Сејф Сити (Safe City)

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
прв пат добивам казна и не гледам опција на линковите за онлајн плаќање. Плаќал ли некој онлајн?

прв пат добивам казна и не гледам опција на линковите за онлајн плаќање. Плаќал ли некој онлајн?
Iako se falea,mislam deka nema opcija za online.I na zetot mu stigna kazna i na toa fajlot sto mu prakjaat nikade nemase opcija da plati online i morase vo policiska stanica da plati.

Iako se falea,mislam deka nema opcija za online.I na zetot mu stigna kazna i na toa fajlot sto mu prakjaat nikade nemase opcija da plati online i morase vo policiska stanica da plati.
Бев и во станица и според нив најдобро било да го испринтам пдф-от и во станица пролет да платам. А имало порано онлајн опција и као сега незнаат зашто нема

Бев и во станица и според нив најдобро било да го испринтам пдф-от и во станица пролет да платам. А имало порано онлајн опција и као сега незнаат зашто нема
Они ништо не знаат и како иде времето, помалку ќе знаат.
Мене ме сопреа на автопат и ми пишаа казна, немаа терминал, оди во полициска, во полициската ние не знаеме можеш во Скопје, па во Драчево земав податоци, платив во банка, уплатницата пак во полициската во Драчево, со записник.
Два дена ебани.

Ја имам три казни (и секој ден по неколку опомени), пошто не возам според Сејф Сити.
Платив у банка и им го однесов вирманот у Лисиче, демек требало да покажам дека сум платил. У Лисиче ми рекоа дека за Сејф Сити не треба да се носи вирманот и да се покажува.

Инаку у Лисиче тогаш бев по друга работа - да покажам дека веќе сум платил не-сејфсити-казна за која прекршочна постапка сакаа да ми отпочнат.

Сејф Сити е срање за возење нормален, а е прилично ОК за возење напушен. Највише ме нервираат тие што возат околу 40, кога можат до 60 да идат и секако оние кои застануваат на семафор кога ќе почне зелено да трепка.

Плач, рикање и лелек од србиве деновиве...
Па тие се навикнати на тинтрање овде. И нивната јужна бановина одеднаш реши да изиграва држава и да не ги ферма.
Сигурно се изненаѓени, а богами и увреѓени сега.

Тие не се ништо подобри. Секое лето стојат на наплатата за патарина застануваат се по ред и казнуваат по 50 евра за најмали ситници.

Па тие се навикнати на тинтрање овде. И нивната јужна бановина одеднаш реши да изиграва држава и да не ги ферма.
Сигурно се изненаѓени, а богами и увреѓени сега.

Доколку ги запира гранична полиција и не им дозволува да продолжат со патувањето без да ги платат казните, тогаш оправдано би се чувствувале изненадени и навредени.

Нека им дадат записници за прекршоците кои ги направиле заедно со упатства каде и како можат да ги платат казните и нека ги пуштат - без разлика дали се Срби или било кои други странци.

Или државата нека им ги наплати казните на матичните држави од каде странците потекнуваат, па потоа нивните матични држави нека се замараат со наплаќање на казните на сопствените државјани кога ќе се вратат.

Кога сме кај наплаќањето казни на странци, пред 2 (ДВА) дена лично бев сведок на неподготвеноста - да не речам неспособноста - на нашите домашни институции/установи/јавни претпријатија за комуницирање со странци.

На луѓе од Белгија кои испратиле СМС порака до Градски Паркинг за зонско паркирање во Центар, им ставиле блокатор на тркало. Луѓево се јавуваат за да ги прашаат каде и како да платат казна бидејќи можеби погрешно ја напишале СМС пораката или можеби системот ги одбива бидејќи ако не грешам прифаќа СМС пораки само од мобилни броеви од македонски телекомуникациски оператори, но не и од странски телекомуникациски оператори, па затоа сепак им ставиле блокатор на тркало. Овие од Градски Паркинг не знаат два збора на англиски јазик да врзат со странциве, а не па на белгиски или на некој друг странски јазик. На крајот ме замолија јас да разговарам со нашиве неписмени за да им кажам каде точно се наоѓаат за да испратат некого за да им ја наплати казната и да им го отстрани блокаторот на тркалото.

Не им претставува проблем да наплаќаат казни, а не знаат основна комуникација со странци да воспостават. Тие пари фрлени за зонско паркирање и за казни на крајот не придонесуваат на никаков начин за подобра услуга, а не па за подобра безбедност на паркинзите и на возилата.

Доколку ги запира гранична полиција и не им дозволува да продолжат со патувањето без да ги платат казните, тогаш оправдано би се чувствувале изненадени и навредени.

Нека им дадат записници за прекршоците кои ги направиле заедно со упатства каде и како можат да ги платат казните и нека ги пуштат - без разлика дали се Срби или било кои други странци.

Или државата нека им ги наплати казните на матичните држави од каде странците потекнуваат, па потоа нивните матични држави нека се замараат со наплаќање на казните на сопствените државјани кога ќе се вратат.

Кога сме кај наплаќањето казни на странци, пред 2 (ДВА) дена лично бев сведок на неподготвеноста - да не речам неспособноста - на нашите домашни институции/установи/јавни претпријатија за комуницирање со странци.

На луѓе од Белгија кои испратиле СМС порака до Градски Паркинг за зонско паркирање во Центар, им ставиле блокатор на тркало. Луѓево се јавуваат за да ги прашаат каде и како да платат казна бидејќи можеби погрешно ја напишале СМС пораката или можеби системот ги одбива бидејќи ако не грешам прифаќа СМС пораки само од мобилни броеви од македонски телекомуникациски оператори, но не и од странски телекомуникациски оператори, па затоа сепак им ставиле блокатор на тркало. Овие од Градски Паркинг не знаат два збора на англиски јазик да врзат со странциве, а не па на белгиски или на некој друг странски јазик. На крајот ме замолија јас да разговарам со нашиве неписмени за да им кажам каде точно се наоѓаат за да испратат некого за да им ја наплати казната и да им го отстрани блокаторот на тркалото.

Не им претставува проблем да наплаќаат казни, а не знаат основна комуникација со странци да воспостават. Тие пари фрлени за зонско паркирање и за казни на крајот не придонесуваат на никаков начин за подобра услуга, а не па за подобра безбедност на паркинзите и на возилата.
Одговорот беше за србите конкретно. Тие се поголеми гадови и уште понеспособни од нашите.
А дека нашиве црепови ништо не знаат и тапи се како мотика башка муабет.
Кај нас само казнувањето на рајата е функционално, се' друго е во 12 век.

За нашиве кои не знаат јазик одма викаме неписмени едни, вакви се, такви итн.

А во странство ние кога идеме кога не знаат јазик, никому ништо.

Требало да возат според прописите.
Ама не, штом поминат граница на Табановце и веднаш даваат гас и се опуштаат додека да стигнат до граница со Грција.
Оваа држава им доаѓа како разонода и ,, шала комика" така ги сфаќаат работите.

Уште зборуваат митови дека немало повеќе низ наша држава да поминуваат и ќе оделе преку Бугарија на патот кон Грција.
Слободно нека одат преку Бугарија, ама се лажат самите себеси.
Прво пак ќе си поминуваат низ нашата држава на пат кон Грција, ова само тропаат.
А второ, баш ќе се усреќат со тие полицајци во Бугарија каде што гледаат на странски возила да им најдат недостатоци за ситници за мито од евриќи.

Шо се бунат Србите, знаете ли кај нив како е ? Доколку добиеш сообраќајна казна, треба да одиш во најблиската полициска станица да ја платиш.. Тука бар ги плаќаат на излез од граница а од вчера гледам дека може и online

Да одлична идеја, само нека ги пуштат, како што се арогантни, сигурно ќе ја платат. Или па мислиш е појако да им се наплати 10 пати повеќе наредна година на луѓето кога ќе ја поминат границата? Сурово.

Тие муабети државата да им наплати може ако Македонија и Србија се во некаков државен сојуз, но Југославија одамна не постои, а не сме во ЕУ.

И да, неспособни се, буквално пред 2 дена почна системот за странци, но кој очекуваше волку прекршоци и дивеење во првите 2 дена? Србите секоја година си тераат филмови на нашите патишта, не почитуваат знак, буквално опасност се повеќе од било кој во кола.

Ете нека одат преку Бугарија, нека споделат дали такво дивеење ќе им се дозволи.

Back
На врв Bottom