Општи дискусии за ТВ серии

• Креатор на темата Креатор на темата zlxlclvlbln
  • Време на започнување Време на започнување
А успеа ли некој да ги експортира податоците?
Автоматски споено мислење:

Имаме неколку опции:

Trakt​

Best for: Automatic scrobbling, deep watch history, completionists

Trakt connects to streaming services and automatic logs what you watch. That’s its superpower. You barely have to think about tracking. The statistics page is satisfying. Free; VIP is $30/year.

What it does well:

• Automatic scrobbling from Netflix, Max, Prime, and more
  • Per-episode tracking, ratings, and notes
  • Upcoming calendar that actually works
  • Strong API; used by a lot of third-party tools
The limitation: It tracks consumption, but doesn’t help you understand your taste. Recommendations are basic.

Serializd​

Best for: The cleanest UI and Letterboxd-style season reviews

Serializd is the newer entry positioned as Letterboxd-for-TV. Season-level reviews, clean design, growing community. Free. If you want a private alternative to Letterboxd that covers TV alongside films, books, and music, Achriom is the cross-media option.

What it does well:

• Season as the review unit, not show, not episode
  • UI that doesn’t fight you
  • Community growing but not yet toxic
The limitation: No scrobbling. Smaller catalog of reviews than Trakt or TV Time. Still maturing.

Simkl​

Best for: Free automatic tracking for both movies and TV shows in one place

Simkl tracks movies and TV shows together and scrobbles automatically from Netflix, YouTube, and other streaming services via a browser extension. No manual logging for the core experience. Everything is free with no paid tier required.

What it does well:

• Automatic scrobbling via browser extension across Netflix, Prime, and most major services
  • Movies and TV shows tracked together in a single library, not split across apps
  • Calendar for upcoming episodes on shows you are following
  • Import from Trakt, IMDb, and other trackers
The limitation: Community and discovery are thinner than Trakt or TV Time. Interface is functional rather than polished. Reviews and social features are minimal.

Where Trakt has a larger developer ecosystem and TV Time has social energy, Simkl is the option for people who just want everything tracked automatically, for free, without picking a lane. See our head-to-head comparison on Serializd vs Trakt if you’re deciding between the two most community-focused options.

1782984618058.png

Последно уредено:
Јас на телефон. Некакви екселски фајлови се.
Да, видов. Успеав и јас. Е сега убаво би било да најдеме апликација каде истите може да се импортираат.

Омилено нешто по гледање епизода ми беше да одам на TV Time и да читам коментари. :(

На Reddit го нудат ова ко привремено решение, и ова за да ви ја чита експортираната data ама греота е после толку години да пропадне толку корисна апликација.

Алтернативи:

App Store => https://apps.apple.com/app/id6760271872

Android => https://play.google.com/store/apps/details?id=com.prism.refract

Последно уредено:
Од тоа што читав до сега, се чини Serializd би била најсоодветна опција. Интерфејсот бил правен како Letterboxd па дури и сами се рекламираат: како LB, ама за телевизија.

Прочитав и дека можело да се прави и Import data, ама фајл по фајл. Пр. прикачуваш еден фајл, и те прашува дали тие серии ти се гледани, во тек на гледање или во watchlist. Не знам како би функционирало ова, зашто во податоците од TVTime има 60 фајла. Отворив неколку и поим немам од нив што е што.

Само да не треба рачно да се додава се, упм! Јас за секој случај си направив и скриншоти од TVTime за да можам полесно да најдам што сум гледал, откако ќе умре тоа чудо.

дали ви одговара експорт во csv или json?

за хром
Ако ова подолу веќе го знаете, занемарете го

ги вади во csv и табелите изгледат вака

Tvmov.jpg

Tvmov1.jpg

TvS.jpg

Дали и вие ги добивте вака?

Па малку АИ, уште да го прашам како да ги импортирам (ако ви треба и ако е можно) или веќе знаете

Еве како точно да го интерпретирате секој од столбовите (од А до I):

Значење на столбовите
  • uuid (А): Единствен идентификациски код на филмот во базата на апликацијата.
  • tvdb_id (B): Идентификациски број од филмската база TheTVDB.
  • imdb_id (C): Идентификациски број од најпознатата филмска база IMDb.
  • title (D): Насловот на филмот (на пр. The Matrix, Interstellar).
  • year (E): Годината кога филмот бил премиерно прикажан.
  • created_at (F): Датумот кога филмот бил додаден на вашата листа.
  • watched_at (G): Точниот датум кога последен пат сте го гледале филмот.
  • is_watched (H): Статус на гледаност. TRUE значи дека филмот е гледан, а FALSE дека сè уште не е гледан (на пр. за филмот Colony).
  • rewatch_count (I): Број кој покажува колку пати повторно сте го изгледале тој филм (во моментов за сите филмови вредноста е 0).
Ако сакате, можам да ви помогнам со дополнителни анализи на овие податоци. Дали сакате да ви покажам како да:
Ги филтрирате само негледаните филмови во ExcelГи проширите столбовите за да се гледа целиот текстПресметате колку филмови вкупно сте изгледале од листата
Да, овие податоци можат веднаш да се импортираат на други популарни платформи за следење филмови, бидејќи вашата табела ги содржи клучните идентификатори како imdb_id и tvdb_id. Овие кодови овозможуваат системите автоматски и со 100% точност да ги препознаат филмовите без да ги барате рачно еден по еден. [1]
Најдобрите и најкомпатибилните веб-апликации каде што можете да го прикачите овој CSV фајл се:

1. Letterboxd (Најпопуларна социјална мрежа за филмови)
Letterboxd нуди одличен и бесплатен систем за импорт на податоци. За да ги препознае правилно, можеби ќе треба само минимално да ги преименувате насловите на горните колони (првиот ред во Excel) за да одговараат на нивниот стандард: [1, 2]
  • Колоната imdb_id преименувајте ја во imdbID.
  • Колоната title преименувајте ја во Title (со голема буква).
  • Колоната year преименувајте ја во Year. [1]
Откако ќе го зачувате фајлот, одете во опциите на вашиот профил во алатката Letterboxd Data Importer и едноставно прикачете го фајлот. [1]

2. Trakt.tv (Најмоќна платформа за автоматизација)
Trakt.tv неодамна лансираше вграден официјален импортер кој поддржува директно прикачување на сопствени CSV фајлови. Бидејќи во вашата табела ја имате колоната tvdb_id (која Trakt.tv ја користи како примарен идентификатор за серии и филмови), препознавањето ќе биде речиси инстант за целата ваша историја на гледање. [1, 2]

Краток водич како да го подготвите фајлот:
  1. Отворете го фајлот во Excel и направете ги горенаведените промени во првиот ред (доколку избирате Letterboxd).
  2. Кликнете на File > Save As (Зачувај како).
  3. Изберете го форматот CSV (Comma delimited) (*.csv).
  4. Прикачете го на новата платформа преку нивната страница за импорт. [1, 2, 4]
Ако сакате, кажете ми:
  • На која конкретна платформа (пр. Letterboxd, Trakt или IMDb) највеќе би сакале да ги префрлите?
Можам да ви дадам чекор-по-чекор упатство со линкови за точната локација на копчето за импорт на таа страна.

е сега, немам сметка на тратк.тв да пробам ама пробајте вака автоматизирано, вели можело.

Последно уредено:
Инсталирав Serializd, може да се прави импорт, ама само ако се напишат сериите како листа. Пробав со фајлот: followed од TVTime експортот, таму се сите серии на кои сум кликнал Follow. Ги селектирав само имињата на сериите, ги ставив во Serialized. Од вкупно 293 серии, се импортираа 260. Тие 33 се со карактери во имињата кои search-от на Serializd не ги препознава. Ќе ги додадам рачно, само треба да седнам.

Е сега на Serializd нема категорија - Followed, па затоа ги додадов во Watchlist. Е сега се обидувам да најдам начин да ги импортирам изгледаните епизоди. Ако не бива, ќе морам и тоа рачно.

Важно - мрдна работата!

Инаку, да - супер изгледа Serializd, и апликацијата за телефон, и сајтот.

EDIT 1: Импортот на епизоди не функционира. Броевите на епизодите ги препознава како дел од наслови на серии и ми даде некои серии за кои прв пат слушам.

Значи ќе мора рачно.

Последно уредено:
Омилено нешто по гледање епизода ми беше да одам на TV Time и да читам коментари
Јас на AV Club си читам коментари и ревју на епизодата. Посебно ако е некоја контроверзна.

Сега да се паметни одма да си ја оправат опцијата за импорт ќе ги соберат сите корисници на TvTime.

Сега да се паметни одма да си ја оправат опцијата за импорт ќе ги соберат сите корисници на TvTime.

Од прееска се мачам со import на Refract, изгледа навала од корисници имаат сега и не фунционира ни од TV Time, ни од Letterboxd.

А прегледен интерфејс, да се надеваме дека ќе ја средат.

Јас нит разбирам експорт, нит импорт, нит интерфејс нит ништо, така да ќе си ги внесам рачно :ROFLMAO:

Они веќе ги собираат. Има соопштение на првата страница дека заради напливот на нови корисници од TVTime, малку поспоро работи сајтот.

Многу споро оди. До сега успеав да ги средам само целосно изгледаните серии. Сите останати одат полека, зашто навистина е блокиран сајтот од нови акаунти и не мрда.

Во меѓувреме, ако има уште некој нестрплив како мене, еве го мојот профил, па додадете ме: https://www.serializd.com/user/Harvie/profile

Ама да го направеа можно пред да згасне TVTime, ќе беше супер.

Инаку на Serializd има многу багови. Дали е само до моментот со трансферот на многу нови членови или си имаат проблеми, не знам. И TVTime знаеше често да е багнат, ама сепак.

Back
На врв Bottom