ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Јас пак најпрецизните промптови не ги пишувам во чет-бокс, туку во IDE. Во моментот кога ќе го искуцам последниот карактер, синтаксичкото обојување исчезнува, границата меѓу човекот и машината се брише, а јас станувам едно со алгоритмот. Јас не го користам АИ - јас сум АИ.
Штом ќе пробаш вака, повеќе нема враќање назад
Автоматски споено мислење:

Кога халуцинира, најдобро е да започнеш нова сесија.
Што модел користиш?
Многу е лошо кога ќе почне моделот да халуцинира, па девелоперот, па на крај и проект менаџерот.

Преработуваме таков проект каде што отишле во ќорсокак. Многу е потежок да се свари од било кој проект што сме го преработиле во минатото.

Најпрост пример во проектот, фајл со 600 линии код со интерфејси, фактори патерни, прекрасно форматирани коментари, направена за да провери дали инпут поле има валиден формат :D

Последно уредено:
Кога халуцинира, најдобро е да започнеш нова сесија.
Што модел користиш?
Ги пробував сите бесплатни што идеа со копилот.
Не може да очекуваш мисли да чита :D Ако утнеш со иницијалниот промт, потоа доста тешко се оправа. Како и да е - стигнато е на многу високо ниво. Сепак треба да одвоиш некој ден и да испробаш како се користи, и како ти лежи на тебе.
Не мисли да чита, ама админ панел на landing page да ми стави самоиницијативно? Постоеше дешбордот во стартерпекот, ваљда затоа го акна, после не можев да се објаснам да го тргне. Прво ауто модел, после рачно ги мењав моделите, едвај некако го тргна gpt5, ама после ми измеша во имињата, чепкаше фајлови што не треба да му текне да ги допре. Другите мењаа по 30 линии код и на крај не го оправаа, а нешто што беше бришење на 1 линија.

Пробај некад првичниот промпт да го поставиш во Gemini и да ти изгенерира серија структуирани промптови за, пример, Claude. Обавезно да тестира после секоја итерација.
И ја да му ги давам ко залчиња на мало дете, ваљда ќе биде ок. Муабетот дека веќе четбот мења девелопер или ЛинкдИн ропаци што викаат цел тим, тешко. Цел тим од ропаци од Бангладеш, можеби.

Јас пак најпрецизните промптови не ги пишувам во чет-бокс, туку во IDE. Во моментот кога ќе го искуцам последниот карактер, синтаксичкото обојување исчезнува, границата меѓу човекот и машината се брише, а јас станувам едно со алгоритмот. Јас не го користам АИ - јас сум АИ.
Штом ќе пробаш вака, повеќе нема враќање назад

Многу е лошо кога ќе почне моделот да халуцинира, па девелоперот, па на крај и проект менаџерот.

Преработуваме таков проект каде што отишле во ќорсокак. Многу е потежок да се свари од било кој проект што сме го преработиле во минатото.

Најпрост пример во проектот, фајл со 600 линии код со интерфејси, фактори патерни, прекрасно форматирани коментари, направена за да провери дали инпут поле има валиден формат :D
Работата е што во иднина, можда нема ни да е битно да го свариш ти. За АИто е лесно да се снајде таму.

Не мисли да чита, ама админ панел на landing page да ми стави самоиницијативно? Постоеше дешбордот во стартерпекот, ваљда затоа го акна, после не можев да се објаснам да го тргне. Прво ауто модел, после рачно ги мењав моделите, едвај некако го тргна gpt5, ама после ми измеша во имињата, чепкаше фајлови што не треба да му текне да ги допре. Другите мењаа по 30 линии код и на крај не го оправаа, а нешто што беше бришење на 1 линија.

И ја да му ги давам ко залчиња на мало дете, ваљда ќе биде ок. Муабетот дека веќе четбот мења девелопер или ЛинкдИн ропаци што викаат цел тим, тешко. Цел тим од ропаци од Бангладеш, можеби.
Плати си бар 20 долари Cursor или claude, и изглеај по некое видео како да го користиш. Не знам што викаат тие, ама чисто да не останеш збунет кога ќе видиш како работат други.

Мене пример ми е незамисливо сега да седнам да куцам рачно било што.

Работата е што во иднина, можда нема ни да е битно да го свариш ти. За АИто е лесно да се снајде таму.

Плати си бар 20 долари Cursor или claude, и изглеај по некое видео како да го користиш. Не знам што викаат тие, ама чисто да не останеш збунет кога ќе видиш како работат други.

Мене пример ми е незамисливо сега да седнам да куцам рачно било што.
Јас ти предлагам да се вратиш на куцање. Цениве на клод ќе одат само нагоре. Моментално уместо цените го заглупавуваат моделот али тоа ќе се смени во блиска иднина.

