KSC #375 - 7/8

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 октомври 2011
Мислења
18.194
Поени од реакции
45.765
Локација
Скопје
Кратко и јасно: песни со седум-осмински такт. Или на англиски: septuple meter. Го има насекаде во светот во разни варијанти: 2+2+3 или 2+3+2, но она за што јас ја отворам оваа тема е зашто е најпознат како наш, македонски, од народната музика. Дури и секаде на Балканот, па и во Европа знаат дека овој такт е карактеристика за нашата, македонска народна музика. Кај нас е 3+2+2, или по нашки: раз-два-три, раз-два, раз-два! За тие кои поим немаат што зборувам, ете, нека ја слушнат Македонија од Time и Дадо Топиќ и ќе им стане јасно - најшколски пример за тактот.

Да најдете песна во седум осмини кај нас е прелесно: да не претерам, ама 80% од сите наши народни песни се во 7/8 такт. Па и забавни, како „Македонија“ од Меморија, „Ангел си ти / Life“ од Тоше, „Мојот свет“ од Каролина Гочева и многу, многу други... Или за полесно, скоро секоја песна на која може да се ирга правото македонско оро, сигурно е во седум осмини. Но можете да бидете и покреативни. Седум осмини можете да најдете и во другите држави на Балканот, иако поретко (ете погоре го спомнав Дадо Топиќ, на пример), па се до светската музичка сцена, дури и кај Pink Floyd.

Значи се се прифаќа што е во седум осмински такт.

Јас ќе играм со една песна која не е наша, ама која се вика баш така: 7/8 и во која тие седум осмини се симбол / tribute за Македонија:

Bude tako nekih dana
sto se ko suv list duvana
pri dodiru moga dlana istrune
i zamuti mi nesto sliku
kane suza u mastiku
odsjaji mi sunca casu ispune
i uvek jedna pesma sto se ne zna
zaore mi njivu misli kao plug
a grudi postanu mi uske
osetim, ko divlje guske tugu za jug

Po Balkanu pala tama
drumovi su u uicama
svaka basca granicama spartana
krijem kompas u prsima
uvek neki prolaz ima
ako brodis po zvezdanim kartama
znam sad je kasno
to smo sta smo
nikom vise nije do nostalgije
al' ja nit' delim niti mnozim
niti se na tudje lozim
ja sam samo malo proklet
ne pitaj cime, ma evo ga opet

Pici mi srce sedam osmina
u glavi taman kao od vina
opet sam tu u Skopju
svoj na svome, milo mome
ne da se ova stara masina
cipela cupka sedam osmina
stihovi klize kao zlatne ribe
moeto libe

Kucao mi vrag na vrata
ratovao sam protiv rata
i silne sam gradove izgubio
stavili mi kratak lanac
sad sam samo crni stranac
tamo gde sam sanjao i ljubio
ne vredi, sve je jasno
to smo sta smo,
nikom vise nije do nostalgije
ne uzimam nit' sabiram
sam zemljake odabirem
nit' sam duzan, nit' dugujem
smem li barem da tugujem

Cuvaj mi, Boze, moje zemljake
jos su nam neke reci jednake
jos se u istoj strofi case lome
milo mome
smiluj se jednom i na juznjake
cuvaj mi, Boze, moje zemljake
tuku po nama strune kao sibe
moeto libe

Автоматски споено мислење:

Одвај чекам да победиш па да свртиме едно оро на песнава.
13 ипол минути ремек дело, немам веќе енергија за вакви екскавации. :D

13 ипол минути ремек дело, немам веќе енергија за вакви екскавации. :D
Абе нигде не реков дека е лоша песнава (знаеш дека сум фан на Мејден), само се надоврзав на мубетот на Злате дека на песна со 7/8 такт може да го заиграме нашето право оро.

Абе нигде не реков дека е лоша песнава (знаеш дека сум фан на Мејден), само се надоврзав на мубетот на Злате дека на песна со 7/8 такт може да го заиграме нашето право оро.

Да најдете песна во седум осмини кај нас е прелесно: да не претерам, ама 80% од сите наши народни песни се во 7/8 такт. Па и забавни, како „Македонија“ од Меморија, „Ангел си ти / Life“ од Тоше, „Мојот свет“ од Каролина Гочева и многу, многу други... Или за полесно, скоро секоја песна на која може да се ирга правото македонско оро, сигурно е во седум осмини. Но можете да бидете и покреативни. Седум осмини можете да најдете и во другите држави на Балканот
:rolleyes:

Back
На врв Bottom