Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Абе одговори за сликата со ајатолахот, не ми свиркај многу на виолини.
Поише шансе има Зурла да ти одговори нешто него Ванлок кд е у тесно.

Не ми е јасно како некои туја још не га прочитасфа што сорта е.

Хмммм...од кај би можел да долета дронот, а да не е од Иран?

Од Израел да не е?...:unsure:

Уште една операција „под лажно знаме„ за која „некој друг„ ќе биде виновникот.
Хезболах го обвинуваат, ама мислам дека тие немаат ни сила ни инфраструктура да лансираат дрон.
Ќе да е нивниот сосед!

The Iranians do not have the luxury of such an AD network, partly because of their insistence to rely almost exclusively on domestic AD systems, and as such SEAD operations are dramatically easier. There is a real chance of Iranian air defences being degraded to such a degree that stand-off munition shortages stop playing a role because cheap and plentiful JDAMs will take over.
Постојано се тера истиот наратив, Иран не сакал соработка и помош се спремал 100 години за оваа војна, да ги видиме фактите:
-Иран скоро па 40 години е под санкции;

Во 2007 прави нарачка на С-300
Русите какви што се калкулираат и не вршат испорака туку се праат мутави
Во 2010 Иран покренува тужба против Русите за неиспорака и добавуваш од недоверба..
Во 2013 повторно прават нарачка и мислам 2016 конечно добиваат С-300 (Русите какви што се се вадат на муабети и пласираат приказни демек Иран ги барал кодовите и сл.)
Во приказната се вклучува и Путин демек Иран не барал подршка и затоа тие не му помагале, а за соработката со Израел во текот на војната во Сирија а на штета на Иран не кажува ни збор.
Инаку во Иран според Мартјонов има и С-300 ПМ2 и С-400 ама тие се за заштита на нуклераката која ја градат Русите и за нивна заштита!

-Иран се спремал 20-30-40 години за оваа војна;
Невидена небулоза, демек не требало една држава до вложува во својата безбедност ами требало да се нагузи за да можат овие полесно да ја дупат.
Што правеле овие од Епштајн Кољицијата последниве 40 години, тие не се спремале за напад врз Иран туку оделе и саделе цвеќе по БИ :yid:

И уште една занимливост за улогата на Русија која во многу ситуации е на штета на нивни сојузници и после се као извинува и многу им е жал (ама има онаја после јебање нема кајање така да секој со своја глава)
Во настап Мекгрегор јавно говори дека воздушните напади врз Иран нема да ги постигнат целите а го правда со претходна војна со некогашна СРЈ и вели и по 70 дена бомбање на СРЈ немаше резултати па го пратиле Талбот во Москва каде издејствувал (според тогашни шпекулации за 6 милијарди долари кредит) од Москва да и стави на знаење на СРЈ дека нема да ги снабдува со храна и лекови и други потреби... по што овие потпишаа Кумановски споразум.
(демек на денешна Русија и било криво што така постапила ама таков бил контекстот)

Првиот е гасовод. Вториот е нафтовод кој е доста оштетен. А и секако говориме овде за енормни количини на енергија.
Не знам зошто забелешка!
Познато е дека сверен ток е за плин, ама познато и дека Катар покрај Норвешка е денес најголемиот снабдувач со плин на Еуропска, а катар ги затвори своите инсталации...
За Дружба до сега не сум видел дека има сериозни оштетувања, ами се говори дека заради смена на Орбан зеленски по барање на ЕУропска го затворил, ако имаш поинакви информации повели,
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 471426
Како оној првито на слика ги уништија сите (последниот погодена решетката која гледа кон Иран) им остана уште тој во Туркие.
Вториот нишански
Четвртиот нмислам дека не е далекуметен и не го покрива цел Иран.

Хмммм...од кај би можел да долета дронот, а да не е од Иран?

Од Израел да не е?...:unsure:

Уште една операција „под лажно знаме„ за која „некој друг„ ќе биде виновникот.
Се шушка дека позади е Хезболах, должни им се Бритите нивни авиони активно учествувале во Газа.

President Aliyev: Our Armed Forces - the Ministry of Defense, the State Border Service, all other Special Forces have been put on the number one mobilization level and must be ready to conduct any operation

Азербејџан си бара причина да почне воена акција во Иран, според некои проценки што читав до 20 милиони живеат во Иран. Како ќе поминат не знам доколку нападнат
Повеќе би рекол дека е притиснат од Епштајн Коаљицијата, ама како што велиш си го бара, со неколку балистички и дронови можат да им уништат целосна енергетска (нафта и плин) инфраструктура и на крај да завршат кај што не сакаат.

Се бара топовско месо и за сега кандидати се Курдите и Азербејџан, наскоро може и други ќе се јават.

Последно уредено:
Ствариве ги гледаш многу површно. Еве Русија ја спомна. Па кому му одговара ова највеќе? На нив. Можно е ако нема гас зелениот да го седнат сите вентили да ги отвори према европа. И пак ќе го плаќаат по скупа тарифа. А и северен тек е опција, има цефка една исправна. Друго е нафтата, и од неа ќе удрат профити до плафон.

Иран најверојатно ќе биде снабден со оружје како ПВО, дронови и слично да се брани и оваа војна ќе трае многу долго.

Ова кое вие го правите ко победа е тотална мискалкулација на Трамп.
Да бе ти си познат и признат геостратег па сега ни држиш лекции.Факт е дека Мадуро,Башар и Ајатолахот им беа сојузници на Русија.Шо направи Русија за да им помогни на своите сојузници?Зоште не им помага?Затоа шо се заглвени во Украина.И пази богати извртување на муабетов демек ситуацијава со Иран им одговара на Русите.Многу ментални гимнастики правиш Рон а работата е едноставна.Русите за стратегија се нула.Единствено нешто ѓо добро го изведија е анексијата на Крим.дДругуто се е аматеризам.Ако сакаш да дојдиш до реалните факти не ги гладај работите навивачки.

