Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
да живеевме у Труман шоу немаше Емкаа да се замара со секоја циганка која е претепана од мажот и. Тоа во Германија и запад го нема, не постои на вести. Таму системот работи и допира она да не ги чуе тие ствари, само феминизам ја учат да обавува по други држави како нашата.
Живееме, само во друг вид на Труман шоу. Новинарите насекаде си имаат некој притисоци и неофицијални граници. Кај нас не можат да пишуваат за криминалиите на особено владејачката гарда, да не кажам и за целата врхушка, ама на никој не му е гајле за малцинства и изолирани напади. Не знам кај си шетал по европа, но кај и да идам гледам насмеани луѓе, весели, во кратко живот си живеат. Стари луѓе по алпи, на скијање, на уживање. Кај нас само се пие пиво пред кооперација и се глаби политика, старите се неподносливи а воедно и не се поднесуваат самите себеси. Абе топ. Имам другари, не мрднале нигде, задњо биле на одмор со нивните во 90ти години, книга задњо прочитале горе-долу пак во тоа време, ама експерти за се, битно они не се со испрани мозоци и ја знаеле вистината, и се потсмеваат на западот. ЈБГ на секому му треба хоби. И на крај стигаме до онаа: Дур паметните паметуваат, глупавите живеат.

Во Битола нема али баби од тие племињата, има соживот со Албанците па дури и Ромите ама се цивилизирани, не се од планина слезени како во Скопје на пример.

Битола друг проблем има, градот нема мрднато од мртва точка сжод земјотресот кога беше, улиците се како Израел да не има бомбардирано, ѓубре расфрлано на секој ќош, смрдат корнат улиците, Рек не отру начисто, еден куп луѓе заболени од рак.
Нема болница, во колапс е државната и голем дел од граѓаните се приморани на приватно да се лечат, нема реагенси, не праќаат Скопје за обично испитување, сите стручни доктори Таше ги собра во Плодност.
Во болницата владее општ неред, де овој апарат не работи де овај, доктори партиски се препукуваат на фејсбук кој колку има знаење и на кој колку пациенти в рака ќе му умреле, да да, ова на фејсбук се чапнаа пред некој ден хирург со доктор по интерна медицина, Монти Пајтон не ни е равен, и јас утре дете да лечам кај нив.
Во гинекологија да не прајме муабет, меѓусебно очите си ги извадија.
Во институции сите испикани, неписмени, пет пати документ ми згрешија, ме шетаа по шалтери со стомакот до гуша на 40 степени
Спортски активности за деца јок, ајде во лето ќе одиме во природа, паркот ене го супер ни е, на зима кај да го носам детето ? По кафиња? Кога воздухот е отров ќе го вадам на прошетка, прст пред око не се гледа надвор. Еден затворен базен со годиниииии го спомнуваат де едните де другите.
Освен казина, кладилници и кафичи ништо не нуди градот, едно корзо го имаме и тоа е, а имаме потенцијал за многу големи нешта ама од арамишта неписмени дерман немаме.
Најголемиот брич во градот од келнер пратеник стана, претходно претседател на ВМРО, од успич дојден тој стигна да го дрма градот и тендери да мести, еххх шо дочекавме, и да се вратам, нема грешка.

Во Битола нема али баби од тие племињата, има соживот со Албанците па дури и Ромите ама се цивилизирани, не се од планина слезени како во Скопје на пример.

Битола друг проблем има, градот нема мрднато од мртва точка сжод земјотресот кога беше, улиците се како Израел да не има бомбардирано, ѓубре расфрлано на секој ќош, смрдат корнат улиците, Рек не отру начисто, еден куп луѓе заболени од рак.
Нема болница, во колапс е државната и голем дел од граѓаните се приморани на приватно да се лечат, нема реагенси, не праќаат Скопје за обично испитување, сите стручни доктори Таше ги собра во Плодност.
Во болницата владее општ неред, де овој апарат не работи де овај, доктори партиски се препукуваат на фејсбук кој колку има знаење и на кој колку пациенти в рака ќе му умреле, да да, ова на фејсбук се чапнаа пред некој ден хирург со доктор по интерна медицина, Монти Пајтон не ни е равен, и јас утре дете да лечам кај нив.
Во гинекологија да не прајме муабет, меѓусебно очите си ги извадија.
Во институции сите испикани, неписмени, пет пати документ ми згрешија, ме шетаа по шалтери со стомакот до гуша на 40 степени
Спортски активности за деца јок, ајде во лето ќе одиме во природа, паркот ене го супер ни е, на зима кај да го носам детето ? По кафиња? Кога воздухот е отров ќе го вадам на прошетка, прст пред око не се гледа надвор. Еден затворен базен со годиниииии го спомнуваат де едните де другите.
Освен казина, кладилници и кафичи ништо не нуди градот, едно корзо го имаме и тоа е, а имаме потенцијал за многу големи нешта ама од арамишта неписмени дерман немаме.
Најголемиот брич во градот од келнер пратеник стана, претходно претседател на ВМРО, од успич дојден тој стигна да го дрма градот и тендери да мести, еххх шо дочекавме, и да се вратам, нема грешка.
Имаш две опции, да се вратиш и да се бориш со него или да не се враќаш и да го оставиш самиот на себе да си биде шеф.
Еми како тргнало, кај е да е ќе испоцркаме ние социјалистичкиве, после Македонија можат да ја изораат, бар за житница или бавча е добра.

А каква потреба имаше да ме прашаш ти во Македонија колку ќе заработувам со моето работно искуство? Шо ти смена таа информација?

Те имам сретнато низ темиве во дијаспора и можам да заклучам дека ти си бе друже носталгичен за Македонија, депресија те има спукано и тоа тешка, се имаш намачено во животот со борџови и коцка и знам како е кога работиш и црнчиш а ништо лезет не гледаш од парите.
Во ткави околности се ти смета во државата кај шо си оти пекаш да се вратиш од кај шо дојде, патиш по Македонија а не дека си видел ти нешто лошо во Германија да не се лажеме, тебе и воздухот ти смета шо го дишиш тука, ако чист :) за луѓето да не прајме муабет.

Ти не си заминал од Македонија поради системот и сите недостатоци од неа, да било така немаше ни да ти текни за враќање, ти си заминал од Македонија против своја волја, сам кажа дека поради коцка, значи си морал да заминиш, протеран грубо да се изразам.

Ние повеќето кои не сакаме да се вратиме заминавме поради други причини, една од тие е и финансиите, највеќе системски проблем и малограѓанштина, тие луѓе не ги враќаш ти назад па не знам шо да е.

Мене се шо ми фалеше во Македонија тука го пронајдов, најмногу мирот.

Ти уште не слетан во Германија си размислувал за назад да се вратиш.

Ти не гледаш каква придобивка можиш тука да имаш, не зборам за финансии, зборам за средена земја, нема хаос, функцинираат закони се е како што треба, имаш некоја сигурност, ти се фаќаш за работи како али баба, тоа тебе ти смета, не ти сметаат 1000 проблеми во Македонија ти сметаат неколку во Германија.
Аууф колку невистини претпостави секоја чест

Да не ја должиме, мене ми е разбирливо зошто твојот избор е тој, те молам човечки разбери го мојот и не претпоставувај кога не знаеш.
Знаев уште кога пишуваше за општи работници дека не можеш да се снајдеш во Македонија, затоа и те прашав колкави примања би имала со твоето работно искуство.
Во Германија е многу поинаку за тебе од таа гледна точка и разбирливо ми е така да размислуваш.

Секое добро, завршен ни е муабетот

Фала.
Моја гледна точка е дека е подобро да има Али баби кои пример работат како возачи на јавен превоз, болничари, негуватели во дом за стари лица, чистачи во јавна хигиена, и сите останати професии кои денешниот западноевропски човек не сака да ги работи пошто му се под достоинство, а се во страшен дефицит.
:facepalm:

Стварно не можам да ве разберам зошто со сила тупи се правите..
Ги мешате групите на луѓе кои се тема на дискусија
Јас мислам на Али Баба кој на улица продава марихуана прскана со фентанил.
На слични како него кои напаѓаат, бодат, пљачкаат, силуваат итн..

Толку не можете да сфатите за која група на луѓе правиме муабет?

Ако збориме за тоа, тогаш и во Мк има алибаби колку сакаш.

Аууф колку невистини претпостави секоја чест

Да не ја должиме, мене ми е разбирливо зошто твојот избор е тој, те молам човечки разбери го мојот и не претпоставувај кога не знаеш.
Знаев уште кога пишуваше за општи работници дека не можеш да се снајдеш во Македонија, затоа и те прашав колкави примања би имала со твоето работно искуство.
Во Германија е многу поинаку за тебе од таа гледна точка и разбирливо ми е така да размислуваш.

Секое добро, завршен ни е муабетот

датум јас не претпоставив на тепка, ти така се имаш изјаснето во темите за Македонска дијаспора, од таму е мојата претпоставка, исто како и ти што претпостави за мене некои работи кои немаат врска.
Нејсе, не сакам и јас да се убедувам со некој кој има други гледишта за животот, секое добро и тебе.

