Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
chola dojde i zatrudni... ne e glupa ko tebe da raboti. sega socijala i dodatoci oa vtoro i treto ako treba... odma drzavjanstvo :)

sega sfakas zosto e protiv afd?
Чола затрудни и се породи Македонија, за жал :)
Тешко вас бе на умо, Чола и политика, до вчера не ни знаев шо е афд, од вас дознав
Автоматски споено мислење:

Појше си од мене у Германија или брзо си дојдена?

Јас имам до 2028 офентал, 7 год сум веќе тука

Немам Niederlassungserlaubnis, си го продолжив како што ми беше
Јас брзо дојдена, сопругот е долго време тука, мојата виза за неговата е врзана

ke vidime toa, moze da se predomislat podocna... koga ovie do sega se izlazhaa zosto be mora desnicarite da si stojat na zbor?

skoro sekade desnicata isto zbori, ke gi skrati beneficiite za site sto ne se drzavjani. toa e prv cekor posle ke vidime.
Баш вчера ги слушав за тие со работна виза и дозвола за престој.
Нивната реторика за депортирање цели кон азиски и афрички народности, не европски

Балканските народи се многу повеќе време во Германија, интегрирани и составен дел од општеството. Ние сме прифатени од Германците, дури и од тие со екстремно десничарски сфаќања.

Везе немаат слушнале Афд и мислат бакканциве одма ќе ги бркаат :pos:

Афд има реторика џаболебарите од пичке си материне да ги редуцираат. За миграција потешко малце поради тоа што се помалце Германци се размножуваат. Неможе земјата буџетски да издржува бидејќи до 2035 мислам 1/4 од населението биде 65+.

Интересен е фактот дека 61% од гласовите за Афд се од работничката класа. Бирократијата гласа за ЦДУ/Зелените/Спд. Многу од бирократијава сегашна ги напикаа Зелениве кога беа на власт. Споилс системот применет. Какви само бенифити имаат тие што се под државна капа. Таму ако влезеш рачунај до крај на животот ти и фамилијата сте осигурани.

Над 3 милиони невработени. Највисок процент од 2010 навака. Предвидуваа дека 1% раст конечно ќе забележи економијата. Со оглед на задолжувањата и вложувањата редно и да има. Ама сепак тоа е државниот сектор кој троши. Приватниот многу песимистички расположен. Јбг кога имаш куртони кои ти проповедаат за близок воен судир, нормално е дека капиталот да бега.

Чола затрудни и се породи Македонија, за жал :)
Тешко вас бе на умо, Чола и политика, до вчера не ни знаев шо е афд, од вас дознав
Автоматски споено мислење:

Јас брзо дојдена, сопругот е долго време тука, мојата виза за неговата е врзана

e ako de, nekoja socijala dodatok ti sleduva garant :) nisto strasno

Сето ова што сте го напишале околу АФД стои. Ама има едно големо ама. Зошто? Тие го ветуваат сето тоа, ама дали кога би дошле во позиција да го остварат би го оствариле? Да ги бркаат малку е потешко, бидејќи им е потребна работна сила. Може да се обидат да им ги скратат поволностите и финансиската помош и со тоа да се обидат да ги натераат да почнат да работат. И без познавање на јазикот може да работат некаде, бидејќи сите овие кои што се на државна цицка од нивните националности има луѓе на многу работни позиции па би им помогнале да се прилагодат. Со текот на времето и јазик нешто ќе научат, ако апла ништо не знаат. Мене ме загрижува само да не ја променат процедурата за стекнување со државјанство. Бидејќи со офенталите и фикционите многу пари прибираат, посебно кај оние со краткотрајни договори.

Последно уредено:
Појше си од мене у Германија или брзо си дојдена?

Јас имам до 2028 офентал, 7 год сум веќе тука

Немам Niederlassungserlaubnis, си го продолжив како што ми беше
Аплицирај за државјанство.

