Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Во Бугарија изгледа си толкувате
ne ne, nema za nego Blgarija, toj e tukasno nase gjubre. izgleda ne svesen deka trese zeleni, i deka kontra usluga si pravi i samo se pogolema omraza ke ima prema tataro mongolite. kolku treba da si mentalno retardiran da dremes po forumi i da mu dokazuvas na nekoj deka toj nekoj ne znae sto e, i deka ima poteklo od mongolistan.

Како бугарите не сваќаат дека преку таквото ни е од уцени. Значи од страна на сите наши комшии. Како не сваќаат дека со ветото уште повеќе не одалечуваат. Кога некого го блокираш во напредокот и се чудиш зошто не те поднесува. Бугари ја презедовте улогата на грците, со арнаутите станавте ортаци и после се чудите зошто народот во Македонија се повеќе се врти спрема Србија? За тоа заблагодарете им се на вашите политичари.

Не можеш туку така да си играш со поимот народ. Во денешно време ти за тоа кое зборуваш се нарекува нација а не народ. Затоа што колку што те разбрав сите шители во бугарската држава ти ги нарекуваш “бугарски народ“. Во Бугарија изгледа си толкувате кој како сака односно на кој како му одговара. Мислам дека понатамошна конверзација со тебе е излишна.
Не ги мешам нација (гражданство) и народ (бит, култура, религија, историја, обичаи и т.н).

Турците, Ромите итн. етничките групи во Бугарија се дел од бугарската нација, но не се дел од бугарскиот народ.
Балканджии, бајаци, добруджанци, капанци, македонци, полјанци, рупци, тракијци, шопи, власи, гагаузи, бесарабски бугари, тронки, торлаци и др. етнолошки групи се дел од бугарскиот народ, но може да не се дел од бугарската нација.
Автоматски споено мислење:

Како бугарите не сваќаат дека преку таквото ни е од уцени. Значи од страна на сите наши комшии. Како не сваќаат дека со ветото уште повеќе не одалечуваат. Кога некого го блокираш во напредокот и се чудиш зошто не те поднесува. Бугари ја презедовте улогата на грците, со арнаутите станавте ортаци и после се чудите зошто народот во Македонија се повеќе се врти спрема Србија? За тоа заблагодарете им се на вашите политичари.
Не мислам дека бугарските политичари и Бугарите воопшто сакаат да бидеме блиски. Политичарите ја штитат државата и нејзиното културно и историско наследство, Бугарите ги штитат своите родови и своето родово културно и историско наследство. Овие две работи се спротивни на целите на вашите политичари и вашиот народ.

Јас лично не мислам дека треба да бидеме блиски. Напротив, мислам дека треба да се одалечим за да видиме што припаѓа на која нација и народ и што е заедничко меѓу земјите и народите.

Инаку, кажувате дека сè на територијата на историско-географскиот регион Македонија е ексклузивно за Северна Македонија и македонскиот народ, нашите политичари и народ го тврдат истото, но со спротивен предзнак.

За да бидеме блиски, прво мора да се почитуваме. Не се почитуваме едни со други - не можеме да бидеме блиски. Тука, секако, зборувам за земјите и народите воопшто. Имам роднини и пријатели во Северна Македонија со кои се почитуваме едни со други. И тие и јас сме свесни дека секоја земја и народ си имаат свои интереси. Секако, разговараме и за историја и политика, но како пријатели и роднини. Тие се свесни колку знам и колку сум прочитал, свесен сум што прочитале и како биле воспитани во Југославија.

Последно уредено:
Vo Makedonija ziveat Makedonci. Tie ne se Bugari ocigledno ni se definiraat kako takvi. Vo teritorijata Makedonija (Vardarska, Belomorska, Pirinska, Mala Prespa) ziveat Makedonci i porano i sega. Nasite direktni predci so vekovi ziveat na opisanata teritorija. Zatoa i nema dilemi deka istoristiskite licnosti koi poteknuvaat od tie teritorii se nasi direktni predci i so pravo nie Makedoncite gi cestvuvame. Absurdno e da se tvrdi, deka nekoj Bulgar cija familija so vekovi zivee ete da receme vo Varna, Burgas ili Sliven ima nekoe pravo za tie licnosti na protiv nekoj cija familija so vekovi zivee vo Ohridsko, Prilepski ili Bitolsko. Zatoa absurdno e i tvrdenjeto deka Makedoncite se sozdale posle 1945 ili podocna i deka nemame pravo na istorijata pred toa vreme, a Bulgarite imaat. Duri i potomcite od Makedonskite begalci koi se naselile vo Bugarija ne mozat da kazat, deka to se Bugari i pripagjaat na Bugarskata istorija ili narod. Za sebe kako sakaat neka se deklariraat, nivno pravo.

