Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Еве ти пример за хипотекарен за 35000 евра (за гаража и двор од 200м2), со 20 години отплата. Фиксно 217е за 3 год, 235 за други 17 години. А имаш и свт, ако не си приметил. Изгледа сите што зимаат кредит се глупи.
Па треба да си ненормален да земеш хипотекарен/станбен кредит со само 3 години фиксна камата. Живееме во ера на избор и информации, нема само една банка во државава, бар 10 имаш за да избереш која ти е најдобра камата. Ако тебе кредитот ти отишол во варијабилен период, рефинансирај го бе брату, подобро плати пенал и фиксирај за следни 10 години на камата од 3,5%, отколку да плаќаш над 6% камата.

За трошоците не знам што да ти кажам, прашај во банката каде што си или види на договорот каков ти е кредитот, ама годишно проценка и полиси за осигурување мора да имаш.

Па треба да си ненормален да земеш хипотекарен/станбен кредит со само 3 години фиксна камата. Живееме во ера на избор и информации, нема само една банка во државава, бар 10 имаш за да избереш која ти е најдобра камата. Ако тебе кредитот ти отишол во варијабилен период, рефинансирај го бе брату, подобро плати пенал и фиксирај за следни 10 години на камата од 3,5%, отколку да плаќаш над 6% камата.

За трошоците не знам што да ти кажам, прашај во банката каде што си или види на договорот каков ти е кредитот, ама годишно проценка и полиси за осигурување мора да имаш.
Ама Стефан, не можам секому поодделно да објаснувам. Како да го рефинансирам кога нема реални услови за тоа од повеќе аспекти. Кога ќе ги исполниш моите услови, ќе збориме.
А за тоа со 3 (или 5, више не се ни сеќавам) години, такви беа тие купи куќа/стан. Сите беа исти, главно мф ги определуваше.

Ама очигледно или некој ви помагал за недвижнини или имате голема кешарица или плус некоја недвижнина. Или сте многу млади. Тертиум нон датур штом читам ваков сет прашања.
Ви сметате ќе се борите со инфлација преку долгорочни кредити со вакви услови. Пеки, пробајте.

Ама Стефан, не можам секому поодделно да објаснувам. Како да го рефинансирам кога нема реални услови за тоа од повеќе аспекти. Кога ќе ги исполниш моите услови, ќе збориме.
А за тоа со 3 (или 5, више не се ни сеќавам) години, такви беа тие купи куќа/стан. Сите беа исти, главно мф ги определуваше.

Ама очигледно или некој ви помагал за недвижнини или имате голема кешарица или плус некоја недвижнина. Или сте многу млади. Тертиум нон датур штом читам ваков сет прашања.
Ви сметате ќе се борите со инфлација преку долгорочни кредити со вакви услови. Пеки, пробајте.
Епа сеа брат ако имаш 60 години не знам што се жалиш, тоа е, не можеш на 30 години да земеш. :D

Порано ок, го имаше тоа во време на Грујо, сега го нема, ама сеа каматите се доста ниски и тој што има услови и малце акал треба да инвестира во недвижнини.

Ти објаснив погоре, никаква инфлација не ме фаќа доколку фиксирам рата на 10 години и кираџија ми ја отплаќа истата.

:D

Порано ок, го имаше тоа во време на Грујо, сега го нема, ама сеа каматите се доста ниски и тој што има услови и малце акал треба да инвестира во недвижнини.
Ниски се фиксните. Променливите баш и не се. 5.9% не ми личи баш на ниска камата.
Епа сеа брат ако имаш 60 години не знам што се жалиш, тоа е, не можеш на 30 години да земеш.
па тогаш зашто прашуваш не ми е јасно кога знаеш. Ама не збориме за мене, него за инфлација.
Како ќе купиш недвижнина? Од каде веќе имаш недвижнина? Да, смешно е денес човек да има само еден стан.
Ти објаснив погоре, никаква инфлација не ме фаќа доколку фиксирам рата на 10 години и кираџија ми ја отплаќа истата.
Значи имаш плус недвижнина, еден од погоре наведените услови. Некој има, некој нема. Мијалкови имаат и на Тенерифе па ај сеа такви примери да зееме. Едно на почеток се збореше, сега извадивте сосем друго.

Еве ова на што ви асоцира во однос на каматите. Кризи? Инфлација? Кога расте еуриборот? Од кај променливите 3.5% ги најдовте?
Untitled.jpg
тој што има услови и малце акал треба да инвестира во недвижнини.
акал не ти треба него пари, тие т.н. услови. Ти оној што нема ни за една недвижнина велиш нема акал? Ок.

Последно уредено:
Абе што сака нека биде, растеле, паѓале, на кого му важно и онака сите се иселија а и тие што не се ќе бидат. Пензионерите само ќе останат,ама тие се секако станбено се обезбедени.

