Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
Фактот дека сте независна нација е одамна признат. Екатерина Захариева во 2020 јасно рече: „Како што ние ја признаваме реалноста, така и тие мора да го признаат минатото.“

„Бугарија ја признава современата реалност и легитимното право на Република Северна Македонија да го одреди својот идентитет, но тоа не може да се прави на сметка на историската вистина.“

Постоењето на модерната македонска нација „во моментот“ е признаено од Бугарија под дипломатскиот термин „современа реалност“.
А вие треба да си го признаете минатото и да си ги барате корените на исток до Татарстан, а не тука во Македонски форум. ;)

Еве ги вашите роднини:

Еве ве вас:

Интересно, како имате толку сличности...шо така? :)
Никогаш нема да бидете Словени...колку и да се трудите.

Фактот дека сте независна нација е одамна признат. Екатерина Захариева во 2020 јасно рече: „Како што ние ја признаваме реалноста, така и тие мора да го признаат минатото.“

„Бугарија ја признава современата реалност и легитимното право на Република Северна Македонија да го одреди својот идентитет, но тоа не може да се прави на сметка на историската вистина.“

Постоењето на модерната македонска нација „во моментот“ е признаено од Бугарија под дипломатскиот термин „современа реалност“.
Која историска вистина? Дека ти си туркиски Бугарин дојден од Семиречие во Казахстан? Тоа за тебе е „вистина“ и „современа реалност“?

... интересно не сум знаел дека е удбашка творевина, а уште поинтересно забеганите тврдат дека е блгарска песен...

... интересно не сум знаел дека е удбашка творевина, а уште поинтересно забеганите тврдат дека е блгарска песен...

Забегани? Речи луди 100%.

Гиљфердинг и Јиречек јасно им кажуваат дека Бугарите ги покориле Македонските и Тракиските Словени, кои сурово страдале под бугарскиот јарем, при што денеска овие лудаци се гордеат како да биле потомци на посиноци и поќерки на Аспарух и владеачките бугарски кланови, а не потомци на нивни измеќари, слуги и амали.

Понатаму, Куманите биле основачи на трите династии на второто бугарско царство (Асен, Тертер и Шишман), како и Валакија (Басараба), покрај што нивното широко населување на различни страни од Балканот подготвило основа за Османлиите. Карпат наведува дека ова било клучно за формирањето на Отоманската Турска Румелија.

1780680489194.png

Уште понатаму:

1780680078561.png

И да повториме:

1780680169351.png

Племето Каји и кланот Дуло делеле слична, многу значајна туркиска тамга (племенски симбол), често прикажана како стилизирана „IVI“ или форма што личи на две паралелни линии со поврзувачки елемент (како Y-форма или лак), што го претставува нивното заедничко потекло и владејачка лоза во рамките на огуските турски групи, особено користена од основачите на Каји на Отоманската Империја и владетелите Дуло на Бугарите. Оваа тамга служела како идентификатор на кланот, знак за имот и кралски амблем, појавувајќи се на оружје, монети, па дури и на модерно брендирање, означувајќи моќна историска врска.

1780680215540.png

@Gr-er, кога ги виде овие роднински и клановски врски, дали тебе ти е нормално еден Словен да се гордее со овие туркобугарски и кумански владетели и да ги претставува како свои?

Забегани? Речи луди 100%.

Гиљфердинг и Јиречек јасно им кажуваат дека Бугарите ги покориле Македонските и Тракиските Словени, кои сурово страдале под бугарскиот јарем, при што денеска овие лудаци се гордеат како да биле потомци на посиноци и поќерки на Аспарух и владеачките бугарски кланови, а не потомци на нивни измеќари, слуги и амали.

Понатаму, Куманите биле основачи на трите династии на второто бугарско царство (Асен, Тертер и Шишман), како и Валакија (Басараба), покрај што нивното широко населување на различни страни од Балканот подготвило основа за Османлиите. Карпат наведува дека ова било клучно за формирањето на Отоманската Турска Румелија.

Прегледај го приврзокот 479368

Уште понатаму:

Прегледај го приврзокот 479365

И да повториме:

Прегледај го приврзокот 479366

Племето Каји и кланот Дуло делеле слична, многу значајна туркиска тамга (племенски симбол), често прикажана како стилизирана „IVI“ или форма што личи на две паралелни линии со поврзувачки елемент (како Y-форма или лак), што го претставува нивното заедничко потекло и владејачка лоза во рамките на огуските турски групи, особено користена од основачите на Каји на Отоманската Империја и владетелите Дуло на Бугарите. Оваа тамга служела како идентификатор на кланот, знак за имот и кралски амблем, појавувајќи се на оружје, монети, па дури и на модерно брендирање, означувајќи моќна историска врска.

