Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    34
Точно и затоа не гласам, за мене све тоа е исти ташак, само една група луѓе печели од тоа кој ешалон ќе победи, барем у МК.
Искрено треба по негласање одреден број да ви се одземе вас правото на глас.
Правата следат со обврски, ако не ја исполнуваш обврската треба да ти се одземе тоа право. Ако сакате нови луѓе активирајте се политички за да ја направите промената. Ако не сакате, не очекувајте нови политички идеи сами да паднат од небото.

Многу јак муабет вртите тука, се базира на претпоставката дека ако се дозволи онлјан гласање, масовно ќе се загрнат Македонците од по странство да гласаат и ќе ги надгласате Албанците, ќе со речат они "тоа е тоа изгубивме што да прајме", и ќе правите после што сакате. Нема да препознаат најовчарски обид за мајоризација.
Препознале или не препознале не менува многу

Они ја користат пасивноста на македонскиот народ и така доаѓаат до тоа што го сакаат

Што можат они да направат ако ние ја искористиме бројноста?

Препознале или не препознале не менува многу

Они ја користат пасивноста на македонскиот народ и така доаѓаат до тоа што го сакаат

Што можат они да направат ако ние ја искористиме бројноста?
Да ја донесат пред распад државава.

А демек немаат институционална и политичка моќ на да го направат тоа?
Не колку што мислиш дека е потребно за да ја доведат државата до распад.
Она што им требаа е странски спонзор поддржувач, а со оглед на тоа дека нивната матична држава е во политичка криза, наше е да искористиме момент.

Искрено треба по негласање одреден број да ви се одземе вас правото на глас.
Правата следат со обврски, ако не ја исполнуваш обврската треба да ти се одземе тоа право. Ако сакате нови луѓе активирајте се политички за да ја направите промената. Ако не сакате, не очекувајте нови политички идеи сами да паднат од небото.
Немам проблем со тоа, и со оглед на тоа дека не сум гласал добри 20тина години, се согласувам.

Која долга процедура? 15 минути е процесот на менување на адреса на живеење со имотен лист или договор на закуп. Или евентуално венчаница, ако си тазе мажена :)

Nevermind, тој човек парите ги заработува и троши во истата држава.

Никој не негира дека се економски буст. Ама вие мешате економија со политичко право. По вашата логика како што кажав и странските туристи кои доаѓаат во Охрид треба да имаат право на глас, which is nonsense.
Каков договор за закуп, дали 20% од становите се со такви договори.
Менување адреса на живеење повлекува менување лк, тоа значи слободен ден за завршување сите процедури.

За национални проблеми би сакала да имам можност да партиципирам, пошто и немам друго државјанство, го имам само македонското. За локални не сум ни упатена ниту па треба да бидам.

За локалните според мене треба да имаат најмалку 6 месеци во претходната година живеено на тоа место, не може некој со автобуси да носи луѓе и да одлучуваат за место каде не живеат. Исклучок може да бидат само студенти. Вака ќе се среди и недостатокот на излезност во западна Македонија, каде на список има луѓе што немаат стапнато тука.

За парламентарните пак треба да има некои правила, да има барем 2/4 години живеено тука за гласот да се број како од тука и да го има на список. Ако не, си гласа во изборна единица за дијаспората и одлучува за тој пратеник.

dve opcii...

#1 edna izborna edinica so toa sto statistikata sto ja imas e gresna. popisot sto bese "sproveden" dijasporata go bojkotirase. nie sme definitvno poveke od niv sekade osven svajcarija, italija i germanija.

#2 namesto limit od 3 pratenici da se trgne toa i na x da sleduva pratenik. vaka povtorno mnogu poveke bi dobile nego oni.

mene ne mi smeta i da se eliminira glasanjeto na dijasporata, jas sum duri i za poradikalna opcija da se zabrani dvojno drzavjanstvo za da gi eliminirame i niv i tie so bg pa i sekakvo drugo drzavjanstvo pogotvo sega koga alb ke e del od eu pa golem del od niv so alb pasos ubrzano ke se selat sekako AMA povtorno ke kazam ova e pod uslov da se obezbedi identitetot ednas za sekogas. uglavno toa sekogas bilo se sto sme barale posto ni prestavuva problem da funkcionirame nadvor plus ne e vo red ovaa generacija da ponistuva se za sto predhondite se borele.
Мислам дека горе-доле тие бројки за нив се реални не само по пописот туку и по тоа што државата си води електронска статистика за сите нас и попис на начинот кој ние го правиме е реално тешка и непотребна глупост. Единствената разлика што успеаа да ја направат со пописот е што мислам дека тие што бојкотиравте ве напишаа во "останати", а не во Македонци, па ние испаднавме дека сме 50 и нешто проценти кога реално сме 60+. По издадени државјанста сме некаде преку 2.5 милиона севкупно мислам. Не знам дали некој некогаш имал можност да види етникуми по таа статистика, можда @Inglourious Basterd ?

