Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
и) почнува со одлуки на Реган и продолжува како тренд до ден денес.

Тоа е уствари оставштината што ја конзервираат конзервативците на Трамп.

Потчинетост кон Израел и "легални мигранти"- полезни за одредени бизниси(Х1Б визи за индијци денес) забетонирани со "америка е идеја" - мантра.

Тоа се традиционалните вредностите што им се денешен идеал. Индијци и Евреи.

Кога бев во америка, доста често го поставував прашањето на нееднаквоста. Посочував на сиромашните, на бездомниците, на луѓето што живеат во трејлери. Не само црнци и мексиканци, има доста и whitetresh.
Добив добар одговор од еден професор: „точно е, во САД има доста сиромаштија, но има и многу богати луѓе. Процентуално најповеќе во светот. Во САД секој има или мисли дека има шанса да стане богат. Системот е така направен, американсиот сон понекогаш да може да се оствари. И луѓето веруваат дека и тие ќе се обогатат еден ден, а посебно вербата е силна кај оние што доаѓаат од страна. Она што не е добро, е тоа што системот не е димензиониран да има мал број поединци кои го собираат целиот кајмак. И тоа на крајот и ќе го сруши „. Тоа ми го рече уште пре скоро 20 години, и навистина така испадна.

Тоа е уствари оставштината што ја конзервираат конзервативците на Трамп. Потчинетост кон Израел и "легални мигранти"- полезни за одредени бизниси(Х1Б визи за индијци денес) забетонирани со "америка е идеја" - мантра. Тоа се традиционалните вредностите што им се денешен идеал. Индијци и Евреи.
За крупен капитал миграција е корисна ствар. Кога имаш повеќе работници што се такмичат за иста работна позиција, не само што ќе работат повеќе за да не изгубат работно место, него и ќе ги плаќаш помалку како сопственик. Буш Сениор кога ja почна diversity lottery програмата, целта мислам дека му беше ова на кратко (задоволување на своите донатори со работна сила). Ова ја прави економијата поконкурентна, али од друга страна креира нееднаквост и средната и работничката класа ги влече надоле.

Околу Израел, САД не верувам дека е слуга на Израел, мене повеќе ми изгледа дека они се продолжена рака на САД во регион од каде доларот црпи вредност. Од таму САД може да контролира глобални економски текови (како што гледаме преку војната со Иран, влијае врз економски текови во Кина, преку остатокот од БИ може да врши влијание врз Европа, како на пример во последниов случај со Мароко-Шпанија). Географски БИ е во доста битна положба и лежи на моментално веројатно најбитниот ресурс на планетава, да не беше Израел продолжената рака. Што би рекол Џо Бајден пред 40 години: "да не постоеше Израел, ќе требаше да го измислиме за да оствариме свој интерес".

Во САД секој има или мисли дека има шанса да стане богат. Системот е така направен, американсиот сон понекогаш да може да се оствари. И луѓето веруваат дека и тие ќе се обогатат еден ден, а посебно вербата е силна кај оние што доаѓаат од страна. Она што не е добро, е тоа што системот не е димензиониран да има мал број поединци кои го собираат целиот кајмак. И тоа на крајот и ќе го сруши.
Најпросперитетни години во САД се оние кога средната класа има добра социјална мобилност и кога нееднаквоста не е толку голема (што овозможува поголема пазарна конкуренција), и обратно.

Кога бев во америка, доста често го поставував прашањето на нееднаквоста. Посочував на сиромашните, на бездомниците, на луѓето што живеат во трејлери. Не само црнци и мексиканци, има доста и whitetresh.
Добив добар одговор од еден професор: „точно е, во САД има доста сиромаштија, но има и многу богати луѓе. Процентуално најповеќе во светот. Во САД секој има или мисли дека има шанса да стане богат. Системот е така направен, американсиот сон понекогаш да може да се оствари. И луѓето веруваат дека и тие ќе се обогатат еден ден, а посебно вербата е силна кај оние што доаѓаат од страна. Она што не е добро, е тоа што системот не е димензиониран да има мал број поединци кои го собираат целиот кајмак. И тоа на крајот и ќе го сруши „. Тоа ми го рече уште пре скоро 20 години, и навистина така испадна.

Замени ги поимите САД и богати луѓе со Советски Сојуз и проектили и нуклеарни боеви глави, и изразот американски сон со социјализам или комунизам и добиваш отприлика иста слика и прилика.

Но некои во тие континентални држави сместени помеѓу Атлантскиот Океан и Тихиот Океан не извлекле поука од историјата.

Кога бев во америка, доста често го поставував прашањето на нееднаквоста. Посочував на сиромашните, на бездомниците, на луѓето што живеат во трејлери.
Имаше ли активизмов некакво влијание? Кога им посочи на Американците за сиромашните и бездомниците, што направија они за да ја поправат работата која ја увидоа врз база на твоите согледувања?
Каков одзив најде поставувањето на прашањето на нееднаквоста во нивната јавност? Нели си рекоа - Леле колку многу било нееднакво овде!

(кажи ми дека си од невладина, без да ми кажеш)

Па сепак колегата се претстави како „хроничар“, не како решавач на проблеми... Неговиот проблем е што не разбира дека и за запишување на настаните треба една иста вештина како и за решавање на проблемите: Нивно разбирање и познавање.

Автоматски споено мислење:

ova poleka ispaga 100% tocno duri i problematicno.
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ffca9463c-6734-4808-92fb-24878cb78953_933x651.jpeg

Автоматски споено мислење:

Не е баш најсоодветна тема, но како хроничар (иако постојат обиди да ми се негира тоа, но се работи за обични лузери) морам да изнесам неколку факти.
Имено, исти налози на форумов го мразат израел а го сакаат председателот на Србија Вучиќ. Не знам дали им е познато дека Србија и Израел се големи пријатели, Србија извезува доста оружје таму (што им пречи на некои членки на ЕУ). За возврат, еврејското лоби во САД му помага на Вучиќ да се приближи до Трамп. Се случува тивко геополитичко вретење кое е значајно за целиот наш регион, така и за Македонија.
Ето, само тоа сакав да се знае. чисто да се избегнат лутања и збуњоли.

Не знаев каде да го постирам ова, дали во темата за Кина, дали во темата за ЕУ или тука.
Затоа што и САД и ASML се директно засегнати од ова.

Back
На врв Bottom