Теории на заговор vs. Coincidence theory

• Креатор на темата Креатор на темата Toecutter
  • Време на започнување Време на започнување
@Пророкот

Еве и тебе ти се извинувам , ти беше во право а јас не

Полека, кочи...

На пола дузина членови им се извинуваш, а до пред 5 мин. тврдеше дека токму твоето православие е она вистинското.

Не ми е проблем да ти прифатам извинување (црковно кажано-простување...), туку...кое чудо ти се „издесило„ па одеднаш си ги увидел своите грешки па секому на темава му се извинуваш?....:unsure:

Мене не ми се извинувај :icon_lol: Мојот приказ за Бог е дека има екстра најбоља смисла за хумор и заебанција и дека кога ќе дојде моментот ќе понуди повеќе опции во игра па ти бирај дали ќе се враќаш потпуно исто, исто ама со друг резултат или скроз нов рандом. Би било идеално да го има визуелно ликот на Карлајн…тоа би било онака крешендо на целото искуство.

Прометеј е персонификација за самиот Сатана.

Како што Сатана(ил) бил светлоносецот на Небесата, по обратната логика, Прометеј го краде огнот (светлината) како симбол за знаењето кое го поседувале само боговите, и тој оган Прометеј го раздава на „обичините„ смртници, за што уќарил казна во облик од вечна смрт (како што е предвидено и за Сатана и за неговите следбеници).
Прометеј/Енки/Кукулкан/Кецалкоатл/Виракоча/Матаришван и т.н. стануза збор за еден...тој е креаторот на луѓето, у лабораторија нормално. Зевс/Јахве е љубоморниот Бог кој што направил потоп за да ги испоубие луѓето и тие што им помагале тука тогаш за да се ослободат, кои у библијата ги викаат паднати ангели/титани/асури и т.н.
Со тоа што не тераат да чекаме спас од небото или награда во задгробниот живот, ние го предаваме нашиот сопствен суверенитет и креативна моќ. На тој начин, човекот доброволно прифаќа статус на роб.
Хакирана е првичната замисла и намера на Исус и искористена е да се направи спој помеѓу неспоивото...помеѓу заб за заб и вртење на образот. Тоа бил единствен спас тогаш за Рим затоа што раното христијанство се ширело експоненцијално и така, модифицирано е, и институциализирано како единствена религија со отфрлање на све што не одговара.
Автоматски споено мислење:

Ама тие богови биле сатанисти. Не користеле нас само за злато да им копаме и не ни давале да правиме вакви срања ко сега.
Ако го земеме зборот сатанисти како нешто што е зло тогаш до негде е така. Ама ние како луѓе чуваме стока во фарми, до скоро се обработуваше земја со нив и ги јадеме и се сликаме за божиќ со нив на маса....

Последно уредено:
Полека, кочи...

На пола дузина членови им се извинуваш, а до пред 5 мин. тврдеше дека токму твоето православие е она вистинското.

Не ми е проблем да ти прифатам извинување (црковно кажано-простување...), туку...кое чудо ти се „издесило„ па одеднаш си ги увидел своите грешки па секому на темава му се извинуваш?....:unsure:
Сеуште читам за да видам дали сум погрешил или не.

Иначе цариградската вероисповед ме премисли за да се извинам

Еве на каква „сопка“ наидов за „последните денови“, прочитај па да видиме што ќе кажеш

Еве и @Vecchia Signora нека каже што мисли

По се изгледа џабе се извинував но ајде да видиме до каде ќе истера ова

Дела 2

Петрова проповед
А Петар стана, со единаесетмината, и го поткрена гласот и им рече: „Јудејци и сите вие, кои живеете во Ерусалим! Знајте го ова и послушајте ги моите зборови! Овие луѓе не се пијани, како што мислите вие - зашто е едвај третиот час на денот - туку тоа е кажаното преку пророкот Јоил: ’Во последните денови - вели Господ - ќе излеам од Својот Дух на секое тело, и вашите синови и вашите ќерки ќе пророкуваат, и вашите младинци ќе гледаат виденија, а вашите старци ќе сонуваат соништа.

