Залиха на храна ако војната се прошири на Балканот

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
Еј да ти кажу прао много бесфа средени и огромни, сс предебели ѕ'дови и имаше много кревети на спратови ама без душеци, ваљда правило е душек од дома си носиш. Имаше залихе на конзервирана храна, болнички крвети на тркалца. Тај најголема испод турску пекару(бифша Жито Мел продавница) имаше три отфори. Едн отфор беше само за едн човек да пројде и се спуштапе некои 5-6 метра надоле. Како у видео игре за думздеј.
Имаше голема и тамо подоле куде Шипад што брше продавница.
Шпекулираше се дека тија две биле површани сс тајно тунелче, ама мене не ми се веруеше, имаше преко 500 метра дистанца.

Тија д'нови кд почна бомбардирање, атракција ни беше на нас помали скривница, ама после ни лупнасфа катанац од општину, кд заврши Нато бомбардирање у Србију.

Никад нема да забраву, враќам се од кошарку Куманово- Работнички, тепасмо ги хаха и идемо си накуде дома и нешто беше чудно, штама, мртфа штама и само се слушасфа звуци од авиони боммардери, појезиф зфук од обични авиони, доваѓам дома глеам на телевизор соопштуеф дека почнала акција.
Језиво.

Еееее ја и 2001 пола годину си слушаше рафали од околину на Куманово.
Исчеличени смо ми тамо и неамо гајле, нека пукне ако сака, спремни смо ми.
Само ке треа да цепам сс мои тамо ако зарати, зшто у Скопје викаш ти скривице не ги бива.
Заеби скривници и Скопје и Куманово освен ако не се некои специјално градени за педорептилине еврејски. Правац планина само а у меѓувреме играј ја Метро 2033.

Realno skrivnici se za vozdusen napad, ne tamu da okapite denovi, nedeli i meseci.
Ne vi se toa mesta kade ke cekate nekolku godini vozduhot da se rascisti posle nuklearen napad. Mnogu Netflix gledate .
Автоматски споено мислење:

Чувајте ми место парва, јас у Куманово ќе се крију. И кумановски ќе збору ако треба :D
Ti ke si kisnis na bolnica, nema za tebe krienje i skrivnici. Sepak najhumanata profesija ja odbra, a ne tuka citam ke se kries po skrivnici vo tamu nekoja palanka :mad:

Па сликај нешто ако можеш. Искрено многу сакам да влезам у скривниците и да видам какви се :D .

Пошто се од времето на Југославија, ги замислувам како бункерот на Тито.

Амаа, во Скопје се жива катастрофа. Таму пред кружниот кај east gate, полни се со ѓубре чоек. Нели Орце викаше ќе чисти, што и тоа не се исчисти? Срамота, ужас. Некој да гледа од страна никогаш нема да сака да стапне во Македонија.
Речено, сторено.
Слика ги само од надвор, на крај памет не би ми било да улазам унутра. А башка беше сс сина ми, па и сам да беше тешко дека ке ме натераше нешто да улегну.
Катанци ги нема, метални отфори такоѓе.

Преко 10 године не сам га посетија место.
Искрено Припјат не му е рамно.
Запуштено, никакфо, изрушено. Ни с од скривница.

Еве га главан улаз.
Одма се улаза, ниско е и иде леви па десно па улазаш у едну малу комору па тунелче тесно па огроман ходник, па врата дебела железна па огрооооомна просторија.

1000000752.jpg

Еве га улаз тј длабок, и двата више немаф капак за затфарање.
Овј е ептен Блер Вич Проџект. Језиво.
Овј е спуштање надоле сс јуже, без никакфи скале или било што. И е на 50 метра од главан отфор.

1000000754.jpg

Трет отфор не се ни глеа више, вегетација.

Али викам ви, скривница е предлабока и преголема, да покрие 7-8 зграде у околину.
Сфака чаз на времето за овакфи градежни предизвици.

Речено, сторено.
Слика ги само од надвор, на крај памет не би ми било да улазам унутра. А башка беше сс сина ми, па и сам да беше тешко дека ке ме натераше нешто да улегну.

Еве га главан улаз.
Одма се улаза, ниско е и иде леви па десно па улазаш у едну малу комору па тунелче тесно па огроман ходник, па врата дебела железна па огрооооомна просторија.

Прегледај го приврзокот 473152

Овј е спуштање надоле сс јуже, без никакфи скале или било што. И е на 50 метра од главан отфор.

Прегледај го приврзокот 473153

Али викам ви, скривница е предлабока и преголема, да покрие 7-8 зграде у околину.
Дали знаеш овие ступчињава од страна за што служат ?
Дали се некои значки за полесно да може да се препознае скривницата ?

Дали знаеш овие ступчињава од страна за што служат ?
Дали се некои значки за полесно да може да се препознае скривницата ?
Еи незнам тачно али претпостављам дека су некои филтри за ваздух или за да има циркулација на кислород. Знам дека су како пеќурка и не е затфорен отфор горе и има една мрежа како филтер.
На 4 места има у туј голему скривницу такфи ступчиња.

Речено, сторено.

Еве га главан улаз.

Ти реков дека се скроз запуштени. Не дај Боже да не стрефи нешто, нема да има каде да се засолниме. Ниту е исчистено, ниту е дезинфицирано. Болештини секакви ќе си навлечеме. Па и подрумите на зградите се во ужасна состојба.

Јас преку ваков отвор никогаш не би влегла во ова. Ептен клаустрофобично изгледа.

Речено, сторено.

Еве га главан улаз.

Во скривниците што се на скопско кале, едно време еден човек одгледуваше печурки.
Ај можеби на Орце ке му текне дека треба и нив да ги стави во планот за генерално чистење.

Ти реков дека се скроз запуштени. Не дај Боже да не стрефи нешто, нема да има каде да се засолниме. Ниту е исчистено, ниту е дезинфицирано. Болештини секакви ќе си навлечеме. Па и подрумите на зградите се во ужасна состојба.

Јас преку ваков отвор никогаш не би влегла во ова. Ептен клаустрофобично изгледа.
Ne site otvori se sredeni, dezinficirani , zacisteni. Nekoj se posiroki, nekoj potesni, nekoj suvi, drugi poke vlaga drzat, ke se zacapas celiot , jok ke se naprajs ama toa sto se mora mora, ke zamizis i ke vlezis ako taka nalagaat okolnostite :toe:
Ko ke mi tekni vo kakvi se dupki imam vlegvano, kosata mi se kreva, cista srekja nekoja bolestina so ne sum nakacil .
Mladost ludost :sneaky:

Последно уредено:
Ne site otvori se sredeni, dezinficirani , zacisteni. Nekoj se posiroki, nekoj potesni, nekoj suvi, drugi poke vlaga drzat, ke se zacapas celiot , jok ke se naprajs ama toa sto se mora mora, ke zamizis i ke vlezis ako taka nalagaat okolnostite :toe:
Ko ke mi tekni vo kakvi se dupki imam vlegvano, kosata mi se kreva, cista srekja nekoja bolestina so ne sum nakacil .
Mladost ludost :sneaky:
И во зградата на мајка ми има, лифт нема, залошниште има. Градена во екот на студената војна, југословенски стандард.

Како деца се пикавме во дупката, па видоа, не видоа, ставија катанец. Мислам дека оттогаш никој нема влезено во дупката. Само засолништето е надземно, не е подземно. Е сега, колку е длабока дупката, не знам, никогаш не истражив.

Башка, поради земјотресот кој не погоди пред неколку години испукаа ѕидовите на зградата. Чисто се сомневам дека во дупката има влезено инспекција од градењето на зградата. Прашање е колку е погодна и како привремено престојувалиште. Така, со овој памет, пак не би влегол во таа дупка.

И во зградата на мајка ми има, лифт нема, залошниште има. Градена во екот на студената војна, југословенски стандард.

Како деца се пикавме во дупката, па видоа, не видоа, ставија катанец. Мислам дека оттогаш никој нема влезено во дупката. Само засолништето е надземно, не е подземно. Е сега, колку е длабока дупката, не знам, никогаш не истражив.

Башка, поради земјотресот кој не погоди пред неколку години испукаа ѕидовите на зградата. Чисто се сомневам дека во дупката има влезено инспекција од градењето на зградата. Прашање е колку е погодна и како привремено престојувалиште. Така, со овој памет, пак не би влегол во таа дупка.
Obicno ko ke ne se koristi dupkata nekoe vreme, ako ne vlegva nikoj, taa propagja ;)

Obicno ko ke ne se koristi dupkata nekoe vreme, ako ne vlegva nikoj, taa propagja ;)
Се сеќавам кога прв пат влегов во дупката, беше мрачно, влажно, свежо, мирисаше на застоен воздух, полно со пајажина. Само што влегов, излегов. Не издржав многу, ама пуст мерак.

Има и два оџаци, или што и да се, напред и позади. Сега, дали од позади има уште една дупка, не се сеќавам.

Два три муабета погоре, некој да не га прочита наслоф, ке помисли за дунду зборите :icon_mrgr:
Vrska ti nema muabetot, strogo za skrivnici i nivnite neuredeni zazbuneti vlezovi pravime muabet koi bazdat na neprovetreno i muvla, kako se zapustaat i propagjaat ko ke nikoj ne vlegva vo niv nekoe vreme :D .
Sega makedonskiot malce dvosmislen e pa nekoj mozi da si pomisli kojznae sto, no odgovorno tvrdam deka za skrivnici pravime muabet ;) .

Се сеќавам кога прв пат влегов во дупката, беше мрачно, влажно, свежо, мирисаше на застоен воздух, полно со пајажина. Само што влегов, излегов. Не издржав многу, ама пуст мерак.

Има и два оџаци, или што и да се, напред и позади. Сега, дали од позади има уште една дупка, не се сеќавам.
Стара била дупката и никој оддамна немал влезено и затоа имала фатено пајажина.

Back
На врв Bottom