Како правилно се пишува зборот или чести правописни грешки!

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
... не е важно како јас пишувам тука, важно како пишуваат учителките, наставниците и цел тој образовен кадар по училиштата каде ги учат децата на писменост кога самите не се писмени, овде секој пишува набрзина, без точка на крај и разни правописни грешки, форум е ова, ете и ти самата пишуваш „циркуз“ наместо „циркус“, а мене туга не ме „фашта“, а најмалку да пијам тугу да разбијам! :toe:
И набрзина да е сестро. Едноставно не оди да кажеш тие работаат. Не можам да го сварам тоа, сори.

И набрзина да е сестро. Едноставно не оди да кажеш тие работаат. Не можам да го сварам тоа, сори.
Аман луѓе, не е ова лингивстичка конференција, па ние овде да се фалиме кој повеќе препишал од комшијата, и кој "грешно" пишувал "работаат".

А ти со ова "сори" ми се стори? Отсега дозволено е сори само на стори (Story). :)

И сите овде се прават наудрени и никој не го споменува @парва и неговиот дијалект.

Последно уредено:
И сите овде се прават наудрени и никој не го споменува @парва и неговиот дијалект.
Па искрено, сите се надевавме дека нема да ја види темава, ама доцна е сега за тоа.

И @fennel се беше пофалил дека е bookworm.
Фенел беше книшки молец одамна. Сега само мрсење муда му остана на менито :)
Јас сум за критичко разгледување и толкување на правописот.
Добро некои работи со интерпукциски знаци се константа, ама речникот е жива материја и како таква треба да се гледа и толкува.

Аман луѓе, не е ова лингивстичка конференција, па ние овде да се фалиме кој повеќе препишал од комшијата, и кој "грешно" пишувал "работаат".

А ти со ова "сори" ми се стори? Отсекога дозволено е сори само на стори (Story). :)

Јас не сум кумановец, ама парлам кумановски. Всушност мене дијалектите и изворната народна музика ми се коњак. Љубам да нурнам во било кој дијалект, оној кукушки во струмичко, ресенски, кумановски. Луѓе штосот е во зачините, ориз е ориз секаде, ама зачините го прават интересен.

Последно уредено:
Јас не сум кумановец, ама парлам кумановски. Всушност мене дијалектите и изворната народна музика ми се коњак. Љубам да нурнам во било кој дојалект, оној кукушки во струмичко, ресенски, кумановски. Луѓе штосот е во зачините, ориз е ориз секаде, ама зачините го прават интересен.
Знаеш мијачки? Секоја втора А смени ја со О, а некад и првата А у зборот. Георгија Пулевски @брмбрм јави се на темава за дијалекти. :)

Пр. Роката ме заболи гледајќи ја Сидни Свини. :)

Па искрено, сите се надевавме дека нема да ја види темава, ама доцна е сега за тоа.
Парва всушност пишува некоја хардкор верзија на кумановски. Тоа негово Ф е В во дијалектот, ама он и карикира малку. Сака да ја нагласи разликата спрема литературниот :)
Автоматски споено мислење:

Знаеш мијачки? Секоја втора А смени ја со О, а некад и првата А у зборот. Георгија Пулевски @брмбрм јави се на темава за дијалекти. :)

Пр. Роката ме заболи гледајќи ја Сидни Свини. :)
Имам собеседник голичанец, ама бил висок чиновник во власта и долго живеел во Ск, па не си дозволува да зборува на дијалект.
Инаку 1999 неколку месеци работев во Тиквешко, локалците ме признаваа за свој :)

А ти со ова "сори" ми се стори? Отсега дозволено е сори само на стори (Story). :)
Па нели тоа е темата, нека ме поправи @bijons ама мислам точно тоа и е целта.

Па нели тоа е темата, нека ме поправи @bijons ама мислам точно тоа и е целта.
Тоа и го кажав на @Aceso којашто као на шала и наоѓа грешки на бијонс, а успут пишува зборови грешно.

Сакам да кажам дека не треба толку да замеруваме за тоа како пишуваме на форуми на интернет, а темата е службено користење на литературниот македонски јазик од страна на учители, професори, новинари, политичари...

Сакам да кажам дека не треба толку да замеруваме за тоа како пишуваме на форуми на интернет, а темата е службено користење на литературниот македонски јазик од страна на учители, професори, новинари, политичари...
... тоа ми е целта, кои се правилните зборови кои треба да ги применат во процесот на образование од соодветните просветни работници, а не овде навалиле да си го мерат со мене некои поедници, а и да го пишувам погрешно пак се криви тие од образовниот систем што не’ учеле дојдени од провинција и тие сите глаголи во трето лице множина со наставката „ат“, а глаголот работи припаѓа на и-група (бидејќи во 3-то лице еднина велиме тој работи), сите глаголи од и-група во трето лице множина ја менуваат буквата и со наставката -ат (тој носи - носат,

790528985_3548654465302528_7830019740901608739_n.jpg

... ама ај иди смени го тоа, навиката останува, исто како што и е навиката на Ацесо за примедбата кон мене, не си ја согледува сопствената грешка пример да таа зборот „циркус“ го пишува „циркуз“ да се потсмеваш на туѓи писмени грешки - да покажеш со прст, мора да се биде безгрешна и идеална самата, ама не е тема тоа, тема е што просветните работници не се надгледани од никого, ете од толку присутни родители на првачињата никој не изреагирал на грешното пишување како поздрав на првачињата!

789845480_1252508080334674_8068470498530796246_n.jpg

Screenshot 09-08-2026 20.31.34.pngScreenshot 09-08-2026 20.32.06.pngScreenshot 09-08-2026 20.32.43.pngScreenshot 09-08-2026 20.35.15.pngScreenshot 09-08-2026 20.33.57.pngScreenshot 09-08-2026 20.34.18.pngScreenshot 09-08-2026 20.34.33.pngScreenshot 09-08-2026 20.33.18.png

Последно уредено:
... тоа ми е целта, кои се правилните зборови кои треба да ги применат во процесот на образование од соодветните просветни работници, а не овде навалиле да си го мерат со мене некои поедници, а и да го пишувам погрешно пак се криви тие од образовниот систем што не’ учеле дојдени од провинција и тие сите глаголи во трето лице множина со наставката „ат“, а глаголот работи припаѓа на и-група (бидејќи во 3-то лице еднина велиме тој работи), сите глаголи од и-група во трето лице множина ја менуваат буквата и со наставката -ат (тој носи - носат,

Прегледај го приврзокот 486819

... ама ај иди смени го тоа, навиката останува, исто како што и е навиката на Ацесо за примедбата кон мене, не си ја согледува сопствената грешка пример да таа зборот „циркус“ го пишува „циркуз“ да се потсмеваш на туѓи писмени грешки - да покажеш со прст, мора да се биде безгрешна и идеална самата, ама не е тема тоа, тема е што просветните работници не се надгледани од никого, ете од толку присутни родители на првачињата никој не изреагирал на грешното пишување како поздрав на првачињата!

Прегледај го приврзокот 486820

Прегледај го приврзокот 486811Прегледај го приврзокот 486812Прегледај го приврзокот 486813Прегледај го приврзокот 486818Прегледај го приврзокот 486815Прегледај го приврзокот 486816Прегледај го приврзокот 486817Прегледај го приврзокот 486814
Кај сме збореле за циркус?

Ми се допаѓа тоа што правиш расчленување на работите и така литературното пишување и изразување е за на ТВ, училишта и слични службени установи, додека нашиот секојдневен муабет е слободно изразување особено на форуми по интернет. Ќе додадам дека на интернет недостига таква политичка платформа кадешто политичарите и новинарите би си објавувале такви службени објави, а они сега на фејсбук, а фејсбук стана сѐ, од обичен чат со другари и запознавање со непознати, сега е и огласник, фотогалерија, весник, политика, спорт итн...
Трамп почнал да фура Social Truth

Еве честичкава Ќе е иста по звучност и вака напишана КЕ, ама правописно не е точно, така да технички нема да погрешиш ако напишеш КЕ оти звучи исто, ама правописно според некоја норма е неточно.

Твоето не' е неточно правописно, иако јас како Македонец знам дека си напишала нѐ. Инаку не' испаѓа како да фали некоја буква па правописно тогаш се става апостроф.

Ш'о пра'иш? = Што правиш?

Ако типкаш од мобилен симни си Gboard тастатура и само држиш над "е" и "и" ќе ти даде избор за ѐ и ѝ. И за големи букви исто Ѐ Ѝ.

Сериозен си? Па они знаме и име сменија на оваа држава, а не па еден правопис да коригираат. Затоа у правописот се наведени и двете варијанти, зашто очигледно луѓето се поделени по основ на тоа прашање.
Никогаш никој не го коригирал правописот. Поздравот „добре дојдовте“ или „добре ни дојдовте“ постои уште во првиот правопис на македонскиот јазик од 1945, постои и во најновиот (ете, јас го имам третото издание на најновиот дома - од 2025). Приказната горе долу е ваква и нема врска со Бугарија:

„Добре дојде“ е стандардот. Од тој поздрав е изведена именката „добредојде“. За неа се согласуваме дека не постои варијанта „добродојде“, така? Не можеш да речеш: „Му посакав топло добродојде“, туку „Му посакав топло добредојде“. Во именката добре- е префикс, а промената на вокалот о во е се нарекува „аломорфија на морфема“, што и да е тоа чудо. Од таму, постои прилог „добре“ кој е стандарден во македонскиот јазик и се употребува само во поздравите „добре (ни) дојде“ и „добре (ве) најдов“. И сето ова го имаш во сите правописи и граматики на македонскиот јазик. Посочи ми еден единствен текст, официјален документ или што и да е каде што се тврди спротивното и ќе правиме муабет. Вака: „мене ми звучи ко бугарски“-аргуменот е само чисто терање инает и неукост. Ако одиме во таа насока, тогаш зошто Велика Британија е Велика, а не е Голема? ;)
Само што во случајов се нема сменето. Никогаш. ;)

глаголот работи припаѓа на и-група (бидејќи во 3-то лице еднина велиме тој работи), сите глаголи од и-група во трето лице множина ја менуваат буквата и со наставката -ат (тој носи - носат,
Баш така.

Ќе биде, тие носат. Не носаат.
Тие работат. Не работаат.
Тие учат. Не учаат.

Ова секој треба да го знае. Ова е литературен македонски јазик.

Back
На врв Bottom