Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 48: @Zlatikevichius - Бракот како институција треба да се укине)

Бракот како институција треба да се укине

• Вкупно гласачи
    34
Не можи ако е жител на Скопје да гласа на локалните во Битола, мора да биди жител на Битола. Значи, самото тоа што во личната карта му пиши Битола, он е од Битола без разлика каде е неговото привремено престојувалиште.

Значи, резиденцијалниот статус е она што ти дава право на глас, а дијаспората го нема тоа во Македонија. Дијаспората се резиденти на државата во која живеат. Засекогаш се преселени таму.

И тука е целата поента на дебатата: лоша или добра, функционална или не, локалната и централната политика во Македонија ја живеат и нејзините последици ги трпат исклучиво луѓето што се тука. Затоа, крајно неправедно е некој од преку океан, кој ужива во среден и стабилен систем, да ни ги крои тие партиски војни и експерименти во Собранието, а последиците да ги живееме ние.
Дали некој што 15 години живее во Скопје, а по лична карта се води под Битола, се рачуна како жител на Скопје или како жител на Битола? Пошо ваков е статусот на голем број на “доселениците” во главниот град ( воглавном поради долгата административна процедура потребна за менување адреса ).

Како што пиша некој, дијаспората е сеуште поврзана со Мк, и е голем буст за економијата, сакале да признаеме или не. Што со имот, што со праќање пари дома, трошење одмори ( и пари ) во Мк, затоа и како таква треба да има одредено право да гласа. Во локални политики ( доколку имавме такви ), се согласувам дека нема што да се меша.

Каде пишува дека е засекогаш?
Па не е ваљда дека луѓето што заминале пред 20 и повеќе години, извадиле државјанство, купиле куќа, имаат деца таму кои веќе го зборат тој јазик како мајчин јазик е само заради некаква привремена состојба. Во цел свет тоа се вика трајно иселување.

Aj da ne glumime sega ludilo. Na sekoj eden zagrizen fb patriot od dijasporata , ke recime Trajce koj tolku e zelen da glasa, so duri mu e maka do ambasada ili konzulat da odi, pa ceka doma da mu dojdat ko nekoja leunka, ima 100 Fatmiri, Jetoni, Dasmiri na koi voopsto ne mu e problem da ja zapalat kolata, da go fatat avtobusot, avionot i da se nacrtaat tuka za vreme na izbori. Da mi izvinite ama ne se isplakja radi eden Trajce da mi glasaat uste 100 dijasporci Fatmiri. Ne idi matematikata, a vie da bevte tolku zagrizeni za republikata, sami ke potegnevte da ne smeete da glasate oti so toa vase pravo koe ke go iskoristat edna raka ljuge, mu ovozmozuvare na iljadnici drugi da glasaat, ama tolku vi fakja lejkata za zal, pa treba nekoj da vi objasnuva ko na deca so posebni potrebi.

Дали некој што 15 години живее во Скопје, а по лична карта се води под Битола, се рачуна како жител на Скопје или како жител на Битола? Пошо ваков е статусот на голем број на “доселениците” во главниот град ( воглавном поради долгата административна процедура потребна за менување адреса ).

Како што пиша некој, дијаспората е сеуште поврзана со Мк, и е голем буст за економијата, сакале да признаеме или не. Што со имот, што со праќање пари дома, трошење одмори ( и пари ) во Мк, затоа и како таква треба да има одредено право да гласа. Во локални политики ( доколку имавме такви ), се согласувам дека нема што да се меша.
Која долга процедура? 15 минути е процесот на менување на адреса на живеење со имотен лист или договор на закуп. Или евентуално венчаница, ако си тазе мажена :)

Nevermind, тој човек парите ги заработува и троши во истата држава.

Никој не негира дека се економски буст. Ама вие мешате економија со политичко право. По вашата логика како што кажав и странските туристи кои доаѓаат во Охрид треба да имаат право на глас, which is nonsense.

Ова е уште една од работите каде жителите погрешно размислуваат.
Наместо да мислат начини за посилно обединување и соработка, се антагонизираат иселениците. Лоша стратегија за народ во изумирање.