Прегледај го приврзокот 479367

@Gr-er, кога ги виде овие роднински и клановски врски, дали тебе ти е нормално еден Словен да се гордее со овие туркобугарски и кумански владетели и да ги претставува како свои?
За благарчета нема лимит што е ненормално, мене мн ми е интересно што се однесуваат ко некое глупо дете да ме убедубаат дека сме исто кој јас да не знам кој сум и што сум.генерално тие си имаат проблем со нивното потекло па затоа после тврдат дека се што мекедоско ( удбашко) е нивно ...

Му се смеевте на Стојанче Ангелов за хибридните напади, вакви пациенти по форуми врие и уште ќе ги има, да не збориме по фб постови заедно со браќата им цигани арапски од Јужна Македонија каде секој момент го користат за омаложување на македонците и нивно негирање.

Му се смеевте на Стојанче Ангелов за хибридните напади, вакви пациенти по форуми врие и уште ќе ги има, да не збориме по фб постови заедно со браќата им цигани арапски од Јужна Македонија каде секој момент го користат за омаложување на македонците и нивно негирање.
Па двете страни си го имаат истиот проблем, затоа се нај гласни а тој проблем се вика ПИРИСНКА И БЕЛОМОРСКА МАКЕДОНИЈА

Бугари во устав не е никаков проблем, напротив добро е да има, така по очигледна е вистинската бројка и ќе немат простор за манипулирање на народот во Бугарија. Кај нас јасно е, политичарите кај вас го користат то само за да прикријат крадење тендери и европски фондови. Другите точки како јазик, историја се проблематични за Бугарија. Во нив е вистинската причина за проблемот, чим се отворат паѓа митот на Модерна Бугарија.
Прво јазикот, очигледно е јужна словенска група на јазици. Бугарите - вистинскиот бугарски јазик кој го зборувале пред да се измешаат со траки, македонци словени е турко огурски јазик. Ете линк. БАНУ и еден куп академици го потврдија тоа, има безброј нивни книги. Кога Кирил и Методиј проповедале, Бугарите уште го зборувале нивниот вистински турко огурски јазик. Тек кун крај на 9-10 век полека почнува да исчезнува. Јазикот шо потеквит од Македонија, околината на Солун, магично си го крстија Бугарски :) и веќе 100+ години ја продавет истата приказна. Историја е наука, мојш да ја лажираш али ипак негде ќе излезит нешо.
Бугар, Бугарски е турко огурско потелко. Бугарите си се страмат од својата вистинска историја. Е сеа проблем е шо имат многу одродени Македонци, Траки, и неможат да го прифатат Бугарското вистинско потекло па посегвет по нивното вистинско потекло но со погрешно име и идентитет - Бугари. Територијата нека се вика Бугарија, ипак тука ја освојле и останале Пра-Бугарите али јазикот не го донесле, го превзеле од локалното население....

Prime Minister Rumen Radev struck a notably conciliatory tone toward North Macedonia while reaffirming Bulgaria's firm position on the country's EU accession process during the EU–Western Balkans Summit in Montenegro.Responding to a question from Deutsche Welle on when North Macedonia could join the European Union, Radev repeatedly referred to the people of North Macedonia as “our brothers from North Macedonia,” emphasizing Bulgaria's support for their European future. “Bulgaria is ready to help any country applying for membership, especially our brothers from North Macedonia.”At the same time, Radev reiterated that EU accession remains conditional on meeting the Copenhagen criteria and implementing agreed commitments.According to the Bulgarian Prime Minister, there can be no compromise on fundamental European principles such as the rule of law, human rights and good-neighborly relations. “Each country needs to fulfill the Copenhagen criteria for membership. We cannot compromise on deep reforms.”Radev stressed that Bulgaria is not blocking North Macedonia's European path but is waiting for Skopje to implement commitments already embedded in the EU negotiating framework. “We have been waiting for them to finally fulfill the negotiation framework.”A central element remains the constitutional amendments required under the July 2022 European Consensus, including the inclusion of Bulgarians among the communities explicitly recognized in North Macedonia's Constitution. “We have been waiting for them to finally amend the constitution and to write Bulgarians in their constitution.”Radev argued that the next step toward opening substantive accession negotiations is straightforward and rests entirely with Skopje. “It is very simple. They need to do just this step to open the door to the negotiation process.”The remarks encapsulate Bulgaria's current approach: strong rhetorical support for North Macedonia's EU membership, coupled with insistence that progress can only occur through the full implementation of commitments already agreed with the European Union.

