Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    56
Јас сум откако ќе се овозможи електронско гласање, да донесеме закон сите Албанци со навршени 15 години, ќељави да се шишаат. Кој ги ебе, ние сме поише.

i toa go baziras vrz faktot deka u 3 izborni ciklusi od koj 2 imavme pratenici oni osvoija 0 od 6 mozni mesta? aj da ti nacrtam vo aus i usa imaat 0% sansi a vo evropa duri nekoj 20%... ako se napravi da e se edna izborna edinica i bukvalno sekoj ljoc od mkd glasa nema da se ni pola kolku nasite u aus.

nie gubime bas so sekagasniot model kade oni nosat autobusi i avioni a nasite (sarenive kurtoni) stavaat sopki da se organiziraat tie u evropa i da ss donesat kako sto toa go pravi dui.
Go objasnuvam so faktot deka tie ne se ni zamaraat za pratenicite od dijasporata tuku si idat tuka i si glasaat. Trebni mu se tie dva tri pratenici koga mozat da dobijat 20 za niv. Za lokalni i da ne zborame, tamu matematikata e uste pokatastrofalna.

Go objasnuvam so faktot deka tie ne se ni zamaraat za pratenicite od dijasporata tuku si idat tuka i si glasaat. Trebni mu se tie dva tri pratenici koga mozat da dobijat 20 za niv. Za lokalni i da ne zborame, tamu matematikata e uste pokatastrofalna.

pa vlade 100 pati veke e kazano deka sistemot kakov sto e ne funkcionira. dajte site da glasame online i da gi zgazime tolku prosto e. i nema sto za lokalni da glasa nekoj sto ne zivee lokalno.

Јас сум да гласаат само оние што се мажени/женети за Македонци/Македонки, останатите забранет влез во Македонија или туристичка виза од 100 евра со времетраење од 7 дена.

Лош аргумент, од земја која нема ни старечки домови, палијативна нега, ни персонал за грижа на стари и изнемоштени лица.

Тоа е чудна динамика која мора да ја искусиш за да ја разбереш.
Од една страна, те боли кога гледаш како државата се деградира и колкаво е куробилието на народот. Те боли пошто си пораснал таму, имаш фамилија, имаш спомени, емоционално си поврзан. Јас сакала или не, секојдневно сум вклучена со дешавките таму. Секојдневно комуницирам со луѓе, им ги знам проблемите кои се последица на нефункционалоста на системот. И си велиш како може толку елементарни проблеми да се нерешливи 20+ години? Те фрустрира, пошто живееш во систем каде истите проблеми се решени на многу едноставен начин и функционираат и сите се среќни и задоволни.
И кога сакаш да го пренесеш тоа искуство, начекан си како на нож, се сфаќа веднаш во негативна конотација.

Од друга страна, гледаш напред во иднината и си свесен дека со моменталната состојба таму, за тебе и за твоето поколение нема место, колку и да е голема желбата.
Пробај да ги решиш, и ќе ти стане појасно можеби.
Идеи не се доволно, сите иаме идеи а богами и сме виделе како е на други места. Еден куп политичари и министри се образовани во странство, живееле таму. Голем процент од населението било бар на некој месец надвор. Така да не е ништо посебно тоа што го носиш. Фалат луѓе што ќе засукаат ракави и ќе работат на тоа, за селење памет иаме на оптек.

И ради тоа и добиваш одбивност, луѓето по природа нејкат да им солат памет.

Добар пример ти е старечките домови, почни од таму, зашто се такви во Шведска а не се кај нас такви.

Идеи не се доволно, сите иаме идеи а богами и сме виделе како е на други места. Еден куп политичари и министри се образовани во странство, живееле таму. Голем процент од населението било бар на некој месец надвор. Така да не е ништо посебно тоа што го носиш. Фалат луѓе што ќе засукаат ракави и ќе работат на тоа, за селење памет иаме на оптек.

Добар пример ти е старечките домови, почни од таму, зашто се такви во Шведска а не се кај нас такви.

zatoa sto tie sto ostanavte ste mrzi i cekate drug da sraboti... abe covek vie tamu ziveete vie treba da si srabotite, toj dosol da vi pokaze sto i kako i da prenese znaenje... toa sto ste videle na mesec dena ili studirale e bukvalno 2% od kako nestata funkcioniraat... bas radi toa sto mislite deka se si znaete ste tamu kade sto ste, imate 0 zavrsnica sto bi se reklo fudbalski.

Странецот и да дојди во Македонија нема над вас да седи. Тој гледа да ја продаде "лиценцата" и да ве обучи, а на вас е дали ќе работите или не. Исто од Македонија земаш дете 18 години со завршено стручно образованите електротехнички отсек и му даваш 90 дена обука ама после таа обука тој сам треба да знае што треба да прави и со што се занимава фирмата, а ако не знае и тука во ЕУ и во Македонија ќе добие отказ. Друго нешто што ми има паднато во очи е набивање комплекси на децата и праќање по приватни факултети за да не се мачат, а во ЕУ да си магистрираат и да работат, само да знаете дека истата плата со приватен факултет и факултет признаен од државата од која доаѓате нема да ја земате. Има вакви примери посебно во економскиот сектор.

zatoa sto tie sto ostanavte ste mrzi i cekate drug da sraboti... abe covek vie tamu ziveete vie treba da si srabotite, toj dosol da vi pokaze sto i kako i da prenese znaenje... toa sto ste videle na mesec dena ili studirale e bukvalno 2% od kako nestata funkcioniraat... bas radi toa sto mislite deka se si znaete ste tamu kade sto ste, imate 0 zavrsnica sto bi se reklo fudbalski.
Не зборам за мене лично, ниту па појма имаш дали сум бил на месец или 5 години или сум роден во странство па се вратиле моите. Тие што се тука и имаат желба секако работат.

