Иднината на Македонија во услови кога ВИ ќе ја превземе контролата целосно?

• Креатор на темата Креатор на темата iMirisIUkus
  • Време на започнување Време на започнување
4. Пукање на балонот со недвижности и јавните финансии
Колапс на градежниот сектор: Цените на становите во Скопје со години се вештачки пумпани токму од парите од IT секторот и дијаспората. Ако двата мотори застанат, пазарот на недвижности ќе доживее тешка корекција.
Дијаспората не купува станови. Балоните на пазарот на недвижности е вештачки со амин на државите на балканот и тие се спремни ако треба и со буџетски пари да го одржуваат како таков, пошто реално економија во овој "банана" простор не ни постои.

Почни го па ќе кажеш колку е лесно кога ќе го почнеш. Дури и тоа на Рон да се врати на село е некаков план. Поентата на темава е кој е твојот план ако АИ превземе? Од тебе разбрав само: Дур трае ова со ИТ терај го тоа. И после што ќе праиме, ќе гледаме у таван, кога веќе нема да трае? Со таква некоја дефетистичка логика зошто некој би платил било што кога ќе немаш скршен денар? Програмери па тогаш на некој најмалку ќе му требаат.
Па ако е поентата глуп план да смислиш, тогаш и нема потреба од многу мозгање. Не е муабетот зашто некој би платил - муабетот е зашто некој би платил за нешто што е релативно лесно да се научи во ера на безработница.

Ко за чудо, најдобар совет на темата даде Локван. Ако сакаш да си безбеден од АИ, барај работа во државно или полудржавна фирма како ЕВН или Телеком. Ќе бидеш помалце платен ама ќе те боли кур дали има роботи или летачки чинии за 30 години. Тоа ти е заштита, а не од инженер молер да станеш.

Па ако е поентата глуп план да смислиш, тогаш и нема потреба од многу мозгање. Не е муабетот зашто некој би платил - муабетот е зашто некој би платил за нешто што е релативно лесно да се научи во ера на безработница.

Ко за чудо, најдобар совет на темата даде Локван. Ако сакаш да си безбеден од АИ, барај работа во државно или полудржавна фирма како ЕВН или Телеком. Ќе бидеш помалце платен ама ќе те боли кур дали има роботи или летачки чинии за 30 години. Тоа ти е заштита, а не од инженер молер да станеш.
Да, тоа ти е горе-долу сејфти нет. Ама како и секогаш во животот, шизик на ризик, исто познато и како мачката што јаде маст, јаде и стап.
Освен ако не морам, у моментов не би сакал да сум у таква groundhog's day работа, секој ден исто, рутина, иста симулација на работа, исти хаха шеги од истите пресмешни колеги на кои капацитетот им IQ е на ниво на собна температура на Јакутск. Сум седел со административци на маса, неколку пати, да кажам веќе повеќе пати од што сум сакал, мислам дека губев мозочни клетки со секоја помината минута, кој бил од нашите, ти си од нивните ама инфилтратор хаха, шпиуни су меѓу нама хаха, па муабет за кој колку се начукал, бркале некој од другите у гтц да го млатат. Катастрофа разговори од ограничени сељандри. Е сега, ако мора, друг е муабетот, шта се мора није тешко. Стискаш заби и отвараш гз.

Да, тоа ти е горе-долу сејфти нет. Ама како и секогаш во животот, шизик на ризик, исто познато и како мачката што јаде маст, јаде и стап.
Освен ако не морам, у моментов не би сакал да сум у таква groundhog's day работа, секој ден исто, рутина, иста симулација на работа, исти хаха шеги од истите пресмешни колеги на кои капацитетот им IQ е на ниво на собна температура на Јакутск. Сум седел со административци на маса, неколку пати, да кажам веќе повеќе пати од што сум сакал, мислам дека губев мозочни клетки со секоја помината минута, кој бил од нашите, ти си од нивните ама инфилтратор хаха, шпиуни су меѓу нама хаха, па муабет за кој колку се начукал, бркале некој од другите у гтц да го млатат. Катастрофа разговори од ограничени сељандри. Е сега, ако мора, друг е муабетот, шта се мора није тешко. Стискаш заби и отвараш гз.
Е работата е што кога ќе дојде да се мора, ќе се бориш со врската на мијалков, на камчев и на мицковски за една позиција :D