Ниски се фиксните. Променливите баш и не се. 5.9% не ми личи баш на ниска камата.

па тогаш зашто прашуваш не ми е јасно кога знаеш. Ама не збориме за мене, него за инфлација.
Како ќе купиш недвижнина? Од каде веќе имаш недвижнина? Да, смешно е денес човек да има само еден стан.

Значи имаш плус недвижнина, еден од погоре наведените услови. Некој има, некој нема. Мијалкови имаат и на Тенерифе па ај сеа такви примери да зееме. Едно на почеток се збореше, сега извадивте сосем друго.

Еве ова на што ви асоцира во однос на каматите. Кризи? Инфлација? Кога расте еуриборот? Од кај променливите 3.5% ги најдовте?
Прегледај го приврзокот 475452

акал не ти треба него пари, тие т.н. услови. Ти оној што нема ни за една недвижнина велиш нема акал? Ок.
Ако немаш имот на твое име 10% ти е учеството, доста поволно у моментов.
Не е променливата 3,5%, фиксната е толку, не ги мешај тие две камати. Поентата е фиксниот дел да го искористиш, кога ќе дојде променливиот или ќе рефинансираш или ќе го продадеш станот, нема ваљда да плаќаш 4,5% или повеќе камата.

Тоа со акалот грешно ме сфати, не мислам на сите секако, не е ни можно ни изводливо секој еден да инвестира во недвижнини. Убаво е пишано тој што има услови. :D

Абе што сака нека биде, растеле, паѓале, на кого му важно и онака сите се иселија а и тие што не се ќе бидат. Пензионерите само ќе останат,ама тие се секако станбено се обезбедени.
Тоа тебе така ти се чини дека сите се селат..
Фамилии што се во странство по 40 години кренаа раце и се решаваат да се вратат..

Децана студенти што доаѓаат гледаат дека е срање и дека со забулени и идиоти треба да работат и делат околина.. Они па ич не се врзани да дремат во ваква ЕУ
Ај тоа, истите тие секојдневно ти го загорчуваат животот, независно каде си - дали на работа, дали на прошетка, дали во воз, дали на академија, дали во школо исто е..
Ќе останат тие што јаделе бубрези за Македонија отсекогаш и што сѐ им смета

Трендот на враќање ќе продолжи и во Македонија како што е кај повеќето балкански земји

Друга работа, зошто ја стан да купам со кеш, кога може со учество или хипотека да ми испадне многу поисплатливо ако го издадам под кирија? Немора стан да е, може и деловен простор.
Објаснија дечките да не се повторуваме..

Со тие пари може плус нешто свое да отвориш и да се вработат 5 души за почеток.. нема нешто поубаво кога на некој му даваш можност да заработува и да гради со тие пари фамилија

Тоа тебе така ти се чини дека сите се селат..
Фамилии што се во странство по 40 години кренаа раце и се решаваат да се вратат..

Да не има некој натпревар на форумов кој ќе пише поголема глупост ? Се враќале од странство нашите :pos:да можеби 1 на 50 фамилии иселени други. Класовиве со деца од 35 на 15 дојдоа, селата се испустија, низ градовите пола станови празни ни ламба не светнува..

Да не има некој натпревар на форумов кој ќе пише поголема глупост ? Се враќале од странство нашите :pos:да можеби 1 на 50 фамилии иселени други. Класовиве со деца од 35 на 15 дојдоа, селата се испустија, низ градовите пола станови празни ни ламба не светнува..
Јас се водам по статистики, не од рекла казала
Во Хрватска и Босна тој тренд е доста изразит моментално, во Србија е - ама не до толку
Кај нас е намалена разликата во однос на тоа што беше пред 2020
И бројот на визи е намален од преџ 5-6 год

Ќе се видат позначајни промени за 3-5 год

pa treba glup da si da se vratis u mkd ako ne si od skopje. sela vo mkd ne funkcioniraat, skopje edvaj funkcionira i bas radi toa sto e prenatrupan, porano 100 pati podobro bese.

Јас се водам по статистики, не од рекла казала
Во Хрватска и Босна тој тренд е доста изразит моментално, во Србија е - ама не до толку
Кај нас е намалена разликата во однос на тоа што беше пред 2020
И бројот на визи е намален од преџ 5-6 год

Ќе се видат позначајни промени за 3-5 год

Твоево повеќе се желби отколку статистики, тие кажуваат дека огромен дека огромен дел од популацијата особено таа под 35 години е иселена или планира да бега. Јас сум во рани 30, од 25 ученици во мој клас средно 20 се веќе надвор, на факултет исто 70-80% од колегите ми се надвор. На улицава каде што живеам лево десно 200-300м едно 10 души дали не има по 30тина години, улиците се без деца

pa treba glup da si da se vratis u mkd ako ne si od skopje. sela vo mkd ne funkcioniraat, skopje edvaj funkcionira i bas radi toa sto e prenatrupan, porano 100 pati podobro bese.

