Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 50: @Darling - Неверството да биде криминално дело)

Неверството да биде криминално дело

• Вкупно гласачи
    40
Ти ќерка ти(ако имаш) кога ќе се мажи или мажела, ја отпиша од твоја фамилија и реши да не и оставаш ништо, или како?
Друга фамилија била, како лутен да е што ќерката се омажила. Па замисли дури и презимето го сменила.
Procitaj go @fennel

Ја тебе те прашувам, не него. Да се помогне според мене значи да и се дадат пари, така? Пак е вид надледство т.е ако сега на неа и се помогне, подоцна ќе се купи нешто или остави за синот. Пак е горе долу рамноправно.
Но ова што ти го испиша јас го сфатив како, штом ќерката се мажи веќе не ме интересира, мажот и нека ја гледа.

Ако имаат една куќа пример и таа е планирана за синот. Според мене логично е на ќерката да и дадат некаков вид на компензација т.е пари или имот со што она ќе биде обезбедена. Дали ќе се мажи или не, нејзино право, но децата треба да бидат подеднакво третирани(секако, ако и двете деца имаат добар однос со родителите и се грижат за нив, не по дифолт дс мора да се дели).

Ја тебе те прашувам, не него. Да се помогне според мене значи да и се дадат пари, така? Пак е вид надледство т.е ако сега на неа и се помогне, подоцна ќе се купи нешто или остави за синот. Пак е горе долу рамноправно.
Но ова што ти го испиша јас го сфатив како, штом ќерката се мажи веќе не ме интересира, мажот и нека ја гледа.

Ако имаат една куќа пример и таа е планирана за синот. Според мене логично е на ќерката да и дадат некаков вид на компензација т.е пари или имот со што она ќе биде обезбедена. Дали ќе се мажи или не, нејзино право, но децата треба да бидат подеднакво третирани(секако, ако и двете деца имаат добар однос со родителите и се грижат за нив, не по дифолт дс мора да се дели).
Treba da go prepisam istoto sto Fennel go napisa, pa da ne se macam.
Ako sakas ke ti go kopiram, ako ti menva nesto.

Баш нигде? Малку е преувеличено да кажеш нигде.
Секако, карикирам за да доловам поента, која е - прошла су та времена и одамна нема слушнато за таков случај.

Treba da go prepisam istoto sto Fennel go napisa, pa da ne se macam.
Ako sakas ke ti go kopiram, ako ti menva nesto.
Во споредба какви романи без никаква поента пишуваш некогаш, можеше да одвоиш 2-3 минути да објасниш со свои зборови. Ама кога најчесто мислењето ти е никакво, се вадиш со некакви досетки и хехе-нца. Па после тегнеш локуми по 5-6 страни, удирање у празна слама.

Секако, карикирам за да доловам поента, која е - прошла су та времена и одамна нема слушнато за таков случај.
Најверојатно игра улога тоа од каде си и во каква околина живееш. По селата и малите места уште е застапено турското т.е она на мкдвладе.

Баш нигде? Малку е преувеличено да кажеш нигде.

Ти, ќерка ти(ако имаш) кога ќе се мажи или мажела, ја отпиша од твоја фамилија и реши да не и оставаш ништо, или како?
Друга фамилија била, како лутен да е што ќерката се омажила. Па замисли дури и презимето го сменила.

А зошто треба да му се олесни на машкото? Ако му се даде пола од неговата и пола од на жената страната, нема ли да биде полесно?
Што ако фамилијата на машкото се сиромаси, а од на жената богати? Тогаш кој ќе им помогне?
Па затоа што најчесто другата страна нема да му помогне. Додека кај женските другата страна секогаш помага. И ако сега она добива помош од две страни ќе има многу повеќе него ли синот.

Во споредба какви романи без никаква поента пишуваш некогаш, можеше да одвоиш 2-3 минути да објасниш со свои зборови. Ама кога најчесто мислењето ти е никакво, се вадиш со некакви досетки и хехе-нца. Па после тегнеш локуми по 5-6 страни, удирање у празна слама.
Stvarno ne znam so da ti objasnam povekje od toa Fennel so go napisa.
Mozam da tegnam dolgi postovi ako nema dovolno slicni ili isti, sto vo slucajot ima. Bukvalno istoto sto toj go napisa, ke ti go napisam.
Ali posto insistiras ete samo za tebe :

На женското дете, ако се мажи, треба да му се помогне при формирање на дом. Дури сум за пола-пола со маж и!
Одтука натаму, бујрум на гости!
Машкото од тука натаму треба да превземе и обврски и права во семејството.