Јас ти предлагам да се вратиш на куцање. Цениве на клод ќе одат само нагоре. Моментално уместо цените го заглупавуваат моделот али тоа ќе се смени во блиска иднина.
Живи здрави, ќе видиме кој ќе излезе у право.
Ја прилично сигурен сум дека нема да се вратам на куцање. Дури и да оглупават, аутокомплит и убаво исцепкани задачи нема утка дури ни со најглупиот модел.

Ако цените одат нагоре, ке се префрлам на локални модели. Не се state of the art, ама се подобри отколку работа без AI.

1. Ne mu dozvoluvaj na agentot da ti menja stvari bez ti da gi odobris
2. Napisi mu instrukcii na agentot vo .md file pred da ti menja bilo shto
3. Ja licno go koristam ko chatbot i sam si menjam otkako kje mi gi pokazhe promenite

Ние на работа сме сеуште со неограничен буџет, мада кај и да е ќе започнат да ограничуваат. Иаме одврзани раце со најнови модели, ама гледам веќе се мачат со буџетот, не им испаѓаат математиките некако. Многу веројатно во иднина за АИ ќе се одвојува од буџетот за плати, бидејќи тоа е и најголемиот трошок на компаниите. Нема смисла да е од R&D, како што е сега.

Доколку се користи по препораки, лапа токени како ненормално. Моментална препорака, со реално најдобри и најбрзи резултати е:
- добро структуриран локален мд фајл со прецизни инструкции, пример
- добар промпт, за комплексни задачи со grill me скил
- прво генерирање на план пред имплементација
- пастирање на планот во нова сесија без контекст, со оригиналниот проблем и барање да реитерира
- имплементација
- откако е готово, пуштање некој skill за zero tech debt
- скил за pr review

Со овој лооп, може да се деливира комплексен feature за околу два часа. Но, треба и одврзан паричник.

Од 1ви јуни драстично поскапува Клод, Сонет ќе троши 9 пати повеќе токени во споредба со сега, Опус ќе троши 6 пати повеќе. Ќе мора да се мисли на некој локален модел како оЛама

Дали некои од МК фирмиве веќе почнаа да укинуваат и приватно здравствено како бенефит? За бонуси знам дека многу укинаа.

Dosega najdobri rezultati mi dava koga davam detalni promptovi. Jas koristam Wispr Flow i so zboruvanje mu objasnuvam kako na dete, cekor po cekor sto treba da napravi – tocno koi biblioteki da gi koristi, koi principi da gi sledi itn.

Isto taka, mnogu pomaga podelba na mali zadaci. Ne mu davate da napravi cela strana odednas, tuku mu ja delite zadacata na logicki celini i gi pravi edna po edna skripta. Na toj nacin vie ја imate celosnata kontrola sto i kako ke se izraboti, polesno e za proverka i testiranje, a vie ja pravite arhitekturata.

Obicno prvo promptot go pominuvam na poeftinite modeli (imam subscription na openai + claude), i otkako ke go sredi do detal, go pusutate na Opus za da go dade finalniot rezultat, no cel brainstorming, cela analiza, formatiranje na promptot se odi na poeftin model.

Ако цените одат нагоре, ке се префрлам на локални модели. Не се state of the art, ама се подобри отколку работа без AI.
Na desktop PC si igram vo momentov so open claw, koristam qwen 3.6, gaming setup e, no pak znae da bara poveke performansi, modelot e solidien za kodiranje.

Некој да не има слушнато нешто/искуство со Сигмоид?

Pazarov vo momentov e teska tinja za ekonomski kadar koj saka da smeni bransha kompletno i da se prenasoci kon rabotenje vo IT firmi od tipot na poziciite na funkcionalen konsultant i data/business analyst. Pa i nekoi slicni na niv. Ili gi vodat kako ghost jobs ovie oglasive za rabota ili epten imaat problem so lugje sto im idat od firma dali gi izbrkale ili svoevolno si otisle.

Sto ocekvuaat rabotodavacive ustvari da imas iskustvo vo firmi kako NASA? ne gi razbiram ic, pa posle brkale od rabota, neka brkaat i neka otidat u stecaj kraj kraeva koga ne im davaat shansa na lugje sto ostanale u edna firma podolg vremenski period i so zelba i motiv za rabota, a prvi se da primat nekoj so iskustvo iako smenil 10 firmi u edna godina, ne veruvam deka i tolku corapi ima smeneto. Ova e moe mislenje.

Koe e vaseto mislenje vo vrska so ova?

Back
На врв Bottom