Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 40: @Harry the dog - Не за свадбени прослави, да само за регистрација)

Не за свадбени прослави, да само за регистрација

• Вкупно гласачи
    51
Па ако правите свадба и мислите дека одобноста на гостите не важна тогаш што ги викате. Славете сами.
Таа има граници, има една црвена линија што треба да ја знаат гостите и да не претеруваат

А ако не отидеме 15 сати на свадба од почеток до крај, а сте не викнале тогаш вие ќе бидете тие што ќе мрчите. Ете не дојде од сабајле, не ме испошутва.
Мрчеле не мрчеле тоа е твој избор друже
Јас не знам до сега човек што тоа го направил искрено, да одбие да иде на свадба затоа што траела 15 саати

Кога ова вака го кажувате, испаѓа дека гостите диктираат што треба а што не треба

Јас сум бил на секакви свадби и сум одал почит, дали било 3 саати, 15 саати, дали имало народна или помодерна музика, дали било во црква или не било, дали е со седење или стоење - јас сум одал почит

Ти ја сфаќам поентата, да не мислиш дека ти пишувам за да се раскараме низ дискусија, едноставно неколку дена се во годината и безпотребно се преувеличува

Јас секогаш убавите моменти ги ставам пред тие некои работи што се проблематични

Исти сум ко тебе ако ти значи нешто, мука ми е 15 саати ама јбг тоа е
Ќе остарете, ќе ве викаат само во ресторан, навикнете се на нештата - не се замарајте со глупи работи

Последно уредено:
Темава :tapp:.
Луѓено немаат леб да јадат а и тие што имаат едвај врзуваат крај со крај, они за свадби ќе расправаат дали да траела 15 саати или 2 саати. Не значи ако трае 15 саати дека ќе си поминеш убаво или ако трае 2 саати ќе поминеш лошо. Убавите моменти кратко траат па се памтат долго, не ми било ништо посебно одењето на свадби тоа е туѓа веселба, немам ништо против, но за мене не било ништо посебно, дур живеев доле бев на многу свадби, но не ми е нешто вауу успомени, најубавите спомени ми се од излегувањата, корзо, матурски, слави, со една одредена личност, во младоста моја, беше убаво помина останаа спомени.
Автоматски споено мислење:

Важно е со кого си а не каде си.

Гласав против и сум против, освен ако не наметнат за свадба над 100 гости пола од парите да се донираат во добра цел. Тука одма ќе се види кој ја праи од ќеиф и кој ја прави со посетеност ко утакмица втора лига у Англија само за да печели. Лично за к ќе ми е да ми дојде 7ми братучед од тетка па колку сака да било редот и адеот, освен ако не ми е чист профит и курч мотив.

Да (или можеби) за свадбена прослава, без српско. Децидно не за сите дешавки што претходат на таа вечерната свадбена прослава, од типот на одење по невеста и слични глупи селски адети од турско.

Гласав против и сум против, освен ако не наметнат за свадба над 100 гости пола од парите да се донираат во добра цел. Тука одма ќе се види кој ја праи од ќеиф и кој ја прави со посетеност ко утакмица втора лига у Англија само за да печели. Лично за к ќе ми е да ми дојде 7ми братучед од тетка па колку сака да било редот и адеот, освен ако не ми е чист профит и курч мотив.
7 mi bratuced:D ova poise od muabeti izglea. Samo so prvite bratucedi i prijateli, ke imate 150.

Да (или можеби) за свадбена прослава, без српско. Децидно не за сите дешавки што претходат на таа вечерната свадбена прослава, од типот на одење по невеста и слични глупи селски адети од турско.
Да, упрао си.
Ако има над 10 посто српско од цел репертоар на музику, афтоматски да улегне инспекција и полиција и "we must the stop the party".

Да ти ебу кичма менталитет народ, исперен мозак, они не мрзиф на кило а ми им гу воспевамо музику како да им е божанстфена.
Смрт за србомани и за српску музику!!!

Апсолутно се согласувам. Јас кога би правел свадба, никако не би избрал она класичното со 200-300-500 гости (од кои пола не зборите фамилијарно или пак прв пат ги гледаш на сопствената свадба), единствено може некое журче во викендичка со прва екипа друштво, родителите преку ден на ручек да се почастат и тоа е тоа. Сега прават свадби за да направат профит од нив (знам свадба каде што младите беа во профит 30к евра сува пара откако сите трошоци ќе се одземат). Потоа прават свадба бидејќи сите други правеле свадба и чувствуват притисок од општеството. И најретардираното, прават свадба, бидеќи родителите ги терале да прават, дека така било во нивно време. Па чиј живот и младост живеат, дали нивната или на родителите. А и премногу пати сум гледал како после свадба младоженецот и невестата коментираат “види ги овие само толку и толку пари ни дадоа, циции“, “ауу ми се повраќа само нека заврши не можам мачно ми е“, “дај нека си идат луѓево“, а пред народ се смешкаат, едноставно се ова ми е премногу фејк, доволно ми е видено и слушнато да знам дека треба скроз да се укинат свадбите, па макар и по цена да пропаднат рестораниве за свадби и снимателиве, нека бидат обични ресторани или за конференции/родендени, а снимателиве нека се за други прослави. Ова што е кај нас е повеќе циркус од свадба, па уште кога ќе почнат да обиваат врати, да прават штета да кршат, дека таков бил адетот. Тажно колку само не го употребуваме мозокот и сме склони на неартикулирани постапки.