Е работата е што кога ќе дојде да се мора, ќе се бориш со врската на мијалков, на камчев и на мицковски за една позиција :D
Вака претставена иднинава личи на периодот од 1995 докај 2010-15, било и да не се врати дај боже.

Ќарот од таква каса е елиминирањето на социјалната интеракција со друг човек, рај за интровертни.
Еве јас сум интровертен и немам никаков ќар од овие каси, напротив, ме иритираат многу. Ги избркале вработените па сега треба јас да скенирам кодови, па не ми чита некој код, па чекам тој еден вработен што останал и на кого му натовариле секакви обврски да дојде да ја оправи машината... за некое време ќе треба сами да си го пакуваме овошјето и да го мериме на вага и да му лепиме цени, пред да одиме на машината да платиме. Јас си дадов чесен збор дека нема никогаш да ги избркам од работа тие неколку вработени кои ќе бидат целосно заменливи за неколку години, без разлика колку ќе ме чини тоа. Некои професии уште долго ќе останат незаменливи, во главно таму каде што е потребна емотивна интеракција со човек, и што год да работи Рон затоа што верувам дека не постои и никогаш нема да постои АИ кој би го заменил :kafence:

Од друга страна, не сум поддржувач на лекарски совети од АИ, мислам дека во одредени ситуации може да биде многу опасно, но пред две недели имав ненадјеблива интеракција со АИ кој точно ми дијагностицираше каков тип на вирус ме мачи и ми даде детални совети како да се борам со инфекцијата чекор по чекор, од диета до количина на храна и вода и растојание во минути од еден до друг залак, како да се позиционирам за спиење и ред други работи. Никогаш доктор не би ми посветил толку време и би добил 30-40% од информациите кои ми беа потребни. Се оправив во рекордно време.

Пак ќе речам, не обидувајте се сами дома, подобро на доктор па испитувајте понатаму, но ова покажува каков потенцијал има АИ во медицината.

Пре би му дал на АИ да ме лечи него сам да мерам овошја зашто ги избркале касиерите.

Еве јас сум интровертен и немам никаков ќар од овие каси, напротив, ме иритираат многу. Ги избркале вработените па сега треба јас да скенирам кодови, па не ми чита некој код, па чекам тој еден вработен што останал и на кого му натовариле секакви обврски да дојде да ја оправи машината...
Интровертноста беше повеќе шега, но и сега се случува да нови треба да викнат постари бидејќи некој код не се појавува, го имаш секогаш овој оперативен проблем. Искрено код да не помине ни еднаш не ми се случило а 50тина пати дошле да проверат дали сум чукнал се, но имај предвид дека ние не пазаруваме на големо и секој ден се шетаме до маркет за вечера итн.
за некое време ќе треба сами да си го пакуваме овошјето и да го мериме на вага и да му лепиме цени, пред да одиме на машината да платиме.
Пре би му дал на АИ да ме лечи него сам да мерам овошја зашто ги избркале касиерите.
За некое време? Јас 6 години си го мерам сам овошјето на парчиња, не секое, тие што немаат кодови за скенирање. Ама дечки и во маало сами си го меревме во продавничката бидејќи сме нација пипкачи, нормално сите сакаа да си изберат една по една совршени јаболка до кило, не смееше да има некоја деформирана. Кога продавачите видоа им останува скапаното го забранија тоа и они почнаа да мерат. Е сега во маркет пипкај пак што сакаш и ќе си премериш сам ако планираш без да ти остане вишок наместо да си ботлнек бидејќи си побарал продавачот да ти премери или додаде уште, додека сите други те чекат и пцујат бидејќи си решил да бидеш тежок човек. Вака пипкајте колку сакате, мерете си сами, платете си сами бидејќи сте возрасни и не треба некоја церемонијалност да има за да ве држат за раче да не нешто згрешете.

Пак ќе речам, не обидувајте се сами дома, подобро на доктор па испитувајте понатаму, но ова покажува каков потенцијал има АИ во медицината.
Па за нашата нација која се лечи на своја рака со прилично тешки лекови кои надвор од земјата никој не ти ги дава туку така, дијагнозата и ретко да им е изненадување, туку им е потребна баш валидацијата од некој што ја ќе ја сноси одговорноста. Јас не сум бил на општ лекар а и билокаков освен заболекар можеби 20 години, но тука е прилично тешко да си хипохондрик и да си проверуваш све и свашта оти си прочитал на интернет нешто. Знаеш колку сериозна состојба треба да имаш да добиеш нешто повеќе од парацетомол.

Your next conversation with a Dutch GP could be documented by Al.

Hundreds of practices are already using Al tools that listen to consultations and automatically prepare medical notes, although doctors still need to check the results for errors.

Од 1000 практисес 36% веќе активно користат АИ за ова, наспроти 11% од лани според истите истражувања. Ио вика не пробувајте на своја рака иако си помогнал, без да знае дека исто го чека во иднина и дека советите и дијагнозите ќе бидат се поточни и поточни додека не стигнеме до некој процент кој и сега го прифаќаме кај лекарите за грешки и целиот административен процес целосно се елиминира.

А тоа за сентименалноста, те прави подобар човек, но како светот станува се поскап, може само да се лажеш дека некому ќе му пушташ годишна плата кој може да се замени со промпт. Освен ако не збориме за фамилија. Еве ако имаш вишок за плати повели и мене ме стави на пејрол. Ќе го плаќаш за да не го замениш со АИ а тој ќе си ја олесни или елиминира работата со АИ. Не ти е добра математиката.

А тоа за сентименалноста, те прави подобар човек, но како светот станува се поскап, може само да се лажеш дека некому ќе му пушташ годишна плата кој може да се замени со промпт. Освен ако не збориме за фамилија. Еве ако имаш вишок за плати повели и мене ме стави на пејрол. Ќе го плаќаш за да не го замениш со АИ а тој ќе си ја олесни или елиминира работата со АИ. Не ти е добра математиката.
Гарант ќе им пуштам, најодговорно ти тврдам, затоа што тие луѓе биле со мене од почетокот и ми помогнале да стигнам каде што сум. Би било многу себично од моја страна да им кажам фала ви за се, од утре во биро за вработување и со среќа. I'm old school, wot. Не е се во парите.

Гарант ќе им пуштам, најодговорно ти тврдам, затоа што тие луѓе биле со мене од почетокот и ми помогнале да стигнам каде што сум. Би било многу себично од моја страна да им кажам фала ви за се, од утре во биро за вработување и со среќа. I'm old school, wot. Не е се во парите.
Се е во парите за тие што одлучуваат, ние обичната раја не резонираме ко нив, затоа и сме обична раја. Ја стигнав до менаџер, кога видов какви ајкули се на повисоко ниво, ништо човечко во нив, сфатив дека немам нит можност нит причина да целам кон нивната насока, иако првично пред да станам менаџер целев кон директор ниво, вп и ред други такви нивоа.

Тие што се со тебе од почеток со години се еквивалент на фамилија, на брат. Затоа и напишав. И тоа функционира за помалку вработени, твојата емпатија не може да скејла нажалост од причина што не можеш 100 такви да држеш ако единствен таск им бил генерирање рецимо код или обичен репорт како пред 12 години. Не можеш да држиш ти такви 100 како old school бидејќи активно ќе губиш пари кои не ги реинвестираш во заштитата на иднината на тој бизнис. Ако можеше да држиш вакви 100, ќе ме ставеше и мене на no show payroll, што е уште едно џубре кое не е за фрлање како мене? И ти го имаш тој комон сенс да не фрлаш пари во ветар и затоа не ме ставаш, затоа твојот аргумент не функционира, да беше тоа трикот за просперитетен мал бизнис сите ќе го правеа за да опстанат. Нажалост други работи ги јадат.