За да бидеме блиски, прво мора да се почитуваме. Не се почитуваме едни со други - не можеме да бидеме блиски. Тука, секако, зборувам за земјите и народите воопшто. Имам роднини и пријатели во Северна Македонија со кои се почитуваме едни со други. И тие и јас сме свесни дека секоја земја и народ си имаат свои интереси. Секако, разговараме и за историја и политика, но како пријатели и роднини. Тие се свесни колку знам и колку сум прочитал, свесен сум што прочитале и како биле воспитани во Југославија.

Какво почитување бараш? Читаш бугарски пропагандни извори од втората половина на XIX век и нас нè убедуваш дека тогаш во Македонија живееле Бугари.

1781610451384.png

Ако некој Грк ја примени твојата (вашата) логика, и се повика на Османлискиот попис од 1831 (значи, нема ни половина век пред појавата на бугарската пропаганда, која ти ја читаш) и да рече дека во Бугарија немало ни Бугари, ни Словени, ниту какви и да било, туку да тврди дека сите источноправославни христијани на територијата на Бугарија биле асимилирани Грци, кажи ни дали:

а) ако ти си во право кога тврдиш дека во Македонија во XIX век живееле Бугари, дали и тој е во право кога ќе рече дека во XIX век немало Бугари, туку Грци;

б) доколку Гркот не е во право, тогаш и ти не си во право, и да ни се извиниш за бугарската пропаганда што ја тераш на форумот, доколку воопшто имаш некаков срам.

Aко твоите роднини се свесни колку знаеш и колку си прочитал, дај нам раскажи ни, како во одреден миг од вашата историја, Македонските Словени, Тракиските Словени, Србите, Власите, Готите и останатите кои беа под власта на Аспаруховите Бугари, легнаа како припадници секој на својот народ, и се разбудија ни помалку, ни повеќе, туку како припадници на народот на нивниот поробувач и тоа сите, синхронизирано? Дај повеќе податоци и детали за таквата круцијална преобразба во вашата историја.

Инаку, тоа ме потсетува на еден ирански филм, каде што на еден сиромашен селанец му пцовисува кравата, и тоа кај него предизвикува таква траума, што тој полудува и самиот почнува да мисли дека е неговата крава (слично како што и вие самите мислите дека сте вашите поробители) и почнува дури и да мука и да јаде сено. @Zlatikevichius, oва е твоја област, го имаш гледано или рецензирано филмот?

Последно уредено:
Не ги мешам нација (гражданство) и народ (бит, култура, религија, историја, обичаи и т.н).

Турците, Ромите итн. етничките групи во Бугарија се дел од бугарската нација, но не се дел од бугарскиот народ.
Балканджии, бајаци, добруджанци, капанци, македонци, полјанци, рупци, тракијци, шопи, власи, гагаузи, бесарабски бугари, тронки, торлаци и др. етнолошки групи се дел од бугарскиот народ, но може да не се дел од бугарската нација.
Автоматски споено мислење:

Не мислам дека бугарските политичари и Бугарите воопшто сакаат да бидеме блиски. Политичарите ја штитат државата и нејзиното културно и историско наследство, Бугарите ги штитат своите родови и своето родово културно и историско наследство. Овие две работи се спротивни на целите на вашите политичари и вашиот народ.

Јас лично не мислам дека треба да бидеме блиски. Напротив, мислам дека треба да се одалечим за да видиме што припаѓа на која нација и народ и што е заедничко меѓу земјите и народите.

Инаку, кажувате дека сè на територијата на историско-географскиот регион Македонија е ексклузивно за Северна Македонија и македонскиот народ, нашите политичари и народ го тврдат истото, но со спротивен предзнак.

Е па вашите политичари се успешни во раздорот меѓу двата народи. Место да се борат за подобри живони услови за бугарскиот народ тие се запнале нас да ни ставаат сопки. Дефокус на бугарите вистинските проблеми. Иначе знаеш кој ни се заеднички работи? Мтото, корупцијата , иселувањето на народот. Вие во моментов сте во водство по иселување ама трката е неизвесна.

Е бабата сега убаво напиша...а политичарите молчат, можеше ова АПАШИЕВ да го напише...
Пази сега каков Фуцк ин Браин, , Наполнил бензин во Пластично шише во Пумпа Карши Амбасада ??????...во АвтоМото Сојуз ???

