Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 41: @Plotwist - Автобусите да имаат редар, Мирко, со неограничени ингеренции)

Автобусите да имаат редар, Мирко, со неограничени ингеренции.

• Вкупно гласачи
    16
Леле ме пресмеа со сликава жими се солзи ми течат :lolzz:
Да не свириш по глувците кано што ги збореше?

Леле ме пресмеа со сликава жими се солзи ми течат :lolzz:
Да не свириш по глувците кано што ги збореше?
Не тие ги изловив сите и ги донирав топтан у кујна у ресторанов, знаев дека невестата е гурманка, за овој свечен чин да ги подготват како предјело:rolleyes:

Од кое село се обичаиве?
Горна Овчеполија, од Малино до Мечкуевци!
Инаку ова е конкретно локален обичај од с.Немањици.
И не се земаше кредит за да се направи сето ова? :eek:
Па секој колку му држи чергата! Пола јадење и пиење си го носат самите гости. Ракија и вино се спрема година-две порано, исто се оставаат 5-6 животни(млади овци) за месо, грав, зелка, компири локално производство.
Даровите невестата ги спрема рачно, со години.
Да, имало луѓе што земале на заем, најчесто за музиката, фустан, костум и обувки за младоженците. Ама ептен ретко некој се задолжувал.

Kirilica ne mi e problem, polesno mi e mobilen na latinica.
Процедурално: како е полесно, ајде објасни да разбереме што е проблемот со еден свајп налево или надесно да се префрлиш од латиница на кирилица? Во што е тешкотијата да пишуваш на свое писмо, не се доволно широки буквите, не се гледаат убаво или што...?

Ама ептен ретко некој се задолжувал.
Тоа ми се свиѓа кај постарите генерации и го гледам како нешто што треба да се пренесе на тие после нив

Од тие задолжувања почнуваат стресовите

Прегледај го приврзокот 476129
Еве една слика од мене коа бев на свадба, со кумчето супер си ја редевме, малце сме лапнати ваму али све у име добро расположење, ако се разбираме...
Ја кога ќе се женев планирав вака Топлата да ме внесеше у ресторан кај невестата на прв танц.

Ракија и вино се спрема година-две порано, исто се оставаат 5-6 животни(млади овци) за месо, грав, зелка, компири локално производство.
Brown Shirt Reaction GIF by Black Prez

Грав??? Seriously? Гостине на свадбана ....

Горна Овчеполија, од Малино до Мечкуевци!
Инаку ова е конкретно локален обичај од с.Немањици.

Па секој колку му држи чергата! Пола јадење и пиење си го носат самите гости. Ракија и вино се спрема година-две порано, исто се оставаат 5-6 животни(млади овци) за месо, грав, зелка, компири локално производство.
Даровите невестата ги спрема рачно, со години.
Да, имало луѓе што земале на заем, најчесто за музиката, фустан, костум и обувки за младоженците. Ама ептен ретко некој се задолжувал.
Прв пат слушам ова, од на татко ми страна се од таму. Еден нема истерано таква свадба.

Само едно знам, најпаметните луѓе во државава се од таму, све знаат. Ако решиле дека тревата е плава, плава ќе биде. Све се рогоњи, посебно Малинчани.
Без навреда :D

Точно, кој сака да си слави нека си слави. Не само свадба, што сака нека слави.
Ама тие што прославуваат нека не наметнуваат да други им ги плаќаат тие манифестациии. Сакаш да прославиме, слободно. Ти ме викаш, ти си плаќаш. Јас можам симболично да ти дадам мала пажња, а не да ја оставам цела плата на свадби.

Во еден месец да ти се погодат 2 свадби, да ставаш 50 евра во плико по човек, за четеричлно семејство тоа се 400 евра. И ова е за некој онака не близок човек, кај блиски сумата иде горе.

Имам еден братучед, се гледаме само на прослави. Во две години му се родија 2 деца. Имаше мекици, крштевки, свадба, веридба, младенци, слави, родендени на децата., момачко.
За се ова се дале 2000 евра, 3 македонски просечни плати во 2 год. А кај се другите прослави на други луѓе.

Неколку пати имаме правено муабет со луѓе од запад за овој балкански момент. Платите ни се 3 пати помали од кај нив, а во прослави фрламе 3 пати повеќе од нив.

nikoj ne te tera da frlas tolku pari... kako sto kaza na zapad nikoj toa ne go gleda, go ceni vnimanieto sto si go odvoil da dojdes. jas bi se lutel ako ne dojdes a si mozel, ova e familjaren moment sto sum sakal da go proslavime zaedno. posle i da si mi pominal i dones 10 pati poskap poklon se gubi poentata. ali sfakam balkanov samite si go pravime da e cuden, si kreirame nekakvi glupi pritisoci i barame vlakno u jajce.

Прв пат слушам ова, од на татко ми страна се од таму. Еден нема истерано таква свадба.

Само едно знам, најпаметните луѓе во државава се од таму, све знаат. Ако решиле дека тревата е плава, плава ќе биде. Све се рогоњи, посебно Малинчани.
Нема навреда, јас Малино го земав како прво поголемо село во Горна Овчеполија, па го заокружив со Мечкуевци, исто последно поголемо село во регионот.
Без навреда, од времето на Лазо никој не ги мириса малинчани:toe:. Знаеш дека Колишев(ски) ти е земјак, така?
Ние сме друг карактер, посебно нашето село. Најголем број бунтови против властите имаме кренато, против твојот земјак е последниот бунт!
Опишаната свадба е упростен терк од периодот 1930 до кај 1970 и некоја, максимум 1973! Покасно почнуваат други организации!
За рогоњи не знам, вие си знаете:cenzura:
Автоматски споено мислење:

Brown Shirt Reaction GIF by Black Prez

Грав??? Seriously? Гостине на свадбана ....
Не бе каков грав! Не зезај, брокули на грил со сос од куркума и морско оревче!
Автоматски споено мислење:

Инаку има една јака приказна за бегалка од Малино, ама малку е мрсна, претпочитам да ја прескокнам!

И идната свекрва ја фатила за коса, главата меѓу нозе, оваа останала натртена! Ајде Лазо што чекаш? И Лазо пред мајка му ја опнал оваа:cenzura: од надвор нејзините продолжиле да ја викаат, Велике ајде симни се! Неее, ојте си вие, јас ќе останам:oops:
Поарно 20цм меѓу нозе одколку 20км под нозе :pos:.

Back
На врв Bottom