Убаво прочитајте за последните денови и за тоа чекам одговор

@Lokvan
Локи си еба матер темава, отиде во неповрат :icon_mrgr:

Ти читај од страна и смешкај се :LOL:

Прометеј/Енки/Кукулкан/Кецалкоатл/Виракоча/Матаришван и т.н. стануза збор за еден...тој е креаторот на луѓето, у лабораторија нормално. Зевс/Јахве е љубоморниот Бог кој што направил потоп за да ги испоубие луѓето и тие што им помагале тука тогаш за да се ослободат, кои у библијата ги викаат паднати ангели/титани/асури и т.н.
Со тоа што не тераат да чекаме спас од небото или награда во задгробниот живот, ние го предаваме нашиот сопствен суверенитет и креативна моќ. На тој начин, човекот доброволно прифаќа статус на роб.
Хакирана е првичната замисла и намера на Исус и искористена е да се направи спој помеѓу неспоивото...помеѓу заб за заб и вртење на образот. Тоа бил единствен спас тогаш за Рим затоа што раното христијанство се ширело експоненцијално и така, модифицирано е, и институциализирано како единствена религија со отфрлање на све што не одговара.
Од каде го црпиш ова за да го претставуваш како фактичка историја?
Од ова што си набројал ништо не може да се потврди на ниту еден начин

Каков Прометеј какви лабаратории какви бакраци

Биолошката еволуција е факт, батали Матрикс филмчиња и такви глупости.
По ова што го кажуваш ти не ја прифаќаш биологијата како наука, така испаѓа или?

Последно уредено:
А тие што немаат чуено ни видено ни за црквите ни за Исус, како може нив да им се суди во име на Христа и што им е нив доказ дека таа црква е вистинската ?
Стварно ми е гајле за нив.

Сеуште читам за да видам дали сум погрешил или не.

Иначе цариградската вероисповед ме премисли за да се извинам

Еве на каква „сопка“ наидов за „последните денови“, прочитај па да видиме што ќе кажеш

Еве и @Vecchia Signora нека каже што мисли

По се изгледа џабе се извинував но ајде да видиме до каде ќе истера ова

Дела 2

Петрова проповед
А Петар стана, со единаесетмината, и го поткрена гласот и им рече: „Јудејци и сите вие, кои живеете во Ерусалим! Знајте го ова и послушајте ги моите зборови! Овие луѓе не се пијани, како што мислите вие - зашто е едвај третиот час на денот - туку тоа е кажаното преку пророкот Јоил: ’Во последните денови - вели Господ - ќе излеам од Својот Дух на секое тело, и вашите синови и вашите ќерки ќе пророкуваат, и вашите младинци ќе гледаат виденија, а вашите старци ќе сонуваат соништа.

Убаво прочитајте за последните денови и за тоа чекам одговор
Еве го одговорот.

Она кое Св. Ап. Петар го говори, се однесува на настаните кои се поврзани со времето кое е после Христовото распетие и воскрсение, а не со последните денови од Светов и веков.

Значи, пророкот Јоил ја „гледа„ иднината од негово време, која (иднина) се однесува на настаните кои се поврзани со Христа и со Евреите (набрзо) после Христово воскресение, а не со последните денови од овој Свет.

И прореченото веќе се случило.

Читај ја главата 2 од Делата во целина, не „на парче„.

Еве го одговорот.

Она кое Св. Ап. Петар го говори, се однесува на настаните кои се поврзани со времето кое е после Христовото распетие и воскрсение, а не со последните денови од Светов и веков.

Значи, пророкот Јоил ја „гледа„ иднината од негово време, која (иднина) се однесува на настаните кои се поврзани со Христа и со Евреите (набрзо) после Христово воскресение, а не со последните денови од овој Свет.

И прореченото веќе се случило.