Или она Познатата изрека :
КОЗА ЛАЖЕ
БАБА НЕ ЛАЖЕ

Последно уредено:

И тоа како ги мешаш, повеќето од овие што ги набројуваш се најверојатно според место на живеење, ако е така нели географски области се Тракија, Мизија и Македонија согласно тоа би требало во бугарскиот народ да влегуваат овие бугари(тракијци, македонци и мизијци) и одма прашањето ми е во овие области живеат само бугари па автоматски тие спаѓаат во бугарски народ? Во Добруџа живеат само бугари па под поимот добруџанец се подразбира бугарин од добруџа? Па тука си ги ставил и власите дека се дел од бугарскиот народ, значи власите во Грција се дел од бугарскиот народ? Тоа се тие митови и легенди во кои веруваат бугарите и тоа од 10 бугари секој си има свое толкување за кои се луѓе се дел од бугарскиот народ.
Што треба еден човек да исполнува за да биде преставник на бугарски народ според тебе?

И тоа како ги мешаш, повеќето од овие што ги набројуваш се најверојатно според место на живеење, ако е така нели географски области се Тракија, Мизија и Македонија согласно тоа би требало во бугарскиот народ да влегуваат овие бугари(тракијци, македонци и мизијци) и одма прашањето ми е во овие области живеат само бугари па автоматски тие спаѓаат во бугарски народ? Во Добруџа живеат само бугари па под поимот добруџанец се подразбира бугарин од добруџа? Па тука си ги ставил и власите дека се дел од бугарскиот народ, значи власите во Грција се дел од бугарскиот народ? Тоа се тие митови и легенди во кои веруваат бугарите и тоа од 10 бугари секој си има свое толкување за кои се луѓе се дел од бугарскиот народ.
Што треба еден човек да исполнува за да биде преставник на бугарски народ според тебе?
Постојат чисто географски групи, како што се Мезијците, Тракијците, Добруѓаните и Македонците (без разлика на се друго). Од друга страна, постојат и етнолошки/етнографски групи кои исто така живеат во одреден регион или региони, но се разликуваат и по материјална култура, духовна култура, историска меморија, потекло итн.

За да се биде дел од бугарскиот народ, најважно е да се има бугарски идентитет, да се зборува јазикот, да се прифати културата - традициите, обичаите, вредностите, културното наследство, критериумите можат да бидат историски и семејни врски. Постојат групи кои со текот на времето, од политички причини, станале дел од повеќе народи, и тоа е нормално.

На пример, Гребенците - етнографска група. Тие се само дел од бугарскиот народ, тие не се посебна етничка група.

бугарски идентитет
Ти имаш блгарски индетитет? Од каде се твоите предци?жолта раса ли си? Кос си во очите ? Ајде објасни поопширно како ти бел како сиренце имаш блгарски индетитет?

Постојат чисто географски групи, како што се Мезијците, Тракијците, Добруѓаните и Македонците (без разлика на се друго). Од друга страна, постојат и етнолошки/етнографски групи кои исто така живеат во одреден регион или региони, но се разликуваат и по материјална култура, духовна култура, историска меморија, потекло итн.

За да се биде дел од бугарскиот народ, најважно е да се има бугарски идентитет, да се зборува јазикот, да се прифати културата - традициите, обичаите, вредностите, културното наследство, критериумите можат да бидат историски и семејни врски. Постојат групи кои со текот на времето, од политички причини, станале дел од повеќе народи, и тоа е нормално.

На пример, Гребенците - етнографска група. Тие се само дел од бугарскиот народ, тие не се посебна етничка група.
Вешто го избегна податокот по што тоа власите ги вклучи во "казанот" бугарски народ? Ајде и една аналогија Баскија е географски регион или не. Со самото тоа баскиец е само регионален назив а не народ посебен? Шпанец називот е нација или етничка група?

Во рамките на тогашната Македонија не преовладувал никаков идентитет, ниту македонски, ниту бугарски ниту српски, едноставно македонското население било толку отепано ( и не не го кажувам тоа во навредлива смисла) и пред се неписмено, што кога некој би го прашал ,,што си ти" 90% од нив би одговориле со ,,рисјанин".
Тогашниот живот бил пред се ден за ден, немале луѓето време да размислуваат за такви ствари, ниту пак знаеле за концептот на народност.
Е сега во рамките на оние луѓе кои биле школувани или поинтелектуално настроени, цврсто верувам во тоа дека имало некакви струи, највеќе во однос на тоа каде биле школувани и за што и на која црква припаѓале.

Тогашната македонска интелектуална биле првенствено во бугарски училишта школувана, ова е неоспорен факт и нормално е таа елита да била пробугарски настроена. ВМРО и нејзините членови влијателни сите се образувани во бугарски школи.
На сметка на бугарското влијание имало и српско па така имаме во регионите кои доминирало српството во Македонија луѓето да биле четнички настроени, места како Македонски брод (или нарекуван ,,Мала Шумадија", одредени кичевска села, СЦГ(не цела), тетовско, кумановско итн.

