Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
И во Германија исто, живеам во таква средина моментално, ни 5 % не се странски државјани
Германија не е само Франкфурт и Берлин

А и во Минхен дури живеев никаков проблем немав, можи дека живеев во помирна околина
Takvo si ti, nevpecatlivo i zato nikoj ne te giba :D

Во Македонија на Датум легитимно е некој шип да му го млати дететопо вашата логика така, оти не е баш реткост некој наш да е нападнат во Чаир, Тетово и на тие подрачја, така да тие муабети со али баби ги има и кај нас.
И кај нас Али Баби те лечат, Али баби во полиција работат и во некоја институција да одиш можно е да не можеш на Македонски јазик да се разбериш оти јбг двојазичност.
Али Баби во собрание, Али Баби министри, Али Баби колку да сакаш.

Веројатно си во право, јас сум од истокот така да немам појма како е во другите делови. Али Баби (освен исончаните браќа протерани од Индија, ги има нив кај нас во изобилие) видов на екскурзија и кога одев до Скопје кај роднини.

Како и да е, пример беше тоа и само еден аспект од тоа што зборуваше датум, или барем тоа што јас се обидов да го разберам. Друг аспект би биле транџите, ЛГБТ итн. - веројатно не сака тие да го учат неговото дете и да му воспоставуваат вредности спротивни од неговите. А верувај, 99% вработени во државно, медиуми, посебно образование во Германија се тие.

Македонија беше првиот мулти-култи експеримент, буквално лабораториски глушец. Западот е едно 20 години позади, иако и тоа не ми е сигурно со темпово што го фатија...читам веќе тепаат доктори во болници, одат 30 души малтретираат сестри да ги лечат нивните први пошто се најбитни. Ова го давам пример пошто ме потсеќа на МК. Пред 10 години беше незамисливо, како и милион други работи во Германија. Денес е нормала и според реакцијата на државата и Германците, мислам дека лагано ќе си се протнат со нивните стилови на живот, исто како и кај нас.

Сакате да воспоставите универзална, објективна вистина за тема којашто е длабоко субјективна. Џабе расправии. Ако на чолисимо најважно и е мирот, финансиската сигурност итн. (сосема легитимно), на датум најважно му е воспитувањето и иднината на децата (исто така легитимно). Веројатно датум е свесен дека во Македонија има милион други проблеми, но за него ништо не е поважно од децата и кој и како ќе ги воспитува и расте. Веројатно и чолисимо е свесна дека лесно може да се случи за некоја година Али Баба да го млати од ќотек нејзиното дете пошто јадело свинска виршла (секојдневие) и други проблеми во Германија, ама смета дека ризиците за неа и нејзината фамилија се многу поголеми во Македонија.

Да ме прашаше некој пред 13 години Германија или Македонија, ќе мислев дека е виц. Денес...па не е до толку смешно. И не е дека Македонија се развива у пм (повеќе од 2 недели не издржувам уште), проблемот е што Германија во меѓувреме оди експрес надолу и ни се приближува. Ова важи за скоро секоја европска земја, секоја си има свои проблеми. Ги обожавам нордиските земји, поминав 2 години на релација Германија - Финска, ја обожавам и Шведска. Арно ама, бившата кога одеше во Малме по работа се прекрстуваше пред да тргне (атеистка инаку). Таму секојдневие било 13 годишни да фрлаат бомби. Сигурно има некој наш таму се прашува моментално дали вреди да останува или да си фаќа пат, кај и да е.
Јас пример, пред да преминам улица во МК се прекрстувам. Исто кога тргам Ох-Скопје, пошо пред 2-3 години еден добро познат затвореник, во сообраќајна несреќа на Стража усмрти човек претицувајќи на полна линија. Убиството беше во период кога истиот лежеше затвор за други криминали, па оди најди нзс.
Статистички да погледнеме, колку луѓе изминативе 10 години загинаа во Германија од "фрлање бомби", а колку во Мк од
- сообраќајни несреќи предизвикани од неисправни автобуси ( Дурмо, Беса транс )
- пожари предизвикани од неисправни кабли
- пожари во шупи кои 15 години работеле како дискотеки
- сообраќајни несреќи на сред Скопје, каде возачи шибаат на партизанска со 100ка
- сообраќајни несреќи предизвикани од лоша инфраструктура ( земи ги БТ-Прилеп последниве две години и Охрид-Кичево последниве 15 години )

итн.