Читај ја главата 2 од Делата во целина, не „на парче„.
Епа зошто тогаш во Петровата проповед се вели последните денови?

Убаво е напишано последните денови, на кои денови се мисли?

Последно уредено:
Мене не ми се извинувај :icon_lol: Мојот приказ за Бог е дека има екстра најбоља смисла за хумор и заебанција и дека кога ќе дојде моментот ќе понуди повеќе опции во игра па ти бирај дали ќе се враќаш потпуно исто, исто ама со друг резултат или скроз нов рандом. Би било идеално да го има визуелно ликот на Карлајн…тоа би било онака крешендо на целото искуство.
Нема шанси. Премногу има клет и ретардиран народ за да дава слобода и избор. Башка и многу не заслужиле.
Гледаш и сам на форумов и у државава што се дешава. Нема шанса да ни даде да бираме. Најповолна опција е да не води по кармата а најочигледна е црно - бело, рај - пекол.
Строго без чистилиште.

Ако го земеме зборот сатанисти како нешто што е зло тогаш до негде е така. Ама ние како луѓе чуваме стока во фарми, до скоро се обработуваше земја со нив и ги јадеме и се сликаме за божиќ со нив на маса....
Не знам дали ме сфати, а мислам дека ме сфати. Ова што го напишав беше наменет сарказам затоа што го спомна Енки. Ја знаеш причата.
Ако мислиш дека мислев тотемизам, не мислев. А ако нешто друго сакаш да ми кажеш не те сфаќам која е поентата со дививе животни.
Муабетот со сатанисти се однесуваше на вернициве што секое друго божество и различно верување за нив е докажан сатанизам без факти.

По ова што го кажуваш ти не ја прифаќаш биологијата како наука, така испаѓа или?
Чекај малце, како сега и биолошката еволуција е факт а и верската божја прокреација е факт ?

Стварно ми е гајле за нив.
Во ред.
Другар ти кажува нешто друго што е нелогично.

Последно уредено:
Од каде го црпиш ова за да го претставуваш како фактичка историја?
Од ова што си набројал ништо не може да се потврди на ниту еден начин

Каков Прометеј какви лабаратории какви бакраци

Факт е нормално еволуцијата ама постојат повеќе пати кога имаме скокови у еволутивниот развој како периодот на Камбриум на пример. Тоа се интервенции веќе од архитектите на оваа реалност, иначе кога станува збор за човекот он очигледно е направен со ген. инж. од некои подоле у хиерархијата, Енки уствари. FOXP2, HARs и хромозомот број 2 се апсолутен доказ дека тоа е така, плус веројатноста да настанал случајно е екстремно мала, спрема Mendel's Accountant софтверот они пресметале дека е 0, ама еве, ај да речеме 1 спрема 10 на 24та...тоа се околу 300 000 000 години.
До сега вештачката интелигенција ги решила сите овие дилеми, траги за ген. инж. има и у 6000 синдроми оставени како резултат на грешките кои се правени. Само кој би се нафатил да смени било што у веќе прифатените системи на верување.

Епа зошто тогаш во Петровата проповед се вели последните денови?

Убаво е напишано последните денови, на кои денови се мисли?

Гледано по потесен контекст, „последните денови„ се однесуваат на завршетокот од важноста од Стариот Завет и неговите одредби, кои се укинати со првото пришествите Христово, оти Он го востановува Новиот Завет.

Гледано во малку поширок контекст, „последните денови„ навистина им биле последни на Евреите во нивниот дотогашен начин на постоење, затоа што набрзо после Христовото воскресение и основањето на Црквата, следува римската окупација и целосното разурнување на Ерусалим (70-тата година од н.е.) од римска страна, од генералот Титус, а Евреите се заробени, делумно протерани низ римските провинци, делумно продадени како робови.

Во најширок контекст, „последните денови„ се однесуваат на крајот од Светов, пред второто и страшно Христово пришествие.