Но од една научна претстава или научен поглед, тогашниот македонскиот народ па и денешниот, несомнено најблизок му е на бугарскиот народ, по секој можен начин...јазик, култура, обичаи итн. Колку и да се разгорува просечниот човек на оваа работата, вистината е таа.
Во рамките на муабетот, може да се види каде било главното прибежиште на тогашните Македонци.

Но од една научна претстава или научен поглед, тогашниот македонскиот народ па и денешниот, несомнено најблизок му е на бугарскиот народ, по секој можен начин...јазик, култура, обичаи итн. Колку и да се разгорува просечниот човек на оваа работата, вистината е таа.
Во рамките на муабетот, може да се види каде било главното прибежиште на тогашните Македонци.

Батали научност....што има „везе„ научноста со блискоста меѓу народите и од кај ти е ставот дека Македонците и тогаш (во време без држава) и сегаШ се нешто блиски до Бугарите?

Ниту еден од моите претци (баби и дедовци) кои живееја на различни места низ денешна Македонија, како и нивните непосредни наследници, не покажаа и се‘ уште не покажуваат ниту грам склоност кон Бугарија.

Е ми оти така?...

Тоа што во времето меѓу војните токму Бугарија дала прибежиште за дел од Македонците (мислам на оние образованите...), повеќе ми „звучи„ како однапред направен есап од Бугарија кон Македонците а не бугарски хуманизам (без ренесанса...) кон македонскиот народ.

Како што гледаме, бугарската трпеливост и есапење станаа исплатливи за Бугарија и тоа пред нашите очи...

Батали научност....што има „везе„ научноста со блискоста меѓу народите и од кај ти е ставот дека Македонците и тогаш (во време без држава) и сегаШ се нешто блиски до Бугарите?

Ниту еден од моите претци (баби и дедовци) кои живееја на различни места низ денешна Македонија, како и нивните непосредни наследници, не покажаа и се‘ уште не покажуваат ниту грам склоност кон Бугарија.

Е ми оти така?...

Тоа што во времето меѓу војните токму Бугарија дала прибежиште за дел од Македонците (мислам на оние образованите...), повеќе ми „звучи„ како однапред направен есап од Бугарија кон Македонците а не бугарски хуманизам (без ренесанса...) кон македонскиот народ.

Како што гледаме, бугарската трпеливост и есапење станаа исплатливи за Бугарија и тоа пред нашите очи...

Ставот ми е пред се од научен аспект и од темелно толкување на историјата на овој народ тука.
Јас одбегнувам да говорам со лични примери во смисла на фамилија бидејќи тоа се субјективни муабети, иако и јас имам реална можност за тоа.

Бугарската држава е примарно изградена со влогот од македонската интелектуална елита, Бугарија ќе беше во сенка да не беше нашиот удел во таа земја.

А кога станува збор за модерниот македонски-бугарски спор навистина ми е дегутантно да говорам затоа што тоа е голема фарса и од двете страни.

Ставот ми е пред се од научен аспект и од темелно толкување на историјата на овој народ тука.
Јас одбегнувам да говорам со лични примери во смисла на фамилија бидејќи тоа се субјективни муабети, иако и јас имам реална можност за тоа.

Бугарската држава е примарно изградена со влогот од македонската интелектуална елита, Бугарија ќе беше во сенка да не беше нашиот удел во таа земја.

А кога станува збор за модерниот македонски-бугарски спор навистина ми е дегутантно да говорам затоа што тоа е голема фарса и од двете страни.
Не би рекол дека е примарно. Кој ја изградил Македонската интелектуална елита? Во кои училишта учеле повеќето од нив? Поточно би било да се каже дека Бугарската егзархија, а по 1878 година и бугарската држава, ги поставиле темелите за оваа елита подоцна да се вклучи во активностите на државата.

Погледнете, на пример, ректорите на Софискиот универзитет:
1. Балан от Бесарабија
2. Агура от Бесарабија
3. Иванов от Мизија
4. Георгов от Македонија
5. Агура от Бесарабија
6. Иванов от Мизија
7. Агура от Бесарабија
8. Бачеваров от Мизија
9. Балан от Бесарабија
10. Златарски от Мизија
11. Георгов от Македонија
12. Добрев от Мизија
и т.н. Милетич, Златарски, Балан, Боев, Златарски, Георгов, Киров, Агура....

Она што можам да го кажам е дека Македонија дала пропорционален дел на другите региони - не е управувана од Бугарија, туку елитата бега во Бугарија, што го компензира првото.

Back
На врв Bottom