The Western Balkan states belong to the EU in perspective, says
@bundeskanzler
Friedrich Merz at the Western Balkans Summit in Montenegro. Thirteen years without enlargement show that "shortcomings also lie on the part of the European Union." The EU must demonstrate that it is capable of enlargement.

Брееј која промена на реториката, ефикасна некоја педагошка метода примениле.

1. Бугарија не ве притиска да ја смените националноста.
2. "Ветото" падна во 2022 година, сега е 2026 година - Барањата на Бугарија вклучуваа крај на говорот на омраза, почитување на Договорот за добрососедство од 2017 година, напредок во заедничката историска комисија и заштита на правата на луѓето со бугарски идентитет преку нивно вклучување во уставот на Република Македонија - сосема нормални основи за вето.
Околу говорот на омраза. На другите социални мрежи гледам сте се заортачиле со арнаутите и грците и сте тргнале во жесток говор на омраза против нас. Значи на говорот на омраза заедно со вашите ортаци. Со тоа само ги туркате македонците поблиску до Србија. Со вашето вето истото го направивте. Можда целта на вашите политичари е тоа!:cautious:

Дали Екатерина Захариева ти ја кажа современата реалност дека Бугарите од кланот Дуло и племето Каји (водечкото племе од кое произлегле османлиските султани) имале иста тамга (амблем, печат, жиг), а со тоа најверојатно и заедничко потекло?

Дали Екатерина Захариева ти рече кој бил придонесот на Куманите во османлиското освојување на Балканот? Еве како се изјаснуваат околу тоа прашање Флорин Курта и Иштван Вашари:

Сепак, Куманите „беа основачи на три последователни бугарски династии (Асенидите, Тертеридите и Шишманидите) и на влашката династија (Басарабидите)“ (стр. 166). Покрај тоа, инфилтрацијата и доаѓањето на власт на куманските елити во балканските земји се случи во политичките околности создадени со експанзијата на Златната Орда по 1241 година и наметнувањето на нејзината контрола врз северната и североисточната област на Балканот. Намерата на Вашари во раскажувањето на оваа приказна е да фрли нова светлина врз последователното османлиско освојување на Балканот: „османлиското освојување не беше случаен и единствено трагичен настан на Балканот“. Наместо тоа, Куманите и „Татарите“ го подготвија патот за османлискиот напредок: „северните номадски воини и старите освојувачи на Балканот ја предаваа палката на новите, амбициозни, номадски воини што доаѓаа од југ“ (стр. 132).
Дали после сето ова тебе ти е нормално да се нарекуваш Бугарин и да се гордееш со бугарските ханови и куманските владетели?

Според твојата изопачена логика, дали пчелите во чие улиште влегле неколку стршлени, самите тие пчели стануваат стршлени? И дали истиве овие пчели треба натрапничките стршлени да ги претставуваат како свои матици, онака како што правите вие со овие туркиски освојувачи?

Проблемот е гео стратешки, војната во Украина. За ЕУ ние сме слепо црево и мамка за Бугарија да биде против Русија. Друг Гео Стратешки проблем е Изолираноста, на ЕУ кандидатите од З.Балкан, само Албанија и МНЕ имаат излез на море, БиХ нешто симболично. Негативно е и Албанија се сврте кон Западот комплетно, а Турција нема никакво влијание во Албанија, иако е муслиманска држава, т.е. задниве години Албанија се сврте комплетно кон западот. До каде оди ароганцијата на ЕУ членките е примерот на група ЕУ членки кој се бунат зошто Канада им уведе Визи, а Канада тоа го стори поради ЕЕС. Радев му се заканил на Трамп со укинувањето на воените бази ако не ги укине визите за Блгарија !!! ЕУ се обиде да го урне режомот во Грузија, не успеа, но сега оди од околу, преку Ерменија. Во оваа ситуација не ни вреди ни Трамп да ни понуди статус како Порторико, бидејќи сме физички изолирани...Но притисок од фашизоидните структури има и врз поголеми држави, Унгарија, Шпанија поради ставовите за Газа и Иран.

Булгарите секогаш земаат сила кога мислат дека се во подобра позиција. Низ историјата се покажало дека секогаш од глава им се удри. Така и ќе биде сега. Башибозук им е државата, како што Грците ја користеле Македонија за да дефокусираат за внатрешна употреба, така сега прават и во Булгарија. Само треба трпение. Испод честа на Македонец е да се покори на гнасен Булгарин односно, за жал во голем дел, булгаризирани Македонци.

Дали Екатерина Захариева ти ја кажа современата реалност дека Бугарите од кланот Дуло и племето Каји (водечкото племе од кое произлегле османлиските султани) имале иста тамга (амблем, печат, жиг), а со тоа најверојатно и заедничко потекло?