Еве Емка си кажува од нејзина перспектива, не знам колку е на запад ама претпоставувам подолго, не била ниту нападната ниту опљачкана ниту имала некоја непријатност боже пази, исто и јас, јас не сум задржана долго време на едно место ама сум престојувала и Шведска и Австралија и Германија и Грција и сум често по патишта на разни дестинации, досега сум немала никаде проблем да се осетам загрозено, кога ќе дојде ден да не се чувствувам безбедно јас и мојата фамилија ќе напуштам сместа ама сместа во истата секунда живеалиште, не седам ни минута ни заработувачка ни ништо, такво нешто засега не ми мириса а и се надевам нема да помирисам оти живеам во скроз мирна средина спротивно од тоа ти што го опиша

Кога збориме за растење на деца, на тоа поле си е малку избор меѓу магаре да те онади или змија да те касне. Кај нас ќе ги гледаш со рамковните, ќе ги воспитуваш во средина кај што да си поштен и наивен е еднакво на глуп, кај што криминални антихерои од политичари се главни и идоли на многу, кај што „Се снајде“ се користи за криминалци и измамници. Во Германија па, дури и да си благословен по некоја случајност да не се меѓу мухамедовци, ќе го форсираат детето да прифаќа џендери мендери и ако сака со дилдо у гз да дојде у школо зашто така се осеќало. Немаме гаранција ни дека тука нема да дојде тоа, ама сигурно нема да е толку распространето ко таму.
А шансите за наебување ти се исти и тука и таму, таму од некој бомбаш самоубиец или да те приколе некој имигрант затоа што правиш некој харам, а кај нас ти е во игра некој да те суреди дур пешачиш на тротоар или дур проаѓаш на пешачки. А да не спомнеме дека невидливиот убиец - воздухот - тука ти го крати животот ден за ден, барем тоа го нема онде.
Тоа што си клоните на една или друга страна е да си ги оправдате изборите, но контрола на ситуацијата реално никој нема, можете само да направите избор и да се надевате дека госпоѓа судбина ќе ве благослови и пази при тие избори. Нели пример, секогаш има шанса детето да ти излезе педер или лезбејка, па ти колку сакаш пази го од тоа влијание.

Имаш две опции, да се вратиш и да се бориш со него или да не се враќаш и да го оставиш самиот на себе да си биде шеф.
Еми како тргнало, кај е да е ќе испоцркаме ние социјалистичкиве, после Македонија можат да ја изораат, бар за житница или бавча е добра.

Со кој народ ќе се бориш кога 50% се шитнати на партииве курто и мурто, а 20-30% се демотивирани и не гледаат иднина веќе тука

Со кој народ ќе се бориш кога 50% се шитнати на партииве курто и мурто, а 20-30% се демотивирани и не гледаат иднина веќе тука
На тоа поле веќе сме ја прошле точката од која што нема враќање.

Кога збориме за растење на деца, на тоа поле си е малку избор меѓу магаре да те онади или змија да те касне. Кај нас ќе ги гледаш со рамковните, ќе ги воспитуваш во средина кај што да си поштен и наивен е еднакво на глуп, кај што криминални антихерои од политичари се главни и идоли на многу, кај што „Се снајде“ се користи за криминалци и измамници. Во Германија па, дури и да си благословен по некоја случајност да не се меѓу мухамедовци, ќе го форсираат детето да прифаќа џендери мендери и ако сака со дилдо у гз да дојде у школо зашто така се осеќало. Немаме гаранција ни дека тука нема да дојде тоа, ама сигурно нема да е толку распространето ко таму.
А шансите за наебување ти се исти и тука и таму, таму од некој бомбаш самоубиец или да те приколе некој имигрант затоа што правиш некој харам, а кај нас ти е во игра некој да те суреди дур пешачиш на тротоар или дур проаѓаш на пешачки. А да не спомнеме дека невидливиот убиец - воздухот - тука ти го крати животот ден за ден, барем тоа го нема онде.
Тоа што си клоните на една или друга страна е да си ги оправдате изборите, но контрола на ситуацијата реално никој нема, можете само да направите избор и да се надевате дека госпоѓа судбина ќе ве благослови и пази при тие избори. Нели пример, секогаш има шанса детето да ти излезе педер или лезбејка, па ти колку сакаш пази го од тоа влијание.
Edinstvena definicija e , "Da imas ksmet da ne bidis na pogresno vreme i mesto i imaj si skoro nikakva interakcija so institucii i idioti"...

