Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 47: @Artemisia Vulgaris - Иселениците да го задржат правото на глас)

Иселениците да го задржат правото на глас

• Вкупно гласачи
    66
И на парламентарни, името се промени кога дијаспората имаше право на глас. Да, немаше пратеници затоа што го немаше потребниот број на гласачи, ама со или без дијаспората, името, за жал, се промени. Ова не ти е силен аргумент. Ти гласаш само за еден пратеник, кој нели, може да биде и од шкрт политичка партија ако одредено малцинство предоминира во тој континент. Може и да гласа за промена на името, и тоа однапред не можеш да го знаеш. Дали некој знаеше дека дмпне и коалицијата ќе дадат пратеници да гласаат за промена на името? Не. Не се знаеше ни со тој еден пратеник на сдсм кој отворено го критикуваше Преспанскиот, но тоа не е темата.

Дури и на ваква тема, која е 50/50, нема силни аргументи, затоа што ако го земеме аргументот на Кремче за претставувањето на гласот, политиките за кои си гласал, ако истите бидат во опозиција, тој политички мандат нема да бидат изгласани односно реализирани. Башка гласаш за проекти односно за програмски цели, кои дел ќе се изреализираат, но за законските решенија кои ќе произлезат во тие 4 години, никогаш не си гласал. Врска си немал дека во мандатот ќе се гласа за закон за игрите на среќа или промена на кривичен законик.

Дури и во однос на даноците кои се плаќаат, како данокот на имот, локален данок, стапката ја одлучува советот во рамките на законската маргинска рамка. Ако си сопственик кој е надвор од државава, ќе гласаш за партија која сака пониски даноци односно пониски даночни стапки. Не ти е пресудувачки фактор, многу јасно, но го земам само како пример.

После, одредени политики се рефлектираат и на граѓаните кои живеат надвор од оваа држава, за оданочувањето на одреден приход, двојното оданочување и сл. Или меѓународната правна помош, билатерални договори и сл. Ако си полнолетен државјанин, гласај.

zatoa treba da se glasa online i da se napravi asalen sistem. toa glasanje bese farsa. dzabe bese da se glasa koga nemaa kapacitet izbornite edinici vo dijasporata da obezbedat uslovi za da ima dovolno glasaci. da ne navleguvam, ako se glasa online moze da se glasa na primer u edinica kade posledno si ziveel pa bi imale 20-30k glasovi plus u tetovo od detroit, 50-60k vo bt od aus itn... sistemot kade im se dava 3 pratenika na dijasporata bese glupost uste u start. sekoj glas treba isto da tezi. ako nekete da se mesaat glasovite OK. togas ako e 13K mimimum kolku sto se barase od dijasporata za pratenik, vo red prifakame ama da nema limit na pratenici togas. pazi nie bar vo aus sme odlicno organizirani i ako treba ke izvadime i pasosi i ke glasame masovno ako imame uslovi za toa, i vo red e nemora vie da gi obezbedite ke sredime se sami. ali pak ke kazam toa e neprifatlivo za vas od sosema drugi pricini...
Автоматски споено мислење:

Сигурна сум дека сме на иста бранова должина. Дојди, ќе се напиеме, ќе јадеме, пиеме и владо ќе го викнеме. Ќе уживаме.

Вечна да е, една е, сите ја сакаме. Добра ноќ сега, и извини денес сум нервозна :D

:oeoeoe:

aj ke te baram sleden pat koga ke sum dole, ke mu ideme ma vlade na gosti.

Уставно/неуставно, за жал тоа е новата реалност. :)
Па нели ти беше по правото, како сега се помири со новата силеџиска неуставна реалност?
Значи сакаш да бидеш силуван, така му доаѓа?

Имаше напишано нешто поврзано со пратеници и гласање за името, затоа ти одговорив
Ниту 120 пратеника едногласно не можат да го сменат името, тоа е член број 1 од уставот

Дпмне, дали свесно или несвесно ја направи најпаметната одлука со тоа што ја бојкотираше седницата.
Не можеш да гласаш за нешто што не може ни да биде ставено на гласање, нели?

До кога ќе биде таа реалност, ќе видиме :tvg:

Собранието стави на гласање нешто што не треба ни да биде ставено на гласање, тоа е најважно.

Не треба многу напор да се вложува, само треба да се појави негде во некој светски медиум и со брзина на светлината ќе се променат нештата кога ќе им гори под гз на демократите и на европските :icon_lol:

Па нели ти беше по правото, како сега се помири со новата силеџиска неуставна реалност?
Значи сакаш да бидеш силуван, така му доаѓа?

Имаше напишано нешто поврзано со пратеници и гласање за името, затоа ти одговорив
Ниту 120 пратеника едногласно не можат да го сменат името, тоа е член број 1 од уставот

Дпмне, дали свесно или несвесно ја направи најпаметната одлука со тоа што ја бојкотираше седницата.
Не можеш да гласаш за нешто што не може ни да биде ставено на гласање, нели?

До кога ќе биде таа реалност, ќе видиме :tvg:

Собранието стави на гласање нешто што не треба ни да биде ставено на гласање, тоа е најважно.

Не треба многу напор да се вложува, само треба да се појави негде во некој светски медиум и со брзина на светлината ќе се променат нештата кога ќе им гори под гз на демократите и на европските :icon_lol:
Се надоврзав на коментарот на Кано, во делот за зачувување на идентитетот, вака да ти ја соџвакам поентата. Темата не е името. :)

Се надоврзав на коментарот на Кано, во делот за зачувување на идентитетот, вака да ти ја соџвакам поентата. Темата не е името. :)
Без разлика, кога веќе спомена издржани аргументи тогаш остани доследен на тоа

Темата и те како е поврзана со името, поготово што гледаме на кој начин се менуваат работи без согласност на граѓаните и нивниот глас, внатре и надвор од државата

Без разлика, кога веќе спомена издржани аргументи тогаш остани доследен на тоа

Темата и те како е поврзана со името, поготово што гледаме на кој начин се менуваат работи без согласност на граѓаните и нивниот глас, внатре и надвор од државата
Има разлика, како нема. Темата не е името, кое е променето, сакаш помири се со тоа, сакаш не.

Има разлика, како нема. Темата не е името, кое е променето, сакаш помири се со тоа, сакаш не.
Значи на кано не ти беше проблем да му одговориш, јас кога дојдов на ред темата не е името

Special pleading или Не? :)

Ок Дамби, не сакаш за тоа со мене да дискутираш, сфатено (y)

Значи на кано не ти беше проблем да му одговориш, јас кога дојдов на ред темата не е името

Special pleading или Не? :)

Ок Дамби, не сакаш за тоа со мене да дискутираш, сфатено (y)
Не, не е тоа темата, не знам како поинаку да ти објаснам.

Кано го зема како аргумент, јас употребив контра-аргумент. Никој не навлезе во техникалии. Ти, од друга страна, запна да дебатираш само и само за името. И да, пратениците можат да го променат името, ако се испочитува постапката за промена на Уставот, правната сопка не беше во тој сегмент. Башка не е тема која ми е интересна за дебатирање, досадна ми е, веќе е дебатирана мал милион пати низ форумов. :)

Мојот став, на темата (не секогаш и за темата), е За. Ги приложив аргументите. Толку имам да кажам. :)

Не, не е тоа темата, не знам како поинаку да ти објаснам.

Кано го зема како аргумент, јас употребив контра-аргумент. Никој не навлезе во техникалии. Ти, од друга страна, запна да дебатираш само и само за името. И да, пратениците можат да го променат името, ако се испочитува постапката за промена на Уставот, правната сопка не беше во тој сегмент. Башка не е тема која ми е интересна за дебатирање, досадна ми е, веќе е дебатирана мал милион пати низ форумов. :)

Мојот став, на темата (не секогаш и за темата), е За. Ги приложив аргументите. Толку имам да кажам. :)
Јас се надоврзав на вашата дискусија и останав на тоа, не почнав со името - вие почнавте.
Јас кога се надоврзав одеднаш темата не е тоа

Ок, овде не е темата каде сакаш да продолжиме?
Јас тврдам дека не може, не претпоставувам

Последно уредено:
Да, секој државјанин треба да може да гласа на претседателски и парламентарни избори. За локални не - таму системот треба да се смени и треба да гласаат жители, без разлика дали се државјани или не.

Не сум многу за да гласаат од странство, ама овој став не ти држи. Значи ако помагаат, праќаат пари во Мк. Тука што прават нивните роднини, ги диплат под перница? Не, одат во оптек, купување храна, стоки, сметки, на кое државата си зема данок. Значи од тие пари се дели дел и за патишта, болници и образование.
Е колкав дел од буџетот е ддвто чичко Фенеле? Па по таа логика и секоу еден турист што доаѓа во Македонија треба да има право на глас зошто купува производи и троши пари по маркетите.

Најголем дел е од придонесите на платите, а дијаспората тие пари си ги плаќа во Германија или Швајцарија или Австралија.

Е колкав дел од буџетот е ддвто чичко Фенеле? Па по таа логика и секоу еден турист што доаѓа во Македонија треба да има право на глас зошто купува производи и троши пари по маркетите.

Најголем дел е од придонесите на платите, а дијаспората тие пари си ги плаќа во Германија или Швајцарија или Австралија.
Да, најголемиот дел го трошат таму, ама споредено со нашите стандарди и плати, трошат една просечна месечна плата и овде. Ако се земат инвестициите тука и повеќе. Голем дел од мојата генерација и постари се пензионираа и се вратија тука, значи 100% пензијата се троши тука.
А тоа се пари во кои Мк нема инвестирано којзнае колку.
Никогаш не може на кантар да се измери тоа.

Не мора да се доаѓа тука, на лице место, да се гласа. Можеш да гласаш и во некое дипломатско или конзуларно претставништво. Ќе се регистрираш и толку. Треба да се поедностави постапката за гласање, да се приближи гласачкото место до граѓаните, така имаш и гласачко место со пар гласачи, кои не се приморани и да одат до следното најблиско гласачко место, во зависност од изборите, да гласа.
Да сме држава која има амбасади и конзулати секаде, во ред. За жал не сме, некои луѓе треба да патуваат илјадници километри за да се регистрираат и да гласаат. Или нека отворат повеќе конзулати, или нека овозможат онлајн процес за регистрација и гласање.

Back
На врв Bottom