Не сум фан ама баш ич на свадби, подобро ќе изработам една смена гратис некаде отколку да ме влечеш на свадба.

Пред неколку години требаше да бидам кум, старо кумство со сите традиции шо одат со него. На неколку дена пред свадбата пукна тиквата и невестата ја откажа свадбата, посреќен кум од мене немаше. :pos:

Не се согласувам дека не треба да се прават свадби. Напротив, сметам дека токму за тоа живееме и работиме, за да славиме убави моменти, родендени и свадби со луѓето што ни значат. Животот не е само трчање по обврски, мора да се најде време за радост и за создавање спомени.

Меѓутоа, строго сум против оние огромни свадби од по 400 луѓе што личат на народни собири каде на половина од гостите не им го знаеш ни името. Тоа е непотребен хаос. Keep it simple. Вистинската мера е скромна и интимна прослава од 80 до 100 луѓе. Така знаеш дека околу тебе се само оние кои навистина ти се блиски, можеш на секого да му посветиш внимание и да уживаш во вечерта, наместо три часа да се сликаш на врата со луѓе што ги гледаш прв и последен пат во животот.

добро бе нели ве боли кичма од штикле?
Вие тоа не можете да го разберете. Не знаете што е болка. Сори парва, ама така е друже, штиклата е едноставно тренинг за карактер :D

Се жениш/мажиш секаш да прославиш, да ги почастиш блиските, затоа и настанала свадбата.

Мене само прво колено фамилија ми се 50-60 души, со кумови, другари, пријатели ќе отиде и 100 ко ништо. Немам ни опција за свадбичка ко што спомнувате по темава :D

Е море луѓе, јас повеќе ја памтам свадбата, која ми е устакво, отколку кога ми се родија децата :(
Ослабнав 10 кила, матер ми се онади, за што? Оти така било адет!
Инаку дечки јас памтам свадби кои траеле од Четврток вечерта до Вторник претпладне :)
Во Четрврток заплетување венци, Петок замесак, Сабота од кај младоженецот па кај невестата до Недела наутро. Недела кај младожњнецот и црква. Понеделник полевак, на вода(чешма) и кај старејкото( вториот сведок).
Вторник е за гостите кои се од друго место, доручек, по ракија и ајт создравје!
Мени: во четврток нема ништо. Петок ракија и мезе, музика локалниот гајдаџија!
Сабота доаѓа музиката, се спремаат за кај невестата. Таму вечера и две музики, некогаш само таа што е од кај машкото.
Недела полноцена свадба кај младоженецот, ручек од домаќините. Вечерта вечера, секоја поканета фамилија си носи јадење, тавче ориз, со компири и месо. Пред послужување се греат во фурна. Исто адет е секој да носи ракија и вино. Понеделник :) ако е поштена неестата, греана ракија, мезе, музика, се води невестата на чешма(да научи). Брзи гости кај старејкото враќање дома да се дојаде тоа од вчера :)
Вторник мекици, сирење, по некоја ракија и испраќање на гостите кои се од друго место.
После ваква одисеја, не ти се живее, а не на развод да мислиш :)
Ова е Овчеполска варијанта.

Е море луѓе, јас повеќе ја памтам свадбата, која ми е устакво, отколку кога ми се родија децата :(
Инаку дечки јас памтам свадби кои траеле од Четврток вечерта до Вторник претпладне :)
Во Четрврток заплетување венци, Петок замесак, Сабота од кај младоженецот па кај невестата до Недела наутро. Недела кај младожњнецот и црква. Понеделник полевак, на вода(чешма) и кај старејкото( вториот сведок).
Сабота доаѓа музиката, се спремаат за кај невестата. Таму вечера и две музики, некогаш само таа што е од кај машкото.
Недела полноцена свадба кај младоженецот, ручек од домаќините. Вечерта вечера, секоја поканета фамилија си носи јадење, тавче ориз, со компири и месо. Пред послужување се греат во фурна. Исто адет е секој да носи ракија и вино. Понеделник :) ако е поштена неестата, греана ракија, мезе, музика, се води невестата на чешма(да научи). Брзи гости кај старејкото враќање дома да се дојаде тоа од вчера :)
Вторник мекици, сирење, по некоја ракија и испраќање на гостите кои се од друго место.
Од кое село се обичаиве?

И не се земаше кредит за да се направи сето ова? :eek:

Back
На врв Bottom