Ајде батали АИ, си вработил некој да ти копа со мотика, и сега после 15 години иде багер кој кошта како една година на твој вработен. Тој специјализирал за мотика, од багер се плаши, нема положено. Нема да купиш ти багер и најмиш багерист кој ќе ја врши работата на 20 други во еден ден и во 2026 ќе чуваш некој што копа со мотика? И да кажеме океј за еден, двајца, но бидејќи темата е баш за морални конандруми, да ја тестираме твојат хуманост. Кажи ако во фирмата имаш 100 вработени, колку што копат со мотика во 2026 би чувал доживотно на пејрол бидејќи си ги вработил кога си почнувал? Што кога нивниот лајвлихуд нема да е толку под ризик поради твојата заштитa, но твојот ќе биде бидејќи околу тебе фирмите како твојата имаат веќе 30 багери и работат под твојата цена? Затоа во ред е ако збориме за неколку кои сте почнале да си ги чуваш, но кога збориме за стотици дури и ние незасегнатите забораваме на хуманост и збориме за тоа како статистика и проценти. Погледни ги војните наоколу кои се баш за ресурси, не мора назад да идеш многу и ќе разбереш како функционира хуманоста на празен стомак. @Kadaif вика жена ти ќе те предаде евентуално, а ти мислиш неколку вработени кои се цементирале во удобност ќе го имаат истиот кодекс како тебе само бидејќи ти си old school и ќе те чуваат на клупа завек. Фер. Можеме сите така да пробаме да живееме повеќе, и можеби ќе не биде, како колектив.

Се е во парите за тие што одлучуваат, ние обичната раја не резонираме ко нив, затоа и сме обична раја. Ја стигнав до менаџер, кога видов какви ајкули се на повисоко ниво, ништо човечко во нив, сфатив дека немам нит можност нит причина да целам кон нивната насока, иако првично пред да станам менаџер целев кон директор ниво, вп и ред други такви нивоа.
Тоа не се ајкули туку луѓе кои ако не го работеле тоа ќе биле сериски убијци или ќе се качувале по облакодери без јаже и падобран како Alex Honnold. Стави ги на скенер и сигурен сум некои делови на мозокот нема да светнат. Јас кога зборам дека работата го гнаси човекот, велат е што ќе правиш без работа, ќе полудеш... џабе работи, џабе не седи... мотикувај во свет на багери... па сега кога некој успешно работи за што е најмен, да оптимизира една компанија да прави најмногу пари за најмалку труд како што е идејата и целта за ентитетот компанија, тогаш бил ајкула, ненормален, new school... ajде договорете се таму прво пред да збориме :D

Тоа не се ајкули туку луѓе кои ако не го работеле тоа ќе биле сериски убијци или ќе се качувале по облакодери без јаже и падобран како Alex Honnold. Стави ги на скенер и сигурен сум некои делови на мозокот нема да светнат. Јас кога зборам дека работата го гнаси човекот, велат е што ќе правиш без работа, ќе полудеш... џабе работи, џабе не седи... мотикувај во свет на багери... па сега кога некој успешно работи за што е најмен, да оптимизира една компанија да прави најмногу пари за најмалку труд како што е идејата и целта за ентитетот компанија, тогаш бил ајкула, ненормален, new school... ajде договорете се таму прво пред да збориме :D
Нема што да се договараме, има начини за оптимизација ама и човекот да е на фокус.