Кој тоа, АФД?
Па од безбедносните служби како се третира? - десно екстремистичка?
Доволно е тоа да му го подвалиш на глупиот Германец како наратив, не мора повеќе.
Поголем екстремист / терорист ќе биде некој Ханс од Магдебург него некој Абдурахман од Сирија.

Бараат тие цело време некоја правна основа да ја ограничат, ама која?
Од друга страна заради катаљон грешки на сегашната влада (која бај да веј е хибрид меѓу вмро-сдс коалицирање кај нас - за да е сликата појасна) Германецот се врти кон екстремно десната АФД и си бара чаре за тоа што некој му го саботира плинот од Русија, некој дава милиони за војна во Украина, уште толку дава за да ги прибери разно разни Украинци, Авгани, Сиријци и од кај ти уште не џган, а на крај на ден Ханс треба да го наполни буџетот и да ги засука ракавите.
Не дека најголем дел од неработниците не се Германци, фала Богу, мнозинско население се во државата и ќе има поголем број од нив невработени него било што друго но од друга страна им смета да оди во институција и да види 2 арапи нововработени, еден татин или мамин син Германец кој не е способен во газот да си прцни и тројца истрошени сонародници кои се на некој месец до пензија и во годините шо идат некој треба да ја сработи таа пензија за нив. Арапите сигурно нема, повеќе ќе бидат на боловање или било каде освен на работа, татиниот син и да сака не може/не знае, останува Ханс да си чука главата.
Тоа е пак последица на шареноликата куртонијада во Германија која беше во обликот на семафор коалиција и напика разни лџбт срања и еден куп муслиманско население кое од 2015 наваму се стекна со постојана дозвола за престој, а добар дел од нив и со пасоши.

Кое е решението? Едноставно, да пружи рака кај Русинот и да стани конкурентен во цени со Кинезот (шо само по себе е мисловна именка ова второто ама барем да се обидат). Пошто тоа ќе се случи на свети никад, останува да се гледаат допрва циркузи во политиката и секојдневието.

Ќе се најди будала, локално ќе формираат некаде мнозинска влада (блиску се сега до тоа), па можеби од домино ефект уште една да лапнат источна Германија и да гледаме циркузи после како пак новодојдените абер немаат од воедење економија или надворешна политика (не дека некој ќе им ја даде оваа втората некогаш пошто во цела држава не идат на власт ама ќе гледаме циркузи во изјавите).

И како по шаблон секаде, не само Германија, на удар е работничката класа и таа гласа не ЗА, туку Против - на тој начин барајќи си решение за проблемите во кои ги нагураа еден куп пензионери шо си ги гласаат цел живот (вмро или сдс, оти нели јас за нив стално си гласам) или пак шареноликата куртонијада која ја зафати одмна Германија, а и доминантно и институционално веќе скоро цела западна европа (Швабарија само како најголема држава во тоа друштво).

Да ти е мерак некогаш да ти се јави на телефон или ако имаш термин кај Фрау Хефнер која со длабок тон и кратко мини здолниште ќе ти се обрати: Гутен Морген, вас кан их фор Зи тун?

И толку, конец филма. Знајш дека ѓаолот одамна ја однеш шегата пошто алтернатива на тоа ти е да одиш кај Муамед и да ти речи Кајнзе зорге бруда, рехнен вија дас софорт.

Така да, тепаниот тепан - ебаниот ебан, другото циркуз за народ (ко и секаде по светот).

Аплицирај за државјанство.
Ќе се враќа МКД, едноставно му скурчи Германија, како што има луѓе на кои им скурчи МКД и без разлика колку се ситуирани и добро или средно добро живееја се решија на промена и заминаа било каде (мнозинството тука).