Без разлика како ќе заврши све ова у Иран, Европа се соочува буквално со апокалипса на економски план. Бајден беше бољи од Трамп десетократно, не верував дека ќе го речам ова. Значи што е битно за нас.....мислам дека ќе се вратиме пак 1995 у смисла на стандард на живеење.

Без разлика како ќе заврши све ова у Иран, Европа се соочува буквално со апокалипса на економски план. Бајден беше бољи од Трамп десетократно, не верував дека ќе го речам ова. Значи што е битно за нас.....мислам дека ќе се вратиме пак 1995 у смисла на стандард на живеење.

Све што прави од кога е назначен е да го уништи стандардот на сите у светот.

Не знам зошто забелешка!
Познато е дека сверен ток е за плин, ама познато и дека Катар покрај Норвешка е денес најголемиот снабдувач со плин на Еуропска, а катар ги затвори своите инсталации...
За Дружба до сега не сум видел дека има сериозни оштетувања, ами се говори дека заради смена на Орбан зеленски по барање на ЕУропска го затворил, ако имаш поинакви информации повели,

Не толку значаен гас оди од Катар до Еу. Со некои 4% мислам дека не е толку страшно за ЕУ. Норвешка е пример 33%, Сад е со 25%. Русија е и покрај толку санкции сеуште со 13% во 2025. Катарскиот гас претежно оди за Азија. Со голем дел од тие земји имаат договори на долг период. Поради тоа беше проблемот со Еу. Еу сакаше на пократок рок да имаат договори, Катар пак не отстапуваше од договори на 20-30 години.

За Еу, нафтата е со значаен удел на импорт од Б.Исток. Ирак, С.Арабија.

Оперативен проблем ќе се појави доколку Азија остане без ресурси на подолг период со тоа што цената одредува каде ќе се продаваат ресурсите. На азиските маркети моментално цените се повисоки. Секој економски разумен снабдувач ќе продава во Азија моментално.

НЕзнам за Орбан и Зелински. Денеска гледам Зелински изјавил дека ќе им ја даде адресата на Орбан на воените сили на режимот од Киев као демек да го решиле.

Драма... Дали прифаќам да вложам време во виртуелен дуел во кој наградата би била да го смениш никот?
Неверојатно „примамлива“ награда, ама не фала. Не само што немам време, туку прво: кој би го арбитрирал тоа нешто, второ: ако ти не можеш да се соочиш со едноставни факти како Ашкеназите = несемити, тогаш како би изгледала било дискусија во која фактите не се признаваат како факти?
Ок бе чоек, бирај ти што сакаш
Размисли за сума и пиши ми во пп, може тоа ќе те залаже

Мене се исто ми е кој ќе го оценува тоа, се додека има познавање на темата it's fine by me..
Јас може да замолам за услуга и да викнам некој, ама ќе треба да дебатираш на англиски
Ќе јадам срамови кога ќе сфати за што станува збор, ама исти кур ми е

Да не ја полниме темата со оф-топик, тоа е тоа од моја страна

На крај ако прифатиш ќе сфатиш колку значат некои ситни работи во толкување на нештата

Хезболах го обвинуваат, ама мислам дека тие немаат ни сила ни инфраструктура да лансираат дрон.
Ќе да е нивниот сосед!
Исто и дронот кој падна во Турција...всушност Турција веднаш се јави дека не е нападната, а нашиот подлизурко одма го осуди нападот на Турција...

Затоа што (нормална) држава треба да се грижи за своите граѓани и да им помогне доколку е во можност. Не отишле тамо додека е војна туку во мир.

Исто кога има елементарна непогода или друга несреќа.
не знам дали си свесен дека живее-ш/ме во најсиромашната држава во европа,
нема пари за деца лечење а не па да се трошат милион € оти на некој ми текнало по сопствена воља да оди на територија на која и врпците знаеја дека ќе има воени дејствија,
затоа престанете да се просеравате дека државата треба да плати превоз на аздисан народ на кој никој и ништо не може да му погоди.

нема пари за деца лечење а не па да се трошат милион € оти на некој ми текнало по сопствена воља да оди на територија на која и врпците знаеја дека ќе има воени дејствија,
затоа престанете да се просеравате дека државата треба да плати превоз на аздисан народ на кој никој и ништо не може да му погоди.
Чекај чекај, зошто си таков, а што ако Црпе барал да му прата авион зарем тој не заслужува од Северџистан ни толку ;)

Истото може да го кажеш за настраданите во Кочани. По сопствена воља влегле во очигледна смртоносна стапица нели? По твоја логика исто е.

Јас имам пријател (за среќе со семејството се вратија за свадба пред да почне војната) кој издржува стари родители и исшколува помал брат со парите кои ги заработуваше во Дубаи.

Не се сите инфлуенсери и туристи, поголем дел се луѓе кои поштено си работеле и праќале пари дома, кој да знае дека сатанистите се спремни да почнат регионална војна. Дубаи со децении бил сигурна локација за работа (ако не си Филипински или Пакистански роб нормално).

А ако не пробат да ги вратат? Пак не чинат.

Во право си за состојбата на Македонија но држава (било која) МОРА да се грижи за своите граѓани а граѓаните ТРЕБА да излезат на масовни протести ако нешто не е добро како здравството.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom