ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Мене некако префорсирано ми се чини ова со аи. Веќе неколку месеци користам Claude Code и имам неколку забелешки:

1. Битка за да се остане во одреден трешхолд за искористување на токени.

2. Ќе изгенерира секаков код што ќе се побара од него. Однапред си имам спремено requiremens што ќе биде потребно и раздвоено според SOLID принципи пред да почнам со промптови.

3. Откако ќе го изгенерира кодот морам да го прегледам и да го истестирам (секогаш правам мои базични тестови), пред да оди кај QA.

Кога ќе соберам се сума сумарум, истото време се троши колку што би го искуцал сето тоа сам...

Не знам што правам во чекориве погрешно за процесот да биде побрз?
Автоматски споено мислење:

Не е нешто револуционерно, али ми заштеди доста време и токени за помали проекти или features на постоечки.

Jas ova go probav, ima malo podobruvanje, no ne wow: https://github.com/garrytan/gstack

Ај вака, да се направи разлика окулу следново:

CEO-то и останатите луѓе кои јадеа бан се корисници што ги прекршиле правилата, но не мора да бидат трајно банирани и секако дека може да им се вратат профилите во одредена точка од времето.

Од друга страна, HeyReach е производ што систематски ги крши правилата на Линкедин и токму затоа company page останува избришана како и досега.

Пробајте и најдете ја на Линкедин Хејрич.

Во основа Линкедин сака да деескалира PR, но да задржи контролата врз ситуацијата.

Ова е многу намерна одлука.

Или во контекст на причата мачка и глушец, враќање на профилите е мал чекор назад од LinkedIn ама штом нема Company page, уште ги сметаат за проблем и целата ситуација се сведува на активен мониторинг, а не на завршен конфликт.

И така …

CEO-то и останатите луѓе кои јадеа бан се корисници што ги прекршиле правилата, но не мора да бидат трајно банирани и секако дека може да им се вратат профилите во одредена точка од времето.

Од друга страна, HeyReach е производ што систематски ги крши правилата на Линкедин и токму затоа company page останува избришана како и досега.

Во основа Линкедин сака да деескалира PR, но да задржи контролата врз ситуацијата.

Или во контекст на причата мачка и глушец, враќање на профилите е мал чекор назад од LinkedIn ама штом нема Company page, уште ги сметаат за проблем и целата ситуација се сведува на активен мониторинг, а не на завршен конфликт.

И така …

Која причина има Линкдин да деескалира со алатка која толку грубо ги прекршила нејзините правила? Јас знам дека се консултирани со интернационални правни тимови уште пред да ланчаат продукт, а дали мислиш дека откако се деси ова поготово го немаат направено истото па CEO-то ќе продолжи во полна пареа и тоа на истата мрежа? Да, можеби шансите да идат на IPO им се намалија значително, ако воопшто имале таква визија, али бизнисот расте и понатаму што е многу битно.

И така …
Истата приказна беше и со apollo, ама после година дена бан, ги вратија назад.
https://www.linkedin.com/company/apolloio/posts/?feedView=all
Нема да бидам изненаден како истото се случи и со heyReach

Ама дечки збориме за компаниски линкдин профили. Тоа е (не)моќта на Линкдин. Алатките продлжуваат да си работат затоа што нашле workaround на Мајкрософт посраните правила на игра пошто мислат дека имаат монопол на целиот интернет простор. Најдоа начин како да автоматизираат и симулираат профили без да користат нивно api, и толку е играта. Не ги прекршуваат правилата на Linkedin за да можат да ги детектираат дека се ботови, во рамки на дозволените граници на engagement се.

Која причина има Линкдин да деескалира со алатка која толку грубо ги прекршила нејзините правила? Јас знам дека се консултирани со интернационални правни тимови уште пред да ланчаат продукт, а дали мислиш дека откако се деси ова поготово го немаат направено истото па CEO-то ќе продолжи во полна пареа и тоа на истата мрежа? Да, можеби шансите да идат на IPO им се намалија значително, ако воопшто имале таква визија, али бизнисот расте и понатаму што е многу битно.
Тешко IPO да им е цел во наредни 20 години. Повеќе би било некој приватен инвестициски фонд.

Претходно работев на специфичен проект. Сега пробав ова само да ми чепка AI по фајловите на нов проект, вие другари сте ненормални. Треба да го оправаш на секое, одма вријам од нервоза да се расправам. Ми наака бел текст на бела позадина, после го смени во индиго, ми напрај некои глупости на една рута "ИМЕ - Наслов“ на друга обратно на трета со три - измеѓу. Абе тоа го местам во главниот фајл и толку, не ова аиво куршлуз прави.

Претходно работев на специфичен проект. Сега пробав ова само да ми чепка AI по фајловите на нов проект, вие другари сте ненормални. Треба да го оправаш на секое, одма вријам од нервоза да се расправам. Ми наака бел текст на бела позадина, после го смени во индиго, ми напрај некои глупости на една рута "ИМЕ - Наслов“ на друга обратно на трета со три - измеѓу. Абе тоа го местам во главниот фајл и толку, не ова аиво куршлуз прави.
Со фронт енд е малце потешко да го добиеш тоа што сакаш, бар за тие пари кој ги плаќам. Ама ова ко што опиша, ми се чини е грешка во користење.

Со фронт енд е малце потешко да го добиеш тоа што сакаш, бар за тие пари кој ги плаќам. Ама ова ко што опиша, ми се чини е грешка во користење.
Добро може сакав со 1 удар 10 муви да убијам, му дадов цела вебстрана да ја направи во еден промпт. Ама муабетот е за овие што збореа дека ќе не смени, далеку од тоа. Проблемот е што после тоа кога му објаснувам се губи, исто ко што се губи на четови, затоа и плачат луѓе им јаде многу. Најдобро е пак да го цепкаш на мали таскчиња. Јас бев малку надвор од аи програмирањево последниве месеци и кога читав што сѐ се пишува мислев којзнае какво ниво стигнало. Пет пати му кажав дека дашбордот ми е за админ панелот, па го лупаше на јавниот дел.

Добро може сакав со 1 удар 10 муви да убијам, му дадов цела вебстрана да ја направи во еден промпт. Ама муабетот е за овие што збореа дека ќе не смени, далеку од тоа. Проблемот е што после тоа кога му објаснувам се губи, исто ко што се губи на четови, затоа и плачат луѓе им јаде многу. Најдобро е пак да го цепкаш на мали таскчиња. Јас бев малку надвор од аи програмирањево последниве месеци и кога читав што сѐ се пишува мислев којзнае какво ниво стигнало. Пет пати му кажав дека дашбордот ми е за админ панелот, па го лупаше на јавниот дел.
Кога халуцинира, најдобро е да започнеш нова сесија.
Што модел користиш?

Не може да очекуваш мисли да чита :D Ако утнеш со иницијалниот промт, потоа доста тешко се оправа. Како и да е - стигнато е на многу високо ниво. Сепак треба да одвоиш некој ден и да испробаш како се користи, и како ти лежи на тебе.

Пробај некад првичниот промпт да го поставиш во Gemini и да ти изгенерира серија структуирани промптови за, пример, Claude. Обавезно да тестира после секоја итерација.

Back
На врв Bottom