Јас би го советувал да си проба во друга ЕУ земја, секако пасош му следва германски, а и Нидерласунгсерлаубнис не знам зошто не му дале после толку години. Барем сега дури можи да земи за побрзо, пошто во право е зајко од погоре овие нешто ако успеат да испровоцираат на ниво на држава би било да се врати стариот закон од 8 години до пасош и малку повеќе да ги маткаат луѓето со офентали пошто и тоа е за нив финансиски исплативо.
Како и да е, негов живот, еднаш е да го живее и нормално ќе прави како што во моментот мисли дека е најпаметно за него и семејството.

Од друга страна, ниту Германија е тоа што беше некогаш, ниту ќе биди, а најмалку се останатите Балкански ЕУ или вон ЕУ земји. Можности човек може да си најде секаде, доволно причини секогаш, прашањето е кога ќе пресечи.

ЕДИТ:
Заборавив Ронович да го тагнам да не се мачи сам да се вметнува со газот кај шо се мерат курови (во секој втор пост де) и да речи е така ви е кога ојдовте Германија да вртите бургери. Само сеа срка млеко со бисквити, 8 сатот е, прво Мечето ушко па млеко со бисквити и во детската на спиење.

ЕДИТ 2:
Не постои веќе универзална и една држава каде течи мед и млеко или каде повеќето коцки се наредени. Едноставно циклично се подобруваат навидум и се влошуваат во зависност од тоа кој владее во тој мандат.
Така да или човек ќе е номад цел живот (шо не е грев, мислам дека и натаму ќе одат работите во иднина) или ќе си најди некаде катче каде не му е идеално, али доволно добро па ќе си биди задоволен од постигнатото. Кој како му е мило и кој како е среќен со изборот.

Последно уредено:
Па од безбедносните служби како се третира? - десно екстремистичка?
Управниот суд пресуди, иако е моментално се додека спротивното не се докаже
Може како сакаат да ги третираат, едноставно нив не ги интересира тоа

Доволно е тоа да му го подвалиш на глупиот Германец како наратив, не мора повеќе.
Поголем екстремист / терорист ќе биде некој Ханс од Магдебург него некој Абдурахман од Сирија.
Зависи на кого
Пример помладите генерации на запад се ултра испрани мозоци и кај нив тоа пали
Кај 40/50+ тоа не пали до толку

Бараат тие цело време некоја правна основа да ја ограничат, ама која?
Не знам дали знаеш дека во февруари управниот суд им забрани на BfV да ги третира како gesichert rechtsextremistische Bestrebung

Од друга страна заради катаљон грешки на сегашната влада (која бај да веј е хибрид меѓу вмро-сдс коалицирање кај нас - за да е сликата појасна) Германецот се врти кон екстремно десната АФД и си бара чаре за тоа што некој му го саботира плинот од Русија, некој дава милиони за војна во Украина, уште толку дава за да ги прибери разно разни Украинци, Авгани, Сиријци и од кај ти уште не џган, а на крај на ден Ханс треба да го наполни буџетот и да ги засука ракавите.
Не дека најголем дел од неработниците не се Германци, фала Богу, мнозинско население се во државата и ќе има поголем број од нив невработени него било што друго но од друга страна им смета да оди во институција и да види 2 арапи нововработени, еден татин или мамин син Германец кој не е способен во газот да си прцни и тројца истрошени сонародници кои се на некој месец до пензија и во годините шо идат некој треба да ја сработи таа пензија за нив. Арапите сигурно нема, повеќе ќе бидат на боловање или било каде освен на работа, татиниот син и да сака не може/не знае, останува Ханс да си чука главата.
Тоа е пак последица на шареноликата куртонијада во Германија која беше во обликот на семафор коалиција и напика разни лџбт срања и еден куп муслиманско население кое од 2015 наваму се стекна со постојана дозвола за престој, а добар дел од нив и со пасоши.
До збор точно

Кое е решението? Едноставно, да пружи рака кај Русинот и да стани конкурентен во цени со Кинезот (шо само по себе е мисловна именка ова второто ама барем да се обидат). Пошто тоа ќе се случи на свети никад, останува да се гледаат допрва циркузи во политиката и секојдневието.
Па нормално, јенките(особени демократите) го држат западот од културолошка гледна точка и се шират кон југ и исток..
На југ се веќе стигнати до некоја мера, ама не им е превземено како што е превземен западот.

