До средината на февруари имавме нешто.
Иран се согласи на нулево складирање на збогатен ураниум. Не намалено складирање. Нула. Се согласија да ги разредат постојните залихи на најниско можно ниво. Се согласија да ги претворат во неповратно гориво. Се согласија на целосна верификација од МААЕ со можен пристап за американски инспектори. Се согласија, според зборовите на министерот за надворешни работи, „никогаш, ама баш никогаш“ да не поседуваат нуклеарен материјал за бомба. Работам во дипломатијата седум години. Никогаш немам видено држава да се согласи на толку многу работи толку брзо. Направив табела со отстапките. Имаше четиринаесет редови. Ја обоив. Зелено за потврдено. Жолто за во тек. До 21 февруари табелата беше целосно зелена. Ја испечатив. Стои на моето биро во Мускат. Сè уште е зелена.
Таа фраза одзеде единаесет дена. „Никогаш, ама баш никогаш.“ Иранците првично понудија „нема да се стремиме“. Американците сакаа „под никакви околности“. Се договоривме за „никогаш, ама баш никогаш“ во 2:14 по полноќ, во вторник, во Мускат. Јас лично ја напишав финалната верзија. Користев Times New Roman затоа што Женева го преферира. Документот имаше четиринаесет страници. Бев горд на секоја запирка.
Еве што рекоа, по редоследот по кој го рекоа.
24 февруари: „Имаме можност што се појавува еднаш во генерација.“ — Министерот за надворешни работи, на приватен брифинг со амбасадорите на Советот за соработка во Заливот. Јас ја подготвив презентацијата. Слајд 14 беше временската рамка за имплементација. Слајд 15 беше логистиката за церемонијата на потпишување. Ја резервирав Палатата на нациите во Женева, сала XX. Таа собира четиристотини луѓе. Разговаравме за брендовите на пенкала за потпишувањето. Иранците ги преферираа Montblanc. Американците немаа преференција. Нарачав дванаесет Montblanc Meisterstück по шестстотини и триесет долари секое. Пристигнуваат во вторник.
27 февруари, 8:30 часот по источноамериканско време: „Договорот ни е на дофат.“ — Министерот за надворешни работи, CBS Face the Nation. Седеше спроти Маргарет Бренан. Рече дека општите политички рамки може да се договорат „утре“, со деведесет дена за техничка имплементација во Виена. Рече — а јас ја напишав оваа реченица за картичката со белешки што ја носеше во џебот од сакото — „Ако само ѝ дозволиме на дипломатијата просторот што ѝ е потребен.“ Ги пофали американските пратеници по име: Стив Виткоф и Џаред Кушнер. Рече дека и двајцата биле конструктивни.
Гледав од Four Seasons во Џорџтаун. Во мини-барот имаше индиски ореви. Ги изедов. Чинеа деветнаесет долари. Најскапите индиски ореви што сум ги јадел. Но беше добро утро и договорот ни беше на дофат.
27 февруари, 14:00 часот по источноамериканско време: Средба со потпретседателот Венс, Вашингтон. Министерот за надворешни работи го претстави нашиот напредок. Нулево складирање. Целосна верификација. Неповратна конверзија во гориво. „Никогаш, ама баш никогаш.“ Потпретседателот го употреби зборот „охрабрувачки“. Неговиот советник водеше белешки на iPad. Советникот не воспостави контакт со очи во последните девет минути од средбата. Го забележав тоа. Забележувањето работи е единствениот дел од мојата работа што не е полнење чаши со вода.
27 февруари, 16:00 часот по источноамериканско време: „Не сум задоволен од темпото.“ — Претседателот Трамп, пред новинари.
Не е задоволен од темпото.
Го имавме постигнато нулевото складирање. Целосна верификација од МААЕ. Неповратна конверзија во гориво. Пристап за инспектори. И фразата „никогаш, ама баш никогаш“, која одзеде единаесет дена и ме чинеше двесте и дванаесет одења по ходник долг четириесет и седум метри.
Секој американски претседател од Картер наваму не успеал да го натера Иран да се согласи на ова. Четириесет и пет години.
Не е задоволен од темпото.
27 февруари, 21:47 часот по источноамериканско време: Авионот на министерот за надворешни работи полетува од Далес кон Мускат. Јас сум на седиштето зад него. Тој го прегледува Слајд 14 на својот лаптоп. Временската рамка за имплементација. Техничките сесии во Виена. Церемонијата на потпишување. Пенкалата.
Заспивам над Атлантикот. Сонувам чаши со вода.
28 февруари, 6:00 часот по заливско време: Се будам од нотификации на телефонот.
28 февруари: „Соединетите Американски Држави започнаа големи борбени операции во Иран.“ — Претседателот Трамп.