Зависи што ти треба од градот, мене искрено Скопје ми е катастрофа повеќе сакам природа раат а сепак да си во близина на Скопје до 50тина километри. Јас кога и да сум во Скопје буквално кога ќе се вратам ме боли глава цел ден (веројатно загадување, издувни гасови од автомобили итн) а и цената на недвижностите е премногу отидена во вис. Не вреди според мене да дадеш 100к за живеење во 50 м2 (за врзување на кеш пари како инвестиција долгорочно е ок) ама ако треба кредити да зимаш не сум баш сигурен..

Твоево повеќе се желби отколку статистики, тие кажуваат дека огромен дека огромен дел од популацијата особено таа под 35 години е иселена или планира да бега. Јас сум во рани 30, од 25 ученици во мој клас средно 20 се веќе надвор, на факултет исто 70-80% од колегите ми се надвор. На улицава каде што живеам лево десно 200-300м едно 10 души дали не има по 30тина години, улиците се без деца
Кажа што кажа и пак на крај си остана на лично искуство :toe:
Да извадам статистики бог знае што ќе ти текне..

Јас исто можам да кажам дека од турите што дојдовме пред 5-10 години голем дел си заминаа..
Пари праат луѓето и метак назад
Никој не е глуп пари во вода да фрла во период од 20-30 години, кога може одреден капитал да направи и да се врати назад..

Ќе купувам јас стан од 50 квадрати за 400-500 илјади евра и ќе го плаќам 20-30 години, важи нема проблем!!!
Или пак кирија ќе му плаќам на некој толку време и со кур у гз на крај
Јас дојдов со намера да останам и сфатив дека нема есап така

Поголемиот дел си планираат да заработат одреден капитал и метак назад..

Кој е будала да плаќа кредит или кирија во странство 30 год?
Тие што мозок немаат

За 10 год може секој да направи капитал од 200-300 илјади евра ако се посвети
Во наредните 10 истите може да ги дуплира ако ги вложи паметно

Има луѓе што за 10 год денар не заштедиле и само се фалат како животот бил одличен
Таквите живеат од месец за месец и им остануваат преку сила 300-500 евра месечно

Последно уредено:
Кажа што кажа и пак на крај си остана на лично искуство :toe:
Да извадам статистики бог знае што ќе ти текне..

Јас исто можам да кажам дека од турите што дојдовме пред 5-10 години голем дел си заминаа..
Пари праат луѓето и метак назад
Никој не е глуп пари во вода да фрла во период од 20-30 години, кога може одреден капитал да направи и да се врати назад..

Ќе купувам јас стан од 50 квадрати за 400-500 илјади евра и ќе го плаќам 20-30 години, важи нема проблем!!!
Или пак кирија ќе му плаќам на некој толку време и со кур у гз на крај
Јас дојдов со намера да останам и сфатив дека нема есап така

Поголемиот дел си планираат да заработат одреден капитал и метак назад..

Кој е будала да плаќа кредит или кирија во странство 30 год?
Тие што мозок немаат

За 10 год може секој да направи капитал од 200-300 илјади евра ако се посвети
Во наредните 10 истите може да ги дуплира ако ги вложи паметно

Има луѓе што за 10 год денар не заштедиле и само се фалат како животот бил одличен
Таквите живеат од месец за месец и им остануваат преку сила 300-500 евра месечно
Дете ти кај живееш знаеш ли? Колку основни училишта се затворија и сеуште се затвараат знаеш ли во Македонија? Син ми кога го донесов во Македонија 2023 немаше со кого да си игра, празни улици, живо дете за лек немаше у комшилук и околен комшилук не само наша улица, загреови. Јас кога бев дете чопори деца на улица израснавме нон стоп по улици си игравме,сега едно дете нема.

Дете ти кај живееш знаеш ли? Колку основни училишта се затворија и сеуште се затвараат знаеш ли во Македонија? Син ми кога го донесов во Македонија 2023 немаше со кого да си игра, празни улици, живо дете за лек немаше у комшилук и околен комшилук не само наша улица, загреови. Јас кога бев дете чопори деца на улица израснавме нон стоп по улици си игравме,сега едно дете нема.
Ти кога растеше играше по улици бидејќи дома од забава имаше телевизор со три канали, денес децава имаат виртуелна реалност од игри и забава

Ти кога растеше играше по улици бидејќи дома од забава имаше телевизор со три канали, денес децава имаат виртуелна реалност од игри и забава
Абе празни куќи седат така или само пензионери во куќите, се знаеме кој сме шо сме, какви деца нема деца веќе во Македонија, да сме растеле и сто пати подобро ни било на улица, а не затворени во 4 ѕида, а на тв од тогаш најубавите цртани се емитуваа на МТВ1 ремек дела беа тоа не цртани и гледавме.

• Хаха
Reactions: A__
Back
На врв Bottom