Па затоа што најчесто другата страна нема да му помогне. Додека кај женските другата страна секогаш помага. И ако сега она добива помош од две страни ќе има многу повеќе него ли синот

Па нема да му помогне, заради ваквите мислења ко вашите. Буквално вие кажувате дека на женското не треба да се остави ништо, за сега самиот да се демантираш и нејзиниот маж да се снаоѓа сам.
Ако синот најде некоја што и од нејзина страна и од негова ќе добие помош - win win. Ако синот најде некоја што е оставена мажот и да ја гледа, како што вие викате, тој треба дс обезбеди се, додека половината е дадено на сестра му. Сфаќаш? Ако не се водиме по тоа како било едно време, сите ќе добијат и никој нема да има проблеми при почетоци за ново семејство.

Ako splavot delumno pocna da se raspagja, popustija jazinjata, dali ke se zamaras da go popravis ako na 5 metra od tebe e jahtata na tvoite ?
Klavam od so moram, pisat kazni. Da me otepas ako znam zosto nekoj treba da me kazni ako jas sam ne si stavam pojas. Ne deka nekoj drug zagrozvam vo soobrakjajot so nestavanje pojas.
P.s od kade jas odgovorna licnost, od kade dobi takov vpecatok. Za mene salatata ako ne mi krcka na zemja, ne e salata be. Nikogas ni na kraj na pamet mi nema padnato na um da zemam tolku da se zamaram so edna marula.
Ke se zaprepastis ko ke ti kazam deka znam deka rezervnata mi e na bandas i ne se ni zamaram da ja zalepam posto pojma nemam kaj mi se klucot i digalkata. Trokutot skrsen e, taka radi reda go nosam , demek imam :D
Секако дека ќе се замарам. Ќе правам. Ќе поправам. Ќе пливам. I can do it.

Ах неодговорно Владе, океј.
Ова може да важи ког аи практиката домазет ќе биде процентуално на слично ниво со практиката на земање невеста. До тогаш адио затоа што и невестата на синот што ќе нема имот ќе бара од него да и обезбеди се доколку неговите се и дадат на сестра му.
Не те сфатив што сакаш да кажеш? Сеедно дали е домазет или не е, по стапувањето во брак, двајцата имаат две фамилии.

@demonka постави ја темата како што треба, како мислење, а не прашање. Ај, плис, да не бришам 2 страници со офтопици.
Децата, без разлика на пол, треба да имаат еднакво право на наследство
Погледни ги прашањата како се дефинирани и ќе ти стане јасно кој што претставува

Јас сум воздржан, не се сите семејства во иста ситуација

Во некои ситуации каде што машкото има направено повеќе од доволно, не треба да добие наследство ако женското не успеало.
И обратно

Ја ако имам х10 од тоа што треба да се наследи а сестра ми нема ни пола од тоа на пример, која е логиката јас да добијам нешто?
Или обратно да е - исто е!

Женското па женското.. многу сте провидни
(само првиот дел е предлог до тебе Злате)

Не те сфатив што сакаш да кажеш? Сеедно дали е домазет или не е, по стапувањето во брак, двајцата имаат две фамилии.
Кој дел не ме сфати ?

Тоа дека имаат 2 семејства, имаат. Ова не е темата на муабет. Темата на муабет е затоа што процентот на земање невеста и идење домазет е 70-30, затоа не може наследството да се дели 50-50. Кога соодносот на проценти на земање невеста и идење домазет ќе биде сличен тогаш ќе може.
Ова не моја теорија, правило или закон. Ова е општествено прифатено правило 4000 години уназад на 6 континенти у сите држави.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Фер е. Женското не добива наследство ама затоа стекнува дом од идниот сопруг. Додека машкото треба да ја снабди идната својата фамилија.
Затоа и се дава наследство на машкото, за да му се олесни, не оти така им текнало во памти век.

И ова важи за наследување на еден имот. Не верувам дека некој што има многу би му дал се на машкото, а женското би го оставил.
А ако идниот сопруг живее под кирија и нема имот?:cautious:

Секако дека ќе се замарам. Ќе правам. Ќе поправам. Ќе пливам. I can do it.

Axa, ke go popravas da nema greska. Odma kaj tate na jahtata ke se prefrlis pri prvite problemi na splavot :toe:
Ах неодговорно Владе, океј
Ima mnogu nivoa na neodgovornost isto kako so ima i mnogu nivoa na zamaranje so nepotrebni gluposti ili strucno cinam OCD se vikase .

Уште една ЛЏБТ тема, право, криво....
Бришете, од овој народ ништо не бива!
Имала право на 50% од кај брат и, исто и од кај маж и. Ако се премажи оооп уште нови 50%. Јак бизнис!
Сега вие се најдовте попаметни од сите еволуциски закони? Види мајката! Турско било, каурско... ова било уште кога турците паселе овци позади Алтај. Неее , сега ние сме најпаметна генерација. Која бере ука и наука од рилсови, Боже симни се, собери си вересијата!

Back
На врв Bottom