Залиха на храна ако војната се прошири на Балканот

Ако спука, нема долго да трае. Бар искуствата од крајот на Втората светска војна така говорат!
Брзо ќе загинеме зашто сме неспремни и немаме армија. ;)

Многумина на темава мислат дека подготвеност за криза значи војна.
Но, како што постира вот, барем во Европа никој не се спрема за директен конфликт и паѓање бомби, туку евентуална можност за прекин на базична инфраструктура, струја, вода, комуникации.
Скоро сите европски земји испратија памфлети налик тој од вот, и се очекува од населението секој да земе удел во подготвеноста за вакви ситуации.

Само кај нас се тераат смешки на темиве :D

Но, како што постира вот, барем во Европа никој не се спрема за директен конфликт и паѓање бомби, туку евентуална можност за прекин на базична инфраструктура, струја, вода, комуникации.
Скоро сите европски земји испратија памфлети налик тој од вот, и се очекува од населението секој да земе удел во подготвеноста за вакви ситуации.

Вие таму на западот ве знаат дека сте меки, нежни и воук и затоа мора вака психички да ве спремаат за да не се шлогирате доколку повеќе од 2 саата немате интернет за да укључите Нетфликс, Тикток, Инстаграм. А господ знае што паника ќе настане ако сте 2 саата без струја.
Ние овде југо - источна Европа немање стабилен интернет и струја ни е секојдневие. Додека не приметиме пукање (и тоа асално затоа што може комшијата слави баајрам па затоа пука, или дете му се родило, или Шкендија победила....) до тогаш нема потреба од загриженост.

Јас си складирав неколку тегли ураниум, ич не му се секирам.

Ние за вакво нешто сме подготвени уште од септември 91.

30+ години сме тренирани како да се снаоѓаме ако снема вода, струја, храна. Па и ти тука имаш живеено, зарем заборави?

Јас си складирав неколку тегли ураниум, ич не му се секирам.

Ние за вакво нешто сме подготвени уште од септември 91.

30+ години сме тренирани како да се снаоѓаме ако снема вода, струја, храна. Па и ти тука имаш живеено, зарем заборави?
Охрид за НГ фиксно снемуваше струја, луѓе трчаа по комшии за свеќи бидејќи дома имаа по една свеќа.
Али да, спремни сме.

Охрид за НГ фиксно снемуваше струја, луѓе трчаа по комшии за свеќи бидејќи дома имаа по една свеќа.
Али да, спремни сме.
Гледаш, сепак спремни и солидарни сме. Таму у шведска комшиите ако се осудат да позајмат свеќа, прво ќе ја измерат колкава е пред да ја дадат

Нашата мускулна/крвна меморија ќе се активира и старите инстинкти ќе проработат. До пред само три генерации сме живееле на леб и свинска маст, без струја и сме сереле по надвор.
Мизеријата ни е природна состојба, памфлетите си се за вас таму :D

Последно уредено:
Не дека не знаевте ама едно потсетување: Следен пат кога ќе ве м'кнат со денови по шалтери и институции во јавна администрација нека ви текне на ова.

Ги имам овие две на плоча и имам стар грамафон, тоа се што ми треба за судниот час:
Марк Бернес - Тёмнаја ночь
I Don't Want to Set the World on Fire

Ги имам овие две на плоча и имам стар грамафон, тоа се што ми треба за судниот час:
Марк Бернес - Тёмнаја ночь
I Don't Want to Set the World on Fire
За такви моменти работа врши и литро струмичка и Јонче Христовски со Ако умрам и загинам!

Нашата мускулна/крвна меморија ќе се активира и старите инстинкти ќе проработат. До пред само три генерации сме живееле на леб и свинска маст, без струја и сме сереле по надвор.
Мизеријата ни е природна состојба, памфлетите си се за вас таму :D
Три генерации? Јас пораснав со леб и свинска маст зачинета со црвен пипер :D моето детство хард кор вилиџ бој, со голи раце на десет години фаќав риби у планинска река, колев кокошки со баба ми со секира на труп, дерев свињи и јариња со вујко ми, работев и помагав во одгледување на раноградинарски култури, знам да замесам леб и да направам направам пишии, сирење знам како се прави...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom