа не може така, просветните работници затоа се платени!Кај сме збореле за циркус?
ДобрЕ е бугарска варијација на славјанскиот збор Добро.Никогаш никој не го коригирал правописот. Поздравот „добре дојдовте“ или „добре ни дојдовте“ постои уште во првиот правопис на македонскиот јазик од 1945, постои и во најновиот (ете, јас го имам третото издание на најновиот дома - од 2025). Приказната горе долу е ваква и нема врска со Бугарија:
„Добре дојде“ е стандардот. Од тој поздрав е изведена именката „добредојде“. За неа се согласуваме дека не постои варијанта „добродојде“, така? Не можеш да речеш: „Му посакав топло добродојде“, туку „Му посакав топло добредојде“. Во именката добре- е префикс, а промената на вокалот о во е се нарекува „аломорфија на морфема“, што и да е тоа чудо. Од таму, постои прилог „добре“ кој е стандарден во македонскиот јазик и се употребува само во поздравите „добре (ни) дојде“ и „добре (ве) најдов“. И сето ова го имаш во сите правописи и граматики на македонскиот јазик. Посочи ми еден единствен текст, официјален документ или што и да е каде што се тврди спротивното и ќе правиме муабет. Вака: „мене ми звучи ко бугарски“-аргуменот е само чисто терање инает и неукост. Ако одиме во таа насока, тогаш зошто Велика Британија е Велика, а не е Голема?
Само што во случајов се нема сменето. Никогаш.![]()
Не се докажувам со тебе, ама стварно не е океј така да пишуваш, дури и да е секојдневен и неформален говор.... не е важно, не сакам сега да се докажуваме, си напишала, не лажам јас и нормално секој си има по нешто што така си го пишува има некои членови кои наместо „муабет“ пишуваат „моабет“ форум е, кој како сака, ама во обазовните институции, аааааа не може така, просветните работници затоа се платени!
Не се докажувам со тебе, ама стварно не е океј така да пишуваш, дури и да е секојдневен и неформален говор.
Сите грешиме, не дека и јас не правам грешки, ама тебе тоа ти го имам забележано во многу постови. No offense.
Најгласниот аплауз секогаш оди кај оној што прави најголем циркуз.
А што треба да е точно, тоа што @Rothmans ќе каже?Сѐ што лета не се јаде, или сѐ што пишува у книгите не мора да значи дека е точно.
Грешка е, ама не верувам дека го пишувам нон стоп тоа.... еве ако те задоволува сега!
ОК, објасни ми тогаш зошто именката е „(Ти посакувам топло) добредојде“ а не „(Ти посакувам топло) добродојде“?ДобрЕ е бугарска варијација на славјанскиот збор Добро.
Отвори Бугарски правопис и речник и најди го зборот Добре.
Ете ти документ.
Ќе ти кажам исто како претходно. Нема љутиш после ако Бугарите викале дека нивен е јазиков.А што треба да е точно, тоа што @Rothmans ќе каже?
Затоа што Блаже Конески пијандурата така рекол? И он како докажан препишувач сега треба да биде чест(в)уван или честуван?ОК, објасни ми тогаш зошто именката е „(Ти посакувам топло) добредојде“ а не „(Ти посакувам топло) добродојде“?
Добродојде е исто грешка од екс ју. Они викаат добродошли.ОК, објасни ми тогаш зошто именката е „(Ти посакувам топло) добредојде“ а не „(Ти посакувам топло) добродојде“?
Они не ја менуваат именката Добро. И кај нас е истата именка Добро. Ама на Бугарски е ДобрЕДобродојде е исто грешка од екс ју. Они викаат добродошли.
Правилниот збор кај нас е добредојдвте.Они не ја менуваат именката Добро. И кај нас е истата именка Добро. Ама на Бугарски е ДобрЕ
Еве баш дека ти ми кажа сега и дека Блаже Конески (пре)пишал така у неговиот правопис ќе ве прифатам како точни, знаеш.Правилниот збор кај нас е добредојдвте.
Добре ти е старословенски збор. Каков црн бугарски збор.
Добродојде не постои.Добродојде е исто грешка од екс ју. Они викаат добродошли.
Од тука се гледа дека врска немаш што зборуваш! „Добро“ не е именка, прилог е! (или придавка, сеедно, ама во случајов е прилог)Они не ја менуваат именката Добро. И кај нас е истата именка Добро.
Ете пак згрешив во пишување. КармаДобродојде не постои.
))))Блаже Конески кодифицирал. Прочитај што значи тоа.Еве баш дека ти ми кажа сега и дека Блаже Конески (пре)пишал така у неговиот правопис ќе ве прифатам како точни, знаеш.