Како на пример?
На пример, од кај да почнам? Варијанти милион. Еве за Америка, не ги отпуштај од денес за утре преку зум или тимс, дај им 2 недели ноутис, дај им некој гарден лиив или голден парашут. Ем малку почовечки ако веќе мора да летаат ем малку зачувуваш образ и реноме. Можам ферман да напишам, но натака ќе идат примерите. Работата е тие што одлучуваат немаат ни грам човечност.

На пример, од кај да почнам? Варијанти милион. Еве за Америка, не ги отпуштај од денес за утре преку зум или тимс, дај им 2 недели ноутис, дај им некој гарден лиив или голден парашут. Ем малку почовечки ако веќе мора да летаат ем малку зачувуваш образ и реноме. Можам ферман да напишам, но натака ќе идат примерите. Работата е тие што одлучуваат немаат ни грам човечност.
A ти сметаш дека две недели ноутис е нешто као фер и човечно па баш од таму почна помеѓу останатите милионските варијанти? Општо прифатените и на долго познати две недели. Демек што не работиш тие 10 дена откако ти рекле дека си отпуштен ќе им даде 10 грама човечност на тие без грам човечност што одлучиле така? Немој да ми кажеш дека мислиш тоа е по нечиј избор а не колку е правно силна една држава?

Кај нас во Америка ги шутнаа за една недела, додека тука во Европа како што имам и претходно пишано трае три години. Некои знаат три години дека се технолошки вишок. И, ако тоа не е доволно да си планираш, и ако е една плата законски за секоја година кога ќе те отпуштат, тука добијаа три за секоја година. Гарден лиивс кои почнуваа месеци пред да си отпуштен, парашутите беа стартни 15-20к ако прифатат таков договор. Загарантирани 2к за правни трошоци ако сметаш си обесправен а не можеш да со дозволиш адвокат. Буџет за психијатар, буџет за релокација, све што можеш да замислиш и би побарал - го имаше. Една година не можевме да примаме други од надвор пред да се даде шанса на некои внатрешно отпуштени да аплицираат и се прекфалификуваат. Тренинг и обука кои би им обезбедиле работа на друго место за што фирмата треба да плати. Моментално синдикатот ги однесе на суд бидејќи сакат да не вратат еден или два дена во канцеларија.

Од другата страна на светот, во Македонија (каде те осигуруват од месец до месец), мајка ми најавена дека не може да оди на работа бидејќи татко ми го правеа животно-загрозувачка операција, на вториот ден беше одјавена и на третиот без работа. Не треба да дојде АИ во Македонија да знаеме што да очекуваме.

Такви без грам човечност постојат и меѓу вас, не мора да отпуштат илјадници за шанса за титулата, хуманоста не се мери во бројки. Нема разлика меѓу нејзиниот газда и оној што одлучил дека за да компанијата остане во топ 20 во светот мора да истера неколку илјадници.

Разликата е во правната заштита, ние имаме иста ајкула за Америка и Европа и не е до неговата хуманост да такви услови има во Европа, тоа е така бидејќи така законот тука му налага. Тоа е така бидејќи тука се силни работничките синдикати и бидејќи тука сеуште постојат регулации и е нешто што Европа беше добра во.

Инаку се согласувам делумно со твојот сентимент, и јас одбив иницијација во менаџмент бидејќи тогаш човек умира. Но се дружам со лидершип од далеку во форма на внатрешен консалтинг за да се поставам над секоја реорганизација за кои знам уште сега дека претстојат, но се мешам и во техничкиот дел за да сум во тек со новите технологии самиот а и да помине време, па кај 2 да сроламе еден. Бидејќи ако гориш на тава до 5 никој нема фала да ти каже. Ако имав на тава 10 девелопери во еден спринт, сега се 5 кои работат како 15.

Инаку во Life 3.0 има едно интересно сценарио со кое отвара книгата, каде создаваме супер АИ и го пуштаме во светот за контрола. Не е баш cautionary tale, но е прилично интересно.

IMG_3210.png

Back
На врв Bottom