Ќе се најди будала, локално ќе формираат некаде мнозинска влада (блиску се сега до тоа), па можеби од домино ефект уште една да лапнат источна Германија и да гледаме циркузи после како пак новодојдените абер немаат од воедење економија или надворешна политика (не дека некој ќе им ја даде оваа втората некогаш пошто во цела држава не идат на власт ама ќе гледаме цурузи во изјавите).

И како по шаблон секаде, не само Германија, на удар е работничката класа и таа гласа не ЗА, туку Против - на тој начин барај си решение за проблемите во кои ги нагураа еден куп пензионери шо си ги гласаат цел живот (вмро или сдс, оти нели јас за нив стално си гласам) или пак шареноликата куртонијада која ја зафати одмна, а и доминантно и институционално веќе скоро цела западна европа (особено Германија како најголема држава во тоа друштво).
Да ти е мерак некогаш ако ти се јави на телефон или ако имаш термин кај Фрау Хефнер која на со длабок тон и кратко мини здолниште ќе ти се обрати: Гутен Морген, вас кан их фор Зи тун?

И толку, конец филма. Знајш дека ѓаолот одамна ја однеш шегата пошто алтернатива на тоа ти е да одиш кај Муамед и да ти речи Кајнзе зорге бруда, рехнен вија дас софорт.

Така да, тепаниот тепан - ебаниот ебан, другото циркуз за народ (ко и секаде по светот).
Јас го гледам тоа за 5-10 од сега и не гледам како би било подобро.
Ќе се враќа МКД, едноставно му скурчи Германија, како што има луѓе на кои им скурчи МКД и без разлика колку се ситуирани и добро или средно добро живееја се решија на промена и заминаа било каде (мнозинството тука).
Јас би го советувал да си проба во друга ЕУ земја, секако пасош му следва германски, а и Нидерласунгсерлаубнис не знам зошто не му дале после толку години. Барем сега дури можи да земи за побрзо, пошто во право е зајко од погоре овие нешто ако успеат да испровоцираат на ниво на држава би било да се врати стариот закон од 8 години до пасош и малку повеќе да ги маткаат луѓето со офентали пошто и тоа е за нив финансиски исплативо.
Како и да е, негов живот, еднаш е да го живее и нормално ќе прави како што во моментот мисли дека е најпаметно за него и семејството.

Од друга страна, ниту Германија е тоа што беше некогаш, ниту ќе биди, а најмалку се останатите Балкански ЕУ или вон ЕУ земји. Можности човек може да си најде секаде, доволно причини секогаш, прашањето е кога ќе пресечи.
Така си побарав, затоа :icon_mrgr:
Се чудеа и они ама тоа е..

Сакам дома, да можам на некој корка леб да му дадам за и тој/таа да однесе дома и да може со тоа нормално да функционира.

Така и ќе биде, со Господ напред.

Не ги интересира, но без разлика на пресудите *(не знаев дека веќе има пресуди) државниот апарат ги следи во чекор. Не е едноставно држава да ти диши во врат (било која), најмалку Германија.

Зависи на кого
Точно не пали, бидејќи се во средни години и не се во последните кога само чекаат пензија и молат Господ да не уцвикаат наскоро за да можат после уште 20+ години да ролаат со ролаторите по улици и да чекаат 2 центи во Лидл на каса, а тие се тие кои ги гласаат вмро-сдс коалициите.