Мислам дека горе-доле тие бројки за нив се реални не само по пописот туку и по тоа што државата си води електронска статистика за сите нас и попис на начинот кој ние го правиме е реално тешка и непотребна глупост. Единствената разлика што успеаа да ја направат со пописот е што мислам дека тие што бојкотиравте ве напишаа во "останати", а не во Македонци, па ние испаднавме дека сме 50 и нешто проценти кога реално сме 60+. По издадени државјанста сме некаде преку 2.5 милиона севкупно мислам. Не знам дали некој некогаш имал можност да види етникуми по таа статистика, можда @Inglourious Basterd ?

vrska nemaat tie brojki so realnosta... od ona sto se sskavam nemase ni 2000 dusi popisani od aus sto ne e ni 1% od mkd zaednicata ovde. slicno bese i so usa i canada.

ima, cim mozes da selektiras koj moze, togas da ne diskriminirame tuku da gi piseme site koi benefitiraat od sistemot, a ne pridonesuvaat reciprocno.

kako mislis diskriminatorski bi zabranil vrsiteli na odredena profesija da ne mozat da glasaat?

kako bi go vmetnal vo zakonot, moze da glasaat site koi imaat drzavljanstvo, se polnoletni i ne se vraboteni vo MVR ili ARM?

zamisli vraboteni vo ARM nema da mozat da glasaat koj da im bide vrhoven komandant, vrv.

ps, u nedostig na argumenti, ad hominem e cesta pojava.
Види МВР и АРМ не сум сигурен баш, ама МВР :cenzura: и пензионерите се потенцијални кандидати за исклучување од листата на гласачи. Ние овде се расправаме за иселениците и гастарбајтерите, а испуштаме многу важен сегмент од гласачкото тело.
За разлика од иселените кои воглавно се патриотски расположени и се знае нивната ориентација, пензионерите се секогаш за статус кво. Пуст страв дека следните ке им ја укинат пензијата.
Ама законот вели друго.

Види МВР и АРМ не сум сигурен баш, ама МВР :cenzura: и пензионерите се потенцијални кандидати за исклучување од листата на гласачи. Ние овде се расправаме за иселениците и гастарбајтерите, а испуштаме многу важен сегмент од гласачкото тело.
За разлика од иселените кои воглавно се патриотски расположени и се знае нивната ориентација, пензионерите се секогаш за статус кво. Пуст страв дека следните ке им ја укинат пензијата.
Ама законот вели друго.
Па и во однос на (по)младите, единствен мотив за да гласам ми е да направам штета на сдсм/дпмне. Нит гласам за програма, политичар, политики, уште помалку за идеолошки стремеж.

Разбирам дека дел од иселениците не сакаат да гласаат затоа што чувствуваат разочарување во системот, нема да направат разлика, не се заинтересирани за политика, свртиле нов лист во животот, предалеку им е гласачкото место, не го гледаат политичкиот живот како свој...

Стапката на излезност, неколку изборни циклуси, на парламентарни избори, навистина е премала, не се ни приближно до цензусот. И овде има неколку проблеми, а првиот е различната излезност во домашните 6 изборни единици кои често не се ни приближно идентични во однос на соодносот гласачи по мандат. Ако се бара стапица, таа е една изборна единица, од која големите политички партии бегаат. Еднакво поле, рамномерно поле, па така нека се одлучи кој ќе освои најмногу мандати. Вака им се сервирани пратеници кои меѓусебно си ги делат.

Ние не сме за гласање преку пошта или преку интернет. И онака изборниот сон е да се направи бугарски воз или телефоните да работат со цел да се максимизира партиското гласачко тело. Не сме на тоа ниво на развиена граѓанска свест. Бејби степс, за почеток ѓубрето да се фрла во корпа, па после ќе стигнеме и до гласањето, здравје, за неколку децении.

Се изземат студентите од равенството за право на глас, кои се на студии од одреден цуклус во друга држава, каде често пати имаат и полна работа, па не можат да се враќаат во матичната држава, така не се тука 6-9 месеци, колку и да ставаат сопка за гласање. Војската, која има повеќегодишни договори во некоја "мировна" мисија, може нема да ја фати оваа квота. Луѓе на сезонска работа, луѓе кои работат на проекти, преквалификации/доквалификации...дел своите знаења и искуства ќе ги имплементираат во ова општество, односно средина. Зошто и овие луѓе да бидат казнети со тие квоти на присутност?

Имам едно прашање, ајде можеби за нашите ке докажеш дека нема веќе државјанство, како ке докажеш за шиптаритe? Буквално илјада махинации со се и сешто прават, а не пак да останат и понатаму во бирачкиот список.

Back
На врв Bottom