Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дали микроцитната анемија (според крвните слики MCV, RDWc и серумското железо, а феритин не сум испитал) е релативно опасна или може да се живее и со неа? До пред операцијата на гастро и обилното крварење од дуодендумот (веројатно од мои глупи таблетоманија за аналгетици, сода и лоша исхран), според резултатите имав макроцитна па препорака беше Б12, сега (и кардиологот потврди, но не сакаше да се меша во друга спец. област па само ме упати кај матичниот ако сакам понатаму да ја испитувам) микроцитна па препорака е подолг размак меѓу исхрана со железо или со препарати за железо и консумација на млечни производи и нолпазата).
Фала ви и ако знаете и ако не знаете![]()
Може мал совет: пред околу 2-3 недели имав болна повреда на десната подлактица од внатрешната страна на раката (кај крвните садови). Од под лактот до дланката цела рака ми беше згмечена и модра. Нормална болка чувствував само првите неколку часа по повредата, после болеше само на допир. Немаше никаква повреда на коската, сигурен сум. Не отидов на лекар, оставив да заздрави сама. Е, арно ама, кога огромната модрица помина, сега веќе и болката на допир помина, денес забележав дека некои 10 cm. од палецот поткожно имам огромна тврда грутка со должина од некои 10-12 cm. Како нова израсната коска до коската или како некоја жила да е калцифицирана или отечена и тврда. Не боли, не смета, раката и прстите нормално ги движам (впрочем како и цело време по повредата), само ме загрижува дали е нешто заради кое треба да посетам лекар или да оставам да помине само од себе?
Б12 е клучен за макроцитна анемија. Макроцитна анемија настанува најчесто заради дефицит на Б12 или фолна киселина.Само уште едно прашање во врска со макро и микроцитна анемија (за ова инаку не знаев, првпат слушнав од лани). Дали и при микроцитоза може да се користи б12 (како при макро) или може и не мора?
Фала ви
Да одиш на лекар Злате. Вака по пишувањто како да е некој поткожен хематом. Веројатно не била така наивна повредата. Може да е некој крвен сад повреден или калцификација од повредата. Обавезно на лекар.Може мал совет: пред околу 2-3 недели имав болна повреда на десната подлактица од внатрешната страна на раката (кај крвните садови). Од под лактот до дланката цела рака ми беше згмечена и модра. Нормална болка чувствував само првите неколку часа по повредата, после болеше само на допир. Немаше никаква повреда на коската, сигурен сум. Не отидов на лекар, оставив да заздрави сама. Е, арно ама, кога огромната модрица помина, сега веќе и болката на допир помина, денес забележав дека некои 10 cm. од палецот поткожно имам огромна тврда грутка со должина од некои 10-12 cm. Како нова израсната коска до коската или како некоја жила да е калцифицирана или отечена и тврда. Не боли, не смета, раката и прстите нормално ги движам (впрочем како и цело време по повредата), само ме загрижува дали е нешто заради кое треба да посетам лекар или да оставам да помине само од себе?
па не е но некое конкретно движење. Си трае болката, привремено се губи (или се намалува), па се активира. Нема положба кога се јавува конкретно.... тетивите не закрепнуваат од одмор, туку од прогресивно и контролирано оптоварување, а бидејќи поминаа 3 недели, веќе не станува збор за акутно воспаление, па понекогаш наместо мраз кој ги стеснува крвните садови покорисно е да се става топли облоги пред вежби за побрзо заздравување, а во кое движење или положба на дланка/рака највише те боли?
... не можеш барем 5 дена на физикална терапија?па не е но некое конкретно движење. Си трае болката, привремено се губи (или се намалува), па се активира. Нема положба кога се јавува конкретно.
Ќе видиме, ќе се обратам и на специјалист секако. Сепак фала за мислењата... не можеш барем 5 дена на физикална терапија?
мора да ја искористиш апаратурата со високофреквентни струи кои делуваат длабински, ја намалуваат болката и го поттикнуваат клеточниот метаболизам во оштетената тетива, ултразвучна терапија со микромасажа на ткивото и ја подобрува локалната циркулација, што помага во разложување на воспалителниот процес, затоа де боли -де не боли, па посилно се активира болката ако се оптоварува.
На крај краева, ќе земам железо ќе гризам, нерѓосаноБ12 е клучен за макроцитна анемија. Макроцитна анемија настанува најчесто заради дефицит на Б12 или фолна киселина.
Микроцитната е железодефицитна анемија.
Ова кај тебе е логично да се случува. Последователен проблем на крварењето. Затоа ти реков испитај си Б12, ете можеш и фолна киселина. Прво си имал макроцитна анемија, а после заради крварењето и губењето на крвта и железото микроцитна анемија. По крварењето телото се обидува да ги надомести сите резерви на железо кои се испразниле поради крварењето, па новите црвени крвни клетки кои се создаваат сега се мали и бледи, содржат малку хемоглобин, затоа се микроцитни и затоа е микроцитна анемија.
Во ваков случај Б12 не би требало да се прекине, освен ако претходно не била излечена макроцитната анемија и тоа било лабораториски потврдено. Мислам дека за тоа треба да се консултираш со твојот доктор.
... за да донесеш заклучок,На крај краева, ќе земам железо ќе гризам, нерѓосано
Да, морам со матичната пошто жената ме знае долго време и е реална и сталожена (за разлика од заменскиот кој уште малку ќе направеше инцидент вчера оти прашував за хроничната терапија-според него мое здравје не функционирало, прле). Знам дека функционира иако не се ажурира постојано (па некогаш анализа на крв ми стои иако веќе сум ја направил), али за препишана терапија е топ.
ЗЗа б12 не земав кога сум имал макро, а сега со микро (покрај железото и тоа ми препорачаа липозомално (си скршив јазик) железо (кое пишува не му пречи нолпазата и калциумот од млечни производи, се апсорбира преку тенкото црево директно иако според заменскиот и ова било маркетинг па не знам што да мислам веќе од толку различни мислења) без разлика, пошто е растворлив во вода, нормални дози според упатство, вишокот може да оди преку урината.
треба да се јавиш кај матичната која ќе те прегледа, но не да остане само на нејзин рачен преглед, задолжително со насока да направиш:денес забележав дека некои 10 cm. од палецот поткожно имам огромна тврда грутка со должина од некои 10-12 cm. Како нова израсната коска до коската или како некоја жила да е калцифицирана или отечена и тврда.

Галиба ко те слушам постар чоек ќе да си над 55 годиње, да не се улајш толкуа со иљачи на слепо, да си направиш една гастроскопија и колоскопија, пошто е профилактички препорачана на тие годиње и без тие улајци со железо, фолиева, б12. Па сетне со тие наоди да го прашаш екимот кој иљачи да ги земаш.На крај краева, ќе земам железо ќе гризам, нерѓосано
Да, морам со матичната пошто жената ме знае долго време и е реална и сталожена (за разлика од заменскиот кој уште малку ќе направеше инцидент вчера оти прашував за хроничната терапија-според него мое здравје не функционирало, прле). Знам дека функционира иако не се ажурира постојано (па некогаш анализа на крв ми стои иако веќе сум ја направил), али за препишана терапија е топ.
ЗЗа б12 не земав кога сум имал макро, а сега со микро (покрај железото и тоа ми препорачаа липозомално (си скршив јазик) железо (кое пишува не му пречи нолпазата и калциумот од млечни производи, се апсорбира преку тенкото црево директно иако според заменскиот и ова било маркетинг па не знам што да мислам веќе од толку различни мислења) без разлика, пошто е растворлив во вода, нормални дози според упатство, вишокот може да оди преку урината.
Знам за ова, иако ај пришиејт јор адвајс. Едноставно барав второ/трето мислење или од оние кои поминале нез слични ситуации. Магнетна, колоно, гастроскопија, све тоа бидна. Само феритин, кој патем чини 850 денари, не е.Галиба ко те слушам постар чоек ќе да си над 55 годиње, да не се улајш толкуа со иљачи на слепо, да си направиш една гастроскопија и колоскопија, пошто е профилактички препорачана на тие годиње и без тие улајци со железо, фолиева, б12. Па сетне со тие наоди да го прашаш екимот кој иљачи да ги земаш.
Пошто сетне сетики друго е.
Само феритин, кој патем чини 850 денари,