Живееме, само во друг вид на Труман шоу. Новинарите насекаде си имаат некој притисоци и неофицијални граници. Кај нас не можат да пишуваат за криминалиите на особено владејачката гарда, да не кажам и за целата врхушка, ама на никој не му е гајле за малцинства и изолирани напади. Не знам кај си шетал по европа, но кај и да идам гледам насмеани луѓе, весели, во кратко живот си живеат. Стари луѓе по алпи, на скијање, на уживање. Кај нас само се пие пиво пред кооперација и се глаби политика, старите се неподносливи а воедно и не се поднесуваат самите себеси. Абе топ. Имам другари, не мрднале нигде, задњо биле на одмор со нивните во 90ти години, книга задњо прочитале горе-долу пак во тоа време, ама експерти за се, битно они не се со испрани мозоци и ја знаеле вистината, и се потсмеваат на западот. ЈБГ на секому му треба хоби. И на крај стигаме до онаа: Дур паметните паметуваат, глупавите живеат.

И каква врска има ова со муабетов? Тоа што народот бил пред кооперација овде, кога некој бил на одмор и слично? :popce:

Eve ja ziveam karshi park vo Kumanovo sto e blisku fizickata granica kaj se deli gradot na makedonski i sipt4rski, imame 2-3 sipt4ri sto prodavaat droga na klupa od park mozda vekje dobri 5-6 godini i nikomu nisto, lugjeto si doagjaat, razmenata na deshava pred ochi na deca, stari lugje, policajci, cela javnost i nikomu nisto.
I sto? Kumanovo e bolje za zivot?

Porasnav so tepanje za kosarkarska tabla i obrach za da mozeme da igrame, 2 pati mi pukna glavata od kamen posto se krijat i ti sednat vo park ili na kosh i odmaras dur cekash red i jades kamen vo glava, ides doma so krvava glava.

Nekolku pati ti imam kazano deka nemas vrska so realnost i deka si premnogu emotiven i nostalgicen i ne e deka ti fakjam seir ama golemo razocaruvanje te ceka koga ke se vratis, ako se vratis.

Centarot na gradot e kompletno prezemen od sipt4ri kriminalci, vekje so godini na plostadot koga ke ides da setas navecer pa i preku den, nema da cues makedonski ili kumanovski tuku samo orki kaj zborat, zabuleni kolku sakas, vo nivniot del od grad, nikakov red, nikakov zakon, nikakvi zoni za parkiranje.
Kaj nas i pred zgradi ni iscrtaa zoni za parkiranje i ke morame da si plakjame.
Mnogu si daleku od realnsota koja jas ja ziveam vo Kumanovo i porasnav, moze gradovi kako Kavadarci i nadolu nakaj jug/istok pomali sto se da go ima toj star tradicionalen shmek ama Skopje i Kumanovo, nemoj da prodavas prikazni za mali deca, isti kur se kako centarot vo Berlin, Frankfurt i ne znam kaj drugde ke spomnes ako si bel hristijanin.

И каква врска има ова со муабетов? Тоа што народот бил пред кооперација овде, кога некој бил на одмор и слично? :popce:
Епа тоа за тебе нели е Труман шоу? Демек „просветлените“ што ја знаат вистина, и што ако ја знаат т.н. „вистина“ за ЕУ? Главата у небо на нозете мраз. Знаеш зашто се просветлени за таму, затоа што ако се просветлат за кај нас и кај им е местото, нема многу да им се свиѓа. Ете затоа тоа е нашиот Труман шоу. Сум прошетал многу а во Скопје имам живеено во многу населби, не ми требаат вести да опипам пулс и да осетам ситуација. Ако не разбираш, не знам другше како да објаснам.

Jas sega se vrakam na urlaub dole 2-3 nedeli, i znam deka ke sedam samo doma, priroda ima blizu mene i edinstveno sto ke me tera vo sredinata na gradot e mozebi igraliste za deca i poseta na starite, i toa e toa nemam zelba ni volja za komunikacija so budali i za sreka ne treba sa odam institucii.....

Zasto go pisivam ova, Posto i tuka gore e isto, si ja gledam svojata rabota i ne me interesira koj sto pravi, sekako zavrsuva so interes, zbrka, drama, i tuka imam gorclivo iskustvo so institucii bidejki na greska mesto i vreme sum se nasol..... Rabotata e deka na lugeto i idiotite treba da Im kazes edno golemo NE, deka ne sakas komunikacija i ne te interesira, so sekoja institucija odis samo koga moras i gledaj si za tebe i najbliskite, patuvaj kuliraj, hobi..... nekoi nesta nemozes da gi kontroliras a se katastrofalni kako vozduhot vo Skopje i Bahnof vo golemite evropski gradovi, zatoa se veli da imas ksmet da ne te snajde loso...

Се шеташе со маица од СДС и слика од Бранко сега е главен во ВМРО :pos:. Тендери мести?

Back
На врв Bottom