Последно уредено:
@датум.... Мораш да ги читаш стиховите во контекст, во спротивно си како Закир Наик кој на дебати со христјани ја користи токму таа тактика, секташка.
Вика ,,покажете ми еден стих каде Исус вели јас сум Бог, обожувајте ме и јас(Закир Наик) ќе конвертирам сега,,. И како на ваква тарабука да му туриш? Цело време му даваат моќни аргументи, тој ко пијан за плот, ,,не конкретно ваков стих каков што ви реков,,

Во Дела 2... Знаеш дека Светиот Дух слегува врз апостолите....
Петар станува во одбрана на апостолите, бидејќи во позадина некои од народот, тоа што овие ги зборуваат сите јазици, им се потсмевале па рекле дека се поднапиле.

И што Петар им вика? Дека не се пијани како што мислат тие, зошто бил третиот час од денот, односно 09:00. ...таман работа од сабајле се налокале.
Следниот стих Петар го цитира Јоил и на крајот имаш * Јоил 2, 28-29. Тука ти ќе одиш кај оваа забелешка и ќе дочиташ до крај, до 32 стих, за да не те викаат Закир како тој погоре.(се смеам)

Од Воскресението до ден денес ние живееме во последните дни, ден, сат како сакаш, период. Ако еден ден е 24 часа, еден час е 60 мин.... Што мислиш во кој временски интервал или дел од денот, часот живееле апостолите по воскресението?

Пробај да ги споредиш настаните од распнувањето до денес, со тие од избавуањето од Египет.
Одењето низ пустина, денес ти е историјата на христијанската црква.
Второ доаѓање ти е влегување во ветената земја, Царството Небесно ( Ерусалим).

Знаеш ли дека ти како христијанин си Израил? Дека си духовно семе на Авраам?

Читај со духовни очи.. да не биде онаа,, при очи слеп, при уши глув,,

Не знам, ако и ова не те разубеди... или се инаетиш или тролаш или па можеби допрва планираш да нуркаш. Спортски поздрав.

Последно уредено:
Многу сакам да ги слушам стиховите од Дела 2 во црквата на Гуштеров.

Прометеј е персонификација за самиот Сатана.

Како што Сатана(ил) бил светлоносецот на Небесата, по обратната логика, Прометеј го краде огнот (светлината) како симбол за знаењето кое го поседувале само боговите, и тој оган Прометеј го раздава на „обичините„ смртници, за што уќарил казна во облик од вечна смрт (како што е предвидено и за Сатана и за неговите следбеници).

Т.н. демократија ја има својата метафора во митот за Прометеј.

Прометеј е осуден да вечно страда поради неговата љубов кон луѓето.
Сатаната е отфрлен поради гревот што сакал да биде еден до бога, најважен, најмоќен.
Тие два ентитети немаат ништо заедничко. Види јас те поштовам како свештено лица и се согласувам со некои твои писанија ама понекоаш претеруваш. Прометеј бил ѓаоло бе...

Само се надоврзав, ништо лично. Ако светот е во слободен пад, тогаш тоа не е поради пророштвата од Библијата, туку поради фактот што луѓето имаат природен талент да зафркнат се што ќе допрат. Проблемот никогаш не бил во теологијата, туку во човекот.

Како тоа мислиш "човекот"? Не постои таквно нешто како човекова природа, постои хомо-сапиенс кој се формирал под извесни еволуциони притисоци, некаде вака, некаде онака ама не сите и не униформно.
Теологијата и тоа како може да биде проблем, види Џонстаун кул-ејд калт .

Целосно се сложувам, ама сега сум во исчекување на вернициве и нивните мислења.
А чекај, нели си ти христијанин? Може грешам ама таков утисак имав...

Последно уредено:
@Ska Maniac Ако мислиш на мртвите пред Првото доаѓање, решено е и тоа. Времето од смртта на крстот до воскресението Тој е ,,долу,,. Таму ја соопштува победата и го проповеда евангелието.

Back
На врв Bottom