Проблемот кај овие на мои-твои години е што доволдно добро знаеш што треба, а што не треба ама ако фрижидерот не ти е полн или ако рандом љочка или рандом сириец може да ти ја рокни жената оти му текнало на +30 деколте да облечи, тогаш имаме проблем и партии како АФД се логичен избор ЗА казна на оние кои не превземаат ништо (за жал не се гласани како Награда за нешто што сработиле или оти програмата им е да се посериш од среќа).
Не знам дали знаеш дека во февруари управниот суд им забрани на BfV да ги третира како gesichert rechtsextremistische Bestrebung

За пресудата не знаев, пошто не ме тангира лично и на дневна основа па не обрнувам внимание на политика овде, но од друга страна еве ги сличните такви како Обран (иако криминалец пар екселанс сепак му вртеше грб на Европските „вредности“) или пак како оваа во Холандија со „Save Europe Act" - Eva Vlaar, која е третирана од страна на државниот апарат со иста пизма (па и бетер) од АФД во Германија, онај Пољакот на кој не се ни трудам да му го запомнам името (и кој бај да веј очекувам во блиска иднина или да го рокнат или срцето „да му откажи“), сето тоа се показатели како си минуваат оние кои барем малку од малку (еве 10% ќе речиме, зошто и тие не се светци) сакаат да придонесат за националното добро во државата во која живеат, а потоа и за Унијата како целина.

Така да, океј е реално постои пресуда и сето тоа *(иако не бев информиран, мој пропуст или незаинтересираност), но во крајна мера истото малку ги менува работите на терен и особено што не ти ја симнува државата од врат.

Сето ова доведува до причинско-последичната реакција на единката: „Ако нешто не ми чини, не сум дрво ќе се преместам (преселам) негде кај шо ќе ми чини повеќе - макар и тоа било на XY години во иднина.

Сакам дома, да можам на некој корка леб да му дадам за и тој/таа да однесе дома и да може со тоа нормално да функционира.

Точно, со Господ напред, почнувај го секој ден така, нема да има погрешни и ненавремени одлуки во животот. Дури и тие кога ги сметаме за такви, се со некоја причина зошто и кога се такви какви што се. Звучи апстрактно и глупаво ама така е.

Си требал да си се преселиш, да видиш, да пробаш, крај краева во оваа форма и со оваа свест живееш ограничен број на денови на земјата - ТВОЕ е да избереш каде и со кого ќе ги живееш.

Мене крајно интересни ми се тие во спротивните табори:
1. Абе ајде тој овде не му чинеше, таму со муџите ќе живее.
А живееш во држава кај шо името и идентитетот ти се сменети, Албанците владеат со сите институции, пасошот/факултетите т.е. дипломите се на ниво на тоалетна хартија и ред други работи да не пишам лектири.

2. Види, ојде ама не го бива, па си свитка опашката и се врати.
Пак рандом батуле седнато со кафето по цел ден и бери му го гајлето на секој шо ќе помини и така секој ден... цел живот.
Па ти тргни кантар кој е будалата во приказната.

Од друга страна, оди да те видам собери мадиња, пресели се во туѓа држава, туѓ менталитет, крајно гнасен јазик, без поддршка од фамилија (каква таква), почни од лајца и виљушка во празен стан, душек на земја и гутен морген од предзнање за комуникација.
Бори се со институции и бирократија, во било која и да си покраина чисти мувла од по ќошеви оти се собрала ако не „луфтираш“ и доколку не си барем малку ербап или снаодлив да си ги завршиш работите побрзо чекај неколку години дури да се интегрираш со јазик, признати дипломи, работно место кое си го заслужил и добил со пот и мака, а не оти си лепел плакати некаде и си јадел сендвичи по автобуси.

Само кажи му го тоа на рандом лик (кој и да е, кај и да е) шо мисли дека треба да се родиш и да цркниш во истите 60 квадрати од прадедо ти спечалени, пошто му ги продадоа нивите и купиле стан во Велес (ете да не биди Скопје, пошто пола од Ск се тука па ќе ми скокнат).

Животот е поколоритен од сето тоа, а според мене Германија со сите проблеми кои ги носи денешницата е сè уште подобро место за живот од Македонија (за жал) и уште долго ќе биде така.
Но, истовремено дај Боже на секој што се одлучил да иди наваму или секој што се одлучил да не дојде воопшто или да си се врати МКД да му биде убаво и да си создаде свој мал микрокосмос во кој ќе си го пречека следното изгрејсонце со мир во душата.

Тебе лично, иако не те знам - тоа е небитно, ти посакувам успех. Треба човек само да е решителен, другото само ќе си дојде.

п.с.
Ја ебаа утката тука Зелените со затворањето на нуклеарките па покрај гас (кој веќе го немаа заради што се вазали на Uncle Sam) - државата субвенционираше и струја, капак на економијата дојде последното поскапување на нафтените деривати со она фингерајката во Персија (*Иран де).
Многу мали и средни фирми до крај на годината ќе одат јабана поради ова (не дека досега не одеа поради X други причини), државата не бира начини да го еби својот народ, под својот мислам родените Германци тука.

Допрва ќе биди весело по Европата, не само Германија, еве за брзо ќе следи и ново зголемување на каматни стапки заради инфлацијата (која и така не е реално прикажана колку е пошто ќе треба граѓанска војна да има - „во некое утописко сценарио“).

На ова гледам вака, ниту сум се родил тука, ниту е на татко ми. Кога од сопствената држава по соствено убедување сум заминал или сум бил приморан да заминам ... еден ден, кај и да сум ако крајно не ми чини ќе си заминам за во тоа време за мене подобро место. Енде.

Политика курва!
Како да се повторува историјата и самонист7т7е грешки се повторуваат се ова пресликана е како пред воена Германија или СФРЈ
Германија ќе се подели друго чаре нема, пак ќе си се вратат на источна и западна.
Овие афд ти се секта исто како е мајата кај нас само едните лажно десничари а другите лажни левичари и не се проблемот тие туку другите шо имаат власт шо скроз забегаа па народот се лажи во лезбејката шо живее Швајцарија со партнерка од пичке си матер и две деца плус претходно вработена во Блек рок Франкфурт исто како Мерц кој беше во истата фирма директор
Големи комплекси имаат швабите од 1 и 2 св и за жал не ја научија лекцијата ги држеше индустријата но со војната на Русија и Украина излезе на виделина дека без ефтини ресурси не можи да биди јака Германија плус и тука е голем одливот на мозоци во други држави пред се САД а пензионирани бегаат на јужни по ефтини земји
Јако ќе биди да тепа десницата па да видат колку пак ќе згрешат и сите да фи собереш еден салам чоек нема да напрајш а од друга страна левицата се сите болесници и фрикој нема иднина оваа држава но за жал шо рекоја погоре пак е сто пати поарна од нашата северна вукојебина

Горан и ти нешто си збунет не знаеш што тропаш, извини вака

Немала иднина ама поарна била од нашата :unsure:

Кога ќе рипне дефицитот во наредни години ќе видиме колку поарна ќе биде и од економска гледна точка. Ти кажувам од професинална гледна точка, на кажувам на памет и од другар ми и фамилијата муабети.

Кажа и @Генерал некои работи, тоа горе-доле значи дека ќе ги снајде истата судбина како и нас што не снајде кога ги примивме бегалците од северот

Тој стапот искривен не вика за џабе дека малце народот работел.
Дека не им требаат пари, затоа такви предлози даваат

Ne treba da se podcenuvaat problemite gi ima i zatoa opsto raspolozenieto vo Germanija e loso.

- Ekonomijata
- Migracijata
- Demografija
- Sistemski problemi
- Porasnati troskovi posebno energija i stanovi
- geopoliticki krizi

Isti ili slicni problemi ima i vo mnogu drugi zapadni drzavi. Neizvesno e dali i kako ke se resat ovie problemi. Vo poslednite decenii vo Germanija imase isto taka krizni vreminja. Povekjeto ovde togas i ne ziveele vo Germanija za od licno iskustvo da mozat da sporedat. Isto taka bi rekol, deka Germanija vo sporedba so mnogu drugi drzavi e seuste dobro mesto za ziveenje. Edna maana ima koja i ne moze da se resi, a toa e deka ne e maticna drzava na Makedoncite. Ama toa i vo minatoto ne bila pa lugje so nostalgija ili koi sakaat da ziveat vo svojata zemja sekogas ke imaat zelba da ziveat vo Makedonija.

