Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Не ми се верува дека @мкд владе учествувал, тогаш да имал 18 - 20 години, сега треба да има 43 - 45 години.
Јас мислам дека владе има околу 60 и нешто години, а може и 70 зошто има тетоважа од јна.

Моите другарки се принцези. Не би сакале да се involved. Они се само за во кафанче, муабетче, мезе, цигарче, коктелче, плажичка и тоа. :D

И јас се шминкам и си правам нокти, далеку од тоа. Ама не може да не ми преработи чувствотво за преживување мене и на мојот народ, ако ни е загрозена иднинаната на цело општество. И се плашам од глувци, пајаци, змии и гуштери, ама ќе се навикнам, човек на се се навикнува. :D

Јас се навикнав на змиите, ги имам во канцеларија и во фирмата еден куп змии. :pos:

Јас се навикнав на змиите, ги имам во канцеларија и во фирмата еден куп змии. :pos:
Епа ти ќе ми бидип мене војнички другар, заедно ќе се бориме. Ќе ме пазиш од змиите, ја сум ти прва помош. Готово :D

Епа ти ќе ми бидип мене војнички другар, заедно ќе се бориме. Ќе ме пазиш од змиите, ја сум ти прва помош. Готово :D
Ostaj prva pomos, ti ke bidis zadolzena za moralna potkrepa na vojnicite, ke gi nakrevas ko ke se vratat na otsustvo :sneaky:

Ostaj prva pomos, ti ke bidis zadolzena za moralna potkrepa na vojnicite, ke gi nakrevas ko ke se vratat na otsustvo
Прилично сериозна деградација на мене и моето битие. Ама ако тоа е центата што треба да се плати, да знаеш дека за ладен туш сум специјалист.

Малку е cringe ова, ама зошто постојат вакви гумени бонбони? Ова е ко фетус. Или треба да е диносаурусче не знам, дека го правиме муабетов па мене на фетус ми личи и сега не го јадам :D

Прегледај го приврзокот 485456
Покемон. Чармандер.
Во секој случај не треба да го јадеш.

културен шок добив после инфото :ROFLMAO:
Автоматски споено мислење:

Да земиш да се снимаш кога имаш mental breakdown
Куп вакви видеа видов
Како после да ги сфати човек сериозно :pos:

леле каква глупост, се само за гледаност

Прилично сериозна деградација на мене и моето битие. Ама ако тоа е центата што треба да се плати, да знаеш дека за ладен туш сум специјалист.
Мислеше на златен туш?

Ова е суштината на сите дебати околу феминизмот!
Дали раѓањето и мајчинството е угнетување? Ако е слободен избор на жената - не, ако ѝ е наметнато против нејзина волја - да.
Дали живот според традиционални родови улоги е угнетување? - Ако е слободен избор на жената - не, ако ѝ е наметнато против нејзина волја - да.
Порано ова било норма и жената морала да живее според традиционалните родови улоги, немала никакво право на избор, немала право на работа, кариера, образование, лична и финансиска самостојност.
Денес има право на избор.
И така треба да биде.
Според мене, најдобро е двете работи (мајчинството и кариерата) да се тераат истовремено, и ниту една жена не треба да биде доведена во позиција да бира меѓу двете доколку ги сака и двете, но за тие жени што сакаат да одберат само едно, тоа треба да остане нивно лично право.

Ако се креса без ниту еден од 66-те видови контрацепција, тогаш со своја слободна воља се довела во ситуација да забремени. Сакала госпоЖата да го прими на голо, да го осети топол и сеа ајде лекар со месарска кука да го раскинува плодот пошто коконата ја оплодил некој, често рандом лик па и официјален дечко. Мрш.
Какви црни родови улоги, тоа ти е све базична еволутивна биологија, не сме амеби да се размножиме со проста делба. Човекот е многу специфичен со тоа што жената навистина има голема мака и ризик при бременост и раѓање а потоа плодот е години неспособен сам да се гледа или храни. Порано жените раѓале многу затоа што едно од пет деца доживувале петогодишна возраст така да за да семејството има две деца требало десет трудночи.
Ми се чини дека биологијата и историјата на човекот ти се тотално непознати, ми делуваш некако Воук, може грешам и сум ад хоминем ама така ми се чини.

И мажите не сакаат да одат во војна, но се обврзани со закон. Треба или да бидат и жените, или никој.
Изземени да бидат само вработените во институции за грижа за деца.
За ова се согласувам. Или рамноправност или не.
Денес има некои примери ко Израел и по ново САД но тоа е шминкерај, не ги праќаат жените во борбени мисии туку исклучиво позадина, може 1% исклучоци за да се дигне џева како се инклузивни.

Но, секоја чест за храбрите лавици од Роџава кои фанатично се бореа против исламската држава, сириската војска и куп паравојски и банди. Е тоа ти се жени со муда.

И уште една лажна дихотомија, демек мажите имале права порано а жените немале. Какви права имале машки робови низ 6500 години робовладетелство? Какви права имале кметови во 1500 години феудализам? Какви права имале мобилизирани маси млади луѓе праќани во кланици? Правата се нова ситуација, сеуште е тоа новотарија историски гледано. И покрај тоа би се согласил дека жените имале полош положај низ историјата, но не поради немање фантомски права, ами биологија.

Христијанството на пример, има спасено над милијарда жени од сигурна смрт.

Постојат летални дефекти кај плодот што го оневозможуваат животот надвор од телото на мајката. Постојат и ситуации каде директно е загрозен животот на мајката.

Не постои никаква научна поврзаност меѓу карцином на грлото на матката и абортус.

Твојата дефиниција за божја волја не може да биде закон за сите луѓе.

Другиве приказни што си ги пишал само ја оправдуваат потреба од pro choice. Значи да се има избор, да се одлучи што е најдобро за жената како поединец или за семејството. Тие семејства што ги опиша, среќни се затоа што имале избор и го одбрале тоа што го сакаат, а не затоа што некој ги принудил.
Околу монголоидите сум некако амбивалентен, не е мое да кажувам што и како но таа состојба е гранична па некои родители би прифатиле да имаат дете со монголоидизам, некои не.
Тоа треба да биде одлука на обата родители, никако само жената.
Денес се повеќе се раѓаат фрикови или се сторнира таквиот фетус бидејќи жените раѓаат во т.н. геријатриска бременост 36+ што влијае лошо на плодот па и на самата жена. Друго, многу жени се дебели, некои морбидно дебели што понатаму ги компликува работите.
Мој братучед ја затрудне својата морбидно дебела сопруга која тогаш имаше 40 години и тоа ќе им беше второ дете. Но, дебелина плус геријатриска трудноча, мораше да абортира пошто фетусот бил тотално деформиран и било прашање дали воопшто може да излезе од каналот, некаков језив фрик.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom