Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    58
Кано еве и за нас во Европа немаат слух дури овие со бг пасош малце со потсмев гледаат бидејќи може да не протераат од државите каде што сме, што не е точно. Најчесто во ЕУ со бг пасош се со ниско ниво на образование дури работата и по комуналните служби заедно со браќата нивни од исток. Моментално Македонија ако не си на државно не те рачунаат за жив и така си пропаѓаат еден куп бизниси, не може да најдат заварувач, монтер, електроничар. За овие вторите две и јас имам проблем со две леви доаѓаат и после оди обучи ги да те видам ама се успева некако има работа на кој му се работи, а на кој не му се работи ни тука ни во Македонија нема да го биди.

pa toa e momentot sto ili jas epten go promasuvam ili ne go gledaat tie u mkd. znaci ok, eve zavaruvac neka e, ako zel bg pasos i otisol vo eu on valjda tamu raboti i zarabotuva kako treba znacitelno poveke od mkd. sansite bez toj bg pasos da dojde vo eu mu se 0... toj tip na iselenik e daleku od nekakov patriot ili dobar karakter sepak gi pisal site preddci bugari ama nemozes da mi kazes deka automatski e los rabotnik ili deka nema da uspee ili deka sekundarno ke se otkaze od se dole... pak ima prostor i so nekoj takov da se raboti, ne site ama ima nekoj...

i da sega znam vlade ke mrci ama toa e realnosta.

2 години чекав за термин за виза да ми дадат, ти за три дена расправаш тука..
Толку неспособни се станати во Германија тоа е страшна работа

Можеби е само за градот во кој јас живеам , но тука има 10 000+ Македонци кои се соочуваат со истите проблеми
Јас за Макдонија зборам не за Германија таму е ебиветер не знам зошто се селите таму ама кој како одлучил важно да ви е со среќа.

Луѓето се различни, со различни карактери.
Јас не се траќам од земја дека живеам во најкрш дупка вукојебина, бидејќи искрено не мислам така, други се траќаат, го правеле тоа и додека се во МК и надвор од неа. Има збор за ова знаеш.
Но од друга страна кога ќе пробаме да смениме тука некои работи, не разбирам како па иселенициве се некогаш најгласни против.
Друг муабет е дека имате информациски лаг за некои работи и не знаете дека ги имаме, а ги имаме.
Автоматски споено мислење:

Јас мислам дека е за почит, и го ценам тоа што двоиш пари и време за да гласаш тука.
Какви работи сте пробале да промените, и за што конкретно била дијспората против?
Кој е тој информациски лаг, дека во 2026 имаме систем за електронско ваѓање извод од матична книга? Браво, но светот не застана тука.
Јас од 6 недели одмор, 5 ги трошам во МК. Од тие 5, 3 ми поминуваат во административни процедури, чекање пред канцеларии, бркање документи. Али ок, браво за е-изводот.

Да појаснам нешто, луѓе плаќаат грдни пари да најмат консултанти кои ќе пренесат искуство и да дизајнираат решение на некој проблем. Решение кое веќе некаде работи со години уназад, се користи екстензивно, има можности за надградба итн. Македонија има шанса тие искуства да ги добие за ич пари, и повторно не сака. Зошто ваква одбивност?
Тој систем таму е створен на грб и со крв на разноразни вукојебини по светов, а на елитите кои го контролираат тој систем им е од интерес вакви држави да се дават. Не е стварта дали ние сакаме и дали сме способни за нешто, стварта е која фигура сме ние на таблата за шах.
Нашата позиција и моќ зависи од геополитичките услови и како ние ќе пробаме да се вклопиме најефикасно у целата шема и на која страна на историјата на некое ултимативно ниво.
Нас ни се деси државен удар со шарената револуција а ти бладаш за функционален систем....одлепена си од реалноста ептен.
За каква моќ зборуваме, кога државата не е способна да најде начин да се справи со елементарни предизвици, узурпирани тротоари, паркови, диви депонии. Ние не можеме да решиме смешни проблеми. Може вечно да се криеме позади транзиции, државни удари, ембарга. Се освен најбитното, а тоа е да го впериме прстот кон самите нас.