Od 1970tite pa se do 2010ta redovno imase ekonomski krizi i sokovi koi pridonesle nevrabotenosta da se pokaci duri na 5 milioni lugje. Vo 2000dite i lugje so fakultet bea prinudeni da odat za bez pari na praksa 6-12 meseci so nadez deka ke vlezat na rabota. Posle 2010tite imase zlatna dekade i rabota za sekogo. Legalnata migracija bese prosirena i mnogu rabotna sila od Evropa dojde do denes.

Okolu migracijata vo pocetokot na 1990tite imase begalska kriza od poranesna Jugoslavija. Mnogu se vratile mnogu ostanale ama kako posledica zakonite za azil se stegnaa i pile ne mozese povekje da vleze. Od 2015ta imame nov bran.

Cenite za kukji i stanovi porasnaa ama pred 20 i povekje godini kamatite bea 10 i povekje procenti zatoa i togas ne bese ednostavno da kupis imot. Kiriite bea poeftini da, ama so rastecka brojka na ziteli ima nedostig na stanovi.

Isto taka mnogu drugi drzavi, posebno vo istocna Evropa, imaa dobar razvoj posebno ekonomski. Polska, Ceska, itn. Zatoa i prednosta na Germanija se namali a toa e edna od glavnata cel na EU, tie zemji da se doblizat na standardot na zapadnite clenki.

Ima uste mnogu da se kaze i problemite i pricinite ne se opisuvaat so 2 recenici. Ni pak se resavaat od deneska do utre. Toa se ciklusi a momentalno ima mnogu krupni temi koi vo isto vreme se pojavuvaat. Dali i kako ke se resat ne znam, ne treba ni da se podcenat ni da se padne vo ocaj.

Povekjeto bi bile zadovolni ako se resat slednite problemi:
- Kraj na nelegalna migracija i vrakjanje na nelagalni migranti i migranti koi ne se integriraat. Toa sepak ne znaci, deka nema da se meni strukturata na naselenieto. Germancite ne ragjaat deca a strancite, i tie sto se vo vtora ili treta generacija tuka, da.
- Ekonomski problemi: Kraj na ne potrebni davacki i promeni posebno vo energetskata politika. Mora cenite za firmite ama i za energijata da se namalat.
- Socijalni reformi: Socijalnata pomos e za tie sto im treba. Treba povekje pritisok na tie, koi go iskoristuvaat sistemot.

Da se vratime na Afd: Taa moze samo da ja resi migrantskata kriza vo najdobar slucaj. Na site drugi polinja, ako se zeme predvid nivnata programa, ke ima na site polinja polosuvanje za lugjeto. Seuste Germanija e ekonomski mokjna drzava a ima i mnogu kapital vo firmi i kaj lugjeto. Idninata na drzavata i pravecot vo ovaa decenija ke se resat. Zatoa site se razocarani oti imaa mnogu nadez kon segasnava vlada koja i mnogu najavuvase. Do sega odbegnuva znacitelni promeni.

Зависи на кого

До збор точно

Па нормално, јенките(особени демократите) го држат западот од културолошка гледна точка и се шират кон југ и исток..
На југ се веќе стигнати до некоја мера, ама не им е превземено како што е превземен западот.

Јас го гледам тоа за 5-10 од сега и не гледам како би било подобро.

Ти пак оди си дома ама по мое си требал да аплицираш за државјанство, не знаеш животот каде ќе те однеси во иднина.
Ти веќе си ги фрлил 7 години, вака барем да има за што, досега со требал да земиш.

Back
На врв Bottom