Западна Европа има проблем со интеграција, несомнено, но во услови кога се останато ти функционира, некако ќе се помириш со тоа.
Никој не те тера да си имаш работа со Али Баба.

Колку си имаат тие работа со Амди Бајрам или со сега се поголемиот врој на предци на Амди од Пакистан, Индија или Непал кои шетаат по улиците со аромата на масала или кери?

Кога ќе го споредам, соѓраѓаните од Шутка се топ. Македонија станува бетер со овој "масовен увоз" очигледно дебело субвенциониран или депортација на мигранти од земјите од првиот свет.

Јас не знам кој и како ги пласира вестиве, испаѓа ние што живееме на запад живееме во шеријат, секојдневно сме под закана на бомби и силувања.

Јас не знам кој и како ги пласира вестиве, испаѓа ние што живееме на запад живееме во шеријат, секојдневно сме под закана на бомби и силувања.

претпоставувам не гледаш вести :kafence:

претпоставувам не гледаш вести :kafence:
Јас кога бев во Македонија никаде на вести не кажуваат дека се живее во Шеријат или Кандахар, ама по улиците кога шеташ се добива впечаток дека си во Бомбај или Њу Делхи.

Додека во Штип е како да шеташ низ пазар во Истамбул.

Јас кога бев во Македонија никаде на вести не кажуваат дека се живее во Шеријат или Кандахар, ама по улиците кога шеташ се добива впечаток дека си во Бомбај или Њу Делхи.

Додека во Штип е како да шеташ низ пазар во Истамбул.

вашиве вести се пострашни, алаху акбер седнал зад волан и прегазил 50 души, или пак друг со мачета влегол во воз и ги измасакрирал патниците, Тие се оние ствари што не можат да ги скријат. А силувања на дневна база пљачки кои се чуваат у тајност за да не се вознемирува народот. Вие живеете како Џим Кери во филмот каде му снимаат реално шоу за неговиот живот. До вас не допира ништо од сиот тој бреин вош.

Не е само гледање вести, некои стварно немаат проблем пошто немаат допир (не алудирам дека Емкаа е една од тие) со дотичните што ги дискутираме. Пример Ханс има куќа наследено од старите во предградие некое со 99% Германци, во канцеларија оди со SUV-то, единствен допир со мулти-култи му е ресторанот или донерот што го нарачува по достава. Кога неговото дете ќе го измлатат во некој парк или ќе го избушат на матурска (сите примери што ги давам се базирани на случки овде), Ханс ќе се чуди абе како така што вака. И веројатно пак ќе гласа за тие што ги увезуваат браќава, пошто се друго би било наци а Ханс не е наци.

До некаде и не ги кривам тие Германци што немаат допир со темава - јас да си останев во источна МК, веројатно денес ќе ги имав истите инклузивни, отворени идеи и мислења како тогаш. Но, ние што се селиме овде ги немаме овие привилегии да живееме во богаташки меури - повеќето почнуваме од нула, првите познаници ни се од курсеви за јазик, првите домови ни се таму кајшто се другите доселеници. Колку и да си отворен и инклузивен, pattern recognition е основен, еволуциски механизам за одбрана и треба да си опериран од секој можен сенс да не приметиш некои ствари.

Како и да е, не ми беше намерата да забегаме од првичната тема. Long story short - МК, бар таму од каде што сум јас, е подобро место за живеење доколку се земе само овој аспект со некомпатибилни култури и вредности. Мене и на чолисимо ова не ни е доволно да се вратиме, на датум му е и јас го разбирам и го сметам тоа за легитимно мислење.

вашиве вести се пострашни, алаху акбер седнал зад волан и прегазил 50 души, или пак друг со мачета влегол во воз и ги измасакрирал патниците, Тие се оние ствари што не можат да ги скријат. А силувања на дневна база пљачки кои се чуваат у тајност за да не се вознемирува народот. Вие живеете како Џим Кери во филмот каде му снимаат реално шоу за неговиот живот. До вас не допира ништо од сиот тој бреин вош.
А мислиш ние не живееме у Труман Шоу? Демек Ханс глуп, а Пејо итар. У најголемата беспарица и невработеност не убедуваа дека сме „економија прва во свет, втора во Европа“.

Јас не гледам вести. Пешачам и уживам во природата. Ама тоа што го гледав додека пешачев низ македонските урбани средини и слушав јазик од Кандахар и Анталија, сеуште не сум го видел на запад. Па дури и на вести.

А мислиш ние не живееме у Труман Шоу? Демек Ханс глуп, а Пејо итар. У најголемата беспарица и невработеност не убедуваа дека сме „економија прва во свет, втора во Европа“.

да живеевме у Труман шоу немаше Емкаа да се замара со секоја циганка која е претепана од мажот и. Тоа во Германија и запад го нема, не постои на вести. Таму системот работи и допира она да не ги чуе тие ствари, само феминизам ја учат да обавува по други држави како нашата.

Има места каде што нема љоч бандити за разлика од таму ама џабе се објаснуваме изгледа.
Има, како да нема.
Еве Источна Македонија нема Алибаби, ама нема ни народ. И така доаѓаме до тоа да Пехчевци купуваат станови во градот каде пола се веќе алибабовци.

Јас не гледам вести. Пешачам и уживам во природата. Ама тоа што го гледав додека пешачев низ македонските урбани средини и слушав јазик од Кандахар и Анталија, сеуште не сум го видел на запад. Па дури и на вести.

брат, ти си као Џим Кери пред да стане свесен.

Не е само гледање вести, некои стварно немаат проблем пошто немаат допир (не алудирам дека Емкаа е една од тие) со дотичните што ги дискутираме. Пример Ханс има куќа наследено од старите во предградие некое со 99% Германци, во канцеларија оди со SUV-то, единствен допир со мулти-култи му е ресторанот или донерот што го нарачува по достава. Кога неговото дете ќе го измлатат во некој парк или ќе го избушат на матурска (сите примери што ги давам се базирани на случки овде), Ханс ќе се чуди абе како така што вака. И веројатно пак ќе гласа за тие што ги увезуваат браќава, пошто се друго би било наци а Ханс не е наци.

До некаде и не ги кривам тие Германци што немаат допир со темава - јас да си останев во источна МК, веројатно денес ќе ги имав истите инклузивни, отворени идеи и мислења како тогаш. Но, ние што се селиме овде ги немаме овие привилегии да живееме во богаташки меури - повеќето почнуваме од нула, првите познаници ни се од курсеви за јазик, првите домови ни се таму кајшто се другите доселеници. Колку и да си отворен и инклузивен, pattern recognition е основен, еволуциски механизам за одбрана и треба да си опериран од секој можен сенс да не приметиш некои ствари.

Како и да е, не ми беше намерата да забегаме од првичната тема. Long story short - МК, бар таму од каде што сум јас, е подобро место за живеење доколку се земе само овој аспект со некомпатибилни култури и вредности. Мене и на чолисимо ова не ни е доволно да се вратиме, на датум му е и јас го разбирам и го сметам тоа за легитимно мислење.
Не е дека си опериран, туку е едноставно, и жално истовремено. Си носиш одлука дека е подобро да живееш во таква околина отколку во Мк да се тресиш на секое носење на детето на доктор, или на секое седнување во автомобил.
И тоа се изборите што ги дискутираме, each to his own.

Back
На врв Bottom