Дали Екатерина Захариева ти рече кој бил придонесот на Куманите во османлиското освојување на Балканот? Еве како се изјаснуваат околу тоа прашање Флорин Курта и Иштван Вашари:

Сепак, Куманите „беа основачи на три последователни бугарски династии (Асенидите, Тертеридите и Шишманидите) и на влашката династија (Басарабидите)“ (стр. 166). Покрај тоа, инфилтрацијата и доаѓањето на власт на куманските елити во балканските земји се случи во политичките околности создадени со експанзијата на Златната Орда по 1241 година и наметнувањето на нејзината контрола врз северната и североисточната област на Балканот. Намерата на Вашари во раскажувањето на оваа приказна е да фрли нова светлина врз последователното османлиско освојување на Балканот: „османлиското освојување не беше случаен и единствено трагичен настан на Балканот“. Наместо тоа, Куманите и „Татарите“ го подготвија патот за османлискиот напредок: „северните номадски воини и старите освојувачи на Балканот ја предаваа палката на новите, амбициозни, номадски воини што доаѓаа од југ“ (стр. 132).
Дали после сето ова тебе ти е нормално да се нарекуваш Бугарин и да се гордееш со бугарските ханови и куманските владетели?

Според твојата изопачена логика, дали пчелите во чие улиште влегле неколку стршлени, самите тие пчели стануваат стршлени? И дали истиве овие пчели треба натрапничките стршлени да ги претставуваат како свои матици, онака како што правите вие со овие туркиски освојувачи?
Екатерина Захариева не е историчарка за да развива тези. Таа е политичарка и дипломатка.

Горд сум само на работите што сум ги постигнал сам. Тоа што се нарекувам Бугарин нема никаква врска со толкувањата на одредени настани или оние што се случиле векови пред да се родам. Му оддавам должно почитување на секој владетел на бугарската држава, без оглед на неговата етничка припадност и религија.

Споредбата со пчели и стршлени не е соодветна.

Екатерина Захариева не е историчарка за да развива тези. Таа е политичарка и дипломатка.

Горд сум само на работите што сум ги постигнал сам. Тоа што се нарекувам Бугарин нема никаква врска со толкувањата на одредени настани или оние што се случиле векови пред да се родам. Му оддавам должно почитување на секој владетел на бугарската држава, без оглед на неговата етничка припадност и религија.

Споредбата со пчели и стршлени не е соодветна.
Дали со ова сакаш да кажеш дека им оддаваш должно почитување и на османлиските султани што владееле со бугарската држава?
Впрочем, дали ти е познато дека племето Каји, кои биле основачи на Отоманската Империја, имале иста тамга со родот Дуло, што имплицира дека имаат заедничко потекло и дека се роднини?

Симболите на племето Каји во извори и визуелни материјали

Овој симбол на Каји се користел исклучиво во Анадолија и пошироко, во пештери и други простори за живеење, на разни предмети, архитектонски дела, гробни споменици и надгробни споменици.

1780917435345.png
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/622699

1780917489781.png

-Племетo Каји

Племето Каjи е едно од 24-те племиња на Огуските Турци и едно од најважните племиња во турската историја. Племето Каји, на кое му припаѓала династијата што ја основала Отоманската Империја, оставило големо влијание низ историјата и го проследило своето присуство низ широка географска област.

-Потекло и значење

Името на племето Каји значи „сила, снага, моќ“, а симболот на племето се состои од две стрели и лак. Племето Каји, исто така, има важно место во Епот за Огуз Каган. Потекнувајќи од Огуз Каган, племето Каји припаѓа на гранката Бозок на Огуските Турци и е познато како едно од најсилните племиња на Бозоците.

1780917539743.png

-Историја

Племето Каjи учествувало во големо миграциско движење од Централна Азија кон запад, достигнувајќи до Анадолија. Во XIII век, членовите на племето Каjи мигрирале во Анадолија за да избегаат од монголската инвазија. Во овој период, под водство на Ертугрул Гази, тие се населиле во регионите Согут и Доманич во западна Анадолија.

-Основањето на Отоманската држава

Најголемата пресвртница во историјата на племето Каји е основањето на Отоманската држава. Синот на Ертугрул Гази, Осман Гази, ја основал Отоманската држава во 1299 година, донесувајќи ја историјата на племето Каји на светската сцена. Отоманската држава брзо се проширила и станала голема империја која владеела на три континенти повеќе од 600 години.

Отоманските султани кои го наследиле Осман Гази ги зачувале традициите и вредностите на племето Каји. Успесите на Отоманската Империја се доказ за воените и административните способности на племето Каји.

Back
На врв Bottom