Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Аааа не е битно сега... Немој да мислиш дека ако тропаш или подметнуваш лажни тврдења нема начин да се провери тоа.

nemoj da mislis deka sme na isto nivo kako danska ili irska i deka istite uslovi ke vazat za nas kako i za niv.

imas makedonci vo sekoja EU drzava. ne mislam deka ke imaat pozitivno mislenje koga ke treba da se glasa za sekoj chapter ako imas 1000ci pisma so obvina za diskriminacii.

pravata ke bidat ostvareni na eden ili drug nacin.

nemoj da mislis deka sme na isto nivo kako danska ili irska i deka istite uslovi ke vazat za nas kako i za niv.

imas makedonci vo sekoja EU drzava. ne mislam deka ke imaat pozitivno mislenje koga ke treba da se glasa za sekoj chapter ako imas 1000ci pisma so obvina za diskriminacii.

Ја мислам и терористички акции и субверзии ќе организираат на територија на Македонија, не само писма со поплаки.

Koj prava be ?
Svakjas be Ti ili ne deka radi tebe i random ko tebe stotici iljadi albanski dijasporci ke glasaat. Da ti se namocam vo toj glasot tvoj glup. Ako ova ne mozite da go sfatite, ne treba ni da glasate voopsto, nikade za nisto. Ni za lamba menvaje na kukjen sovet.

slobodno neka prodolzat na lokalni izbori.

mene od aus ti kazav sto me interesira i so ogled deka ste nesposbni sami toa da go izdejstvuvate veke 35 god vreme e da ni se dozvolni da vi pomogneme.
Од Австралија можеш да дадеш совет, донација, инвестиција или критика. Но кој ќе ја води државата е работа на тие што утре ќе станат и ќе ги живеат последиците од таа одлука.
Автоматски споено мислење:

Инаку, предлогот на Владе, престој од 6–9 месеци да биде услов за стекнување право на глас, е најдоброто решение за Македонија. Секоја друга варијанта само ќе и штети на државата.

Последно уредено:
Каде е лажната дихотомија? Цитирај ме. Ако веќе користиш логички термини, покажи каде точно е направена грешката.
Ти чим сам не можеш да увидиш дека нудиш само два одговори на поставено прашање тогаш нема што да дискутираме околу логика

Ти чим сам не можеш да увидиш дека нудиш само два одговори на поставено прашање тогаш нема што да дискутираме околу логика
Цитирај ја реченицата каде сум го напишал тоа. Немој да ми прераскажуваш што мислиш дека сум сакал да кажам, туку цитирај ме.

Еве гледате? Ако не доаѓа од нив они ништо не прифаќаат.
Све блокираат.

Убаво им праат сдс и левица. Све нека им блоккраат и ако може и дуи нека го викнат да блокира.

Прегледај го приврзокот 481976

Ова го прават зошто градоначалникот на Центар се одлучи да биде потпреседател на СДС наместо да отиде со новата "фракција". Али ќе се смират, зошто мора да донесат буџет а немаат опција како да го донесат освен ако СДС и ДПНЕ не гласаат заедно. Од Левица нема да го гласаат буџетот во ниту еден случај, а независните не се доволни за да се изгласа истиот, па така ДПНЕ мора да улета.

Гласаме де... не дупат у здрав мозок ни отвараат по 3 кутии, се потребни 80 и после ти вика имаш 800 гласа а у суштина почесто е гласано тука него у центар...
Па зошто не се организирате (знам само дека има некое организирање по црковни општини) и поднесете барање до Собрание/Влада/ДИК за измени во законот и да може истата да назначува избирачки комисии од вас самите, а не да се прават дополнителни трошоци па од тука некој да оди, мислам дека такво решение е можно.
Но пред се треба да се направи регистар на иселеници по држави за да се има оквирно инфо за бројот на иселеници.

#54006 на крај
Не прашав дали има луѓе што носат пари во буџет. Прашав дали е оправдано човек што со години не живее во Македонија да има исто влијание врз изборот на власт како човек што секој ден живее со последиците од тие политики. Ако мислиш дека е, кажи зошто. Ако мислиш дека не е, тогаш се согласуваме.
Каде точно пишува дека постојат само две можности и дека трета не постои? Цитирај ја таа реченица. Или тоа е твоја претпоставка? За да зборуваме за лажна дихотомија, треба од мојот текст да произлегува дека ги исклучувам сите други можности. Никаде не сум го напишал тоа.

Прашав дали сметаш дека е оправдано. Ако сметаш дека е оправдано под одредени услови (престој, даночна резидентност, временски период), тоа и понатаму е одговор на прашањето дали е оправдано, само со образложение. Тоа не е трета логичка категорија, туку нијансиран одговор на истото прашање. Никаде не сум напишал дека не може да има услови, исклучоци или нијанси.

Па зошто не се организирате (знам само дека има некое организирање по црковни општини) и поднесете барање до Собрание/Влада/ДИК за измени во законот и да може истата да назначува избирачки комисии од вас самите, а не да се прават дополнителни трошоци па од тука некој да оди, мислам дека такво решение е можно.
Но пред се треба да се направи регистар на иселеници по држави за да се има оквирно инфо за бројот на иселеници.

sve ima se e napraveno i ponudeno. ke go izbutkame i ova ne e problem.

• 20-30 000 евра имаат донирано за Бачев и брачниот пар со шаторот ( ана и ристо) за поставување на камп пред влада. Ова е една блок донација која ја примиле, плус имало и доста мали донации по неколку стотици евра.
  • Палчо им има земено барем 30 000 за кога ја тераше приказната со декларациии Декларацијата за Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија.
  • Бачев и други личности и партии под капата на бојкотирам имаат добиено најмалку 60 000 евра за организирање околу бојкотот на референдумот.
  • Млади за Македонија ( на Менкиновски ) и Солза Грчева имаат добиено и поделено 120 000 евра за да го "организираат" бојкотирањето на пописот.
Ова се неколку директно вака што ми ги кажаа со поголеми суми и за специфични ситуации. А по 5-10-15-20 000 евра и Палчо и Бачев и посебно ДПНЕ организациите имаат добиено неброени донации. ДПНЕ организациите се посебно активни од религиозен аспект каде што им собираат пари за религиозни објекти и обележја.

Во текот на следниве денови ќе ми пишуваат уште и ќе додавам.
Освен за последниот дел сите останати се колку толку познати и пове ќепати изнесени јавно.
Ако не сакале да го помогнат бојкотирањето не морале, не знам колку нивната помош допринесе ама БОЈКОТОТ беше успешен така да можам само да им благодарам.
Сепак како што гледам донациите се за проекти и не гледам проблем во тоа а ако ги интересира колку нивната донација помогнала нека ги прашат одговорните лица на кои им ги донирале средствата.

Не ја вреѓај цела нација.
ако ги врејџа Северџаните немам ништо против!

Каде точно пишува дека постојат само две можности и дека трета не постои? Цитирај ја таа реченица. Или тоа е твоја претпоставка? За да зборуваме за лажна дихотомија, треба од мојот текст да произлегува дека ги исклучувам сите други можности. Никаде не сум го напишал тоа.

Прашав дали сметаш дека е оправдано. Ако сметаш дека е оправдано под одредени услови (престој, даночна резидентност, временски период), тоа и понатаму е одговор на прашањето дали е оправдано, само со образложение. Тоа не е трета логичка категорија, туку нијансиран одговор на истото прашање. Никаде не сум напишал дека не може да има услови, исклучоци или нијанси.
И со цел памет чатгпт го праша за ова :facepalm:
Не бе ти не си добар деф

Си напишал,
„Ако мислиш дека е, кажи зошто. Ако мислиш дека не е, тогаш се согласуваме.“

Која е третата опција што ја нудиш?
Каде си напишал,
„Ако мислиш нешто трето, кажи зошто?“

И после прашуваш каде е лажната дихтономија :tapp:

Јас ти кажав, мојот одговор е и да и не, зависи за какви примери се работи. Пример луѓе имаат фирми во Македонија и плаќаат вработени ама живеат во странство..

Back
На врв Bottom