Колку ти е хемоглобинот?MCV?
Серумското железо не е баш најрелевентен показател за анемија. Ако веќе проверуваш провери феритин (резервите на железо во организмот, кои логично е да се намалени заради активното крварење што си го имал).
Дали пиеш некаква дополнителна форма на Б12? Алкохол пиеш?
Аналгетици строго треба да избегаваш со оглед на твојата историја за крварење.
Да, аналгетиците изгледа во комбинација со газирани пијалаци и сода на секои неколку часа си го направија своето. Отпрвин пиев по 1 кафетин па преминав на 2 па бруфенот (во класа на кетоналот по ризици, нели) документите велат и на здрав желудник може да направи проблем. Воглавно го пиев ради бубрежно некое камче лани и продолжив со него.
Сега ниеден аналгетик не пијам. ни капка алкохол (и порано нешто не пиев), само чиста негазирана вода.
Инаку за овие параметри (малку повеќе слики, но главни се неколку за макро/микроцитна анемија):
Прво фала ти и да можеш и да не можеш, самата понуда за помош некому многу значи.
Првата е споредбена од 22.11.2022 железо над граница 31.5, MCV и RDWc во граница, хемоглобин ок.
неуромедика 12.12.2025 (овде не ми се разбирливи. Има само MCV без железо и општо еритроцити, MCV е повисоко, хемоглобин ок)
при отпуст од гастро 5.1.2026 (малку за мене нејасно)
06.02.2026 железото ми е од мин10.6, на 5.2 и зголемени леукоцити, веројатно ради вироза, не знам. MCV ok, RDWc ok, хемоглобин намален.
07.04.2026 серумско железо од мин. 10 е 7.7, MCV на долна граница но ок. Исто RDWc малку под горна граница, хемоглобин ок.
И последната слика од 3 јуни, RDWc зголемено, MCV намалено, железото на долна граница иако напредува, хемоглобин мислам ок.