Наместо да мислат начини за посилно обединување и соработка, се антагонизираат иселениците. Лоша стратегија за народ во изумирање.
Ne se isplakja Darling, ne idi matematikata nikako. Ne e samo pravoto na glas nacin da se sorabotuva, povekje e kako uslov vaka kolku so gi citam. Aaa ne mi davate da glasam, koj ve eba. E pa koj gi eba i niv. Nie 365 dena vo godinata ja ziveeme realnosta tuka. Toj nekoj, mu trebale porcelanski zabi pa dosol nekoj den pred da zamini vo Grcija na odmor da si ja sredi vilicata i ke mi kazva kako treba jas da ziveam. Neka se vrati pa neka kazva, nikoj ne mu brani.

Ne se isplakja Darling, ne idi matematikata nikako. Ne e samo pravoto na glas nacin da se sorabotuva, povekje e kako uslov vaka kolku so gi citam. Aaa ne mi davate da glasam, koj ve eba. E pa koj gi eba i niv.
Ама самите си кажаа дека нивните излегуваат на гласање а нашите не. Ние сме секако во загуба.

Па не е ваљда дека луѓето што заминале пред 20 и повеќе години, извадиле државјанство, купиле куќа, имаат деца таму кои веќе го зборат тој јазик како мајчин јазик е само заради некаква привремена состојба. Во цел свет тоа се вика трајно иселување.
Никаде не се вика трајно иселување. Не постои таква категорија, освен ако некој решил да се откаже од државјанство и да постане странски државјанин. Втора и трета генерација се друга работа, дали ќе учат јазик или не и како ќе се чувствуваат тоа доста зависи од родителите и како ќе бидат воспитани. Прва генерација иселеник може да е и 40 години надвор и да се врати кога е во пензија, негово прави и избор.

Ама самите си кажаа дека нивните излегуваат на гласање а нашите не. Ние сме секако во загуба.
toa znaci deka treba da ja motivirame nasata dijaspora da ucestvuva vo izborniot proces i vo gradenjeto na drzavata, a ne da ja izolirame.

Ko ke napravis esap, poarno da ne smeat da glasat. Kako so rekov, za eden Trajce so mi palamudi po socijalni mrezi, 100 Fatmiri ke mi se nacrtaat tuka na izbori. Kako sakas vrti, vo zijan sme ako dijasporata smee da glasa.
Автоматски споено мислење:

toa znaci deka treba da ja motivirame nasata dijaspora da ucestvuva vo izborniot proces i vo gradenjeto na drzavata, a ne da ja izolirame.
Ne se isplakja. Poarno da ne smeete da glasate ako nemate postojan prestoj ne pomalce od 9 meseci vo republikata do denot na izborite.

Меѓусебното антагонизирање е заштитен знак на Македонците. Тројца да се најдат ќе се поделат по сите основи. После арнаутите и бугарите ни биле криви.

Меѓусебното антагонизирање е заштитен знак на Македонците. Тројца да се најдат ќе се поделат по сите основи. После арнаутите и бугарите ни биле криви.
Ne e antagoniziranje tuku zdrav razum. Poke steta pravat od korist :toe:

Автоматски споено мислење:

Ne se isplakja. Poarno da ne smeete da glasate ako nemate postojan prestoj ne pomalce od 9 meseci vo republikata do denot na izborite.
ne sme "smeete", zatoa sto jas ziveam tuka.

od druga strana, 9 meseci rezidiencija vo drzavava za da glasas e suludo koga imame sezonski rabotnici cii sto sezoni se za nesto povekje od 90 dena.

ne razbiram sto ke se postigne so toa sto bi se zabranilo glasanje na DRZAVJANI koi sto ne ziveat momentalno vo drzavava, nitu drzavava ke se opravi, nitu pak izborniot rezultat ke e nesto drasticno razlicen.

povekje mi deluva deka ideive vi se kako rezultat na averzija sprema nasite iselenici i revansizam za toa sto zaminale od drzavava i go izbrale "polesniot pat", kako i nekoja vasa licna satisfakcija so odzemanje na nivnite prava.

Back
На врв Bottom