pa toa e momentot sto ili jas epten go promasuvam ili ne go gledaat tie u mkd. znaci ok, eve zavaruvac neka e, ako zel bg pasos i otisol vo eu on valjda tamu raboti i zarabotuva kako treba znacitelno poveke od mkd. sansite bez toj bg pasos da dojde vo eu mu se 0... toj tip na iselenik e daleku od nekakov patriot ili dobar karakter sepak gi pisal site preddci bugari ama nemozes da mi kazes deka automatski e los rabotnik ili deka nema da uspee ili deka sekundarno ke se otkaze od se dole... pak ima prostor i so nekoj takov da se raboti, ne site ama ima nekoj...

i da sega znam vlade ke mrci ama toa e realnosta.
Не мора да е заварувачот со бг пасош. Ако полага TUV норми може и без тоа само да се сертифицирани во ЕУ. Ниту овие од електро струка не се со ЕУ пасош ама како да ги земиш кога се со две леви. Јас не на 18 туку во осмо знаев што сакам да бидам, а овие на 18 завршиле средно некако и сега не сака да работи и одма бара плата што не ја заслужил бидејќи македонци сме сепак да си помогниме (ова ми го имаат кажано директно).

Македонија има шанса тие искуства да ги добие за ич пари, и повторно не сака. Зошто ваква одбивност?
Прв пат слушам вакво нешто. Кои искуства и какви ич пари?

Какви работи сте пробале да промените, и за што конкретно била дијспората против?
Кој е тој информациски лаг, дека во 2026 имаме систем за електронско ваѓање извод од матична книга? Браво, но светот не застана тука.
Јас од 6 недели одмор, 5 ги трошам во МК. Од тие 5, 3 ми поминуваат во административни процедури, чекање пред канцеларии, бркање документи. Али ок, браво за е-изводот.

Да појаснам нешто, луѓе плаќаат грдни пари да најмат консултанти кои ќе пренесат искуство и да дизајнираат решение на некој проблем. Решение кое веќе некаде работи со години уназад, се користи екстензивно, има можности за надградба итн. Македонија има шанса тие искуства да ги добие за ич пари, и повторно не сака. Зошто ваква одбивност?
Види тие идеи и портали ги имаше уште пред 10 години и повеќе само не се промовираа и буквално беа заглавени во времето. Дојде короната и светот се промени, па овие алатки ги промовираа. Не те разбирам како тоа искуство, а за из пари? Вака во комунизмот правеле се за без пари од љубов ама се тоа си има рок на наплата.

За каква моќ зборуваме, кога државата не е способна да најде начин да се справи со елементарни предизвици, узурпирани тротоари, паркови, диви депонии. Ние не можеме да решиме смешни проблеми. Може вечно да се криеме позади транзиции, државни удари, ембарга. Се освен најбитното, а тоа е да го впериме прстот кон самите нас.

ne e odbivnost se ceka samo zgoden moment da se namesti tenderot. :)

Убаво тргна, и успеа во вториот дел да треснеш глупост од епски пропорции.
Што е глупоста што ја треснав?

Десничарска партија сдс го смени името, супер одлука на десничарската партија нема што :tvg:
Не кажав дека е десничарска партија, кажав дека е дпмне е полево од сдсм.

Прв пат слушам вакво нешто. Кои искуства и какви ич пари?
Имаш две страни, имаш дијаспора која работи на имплементација на решенија, и имаш дијаспора која е корисник на тие решенија.
Државата може да го искористи ова за собирање искуства, кои подоцна ќе ги преточи во конкретни решенија од кои сите ќе имаат бенефит.

Пуштаат од амбасада од време на време прашалници за дијаспората, значи имаат механизам да стигнат до нас. Пушти некој од министерство за здравство пример, на тура низ амбасадиве, креирај трибина за дискусија, за размена на искуства. Покани експерти, доктори, сестри, болничари, пациенти. Дојди дома и пренеси го истото и имплементирај го.

Имам конкретен пример за успешен македонски доктор, со искуства во 2 од 10те најдобри болници во Европа.
Еднаш годишно троши сопствени средства и време и организира предавања за една болница во внатрешноста во МК, бидејќи има искрена желба да помогне, и на вработените, и на пациентите. Често слушам и дека гостува во македонски емисии.

По игра на случајност, минатото лето се погаѓам на муабет со друг доктор од Мк, и ми кажува дека бил на предавањево. Вика "врска нема што кажува, ние немаме таков пристап". А зошто да немате? Зошто да не се искористи добрата волја на некој да помогне за да е поубаво на сите? Во било која друга инстанца, слушање на искуства на таков калибар на доктор кошта многу. И бира кај ќе збори, и пред која публика, и на која тема, и тоа си го наплаќа дебело. Истовремено ти го нуди тоа за ич пари, од емоција, и никој нема слух.

Имаме експерти во секое поле, раштркани насекаде низ светот.
Наместо да го искористиме потенцијалот, ние веднаш ставаме на нож. Како ти што мислиш дека секоја критика од дијаспората е неоправдана.

Што е глупоста што ја треснав?

:D :pos:

За тоа дека се далеку од десно може и си во право до некој степен

Ама тоа дека сдс се подесно од дпмне е чиста глупост

По игра на случајност, минатото лето се погаѓам на муабет со друг доктор од Мк, и ми кажува дека бил на предавањево. Вика "врска нема што кажува, ние немаме таков пристап". А зошто да немате? Зошто да не се искористи добрата волја на некој да помогне за да е поубаво на сите?
Можеби има добра волја, но предавањата во внатрешноста немаат поента затоа што извршната власт пред 7-8 години реши само 2-3 града да бидат како клинички центри во внатрешноста, а за се посериозно да се оди во Скопје. Затоа на пример во Велес освен Гинекологија не знам дали друго одделение работи, а можам да ти кажам дека на почетокот од минатата декада се носеше персонал на обука во Турција да се учи како да работи на апарати кои никогаш не пристигнаа, благодарение на комплексите на оние што ветуваа ЕУ со промена на име. Исто така требаше да има и центар за изгореници кои ќе им помогнеше да се лечат децата од дискотеката, но пак одговорите ќе ги посочиш кај овој што вели, десничарската партија.
Со други зборови, нас ни фалат лекари, не предавања. Ако тој лекар се понуди да работи како лекар тоа ќе биде доблесно, ама досега еве никој не се нафатил да работи кога ќе чуе за колку "ич" пари треба да работи.

Не може да решаваш смешни проблеми а егзистенционалните проблеми да висат у воздух, никој не работи така наопаку. Најблиску до стварање ред и држава беше Груевски, каков и да бил со сите утки што ги има направено....доживеа државен удар. Нема после тоа оправање, ќе си живееме у суровава реалност и тоа пак ќе личи на нешто додека се американците у Бондстил. И они кога ќе го напуштат балканов толку ќе биде со нас како држава.
Автоматски споено мислење:

Уште ли ве има бе шарени телиња?

Владе, кога станува збор за партиска администрација ДПМНЕ е next level. Не дека се за жалење другите, ама се знае кој е број еден
Jas pak imam drug vpecatok, ama nejse, ne e za to temata.
Temata e da im se objasni deka na sekoj nivni pet pislivi glasa, ni nakalemvat uste 5000 albanski. Toa nikako da go sfatat. Ne deka gi mrazi nekoj ( zboram za makedonskata dijaspora, za bugarskata kako da im kazam, nikoj nejki predavnici ) tuku ednostavno taka stojat rabotite i treba da se svesni za toa. Cim go imaat tie toa pravo, istoto go imaat i site drzavjani sto se vo stranstvo. Problemot e sto ednite im e maka da glasat iako mozat, drugite masovno go koristat toa pravo.
Nikoj ne im cepka drzavjanstvo, nivite od dedomu itn itn itn. Problemot e kako sto rekov drug i se raboti kako da recam, namerno i svesno da zapalis edna kukja za da go spasis celi selo.
Ovie gluposti so gi mantraat, ke spodelele uskustva, znaenje, ke finansirale rodnini i pojma tamu nemam so, dopirna tocka nema so pravoto na glasanje tuku nasla mi se mana rabotata.
Ali ok, ajde neka mu se napraj kefot na Trajce, neka glasa posto mnogu bil zagrizen sirotiot, do tolku zagrizen sto svesno ke im ovozmozi uste na iljadnici drugi sto ne se bas tolku zagrizeni za republikata da go iskoristat toa pravo na negova i na steta na negovite rodnini za koj Trajce oko nema sklopeno i celo vreme e vo kontakt.

Jas pak imam drug vpecatok, ama nejse, ne e za to temata.
Temata e da im se objasni deka na sekoj nivni pet pislivi glasa, ni nakalemvat uste 5000 albanski. Toa nikako da go sfatat. Ne deka gi mrazi nekoj ( zboram za makedonskata dijaspora, za bugarskata kako da im kazam, nikoj nejki predavnici ) tuku ednostavno taka stojat rabotite i treba da se svesni za toa. Cim go imaat tie toa pravo, istoto go imaat i site drzavjani sto se vo stranstvo. Problemot e sto ednite im e maka da glasat iako mozat, drugite masovno go koristat toa pravo.
Nikoj ne im cepka drzavjanstvo, nivite od dedomu itn itn itn. Problemot e kako sto rekov drug i se raboti kako da recam, namerno i svesno da zapalis edna kukja za da go spasis celi selo.
Ovie gluposti so gi mantraat, ke spodelele uskustva, znaenje, ke finansirale rodnini i pojma tamu nemam so, dopirna tocka nema so pravoto na glasanje tuku nasla mi se mana rabotata.
Ali ok, ajde neka mu se napraj kefot na Trajce, neka glasa posto mnogu bil zagrizen sirotiot, do tolku zagrizen sto svesno ke im ovozmozi uste na iljadnici drugi sto ne se bas tolku zagrizeni za republikata da go iskoristat toa pravo na negova i na steta na negovite rodnini za koj Trajce oko nema sklopeno i celo vreme e vo kontakt.

i toa go baziras vrz faktot deka u 3 izborni ciklusi od koj 2 imavme pratenici oni osvoija 0 od 6 mozni mesta? aj da ti nacrtam vo aus i usa imaat 0% sansi a vo evropa duri nekoj 20%... ako se napravi da e se edna izborna edinica i bukvalno sekoj ljoc od mkd glasa nema da se ni pola kolku nasite u aus.

nie gubime bas so sekagasniot model kade oni nosat autobusi i avioni a nasite (sarenive kurtoni) stavaat sopki da se organiziraat tie u evropa i da ss donesat kako sto toa go pravi dui.

Vidi sega, Makedonija e nefunkcionalna drzava nisto ne funkcionira kako sto treba. I toa bez nase ucestvo. Ova ispagja kako nie da odlucuvame i ja zagrozuvame vasata idnina. Pokraj toa i fakticki e pogresno. I nie gi pocustvuvame posledicite samo na poinakov nacin.
Целосно се согласувам со првиот дел,тешко е да се живее овде и буквално треба да си ненормален да ги трпиш сите срања што ни се случуваат секојдневно,во најголем дел од политичарите ама и од одреден дел од народот. Не обвинувам јас никој што му прекипило и фатил магла.
Дијаспората не ни гласа доволно за било како да влијае на изборите овде,дали пратеник плус минус ќе добие некоја партија,така да,да,не сте толку директно вклучени во нашата црна иднина,ама генерално ретко е да најде човек доволно добра причина и оправдување зошто си отишол.
На крај се се сведува на фактот дека тој што заминал се спасил,и чувствува дека се спасил затоа и се осеќа чувство на супериорност што исселено македонче ја покажува во прво враќање овде,или општо во било какво искажување на став. Реалноста е дека никој нема да трампа лапање кофа од КФЦ еднаш на ден,со леб и маргарин,затоа и 1 глас од било каде за овде е премногу,не дека ќе смени било што во овдешната мизерност туку дека е шлајм во фаца за тие што останале овде да јадат боранија.
Лесно е да си Македонец од Чикаго или Стокхолм

Back
На врв Bottom