Eспресо или Експресо?

Сте се замислиле ли врз конекцијата на 3000 квадрат, Кардашјанки и наметнување на вакви увозни и лингвистички несвојствени форми?

Експресо бе. :pos: Само сељаци неписмени го викаат така.

Инаку, не знам дали знаете како го викаат еспресото во Тето'о?
Кафе. :pos:
Озбилен сум, не се заебавам. Тетовчани имаат кафе, американо, макијато, капучино, лате... Ама ете си нашле прост начин како да го решат проблемот на владе.

Инаку, не знам дали знаете како го викаат еспресото во Тето'о?
Кафе. :pos:
Озбилен сум, не се заебавам. Тетовчани имаат кафе, американо, макијато, капучино, лате... Ама ете си нашле прост начин како да го решат проблемот на владе.
И јас така знам затоа го спомнав тој муабет, не ми е од ракав. И старите така викаат едно еКспресо :) ама нив му е простено

И јас така знам затоа го спомнав тој муабет, не ми е од ракав. И старите така викаат едно еКспресо :) ама нив му е простено
Која е границата за дозвола и прочка? ;)

Poleka, ne prskaj do tolku.
Jas pak obratno imam zaprimeteno, samo iskompleksirani pokondureni seljaci se trudat da zvucat otmeno, kao vidi znam espreso da recam, isto ko italjanite ;)

Jas pak obratno imam zaprimeteno, samo iskompleksirani pokondureni seljaci se trudat da zvucat otmeno, kao vidi znam espreso da recam, isto ko italjanite ;)
Во мени како ти го пиши ? Еспресо или еКспресо ? Или таму кај шо одиш нема мени ?

Colke nemas ti kapacitet za vakvi muabeti. Odi citaj wikipedija ziti mene :)
Кажи де, како ти пиши во менито ? Или и тие се покондурени сељаци, не им текнало еКспресо да го пишат. Ти објаснам членот зошто е еспресо, еспресо.
Еве и најпросто чат Џпт ќе ти објасни

Италијанското espresso доаѓа од глаголот esprimere, што значи „истиснува/изразува“. Во контекст на кафе, идејата е кафето да се извлече под притисок, односно да се „исцеди“ директно за нарачателот.
Затоа espresso буквално е поврзано со нешто што е изразено/истиснато, а не со зборот express („брз“).
И уште една интересна работа:
espresso во италијански се пишува со ss, но се изговара „есп[р]есо“ — нема звук к. Оттука и македонското еспресо.
☕ Значи: „Ќе пијам едно еспресо.“ е правилно.
Давај нова тема не е интересна оваа

Владе, ти во селото во кафаната кај Мица можеш ако сакаш и ко тетовчани да си го викаш, просто, „кафе“. Јазикот, од друга страна, си има свои правила, а според нашите правила, странските зборови не се преведуваат на македонски или не се пишуваат во друга варијанта (освен некои, останати по традиција). Затоа од италијанското espresso кај што нема буква К, преминало во македонското еспресо. Толку е просто. ;) Ко грав.

Back
На врв Bottom