Не се ова 90ти, светот го имаш на дланка. Еве ти пример, министерката за Енергетика е повратник, има и еден куп други во политика да не набројувам. Зар мислиш дека тоа што некој бил и видел и има идеа е доволно.

pa vlade 100 pati veke e kazano deka sistemot kakov sto e ne funkcionira. dajte site da glasame online i da gi zgazime tolku prosto e. i nema sto za lokalni da glasa nekoj sto ne zivee lokalno.
Vazi, ama posle ko ke zemat oruzje vraka, i ti, i Buran, i site tuka zagrizeni isselenici so prviot avion,voz, brod, avtobus, kola da si se nacrtate vo regruten centar kako dobrovolci so se podmladokot, a ne da mi glumite zagrizena dijaspora od tamu nekade kojznaj kade na sigurno.
Kako so rekov, 100 stapa po tugj grb ic ne bolat. Elate si tuka ,na svoj grb da si gi osetite posledicite na vasite odluki. Za toa celo vreme se zalagate neli, da ucestvuvate vo odlukite. E pa nosenjeto odluki nosi i nekoj odgovornosti. Lesno e da se glumi general od stab na sigurno dodeka nekoj drug treba vo rovot da sedi i da ja stavi glata vtorba. Za vakvi internet patrioti ko vas polno e. Ko ke zdozezi nikade ve nema.

Можеби има добра волја, но предавањата во внатрешноста немаат поента затоа што извршната власт пред 7-8 години реши само 2-3 града да бидат како клинички центри во внатрешноста, а за се посериозно да се оди во Скопје. Затоа на пример во Велес освен Гинекологија не знам дали друго одделение работи, а можам да ти кажам дека на почетокот од минатата декада се носеше персонал на обука во Турција да се учи како да работи на апарати кои никогаш не пристигнаа, благодарение на комплексите на оние што ветуваа ЕУ со промена на име. Исто така требаше да има и центар за изгореници кои ќе им помогнеше да се лечат децата од дискотеката, но пак одговорите ќе ги посочиш кај овој што вели, десничарската партија.
Со други зборови, нас ни фалат лекари, не предавања. Ако тој лекар се понуди да работи како лекар тоа ќе биде доблесно, ама досега еве никој не се нафатил да работи кога ќе чуе за колку "ич" пари треба да работи.
Ама не може за се да се бара изговор. Конкретно предавањата беа за рани скризнинзи за одредени типови рак. И наместо да има слух за вакви иницијативи на повисоко ниво, да се покани експертот па да се креираат некои национални препораки во чекор со светот, тука настапува момент на суета и одбивност. А имаш момент да светски експерт од полето ти доаѓа и малтене те води за рака.

Не зборам само за идеи туку и за конкретни имплементации, има еден куп експерти што може да понудат совети и best practices од прва рака.

Трик прашање со вест од денес, ова е македонски научник или како? И он е дијаспора, чисто да се преброиме.
Screenshot 2026-06-10 at 14.31.03.png

Vazi, ama posle ko ke zemat oruzje vraka, i ti, i Buran, i site tuka zagrizeni isselenici so prviot avion,voz, brod, avtobus, kola da si se nacrtate vo regruten centar kako dobrovolci so se podmladokot, a ne da mi glumite zagrizena dijaspora od tamu nekade kojznaj kade na sigurno.
Ова е најмал проблем. Не сакам да сум доброволец бидејќи имам малку повеќе школо од другите доброволци ;).

Ама не може за се да се бара изговор. Конкретно предавањата беа за рани скризнинзи за одредени типови рак. И наместо да има слух за вакви иницијативи на повисоко ниво, да се покани експертот па да се креираат некои национални препораки во чекор со светот, тука настапува момент на суета и одбивност. А имаш момент да светски експерт од полето ти доаѓа и малтене те води за рака.
Ова не е изговор туку фактичката ситуација.
Тој светски експерт едно е да држи предавања, друго е да земе под закрила млади доктори да стажираат кај него, ама како што реков, не се нафаќаат баш за ич пари.

Не зборам само за идеи туку и за конкретни имплементации, има еден куп експерти што може да понудат совети и best practices од прва рака.

Трик прашање со вест од денес, ова е македонски научник или како? И он е дијаспора, чисто да се преброиме.
Прегледај го приврзокот 479722
Имплементации каде, таму? И јас имам многу идеи како може нешто да се подобри, не мора да си надвор од мкд за тоа. Не дека ние сме слепи тука. Земи пробај да ги спроведеш тука.

Back
На врв Bottom