Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
И јас ова го приметив. Секоја плажа лежалки накрцано до максимум. Слободен простор нула. Мислам Унеско вика 50% од плажите мора да бидат без лежалки?
По правило, доколку плажата е дадена под концесија, мислам дека правилото беше 70-30.
Е сега во ваков случај на општ хаос, општината индиректно си се прави ненадлежна со тоа што изјавува дека плажите не се дадени под концесија, затоа и нема што да интервенира, т.е народски кажано си се прави на три и пол и не дупи во здрав мозок.

Значи ништо не ме спречува мене утре како индивидуа да поставам нов ред лежалки на било која плажа? Да одам вечер со багер да ги раскренам овие на сликава и да си ставам мој. Па посилниот нека победи.

А за овие од Албанија шо ловет на диво преку цела година, ќе кажиш збор два? :D
отсекогаш се ловело преку цела година ,
70 посто биле истите риболовци,еден дел за фирмата друг дел за чаушите и за нив,и сега е истото ко порано само се сменети чаушите

По правило, доколку плажата е дадена под концесија, мислам дека правилото беше 70-30.
Е сега во ваков случај на општ хаос, општината индиректно си се прави ненадлежна со тоа што изјавува дека плажите не се дадени под концесија, затоа и нема што да интервенира, т.е народски кажано си се прави на три и пол и не дупи во здрав мозок.

Значи ништо не ме спречува мене утре како индивидуа да поставам нов ред лежалки на било која плажа? Да одам вечер со багер да ги раскренам овие на сликава и да си ставам мој. Па посилниот нека победи.
Болдираното ти е мотото на државава.

За тие нема лек.
Сретнав во Грција човек од Поградец. Ми раскажуваше како ловел пастрмка, општо се’ што му падне под рака.
Вика прв пат кога ме фатија вашите, ми ги земаа и мрежите и чамецот. Абе тепале вашите, не се нормални :pos:
И што мислиш се откажал? Јок, после пола година пак го фатиле. А таков мал, крив у нозете, смешки.
Ме зачуди што нема омраза спрема Македонија, а го здрвиле од ќотек.
Албанците од јужниот дел на Албанија немаат никаква омраза спрема Македонија. Од друга страна ич не ги сакаат качаците шо живеат кај нас. Ко друго племе да се.

Албанците од јужниот дел на Албанија немаат никаква омраза спрема Македонија. Од друга страна ич не ги сакаат качаците шо живеат кај нас. Ко друго племе да се.
Pa i drugo pleme se.
Dolu na jugot se Toski, gore severot se Gegi.

Доле од југот се и домицилно население од пред отоманската империја додека овие другиве се башибозук од Кавказ донесен.
До Гостивар се полу Брсјаци полу Турци, затоа се наоѓаат и со светли очи и наши глави меѓу нив таму. А нагоре Тетово, Куманово итн. се е дива лига.

То не се ни Албанци таму туку Власи голем дел, зато се и попитоми за време на Енвера немало што си, Албанец си и чао
Samo Makedoncite izgleda ne gi gibal oti od site sosedi, samo tamu bile priznaeni kako malcinstvo. Zaeban tip toj Enver bil :cautious:

Мене не ми е јасно зошто мора куп концерти со актуелни и познати музички артисти да се баш за Илинден почеток август во Охрид? Не може некој да се јуни и јули? Разбирам се користи неработни денови и Охрид туристичко летна дестинација има езеро со можности за капење ама зошто не се прават концерти и во Крушево, Струга и други места баш во август.

Видов имало во Битола но Охрид е почеток август некако набиено концерти. Не бев за Илинден во Охрид но колку што гледав гужва голема било.

Miguel_Prado_face.webp

Море у Фиренца пред 2 месеци ќе ме натепаше еден од Горица преселен пред 20 години таму.

Тргнав со една италијанка од хостелот на open air cinema. Викам конечно итаљанка имало господ, ај шо не напраив ништо него и ќотек ќе добиев. Вајбот после се ова беше добро е шо спасивме жива глава и врти се позади да не не следи:D Ко шо сум малер минута пред старт истури дожд, додека чекавме под стреа две албанки и белгиец ни се убација ај у баров додека врне. Влегуваме и ваков еден ко влезе исти Мигел Прадо од Декстер, со сите хаха хехе, ја викам топ пиво Корча а он мене ми вика your country is fascist, Охрид ис Албаниа. Среќа далеку седевме на маса. Викам на оваа допивам пивото и одиме. А до нас курвичето жгљонтарско од Поградец шо 8 години работи у Фиренца, као демек пријател и бил ама луд бил да не му замерам

Глупачо па ти го викна, ама сеа ќе одела да го смири. Збореа на италијандки со,уште еден италојанец уопште не изгледаше дека она го смирува. Пред да си тргнеме дојде да ја праша италијанката у кој хостел сме. Среќа си тргнавме оти тензично беше.

А италијанката токму тоа шо се сомневав ми го потврди. Ме исмевале оваа од Поградец и овој од Горица и збореле на сите дека ако си албанец повеќе струја плаќаш и повеќе такси кога се возиш.

Ништо чудно,имат многу со кешарина и да не ги чуваат под перница купуваат на атрактивни места,тешка е одлуката за стан од 1800 е до лукоил на туристичка иако не е далеку до чаршија или од сирма војвода кј шо се отвори улица према бараки ама затоа лесно е одлуката за 3 500е од гимн према чаршија.
Сега рекорди за мкд стандард ке срушат таа до Григор П. или спроти Палас.
Лудо е ,секој втор ден уз кафе слушам и јас почвам со зграда таму и јас таму.....

Последно уредено:
Ништо чудно,имат многу со кешарина и да не ги чуваат под перница купуваат на атрактивни места,тешка е одлуката за стан од 1800 е до лукоил на туристичка иако не е далеку до чаршија или од сирма војвода кј шо се отвори улица према бараки ама затоа лесно е одлуката за 3 500е од гимн према чаршија.
Сега рекорди за мкд стандард ке срушат таа до Григор П. или спроти Палас.
Лудо е ,секој втор ден уз кафе слушам и јас почвам со зграда таму и јас таму.....
Моја теорија е дека во недостиг на мотивација и желба за брза пара, без некаков труд, си ја продаваме дедовината и корените.
Сите испродадоја куќи со раскошни дворови за еден стан од 80м2 и гарсоњера за издавање.
Новиве генерации нема да знаат што значи да се расте во куќа, во денешно време несаглам си ако вложиш во куќа наместо во стан.
Ќе дојде брзо и кај нас како сега во Хрватска, си ја тупат главата по Далмација, домородното население ем не може да си дозволи да купи место за живеење, ама тие што го обезбедиле истото, во летните месеци не можат глава да кренат од туристи. Едноставно не оди, во една зграда имаш истовремено некој кој работи и за нормално функционирање му е потребен одмор, од друга страна имаш туристи кои се на одмор и имаат поинаков биоритам.

Back
На врв Bottom